Hollywood-næser det store hit i Iran

De seneste dage har jeg tilbragt i Iran med Folketingets Udenrigspolitiske Nævn og er nu på vej hjem

Hovedstaden er en travl by som så mange andre, men det, man lægger mærke til, når man går i Teherans gader, er, at flere af de tildækkede kvinder bærer et lille plaster på næsen. Kvinderne har fået foretaget en operation.

Kvinderne får korrigeret næserne, fordi de gerne vil ligne deres foretrukne Hollywood-stjerner. Mange går med plastret længe efter operationen for at skilte med det. Det er der åbenbart prestige i. At anskaffe sig et Hollywood doll-face er højeste mode her i landet, og jeg har ladet mig fortælle, at kvinder helt ned til 14-års alderen bliver opereret for at få det eftertragtede look. Nogle iranske mænd har fået foretaget en sådan næseoperation, men det er først og fremmest storbykvinder i den giftemodne alder, der lægger sig under kniven.

Ifølge en vestlig diplomat, som jeg har talt med om fænomenet, bliver der foretaget 200.000 næseoperationer årligt, og Teheran er blevet kåret til næseoperationernes hovedstad. Det hævdes, at der bliver opereret flere næser i Iran end i hele USA. En operation koster, hvad der svarer til fem-seks gange en månedsløn, så der er virkelig mange penge i omløb.

Taler vi plastikkirurgi i Mellemøsten, er Libanon brysternes hovedstad, men i Iran er det altså næserne, der er i centrum. Hvorfor, kan man så spørge sig selv? Det handler slet og ret om mindreværd. Mange iranske kvinder synes, de har for store næser. Et flertal af kvinderne, der får foretaget næseoperationer, er ikke gift. Ansigtet er det eneste, man som kvinde kan vise frem, når man bevæger sig ud i offentligheden, og derfor vil man gerne fremstå så perfekt som muligt. Vi må huske på, at Iran er et præstestyre, og at kvinderne går tildækkede på gaden. Man kan derfor ikke gøre noget ekstra ud af frisuren eller fremhæve figuren med en smart kjole. Derfor bliver ansigtet et meget vigtigt tiltrækningsmiddel. Selvom mange også får sprøjtet fylde ind i læberne, er det næserne, som er i fokus.

Iranske medier taler om næsefænomet som et problem, fordi mange laver en forretning ud af det uden at have den autoriserede licens til at foretage den type operationer. I Teheran er der 160 registrerede læger, som har den rette autorisation og 7.000 uden autorisation. Det har betydet, at rigtig mange iranere ikke har fået det resultat, de havde håbet på. Eller er blevet direkte fejlopereret. Det viser sig da også, at 30 procent af alle næseopererede er utilfredse med resultatet. Udover selve det kosmetiske, hvor næsen kan ende med at blive deform, kan en fejloperation også ødelægge luftvejene. Man kan desuden få problemer med lugtesansen eller gener om vinteren.

Men på trods af de risici vil et stort antal iranere hellere spare op i årevis og tage chancen end at gå rundt med en stor næse. Efter min mening har de iranske kvinder ikke større næser end så mange andre, og jeg synes, det er ærgerligt, at så mange går rundt og ser ens ud. Dette gælder naturligvis ikke kun for Iran. På globalt plan er skønhedskravene blevet mere og mere uniforme for både kvinder og mænd. Er det ikke næser, så er det bryster eller balder, store muskler, faste maver og urealistiske forventninger til ens kommende partner. Rynker er helt ude i hampen. Er det ikke lidt kedeligt?

Kommentarer er lukket.