At dræbe Allahs fjender

Hvad er det egentlig, der får folk til at slå ihjel i Allahs navn? Hvad er det, der tilskynder dem til denne grufulde handling? Hvad er det, der gør, at man vil slå ihjel, fordi man er uenige eller islamkritisk? Tænker de ikke over, at det er en ond handling? At det er primitivt? At det skader islam og muslimer verden over?

Jeg kan kun forsøge at give et svar på det, for i bund og grund fatter heller ikke jeg, at man kan slå ihjel i guds navn. Efter min bedste overbevisning er der to grunde til at islamister forsøger at slå mennesker som Lars Hedegaard ihjel.

Det ene svar er, at mange muslimer tager angreb på islam personligt. Under muhammedkrisen var der én, der sagde til mig, at ’jeg elsker Muhammed højere end mine børn’. Det er selvfølgelig ikke alle, der har det sådan. Men det sætter alligevel tingene lidt i perspektiv, at nogle muslimer tager kritik af profeten mere personligt, end hvis man kritiserede deres familie og egne børn.

De lutherske kristnes forhold til Gud står i stærk kontrast til det islamiske gudsforhold. Her har man en armslængdes afstand til alle spørgsmål om Gud, og derfor tager de det heller ikke så personligt.

En anden forklaring kan være, at de i bund og grund er egoistiske. Dette liv er blot en mellemstation, der skal overstås, inden paradiset med dets honning og mange jomfruer er inden for rækkevidde. Den slags folk tror, at man bliver belønnet af Gud for sådanne handlinger.

Men her tror jeg, at de har fået galt fat i tingene. Det er ikke min Gud eller mit islam, der belønner vold, mord og overgreb. Det er rigtigt, at der er flere henvisninger i de islamiske kilder, hvor man glorificerer folk, der slår ihjel og dør i islams navn. Men det er jo forældede holdninger. Vi har behov for lærde, der går ud og siger, at den slags ikke gælder længere.

Nogle religiøse lærde taler utroligt grimt om frafaldende og ikke-muslimer, mens andre ligefrem opfordrer til vold og mord. Fra det øjeblik, nogen bliver betragtet som Allahs fjende, er det legalt at slå dem ihjel. Når det er sådanne udmeldinger, der kommer fra de religiøse lærde, sætter det naturligvis – desværre – sine spor hos de unge. Mange parerer de lærde blindt, fordi de simpelthen ikke er i stand til at danne deres egne holdninger. De er ikke i stand til at reflektere over det, de får at vide.

Der er ikke så mange løsninger på dette, for de unges demokratiske uddannelse har helt sikkert fejlet, når de tyr til vold mod andre, fordi de er uenige i deres holdninger. Som minimum har vi brug for, at de lærde tager afstand fra mord og overgreb på islamkritikere.

103 kommentarer

 1. Anne Mette Frank

  Imamerne har et kæmpestort ansvar at leve op til. Fortællingen om “den gode muslim”, hvordan præsenterer imamer den?
  Er der imamer i Danmark der fordømmer det fænomen at man slår ihjel i islams navn?
  Er der imamer der kalder den adfærd for blasfemi?
  Jeg er sikker på at der findes steder i Koranen der kan bruges til at gøre godt, hvorfor ikke fremhæve dem? Hvorfor tørre sit ønske om at gøre ondt af på islam og foregive at det at gøre ondt skulle være en hellig handling?
  Hvorfor er det ikke mere blasfemisk end at tegne en tegning?

 2. Anne Mette Frank

  Imamerne har et kæmpestort ansvar at leve op til. Fortællingen om “den gode muslim”, hvordan præsenterer imamer den?
  Er der imamer i Danmark der fordømmer det fænomen at man slår ihjel i islams navn?
  Er der imamer der kalder den adfærd for blasfemi?
  Jeg er sikker på at der findes steder i Koranen der kan bruges til at gøre godt, hvorfor ikke fremhæve dem? Hvorfor tørre sit ønske om at gøre ondt af på islam og foregive at det at gøre ondt skulle være en hellig handling?
  Hvorfor er det ikke mere blasfemisk end at tegne en tegning?

Kommentarer er lukket.