Jamen, findes der overhovedet ældre?

Kommentar: Gode pointer fra Thorning om ‘ældres’ potentiale, men lyset skal være endnu længere

Vi husker den med støttestrømperne. Vi husker Varla, som statsministeren havde besøgt i Nordjylland. Og vi opdagede, at Helle Thorning-Schmidt nok gerne ville sige noget pænt om de ældre.

Budskaberne var klare i statsministerens nytårstale, og hun kom på dette område med fine pointer. At der er potentiale i ansøgerbunkerne også hos de, der er fyldt 50 og 60. At der er forskel på at være 66 i sidste årtusinde og at være det i fremtiden. På de områder er det svært at være uenig.

Men lyset kan blive endnu længere. Mine børn kan ifølge prognoserne gå på pension, når de 75 og 74 år engang om mange årtier. Statsministerens børn formentlig et år yngre. Jeg selv er i øvrigt lige fyldt 50 og arbejder en del med medier, som min gamle far knapt kan finde frem til på sin telefonforbindelse, der sidder fast i væggen. Bortset fra, at gamle far Brüchmann ikke kan se bt.dks nye web-tv-magasin om fodbold i avisen eller på fastnettelefonen hæmmer det mig ikke i jobmulighederne.

Sandheden er vel, at ældre som begreb vil ophæve sig selv, fordi mange ikke opfatter sig selv som ældre og kun kæmper en kamp, fordi stereotyperne findes derude på arbejdsmarkedet. Her har Thorning selvsagt en klar og fin pointe, men hvor mange kalder egentlig sig selv ‘ældre’? Måske vil begrebet ophæve sig selv, fordi hele pensionsbegrebet flytter sig så radikalt. Måske bliver pension i fremtiden en forsikrings- og opsparingsdimension for mange, fordi en del af de, der har et arbejde, de holder af, gerne vil arbejde længe og godt. Måske vil Ældre Sagen om få år have et helt nyt navn, fordi identifikationen i at være ‘ældre’ er så svag.

Det er det fremtidens arbejdsmarked, der er så uhyre interessant at forberede sig på. Jeg skrev sidste år en bog om emnet og fik mange store aha-oplevelser undervejs. De påkrævede forandringer er kolossale, når vi skal være kompetente helt op til 77-års alderen, som vil være pensionsgrænsen i år 2100. Desværre var en af de største aha-oplevelser, at politikerne har så uendeligt få svar på, hvordan det arbejdsmarked skal indrettes. Hvordan fremtidens uddannelsessystem – især mens vi er på arbejdsmarkedet – skal indrettes. Jeg vil nærmest kalde evnen til at forberede sig på fremtiden med andet end lidt pensionsalder-fremskrivning ganske sørgelig og bekymrende.

Nu vil nogle måske rase over, at jeg skriver så lidt om de, der bliver slidt ned og de, der ikke kan spare op. Jeg tager for givet, at det også i fremtiden er et velfærdssamfunds fornemste opgave. Men det er meget lidt opmuntrende at se og høre iderigdommen hos politikere og endnu mere hos fagbevægelsen om, hvad der skal ske med de, der er på arbejdsmarkedet og skal være det i mange, mange år.

Disse mennesker og vores børn er nemlig Danmarks sande konkurrenceevne. Og de udfordringer fortjener mere opmærksomhed end, at Dansk Folkeparti, i 2013 også Enhedslisten og nu Socialdemokraterne forsøger at gøre sig til med pæne ord om ‘ældre’.

Følg Peter Brüchmann på twitter: @peterbruchmann

————————————

Vi prøver at indføre et lødigt debatniveau, så man ligesom på avisernes læserbrevssider skal ‘spille sig på’ med et sobert niveau. Så hvis du vil deltage i debatten og have din kommentar til at blive stående, så gå efter emnet, ikke hinanden.

Vær endvidere opmærksom på, at vi ikke redigerer i enkelte ord. En kommentar bliver enten offentliggjort eller slettet. En del kommentarer bliver desværre slettet, selv om langt det meste er velargumenteret, men fordi der bliver brugt voldsomt sprog, latrinære ord eller nedsættende bemærkninger. Så hvis du ikke vil spilde god debat-energi, så hold dig til reglerne.

