Pas godt på dagbladene

Kommentar: Mediebranchen sidder stadig på hænderne – de skal op på tastaturet

Cirka halvdelen af jer, der læser disse linjer, sidder med en avis i hånden. Den anden halvdel læser linjer på skærmen. Teksten er frit tilgængeligt på bt.dk.

For ikke så mange år siden blev det betragtet som farlig leg. Uha, vi må endelig ikke lægge ‘rigtigt’ stof på vores websites. Vi lever jo af avisen. Det gør mediebranchen langt hen ad vejen stadigvæk. Aviserne giver flest penge. Det samme gælder TV-stationerne. Tankegangen følger groft sagt omsætningen af i dag. Og dét er en farlig leg.

De største websites og mobile udgivelser herhjemme har for længst rundet 100 millioner i omsætning. Nogle steder er annonceomsætningen allerede større end omsætningen i aviserne. Alligevel følger mindsettet stadig den traditionelle tankegang. Vi lever jo af avisen. Bevares, det flytter sig, men Danmark har ikke noget mønster-eksempel, som resten af verden kommer flyvende for at beundre. Vi følger ikke kunderne, der tordner mod de digitale platforme.

I magasin- og ugebladsverden er det endnu mere udtalt. Med et fint ord kalder vi det protektionisme. Vi beskytter, det vi har, mens vi forsigtigt snuser til det, vi kan få. På de store morgenaviser slår man sig på brystet over, hvor hujende digitale, man er blevet. Har indført betalingsmodeller, hvoraf enkelte fungerer fint. Man udveksler erfaringer, viser åbenhed og tager skridt. Små skridt, men dog skridt.

Men dagsorden vil man stadig sætte på papir. Konkurrencen på nyheder handler i tankegangen stadig om papir. Journalister avancerer stadig fra web til papir – tro det eller lad være. Men kunderne er fløjtende ligeglade og ‘avancerer’ den anden vej. Jo, kunderne kender godt til nyheder, men går uendelig lidt op i citatkonkurrencen. Nyhedssøgning er situationsbestemt, sjældent nyhedsbestemt. Vi læser avis i situationen. Et afsluttet, forhåbentlig velredigeret produkt med en klar identitet, måske ligefrem en sjæl. Vi bruger mobilen situationsbestemt. Det samme med pc’en.

Men ledelserne rundt omkring laver stadig forretning i nuet, ikke i en fremskrivning af, hvor vores kunder er om fem eller ti år. Jeg tør godt sige det her, selv om jeg er en del af det. Lidt endnu. Jeg tager også min del af ansvaret, fordi jeg selv har haft foden på både bremser og speeder på samme tid: Men mediebranchen sidder på hænderne. Hvor er den danske case, der som Schibsted-koncernen i Norge og Sverige i 90erne og frem turde kannibalisere på sig selv? Norske Schibsted turde tage det digitale job- og annoncemarked. Man mistede det på print, men tog selv det nye marked, hvor andre tog det i Danmark, fordi man sad på hænderne. I Norge vil den gamle avis, VGs webtv-redaktion snart være større end flere danske hele dagbladsredaktioner, fordi VG var en del af en offensiv Schibsted-strategi.

I Danmark bruger vi uendeligt mange ressourcer på at diskutere medieforlig. Fint og delvist nødvendigt, men måske skulle vi bare se at få sluppet den håndbremse. De spæde erfaringer viser, at kunderne godt vil betale for digital kvalitet, men så skal vi nok putte både ressourcer og mindset i samme retning.

Pas godt på kvalitetsindholdet. Slip håndbremsen.

Følg Peter Brüchmann på twitter: @peterbruchmann

————————————

Vi prøver at indføre et lødigt debatniveau, så man ligesom på avisernes læserbrevssider skal ‘spille sig på’ med et sobert niveau. Så hvis du vil deltage i debatten og have din kommentar til at blive stående, så gå efter emnet, ikke hinanden.

Vær endvidere opmærksom på, at vi ikke redigerer i enkelte ord. En kommentar bliver enten offentliggjort eller slettet. En del kommentarer bliver desværre slettet, selv om langt det meste er velargumenteret, men fordi der bliver brugt voldsomt sprog, latrinære ord eller nedsættende bemærkninger. Så hvis du ikke vil spilde god debat-energi, så hold dig til reglerne.

