’House of Cards’ vandt valget i USA

»Fortæl mig, hvad du ser på tv, og jeg fortæller, hvem du stemmer på,« skrev en amerikansk kommentator

Folk undrer sig stadig over resultatet af det amerikanske valg. Ja, mange er i chok. Det sidste par dage har det meste af Danmark diskuteret og prøvet at finde en forklaring på, hvorfor det blev Donald Trump.

Jeg mener, det er en kombination af mange ting. Uligheden i USA er noget, der virkelig kan mærkes. Glansen er gået af den amerikanske drøm, og for mange lavtlønnede er det svært selv med et fuldtidsarbejde at forsørge en familie. Den amerikanske arbejder føler sig ladt i stikken, og udkants-USA føler sig overhørt og set ned på. Udover det eksisterer der en stor frygt for terror og fremmede.

En fjerdedel af de amerikanske vælgere er ifølge målinger vrede på globaliseringen, men det er især vreden på systemet og på Washington, som fylder præcis det, som Hillary Clinton er en inkarnation af.

Lytter man nærmere efter de argumenter, der florerer mod Washington, vil man hurtigt opdage, at de har forbindelse til ’House of Cards’. ’House of Cards’ er en populær amerikansk tv-serie på Netflix, der foregår i Washington, hvor man følger det demokratiske kongresmedlem Frank Underwood – spillet af Kevin Spacey.

Serien fremstiller det amerikanske politiske miljø som korrupt og betændt, og selvom det er fiktion, har mange amerikanere fået det indtryk, at handlingen kan oversættes til virkeligheden én til én. Hovedrolleindehaveren Kevin Spacey, som i øvrigt selv er demokrat og tæt på Clinton-familien, har da også udtalt, at serien er 99 procent virkelighed og én procent fiktion.

Jeg mener på ingen måde, at den tv-serie er tæt på virkeligheden, men det er ikke svært at se, hvorfor mange amerikanere har fået den opfattelse.

Serien bekræfter mange af de fordomme, der florerer om det politiske system i Washington. I ’House of Cards’ køber man sig til valgsejr, udfører vennetjenester og opnår sine mål gennem kynisme, trusler, sex og bedrag. Det er alt det, som udkants-amerikanerne ikke bryder sig om, og selvom Trump også har udnyttet systemet med sine forretninger, har han kunnet se amerikanernes vrede og har talt sig op imod den.

På trods af at hans valgkamp har gjort kraftigt brug af de sociale medier, er det min bedste overbevisning, at tv har haft en afgørende indflydelse på amerikanernes valg. Et stort antal amerikanere ser mellem fem og otte timers tv om dagen, og meget af det er tomme kalorier. Det er reality-tv og ’feelgood’-programmer.

Donald Trump har selv været en reality-stjerne på et tidspunkt, og han har lært sig at tale direkte til den amerikanske vrede gennem simple overskrifter. Gennemsnits-amerikanerne henter en stor del af deres viden fra tv, og komplicerede politiske emner bliver fremstillet simpelt – og derfor elsker mange Trump. En amerikansk kommentator skrev på et tidspunkt: »Fortæl mig, hvad du ser i tv, og jeg fortæller dig, hvem du stemmer på.«

Donald Trump har forstået at ramme amerikanerne præcis der, hvor de er. Lige indtil i onsdags var der ikke mange i Danmark, som troede, det ville være nok til en sejr. Men det var det! Desværre. Trump er en katastrofe!

Kommentarer er lukket.