Donald Trumps Waterloo?

Indtil videre har mange af Trumps tilhængere været ligeglade med hans forskellige provokerende og enfoldige kommentarer.

Donald Trump er endnu en gang gået over stregen, og spørgsmålet er, om dette bliver begyndelsen til hans Waterloo. Det har man sagt mange gange før, men denne her fadæse kan Trump ikke tale sig ud af. Ghazala Khan, hvis søn var amerikansk soldat og døde i tjeneste i Irak i 2004, holdt en tale ved demokraternes konvent, hvor han blandt andet spurgte Trump, hvad han havde bragt af ofre for sit land. I stedet for at være imødekommende og vise format og medfølelse overfor familien og tabet af deres søn, fornærmede Trump både Ghazala og hans kone.

Det viser virkelig, hvor lidt format Trump har – han anerkendte på intet tidspunkt, at familien har mistet en søn, som kæmpede for amerikanske værdier, men begyndte i stedet at tale om islamisk terrorisme. Da Trump skulle svare på, hvilke ofre han selv havde gjort for sit land, talte han kun om sine bedrifter som forretningsmand.

I disse tider, hvor der er foregået mange terrorangreb, er det forståeligt, at man kan være skeptisk overfor indvandring fra muslimske lande, for der er en reel risiko for, at nogen kan finde på at begå terror. Og det er ingen hemmelighed, at der er integrationsproblemer. Men man skal huske på, at den muslimske gruppe i USA har en meget lav kriminalitetsrate. Det er også den gruppe, der er bedst integreret økonomisk og bidrager positivt til samfundet.

Det er præcis det, som familien Khan har gjort. Deres søn var kaptajn i den amerikanske hær og døde for sit land, og Trump kunne ikke se, at dette var en god mulighed for at vise storsind og format. Han kunne have sagt, at majoritetssamfundet burde være farveblind overfor hudfarve, når folk udviser patriotisme og loyalitet overfor deres land, sådan som familien Khan har gjort. Eller han kunne have kaldt Khans søn for en helt, sådan som hans egen vicepræsidentkandidat gjorde. Men i stedet viste han blot, hvor nedrigt og barnligt han tænker, og det har fået en del til at vende sig imod ham – ikke bare de sædvanlige liberale journalister, men også folk indenfor Trumps egne rækker. Mange millioner mennesker så Khans tale, og den efterlod et stort indtryk. Derfor brød folk sig på ingen måde om Trumps reaktion.

Der er 90 dage til det amerikanske præsidentvalg, og indtil videre har mange af Trumps tilhængere været ligeglade med hans forskellige provokerende og enfoldige kommentarer, men alt tyder nu på, at det ikke længere er tilfældet. Jeg tror, dette kan gå hen at blive et vendepunkt for ham. Han provokerede rigtig mange potentielle vælgere, nemlig familier til soldater og veteraner, og han risikerer nu at tabe opbakning fra mange af de hvide vælgere, der støtter ham. Soldater og veteraner har nærmest helgenstatus i USA.

Han har udstillet sin narcissistiske karakter, og det er gået op for folk, at han ikke ejer empati eller overskud overfor nogen. En mand, som gerne vil være leder af den frie verden bør være åben og inkluderende overfor dem, der udviser patriotisme og loyalitet, uanset hvad hudfarve de har. Men lad ham blot fortsætte med at undergrave sig selv, for jeg frygter for verdens sikkerhed, hvis denne selvoptagede mand skulle komme til magten.

Kommentarer er lukket.