Uden Obama ingen Trump

Obama har gjort USA mindre, og verdenssamfundet har ikke længere respekt for verdens største frihedsnation

Da præsident Barack Obama blev valgt, var jeg ovenud begejstret. Det var en chance for forandring på både det indenrigspolitiske og udenrigspolitiske plan, men som mange andre blev jeg skuffet over, hvad der kom ud af det.

Jo, på det indenrigspolitiske område kom der ObamaCare, og vielse af homoseksuelle blev tilladt. Det var meget godt, men det er bare ikke nok i en otteårig regeringsperiode. Jeg kender mange sorte i USA, som heller ikke er begejstrede. Ikke fordi Obama kun skulle varetage deres interesser, men de havde håbet, at der ville blive gjort tiltag, så mange af de sorte, som er fanget i fattigdom og arbejdsløshed, kunne komme ud af det. I stedet er arbejdsløsheden blandt de sorte steget, og fattigdommen ser ikke ud til at være bedret. Udover det er middelklassens indkomster stagneret.

USA er med andre ord ikke blevet forandret, og meget af det, som Obama lovede, er ikke blevet til noget. Han kom som et frisk pust, men blev hurtigt en del af status quo i Washington. Det ville så have været nogenlunde til at leve med, havde det ikke været, fordi hans førte politik har gjort USAs indflydelse mindre. I internationale politiske sammenhænge er Washington blevet en ligegyldig hovedstad og har måttet overlade scenen til Moskva.

Det skal dog siges, at Obama har normaliseret forholdet til Cuba. Det er godt, men til gengæld er prisen for atomaftalen med iranerne blevet alt for høj, fordi det virker som om iranerne har fået carte blanche i Mellemøsten. De har nu sat deres blodige fingeraftryk i Yemen, Syrien og Irak. Og kigger vi på konflikten i Syrien, har Obama desværre svigtet totalt ved ikke at handle, da det var påkrævet. Han talte om røde linjer for, hvor langt Assad måtte gå, men de linjer blev flyttet hele tiden. Der var ingen konsekvens, og det har fået mange til at miste respekten for Obama og USA.

Det kom senest til udtryk, da den filippinske præsident kaldte Obama for en horeunge. Jeg er sikker på, at han ikke ville turde kalde Putin for en horeunge. Putin har heller ingen respekt for Obama længere og gør, hvad der passer ham, i både Ukraine og Syrien. Og tænk engang: en af den egyptiske præsidents sikkerhedsvagter tillod sig at spørge den amerikanske udenrigsminister John Kerry, om han havde en mobiltelefon eller et kamera på sig, lige inden han skulle ind at holde møde med præsident Sisi. Det er ikke bare respektløst, det er at gøre grin med et land, der pøser milliarder i Egypten.

Nogle mener, at den manglende respekt for Obama har banet vejen for Trumps succes, hvor meningsmålingerne igen er vendt til hans fordel. Efter syv år med en svag og vægelsindet præsident, kigger vælgerne efter en stærk leder, der taler i korte, klare sætninger. En handlingens mand, som hævder at ville gøre USA stort igen.

Obama er en fremragende taler, han har charme og en sød familie, men det er ikke nok. Trump ville sandsynligvis ikke have haft den succes, hvis ikke det var fordi, han kom efter Obama, og det er sørgeligt, for amerikanerne har fortjent bedre.

Kommentarer er lukket.