God debat

 

35 kommentarer

 1. Jens H

  Men så er det jo godt, at mediebranchen i den grad ikke sidder på hænderne når det handler om offentligt tilskud. Uden det ville en mand som Brüchmann være arbejdsløs, for hans kommende arbejdsplads TV2 ville slet ikke eksisterer.
  I resten af verden kaldes den slags tilskud for bistandshjælp, mens vi her hjemme kalder det for mediestøtte. Det ændrer dog ikke at på at Brüchmann og flere og flere af hans kollegaer i praksis er bistandsklienter, som er sat i aktivering.

 2. Freja

  Jens H,

  Præcis. Kunne ikke være mere enig. Medierne i Danmark er skandaløse ringe, og gennemsyret af politiske korrekte, radikale bistandsklienter.
  Afskaf den forbandede mediestøtte, så skal I se hvordan ovenstående blogskriver ændrer meninger i løbet af nul komma fem, når virkeligheden rammer ham.

 3. Knud Madsen

  Enig, lad os få stoppet den vanvittige mediestøtte, socialhjælp til ubegavede, røde og/eller radigale, selvfede bladsmørere.
  Det kunne måske ligefrem medføre, at politikerne kunne få en mere realistisk fornemmelse for, hvad der rører sig i befolkningen, når ikke bladsmørerne kommer med deres politisk korrekte løgnehistorier.
  Vi er desværre stadigvæk medlem af EU, selv om måske 60-80% af befolkningen i grunden er imod.
  Vi får dagligt læssevis af kulturberigere ind over vore åbentstående grænser, selv om 60-80% af befolkningen er stærkt imod dette vanvid.
  Vi vælter penge ud til inderlig håbløs og nytteløs u-landsbistand, som for store deles vedkommende går direkte i lommerne på store, tykke negerhøvdinge, selv om 60-80% af befolkningen er inderligt imod galskaben.
  Hvorfor? jo bl.a. fordi den statsstøttede medieverden, desværre med DR i spidsen giver politikerne det indtryk, at det bare er så utrolig godt med disse feel good aktiviteter.
  Jeg betaler selv, frivilligt, til 2 elektroniske medier, endda med glæde, fordi det er velfungerende sider, ikke altid i tråd med mine meninger, men jeg har lov til at argumentere imod dumhederne, hvis sådanne optræder, uden at få slettet min aversion.
  Jeg betaler ikke til nærværende, eller modersprøjten, fordi skidtet er så gennemsyret af radigalitet og rødgardisme, samt ikke mindst pga en elendig teknisk afvikling og så selvfølgelig den fordømte censur.
  Jeg vil græde tørre tårer i takt med de bagstræberiske og ubegavede medier uomgængeligt må lukke. Desværre kan jeg ikke undgå at betale til DDR pga sindssyg lovgivning.

 4. per

  Hvor dyrt skal det være at leve i Danmark, skatten efter lønudbetalingen er så høj at selv Obama i USA vil slå korsets tegn, Danskerne er færdig med velfærdssocialismen, skat skal ikke drive det Danske samfund, det skal Danskerne.

 5. Lene

  Håber ikke at , danskerne slipper hverken den trykte avis eller bog !
  Vi har brug for gennemarbejdede artikler og ikke et kvikt nyhedsfix med alt for hurtige og letkøbte overskrifter.
  I 1973 blev der indført bilfri søndag fordi vi manglede olie. Så var der ro på en enkel dag.
  I dag mangler vi “åndens føde”. Kunne godt tænke mig, vi lukkede ned for de digitale medier en dag om ugen og så fik lidt kvalitet og nærvær ind i de danske hjem !
  Så ja – pas godt på, i den opreklamerede nettrafik – hvor alle kører overfor rødt – og sejler rundt i rundkørsler der fører til alt andet end kvalificeret viden og tid til eftertanke.

 6. -

  BT må med rette betegnes som propagdandaavis styret af Venstres pressetjeneste avisen som ødelægger vores samfund og demokrati og ikke har fortjent nogen penge i mediestøtte.

 7. Annalise Christensen

  Dette er jenni. På mystisk vis er Annalise Christensen, plus hendes E mail, skrevet på mit navne- og E-mail-felt. Og hun har ikke engang skrevet et indlæg på denne blog. 🙁
  Hvordan kan det gå til?
  Og der står E-mail ( bliver ikke vist) (påkrævet).

 8. Sonja Nielsen

  Mecom Group altså spekulationsselskab i London, ejer BT, tanken er profit og intet andet.

 9. Jens Skov

  Danske medier rider som de sadler, de har selv sat baren lavt. Derfor vil danskere ikke længere købe aviser. Og slet ikke når man kan få gratis udenlandske netaviser på langt højere niveau.