God debat

 

45 kommentarer

 1. Jan Petersen

  Det løber koldt ned ad ryggen på mig, når “blondinen i stilletter” begynder at tale “pænt” om …. “ældrebyrden” 🙂

  Så er et det et eller andet “signal” om, at de står “in line” til næste store “reform” … læs …. finde en “legal formel” til at stjæle deres opsparing/pension 🙁

 2. Karsten Kristensen

  Stilladsarbejderen der rende lystigt rundt på stilladserne som 75 årig,efter 55 år på stilladserne,må være ønske tænkning fra Akademiker til Akademiker der sidder i deres små glas kupler og hygger sig

 3. Jens H

  @ Brüchmann : Hvordan kan det være, at der ikke er nogle af politikerne der har set storheden i dig og fået dig valgt ind for længst? Når du nu har løsningerne på alt er det jo synd, at det eneste du kan blive er redaktør for en hjemmeside for en statsejet virksomhed.

 4. T.Sørensen

  Findes der overhovedet ældre? Ja, det gør der. De findes i alle aldre fra 60+. Mange 70-80 årige er heldigvis i fysisk og mental topform. Dem kender jeg en del af. Men der er også en del som bliver ramt af kræft, blodpropper, demens og andre mere eller mindre invaliderende sygdomme. De kan altså ikke det samme, som før. En af mine egne udfordringer lige nu er at den lovpligtige digitale postkasse skulle have været oprettet 1.11.2013. Det er endnu ikke lykkedes mig hverken med revisors hjælp eller supports hjælp, at komme igennem nåleøjet. Nu begynder jeg at kigge på dåbsattesten og den siger 70 år næste gang. Indtil det modsatte er bevist, tror jeg ikke at det har noget med sagen at gøre. Eller ??!!

 5. T Hansen

  Det bedste der kan ske med de ældre er i.h.t. politikerne, at de kradser af.

  Radikale syntes det samme om de svage danskere, som de Radikale øjensynligt foragter.

 6. Anders Madsen

  Hvordan sikrer man beskæftigelse til de mange konjunkturofre? Efter prognoserne fra Nationalbanken, regeringen og Det Økonomiske Råd vil beskæftigelsen stige med 15.000 i 2014. Modsat er der over 35.000 der har mistet dagpengene. Så hvordan kan man indrette en økonomi, hvor store dele af arbejdsmarkedet ikke igen og igen bliver sat udenfor muligheden for at erhverve en indkomst?

  Er det ikke spørgsmålet som hverken Thorning eller Løkke kan besvare?

  Har Brückmann et svar på det?

 7. Stig Andreasen

  Du har ret i dine betragtninger. Men lige nu holder alle politikere sig langt væk fra de emner du omtaler. De har rigeligt travlt med, at love guld, grønne skove og øget service til seniorsegmentet. Det er den nye målgruppe da deres gunst kan afgøre næste folketingsvalg. Helle Thornings nytårstale er kun første skud, efterhånden som valgkampen tiltager, og den bliver lang, vil der blive tæppebombet med løfter om antal ugentlige brusebad, uldne støttestrømper, genudsendelser af Matador osv. osv. Selv Enhedslisten har skrottet kærnevælgerne i ungdomshuset og flyttet kamppladsen til plejecentret.

 8. The Watcher

  Nu er det jo heller ikke PB eller politikkerne, der har opdaget princippet bag det korte og lang lys, samt alle de øvrige opdagelser da endnu ikke har set dages lys -;)

 9. Bo Madsen

  At Thorning ikke kender noget som helst til de ældres besværligheder, viser hendes udtalelse her: “Lad mig give et eksempel: En del ældre mennesker bruger støttestrømper. Hvis den ældre får vejledning i selv at tage strømperne på, så kan sosu-hjælperen bruge tiden på noget andet.”

  Ældre mennesker kan netop IKKE selv tage støttestrømper og DERFOR er det sosu-hjælperen, der hjælper med det problem.

  Her siger hun: “Og først og fremmest kan den ældre selv bestemme, hvornår hun vil stå op om morgenen. Hun bestemmer over sin egen hverdag.”

  Men næ, det kan de ældre heller ikke, for sosu-hjælperen kommer, når det passer i systemet, og på plejehjemmet er det morgenmaden, bleskiftet og andre ting, der fratager den ældre i selv at bestemme, hvor når vedkommende vil stå op om morgenen og gå i seng om aftenen.

  At hun desuden mener, at vi skal hjælpe hinanden, kan da kun betyde, at hun ikke er klar over, at Skat står på spring ind i vores haver, hvis de ser der er noget igang, der minder om arbejde.

