Cannes på høje hæle

Cannes Festivalen er kendt for den røde løber, der går op til Lumière-biografen, hvor gallaforestillingerne bliver vist for filmstjerner, topmodeller og Formel 1-kørere.

Det er høj prestige at tage turen op gennem blitzlyset fra de cirka 500 fotografer, der står langs løberen. Missionen er først fuldendt for aftenens smukkeste kvinde, hvis hun ender på forsiderne dagen efter. Samtidig er stjernerne blevet varemærker. De har millioner af følgere på sociale medier og honoreres godt for at have mærkevarer på kroppen.

Reglerne og koden på den røde løber har i mands minde været kjole til kvinderne og smoking til mændene. Kvinder i høje hæle og mænd i lædersko. Og har mændene glemt slipset, må de håbe på, at de kan købe et til overpris blandt publikum.

I 2015 er Cannes’ til tider arrogante traditioner udfordrede. Det begyndte med, at Cannes forbød stjernerne at tage selfies på den røde løber. Pointen er, at de skal nyde momentet og ikke tænke på deres Instagram-profil. Det giver mening. Det er et specielt øjeblik, der skal nydes uden selvportræt med trutmund.

Cannes har dog forregnet sig, når det handler om de magtfulde kvinders fodtøj. I år er et par markante kvinder blevet bortvist for at have flade sko på. Cannes har tydeligvis glemt, at vi er midt i en tid, hvor kvinder ikke gider se sig fremstillet som pyntedukker med doktriner og regler for påklædning. I øvrigt vil de kyndige sikkert argumentere, at hælhøjde-moden varierer mere end Cannes’ gammeldags dresskode-system. Historien breder sig ud i verdens medier, og Cannes kommer nemt til at se lidt umoderne ud, når store stjerner opfordrer ALLE til at tage flade sko på.

En alternativ maskulin reaktion kommer der fra stjernerne Benicio Del Toro og Josh Brolin, der i sympati med de hæl-lidende kvinder vil tage stiletter på, når de skal op ad løberen.

Selfie- og stilet-revolutionen har bredt sig.

Normalt retter folket ind efter Cannes’ konservative system. No-Selfie har der været forståelse for – men med ’flatgate’, skoproblemet, tror jeg, at trykket fra sociale medier og stjerner betyder, at der for første gang i festivalens historie snart bliver dømt ’fri sko’ på den røde løber.

4 kommentarer

 1. Uffe Gram Henriksen

  Gaaaaab! Af alt det, der kunne skrives og berettes om, vælges dette. Come on, Høy! Jeg er en af de faste og trofaste, men du gør det sgu svært!

 2. Bodil Hansen

  Hold da op hvor overfladisk. Der er jo faktisk guf i denne sag, hvis man som man tør se det og tage fat. Du burde læse henrik Marstal, en mand som ikke lider af berøringsangst i forhold til kvinder og kvindeproblematikken.

 3. Bodil Hansen

  Jeg er faktisk lidt forvirret omkring dit indlæg. Du skriver at det har været kutume at kræve højhælede sko på kvinderne. Men har det det? Er det ikke første år hvor man afviser kvinder der ikke har højhølede sko på?

 4. Hansi

  Har vi haft en eneste dag i maj måned i Danmarks “favre land” hvor en kvinde IKKE er blevet dräbt af sin mand ??.
  Hilsener fra Sverige

Kommentarer er lukket.