 10. Annalise Christensen

  Som @ Lene, håber heller ikke jeg, at danskerne vil give slip på den trykte avis eller bog.
  Det trykte ord på papir giver langt større nydelse af læse, måske på grund af fordybelsen som man her tager sig bedre tid til. Man kan lægge det fra sig, og senere genoptage. Tilmed er læsning på papir stærkt elbesparende – :-).

  Her i huset holder vi 2 dagblade, og kunne ikke drømme om at skulle undvære nogen af dem. Dog er det ene blad, Samsø-Posten, her fra nytår blevet til et ugeblad, da Samsø-Posten som det eneste dagblad i landet ikke er blevet tilkendt nogen mediestøtte. Årsagen hertil: bladet har ikke 3 men kun 2 fuldtidsansatte journalister tilknyttet! Altså, opfører man sig økonomisk ansvarlig, så straffes man – sådan kunne man godt fristes til at tænke.

  Det er en rigtig dårlig ide, mener jeg, med at alt skal op på tastaturet. Jeg synes, det er en noget arrogant holdning at have, for hvad med de sygdomsramte, ældre og andre, som ikke kan holde ud at sidde ved tastaturet i længere tid – men som i en god stol, eller liggende, kan finde berigende livsværdi i enten nyhedslæsning eller boglitteratur på papir. Må vi be’ om lidt omtanke og samfundssind, tak! – Endelig er der da også andre situationer at tage hensyn til, som f.eks. ferieophold rundt omkring i landet. Vel kan man tage sin laptop med – men hvorfor dog dét, når en avis eller et blad er så meget mere afslappende at hygge sig med, også på stranden.

  Tastaturet kan være godt nok, men det kan nu alligevel ikke opveje det papirtrykte ords styrke.

 11. Pia

  Avisen klynger lad falde hvad der ikke kan stå er det ikke god borgerlig latin.

 12. Annalise Christensen

  Tak Jenni, for at have gjort opmærksom på det åbenbart stadigt pågående problem for BT med deres manglende ansvarlighed overfor os brugere!

  Hr. Peter Brüchmann, – adskillige har efterhånden henvendt sig til BT og forklaret om problemet med de allerede udfyldte navne-og email felter. Navne og emailadresser, som ingen bryder sig om at få indsigt i. Burde BT nu ikke seriøst talt få dette problem løst én gang for alle!
  Vil du være venlig at give denne meddelelse videre til rette vedkommende. Mange tak for indsatsen – den vil være stærkt påskønnet!

 13. Jan Petersen

  Jeg husker meget vel en troværdighedsanalyse, jeg så på et tidspunkt, hvor journalister / bilforhandlere / politikere og spindoktorer lå og kæmpede om sidstepladserne 🙁

  Det er måske dagbladenes / mediernes største problem … OVERHOVEDET … 🙂

 14. Jens

  Baren= barren 🙂

 15. Thor M.

  Nej til flere afgifter, skatter og licenser m.m. – i landet med verdens dyreste offentlige sektor og verdens højeste skattetryk. Jeg er træt af at betale så meget til alle disse pampere i den offentlige sektor! Sænk i stedet skatter og licenser og giv folk deres valgfrihed tilbage til at prioritere egne penge!

  Det er latterligt at vi i et lille sprogområde som Danmark har 2 statslige medier – DR og TV2 – med hele deres underskov af TV- og radiokanaler samt lokale kanaler!

  Hvorfor skal vi skatteydere tvinges til at betale et kæmpe beløb på over 2400 i licens p.a. til DR for at få lov til at åbne vores TV/PC? Og nu skal man også abonnere på TV2 hvilket er i strid med politikernes tidligere løfter! Men der skal jo være råd til at give TV2′s direktør over 5 mio. kr. i løn om året!! Hvor er vores frihed til at prioritere egne penge? At se TV/høre radio er jo ikke en fællesudgift på linje med sundhed, uddannelse, veje m.m.!

  Det er jo vanvittigt at der er så mange lokale DR/TV2 TV/Radio-kanaler! Hvis man absolut skulle have lokale kanaler så kunne man så rigeligt nøjes med en for hver region – altså 5 ialt! Alt andet er fråds med borgernes penge! Og for min skyld kunne man også godt sælge disse til lokale aviser ligesom man også kunne sælge TV2 og det meste af DR og lade dem klare sig på markedsvilkår som andre virksomheder! Hvis man skulle have en public service kanal kunne man nøjes med DR2 samt P1 og P4!