  Så hun er helt ude af trit med virkeligheden, og den tryghed hun taler om, det er vist ikke det, de samboende i dag ser noget til.

  Hendes tale var en hån mod befolkningen – intet mindre.

 10. E. Thomsen

  Hvornår finder politikkerne ud af, at man ikke redder økonomien alene ved at styrke virksomhederne og de i forvejen rige. Jeg tror ikke, at de bruger deres penge herhjemme. Næh, for at kunne bruge penge skal man også have nogle at bruge. Alle de arbejdsløse og pentionisterne har ikke råd til at rette op på økonomien. At fyre folk skaber ikke vækst – tvært imod.
  Og p.s. så kan jeg ikke rigtig finde ud af, om BT er et fodboldmagasin eller et blad ala Billedbladet. Der er nemlig ikke ret meget “kød” på bladet.

 11. Gitte Jensen

  Politikkerne har altid haft en evne til at se fremad, og se hvilke udfordringer, der vil komme. Der er blot aldrig nogen, der i tide har taget hånd om det og gjort tilstrækkeligt til at det ikke er blevet et problem.
  Helt fra jeg var barn, blev vi tudet ørerne fulde med at der vil blive flere gamle ( det hed det den gang) . Men er det ikke et problem nu. De kan ikke få arbejde, de koster for meget osv. osv.
  Vi ligger, som der er redt.
  Os der sparede op, for ikke at komme til at ligge samfundet til burde, i den forvisning at vi så kunne beholde samme levestandard som vi havde som arbejdende, bliver nú plukket, og skal betale til dem, der bare forbrugte og lånte sig til det hele. Og mens vi arbejdede betale vi enorme summer i skat, der også gik til de selvsamme.
  Og så sidder HTS og siger vi skal være solidariske.

 12. Thor M.

  Som man kunne læse for et par dage siden i Berlingske så er Danmarks største problem at for hver 3,5 personer som er beskæftiget herhjemme er der samtidig en person i den arbejdsdygtige alder som er på overførselsindkomster! Det er helt uholdbart som tidligere overvismand Torben Andersen også udtalte! I Sverige er der f.eks. 5,6 beskæftigede for hver person i den arbejdsdygtige alder som er på overførselsindkomster!

  Vores (politikernes) urealistiske ambitionsniveau for hvordan et velfærdssamfund skal være kan simpelthen ikke mere honoreres – af økonomiske grunde! Man er nødt til at se på om vi har råd til at lege julemand hele året og ville redde hele verden medens man samtidig belaster de arbejdende danskere med flere skatter og skatter! Der er en række ydelser som man også kan stille spørgsmålstegn ved, f.eks. børnepenge og om det er rimeligt at forældre skal have en så absurd lang barselsorlov! Ligeledes skal universitetsuddannelserne målrettes langt mere præcist efter hvor der er arbejde at få – arbejde som skaber ekstra værdi for samfundet! I sidste uge hørte jeg at der nu udbydes 1500 mere eller mindre eksotiske uddannelser på universiteterne hvilket jo er helt uholdbart – men da universiteterne kører efter taxameter ordningen så er de jo ligeglade!

  Og samtidig har vi verdens dyreste offentlige sektor hvor der trods teknologiske fremskridt i form af EDB, digitalisering m.m. er blevet flere og flere “kolde” hænder medens man fyrer de “varme” hænder som der bliver brug for! Vores konkurrenceevne og evnen til at betale for vores velfærdssamfund forringes og forringes og løsningen er jo ikke at uansvarlige og leflende politikere stifter mere gæld som vores efterkommere skal slås med! Vi skal ganske enkelt have sænket skatterne og udgifterne til den offentlige sektor til samme niveau som f.eks. i Sverige, Tyskland og England!

 13. preben

  Det var kvalmende at hører overklasse-Helle tale om ældre og støttegrupper. For sandheden er jo den, at Helle ikke aner et klap om, hvordan tingene er ude i virkelighedensverden. Derfor var det en nytårstale fyldt med floskler og varm luft.

 14. hans peder palmsbo janssen

  Kan det tomme hylster til Helle thorning dog ikke holde op med at gøre de gamle bange nu – Nu ligger alle Danmarks folkepensionister og har mareridt over hvornår skærer HTS og Socialdemokraterne vores folkepension bort – sitre ryste bæve!!!

