Da Annette satte Villy på plads

Ydmygelsen af Villy Søvndal skaber en dårlig stemning. Kritikerne hævder, at der ikke længere er så højt til loftet i SF

Det ligner et mønster. I denne uge trak Mattias Tesfaye sig fra næstformandsposten i SF og opgav sit kandidatur til Folketinget for Køgekredsen. For et par år siden kaldte alle ham for en lysende stjerne, et naturtalent i politik og en gave til partiet. Han scorede flest stemmer af alle ved hovedbestyrelsevalget i 2010. I dag er han fortid.

I sidste uge blokerede Annette Vilhelmsen for, at Villy Søvndal kunne ansætte SF’s afgående pressechef Tasja Parize som sin særlige rådgiver i Udenrigsministeriet. Sagen har ikke været realitetsbehandlet i regeringens særlige bedømmelsesudvalg for den slags ansættelser.

SF-formanden satte foden ned, inden sagen nåede så langt. Derfor kan man uden tøven konkludere, at Tasja Parize blev droppet af politiske grunde. Under formandsvalgkampen forholdt hun sig neutralt, men kilder i partiet antyder, at de to undervejs havde et par mindre sammenstød.

Muligvis af den grund var det uholdbart, at Tasja Parize kunne fortsætte som pressechef. Men at Annette Vilhelmsen nu også har spændt ben for, hvem Villy Søvndal vil have som sin personlig rådgiver i sit eget lille reservat på Asiatisk Plads, har rystet flere SF’ere på Borgen. Hvorfor skal hun ydmyge Villy på den måde, spørges der.

I oktober trak Ole Sohn sig som minister og kom på den måde efter alt at dømme sin egen fyring i forkøbet. Så hurtig var Thor Möger Petersen ikke. Denne unge politiske begavelse, som var med til at smede alliancen med S og gøre SF regeringsdueligt, er også fortid.

Det foreløbige facit er, at fire SF’ere, som hver på deres måde har præget partiet på ledende poster, er gået, blevet gået eller slet og ret er blevet udrenset.

Tilbage på den tabende fløj er fire ministre, en politisk ordfører og en række medlemmer af folketingsgruppen. Det vidner om, at de såkaldte arbejderister – strømningen som ønskede, at SF blev en tydeligere lønmodtagerparti for de lavtlønnede – stadig har en platform. Man kan dårligt kalde udrensningen massiv.

På den anden side kan man heller ikke påstå, at der er voldsomt højt til loftet, når næste alle de unge politikere, som man engang talte med til ’børnebanden’, er ude. Blandt dem også Christine Antorini, Peter Goll og Morten Homann.

Ved sin afgang lod Mattias Tesfaye en bemærkning falde om, at SF mere har skiftet personer end politik. Den tabende fløj kan dårligt tillade sig at brokke sig over, at Annette Vilhelmsen vil sætte sit eget hold og gennemføre det politiske kursskifte, som hun fik et meget klart mandat til. Men de kan holde hende op på, at hun også blev valgt på, at SF under hendes ledelse skal være et levende og bredt favnende folkeparti. Udfordringen for hende bliver at sikre, at de mange unge, der meldte sig ind under Villy Søvndal, ser en fremtid i partiet. Under Villy voksede partiet markant, og SF gik frem i kommunerne, regionerne og i Europa-Parlamentet. Det kommer hende til gode nu.

Mange steder har SF imidlertid kun fået indflydelse lokalt, fordi man samarbejder med socialdemokraterne og kan lune sig i skyggen af en stærk storebror.

Hvis S risikerer at miste et hav af borgmesterposter ved kommunalvalget næste år, er det slut med at hygge sig i smug. Da må hun beslutte, om hun vil hente stemmer fra Thorning-Schmidt eller fra Schmidt-Nielsen. Begge dele kan ikke lade sig gøre.

smo

10 kommentarer

 1. Ritta Fischer Jensen

  Set i lyset af sagen med Uffe Elbæk, kunne det jo også være, at man ville undgå, at SF fik en sag om “kammerateri” på halsen. Pressen er jo ikke sart med hensyn til de midler, der bruges for at bringe ministre i unåde.

 2. Ole Lund Petersen

  Det kan da ikke undre at der skiftes ud i SF, det kan da godt være at Villy fik mange til at stemme på SF, indtil der skulle dannes regering, så kan det da nok være, at der var gang i håndvasken, hvorfor? måske fordi man ikke længere kunne se forskel på A og SF så der skulle ske noget nyt, hvis det ikke skulle gå som det er gjort med C, så det er vel helt naturlig at der nu sker rokeringer, for SF må nu til at omdefinere sig og den proces bliver spændende at deltage i.

 3. Annonym

  SF kommer til at ligge som de har redt.
  Jeg stemmer IKKE på SF til næste valg, og snakker med mange, som heller ikke gør.
  Hvem og hvad er SF? Jeg ser dem snare som Radikal venstre, i sted for et arbejds venlige parti.
  De har skudt sig selv i foden, men er bange for ,den næste skud vil ramme patiet hård.
  SF vil gå ned i målinger over hele landet pga. magt begær, som vil hærge patiet resten af deres periode på magens bonede gulve.
  Alt for meget rod og “gennemtræk” i ledelsen.
  Annette Vilhelmsen er ikke mit kop te.
  Håber tilgengæld, at Enhedslisten stormer frem.
  Mvh.Ex.SF’er..

 4. Gitte Thomsen

  Var villy god ?. fra mit vindu et stort nej. S.F er rød og ikke mørkeblå, som villy gjorde det til.

 5. Hansi

  stupid is who stupid does

 6. Jesper Højmose Kristenen

  Endnu engang viser SF, at de er glædelige amatører. At tro, at Villy bare selv kan bestemme, hvem han vil have som spindoktor, er da himlende naivt.

 7. Knud Madsen

  Er det i grunden ikke fuldstændig ligegyldigt, hvad dette overflødige parti foretager sig?

 8. Sven Erik Frederiksen

  SF og enhedslisten er typisk partier hvis vælgere elsker at bruge andre folks penge. Havde de 2 partier magt ville hele det private erhvervsliv flygte. Men det får de heller aldrig mere end 15 % af stemmerne tilsammen, vil de aldrig opnå. Går det ene af partierne frem vil det andet gå ned.

 9. jacob

  Vilhelmsen er arrogant og dum

 10. Sven Erik Frederiksen

  Cleunides silva, Afsporer al debat i dettte blad , ved at indsende indlæg der intet har med emnet at gøre, han benytter sig af at indlæg går ucensureret igennem. Men i ytringsfrihedens navn kan han desværre ikke stoppes.
  Men jeg anbefaler alle , luk øjnene for hans utopi.

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.