  Når jeg en gang mellem lytter til den lokale DR-radio så snakker de ikke om noget lokalt men spiller bare noget musik og snakker ellers om vejret og de landsdækkende nyheder som vi har hørt flere gange før!

  Nu er det på tide at politikerne tænker på de skatteplagede skatteydere og ikke på DR!! I øvrigt burde man afskaffe al mediestøtte og også beskære kulturstøtten så pampere som Peter Ålbæk m.fl. ikke mere kan drive gæk med skatteyderne og producere talentløse film som ingen gider se! Talentfulde kunstnere kan nok klare sig på markedsvilkår – ligesom Klaus Pagh f.eks. gjorde i sin tid!

 16. Børge R. Jensen

  Der er næppe behov for alle de nuværende danske dagblade, hvis netavisers indhold er påfaldende ens og meget præget af DR og TV2. De fleste landsdækkende danske nyhedsmedier er endda så ens, at de gerne følger op på hinandens historier i en grad, hvor det kan være nødvendigt at følge flere medier for at finde ud af, hvad en given historie går ud på. Efterhånden er det nærmest kun Børsen og evt. Kristelig Dagblad, der ikke refererer især Dansk Folkeparti flittigt.

  Noget af problemet er formentlig, at for mange journalister fra de fleste landsdækkende danske nyhedsmedier er samlet på Christiansborg, hvor de mest omgås folketingsmedlemmer og andre journalister. En konsekvens er, at politiske dagsordener afspejles i pressens historier og debatter. Aktuelt kan observeres, at mange af pressens historier er præget af Folketingets bekymring for statens finanser, hvorved pressen reelt fungerer som en statslig presse, der formidler budskaber fra Christiansborg.
  Et spørgsmål er, om en anden del af problemet er, at der sker for lidt i København til at fylde de mange nyhedsmedier, der har hovedsæde i byen. Af TV2 News at dømme sker der ikke ret meget i Danmark.

  I forhold til politik kan i øvrigt bemærkes, at dansk journalistik er meget anderledes end USAs journalistik. I hvert fald er min opfattelse, at USAs nyhedsmedier fortrinsvis refererer og kommenterer politikeres taler, mens danske nyhedsmedier fortrinsvis refererer noget, der foregår under overfladen og ikke umiddelbart er tilgængelig for enhver. USAs nyhedsmedier synes også at fortælle mere om livet i samfundet uden for fx. Capitol og White House, mens danske journalister helst fortæller om livet på Christiansborg.

 17. Sanne

  Indse at folket er begyndt at uden om de store officielle nyhedskanaler/mainstreammedier, fordi de ikke får sandheden om hvad der sker med vores land.

 18. Kc

  Jeg forstår ikke at der ydes tilskud til udgivelse af diverse aviser. Kan jeg få en forklaring???

 19. Sanne

  Indse at folket er begyndt at gå uden om de store officielle nyhedskanaler/mainstreammedier, fordi de ikke får sandheden om hvad der sker med vores land.

 20. Sanne

  Kc, fordi det er meningen at aviser skal tjene demokratiet, men det sker ikke. Langfra.

 21. Sanne

  *langtfra.

 22. Esben Ørberg

  Godt brølt Brüchmann. En lille finte: Du skriver at de store aviser slår sig PÅ brystet. Det tror jeg ikke . du mener. Du mener; slå sig FOR brystet, ikke? Som betyder at vise tegn på selvtillid eller stor selvtilfredshed.

 23. Mogens Rasmussen

  Ville selv gerne tegne abonnement på en eller flere digitale medier MEN det kræver kvalitet og især fakta i artiklerne. Endvidere en mere kritisk og neutral holdning til al politik. Det er således ikke et spørgsmål om papir eller om det er digitalt, men kun om kvalitet. I dag kan ingen medier lever op til mit krav, men jeg betaler så via min skat. Der er stort set ikke forskel på Se og Hør (undskyld S&H) og så dagbladenes indhold. Så enten køber man den “rene” vare eller man undlader at købe noget.

 24. G. Sørensen

  Hvad skal vi med medier, der ikke fortæller sandheden, men udelader det der ikke er politisk korrekt. Som mener de skal styre, hvad folk skal tænke og mene. En medieverden der giver sig selv mundkurv på og gerne kryber langs væggene. Det gælder også den øvrige kunstverden.