 15. Esther Sørensen

  Jamen vi findes da i høj grad. Jeg er 75 og jeg tror bestemt ikke at nogen ville ansætte mig. Jeg har hjerteflimmer, for lavt stofskifte, astma og store problemer med mit skelet og er på en konstant penicillin kur. Det må være politikernes ønskedrømme, der gør, at de tror, vi alle er fit for fight. Jeg ville sørme ønske, de havde ret.

 16. PM

  Ordet ældre er jo et vidt begreb, nogle som Mærsk M.M. fungerede til han var næsten 100 år, andre har opslidende jobs, så man er træt ved de 60 og nedslidt.
  Og så synes jeg man bør afholde sig fra de grove udtryk om landets statsminister. Kan man ikke lide hende eller regeringens politik, så stem anderledes, men de platte perfide udtryk der alt for ofte kommer på din blog her PB, det gælder både HTS og LLR. Bedøm dem på deres politiske handlinger og adfærd ikke på udseende . Og Intelligens, ingen når til tops i dansk politik uden der er en vis begavelse og politisk tæft er til stede. De platte dumme kommentarer siger mest om afsenderen.

 17. Kc

  Det er jo langt fra alle ældre er eller bliver plejetrængende og bliver de det, er det ofte på grund af demens, svær sygdom eller udtalte handicap.

  Ingen af delene er lig med at være gammel, men jo ældre vi bliver jo større risiko er der for ovennævnte. Plejekrævende medborgere har ret og krav på respekt og ikke nedladende, overbærende kommentarer om, hvordan deres dagligdag skal se ud.

  Vi kan alle være heldige/uheldige at blive gamle, men de unge og yngre har svært ved at tænke sig selv så langt frem i tiden. Så – stop lige op og mærk efter.

 18. Carsten Nielsen

  “At der er potentiale i ansøgerbunkerne ” – Til de der søger off. forsørgelse?????????????????

 19. SMEDEN

  Kan man ikke arbejde på fuld tid som 65 årig og samtidig arbejde på fuld damp, skal man ikke “fylde” en plads på arbejdsmarkedet, så længe der er raske og friske og hurtige mennesker, som er arbejdsløse.

  Mange har opsparinger som ratepension, kapitalpension og arbejdsmarkedspension, samt opsparing i boligen – det må de “gamle” så leve af – således at der bliver plads til de unge………………….

  Vi skal ikke tabe de unge på gulvet, fordi de gamle skal have seniorjob ordninger, eller ikke føler sig gamle, Basta.

  Fis ud og spil golf, begynd at male eller andet – men overlad arbejdsmarkedet til de unge, så også de har mulighed for at bygge rede inden de bliver 50 år.

  At hæve pensionsalderen er latterligt – hvorfor har vi så noget der hedder “arbejdsmarkedspension” = at blive pensioneret fra arbejdet…………..

 20. SMEDEN

  @Ester Sørensen, beskriver på fineste vis nogle af de aldersrelaterede sygdomme og skavanker langt de fleste bliver ramt af med alderen. Det er ikke det samme som at vi er Gamle oppe i hjernen – men hylstret slides altså, og det er langt fra alle på 65, der 2 timer efter den daglige indtagelse af 7 forskellige piller i 7 lige så forskellige farver – pludselig føler sig som en 35 årig i krop og sjæl.

  Vi ældes – fordi vi er bygget til at ældes – sådan er livet, og fra de 40 går det hurtigere og hurtigere.

  Lidt lige som lagkagen – for hver stykke der bliver spist, jo mindre er der tilbage af den 😉

 21. I.Hansen

  S,RV,V og LA er jo alle enige om at der ikke findes ældre. – skulle det alligevel være tilfældet, så er de i alt fald både rige, røringe, og ved deres fulde fem!!!!…… skulle det alligevel ikke være tilfældet, så ændrer de loven om aktiv dødshjælp i danmark – men med kun halvt så mange tjekspørgsmål til om man virkelig gerne vil herfra……og vupti – så har vi ikke så mange ældre mere!!!!

  -aaaj øv – så taber de jo i konkurrence-statistikkerne med andre lande – nu med lavest levealder………..nå -ny løsning: fremover kan familierne ikke bare passe, men også betale for deres gamle pårørende hvis de ikke selv har råd til plejehjem….flyt hjem til jeres børn (hvis I har nogen).