  Kunne man for eks. tænke sig en sanger der sang noget i retning af:

  For år tilbage var en mand, og han var ikke fransk
  blev gal og sur på datter sin fordi hun var så dansk
  Han var kommet her med sin familie sådan lidt fingeret
  Men ikke troet på den tort at blive integreret
  Men æren – den havde han stadig

  Men datteren hængte ud med danske venner
  Og tørklædet var væk som på dem hun kender
  Det var så slemt, han havde fået nok
  Og han slog hende ihjel med det store gok
  Men ære – den havde han stadig

  Nu sidder han i fængslet her for dattermord
  fordi han tror at døtre er som stol og bord
  ting som man ejer og sælge kan
  for sådan er man en rigtig mand.
  Men æren . den har han da stadig

  Nå, men værsågod den er til fri afbenyttelse. Jeg har lavet den og frasiger mig alle rettigheder.

 25. Kim Kaos

  Dagbladene er af en så ringe kvalitet at de ikke er værd at betale for – så væk med mediestøtten mine skattekroner skal sgu ikke gå til at lal – hvad rager det mig om et par båtnakker skændes om en kasket eller hvem der boller hvem i et latterligt program.

  Kan I ikke klarer jer uden mine skattekroner så må I lukke biksen eller begynde at opfører jer som rigtige journalister og skrive om emner vi rent faktisk gider betale for.

 26. Borger

  Sat på spidsen er danske journalister holdt op med at skrive. Der findes ikke mere end cirka 20-25 dygtige, pålidelige og vedholdende journalister i ordets egentlige mening. De findes i den seneste tid her: 2 stk. på Politiken, 2 stk. på Berlingske, 0 stk. på Weekendavisen (velskivende og højtuddannede, men ikke journalister) 0 stk. på BT, 0 stk. på Ekstrabladet og 0 stk. på Jyllandsposten. Resten findes på mindre blade/tidsskrifter.

 27. Borger

  Sat på spidsen er danske journalister holdt op med at skrive. Der findes ikke mere end cirka 20-25 dygtige, pålidelige og vedholdende journalister i ordets egentlige mening. De findes i den seneste tid her: 2 stk. på Politiken, 2 stk. på Berlingske, 2 stk. på Information, 0 stk. på Weekendavisen (velskivende og højtuddannede, men ikke journalister) 0 stk. på BT, 0 stk. på Ekstrabladet og 0 stk. på Jyllandsposten. Resten findes på mindre blade/tidsskrifter.

 28. Borger

  velskivende=velskrivende

 29. CPH

  Politikens, Berlingske, Jyllandsposten, BT og Ekstra Bladets funktion:
  1) Penge.
  2) Underholde folket.
  3) Forarge folket.
  4) Passivere folket/holde folket hen.
  5) Fordreje fakta/forhold/samfund.

 30. CPH

  Politiken, Berlingske, Jyllandsposten, BT og Ekstra Bladets formål og funktion:
  1) Penge.
  2) Underholde folket.
  3) Forarge folket.
  4) Passivere folket/holde folket hen.
  5) Fordreje fakta/forhold/samfund.

  Tænk over det om du vil byde dig selv det gennem et helt liv.
  Synes det uacceptabel, men der findes heldigvis andet man kan læse.

 31. Benjamin Andersen

  I vores digitale verden syntes jeg at ser er direkte skammeligt at der stadig bliver trykt ting på papir der har en levetid på under en dag, og TV-kanaler, der efterhånden består af reklamer kortvarigt afbrudt af genudsendelser, er også en dødsejler.
  Hvis BT skal overleve, skal i sætte jer ned og kigge lidt på Netflix – det er absolut muligt at levere nyheder på samme måde.

 32. Enzo

  Med de enorme summer der i dag udbetales i medie støtte, kan man jo overhovedet ikke tale om en fri og uafhængig presse.

  Kvaliteten ift. at være vagthunden lider jo beviseligt også gevaldigt herunder.

 33. Åge

  Dette land mangler dygtige journalister så vi igen gider at købe en avis der findes efterhånden kun ganske få aviser der har et indhold resten er sladder aviser, vi hører kun om skandaler og forfølgelse af politikere, det er så¨lavt at man må korse sig.

 34. Crass Børsting

  Fornuftige betragtninger, hr. Brüchmann, men ville det så ikke være samfundssundt og logisk at gøre, hvadf flere af de ovenstående debattører foreslår: At afskaffe al mediestøtte? Lad synke, hvad ikke kan flyde.
  Jeg tillader mig at henvise til et slagkraftigt lokalmedie, som eksisterer på egne skarpe betingelser:
  http://landsbytossen.dk

 35. L.P.

  Åge, vil du læse en seriøs avis, så kan Jyllandsposten anbefales!

Kommentarer er lukket.