  NÅ alvor: Politikerne kan hoppe danse -hvis virksomhederne ikke spiller med, er det hele en illusion!!! – og evidensbaseret – NEJ DET GØR DE IKKE!!!!!

  Nyt års ønske: må politikere i alle farver rammes af evnen til at konsekvensberegne og sammenhængstænke – og må div økonomer, finansverdenen, erhvervsverdenen rammes af det samme + evnen til samvittighed og samfundssind.
  Og må medieverdenen smittes af det hele + tage deres ansvar som samfundets vagthund alvorligt!!!

 22. per

  De to kvinders nytårstaler viser at kvaliteten og intelligensen er dalende hos den Danske elite, ego tror aldrig at Danmark har udvist så tåbelige taler til den Danske nation som i år, at der er Danskere der i ramme alvor roser de to kvinder for deres orale indsats viser tilbagegang i Danskernes intelligens, hvilket svarer godt til de internationale undersøgelser. Må Gud virkelig bevarer Danskerne.

 23. poul

  hejsa. jeg tro det ville være en god ide, at lave en aftale med df. og så få det bedste ud af det, ren arbejde politik af moderne slaks.

 24. Erling

  Det er klart at samfundet og politikerne har det bedst med at kategorisere de forskellige befolkningsgrupper. Det gør det lettere at henvende sig til dem med deres programmerede budskaber. det kaldes også segmentering a målgruppen.
  Desværre har mange politikere og erhvervsfolk ikke fuldt med udviklingen i samfundet hvor de fleste lever og er aktive meget længere end de var for 50 år siden.
  Det er kun når der skal spares at politikerne husker at levetiden har ændret sig. Desværre er det også sådan at man kun fokuserer på de unge’s behov for at komme i arbejde, medens man som “ældre” er overlad til sig selv. Desværre er det ligesådan i erhvervslivet hvor man anser en person på 60+ som værende “for gammel”. Undskyldningen er ofte at “ældre ikke kan følge med udviklingen og teknologien” Man glemmer ofte at mange “ældre” eller bedre: modne mennesker har accepteret og taget til sig ideen om “livslang læring” Jeg graduerede selv som Master of Science i 2010 i en alder af 65 år. Jeg har arbejdet med projekt ledelse og træning i forskellige tredie verdens lande 33 år og føler selv at jeg er i min bedste alder nu, med masser af erfaring og den fornødne teoretiske baggrund til at udføre mit arbejde. Samtidig er jeg i fin fysisk form, med en god helbreds attest fra lægen.
  Desværre ville det blive opfattet som en “joke” hvis jeg ville forsøge at søge et job i Danmark fordi jeg som en 68 årig “pensionist” er afskrevet som “en ÆLDRE PESIONIST”

 25. G. Sørensen

  Hvis jeg skal være ærlig, så blev jeg bange, da jeg så Helle Thorning. På grund af for meget øjenmakeup så hun fra fjernsynet på mig med stirrende onde øjne. Budskabet giver jeg ikke meget for, da det lød som løgn og latin.

  Når det ses tydeligt, at Danmark er åben for alverdens kriminelle og der allerede er overfyldt med kriminelle i landet, så lyder det falsk med at sætte tryghed på dagsordenen.

  Når der ansættes vagter ved offentlige kontorer, når politi og brandvæsen ikke kan være i visse områder, der erklæres som besatte områder, når bybusser stenes ud af områderne, så er der ikke meget tryghed tilbage.

  Når børn slås og mishandles af deres egene forældre, når koner gennembankes, når unge tvangsgiftes efter befaling, så de må flygte fra deres egen familier, så er der ikke megen tryghed.
  Så skråt op med det sludder.

 26. G. Sørensen

  Nå, ja, så er der også frygten for hvilke skatter og afgifter der kommer næste gang, sidste skud på stammen er afgift på klager til skattevæsenet. Hvilke rettigheder vi må sige farvel til i morgen. Hvilke tåbelige love der indføres, med store omkostninger for husejere, sidste at tagvand skal føres i egen afløb, med en stor tilslutningsafgift på 20.000 kr. Hvordan skulle borgerne føle sig trygge når der vælter rundt med indbrudstyve. Jeg må hellere begynde på selvforsvarskursus i næste uge, når man ikke kan gå i Føtex uden at blive røvet. Og så taler hun om tryghed…

 27. L.P.

  G.Sørensen, med det, du skriver her,- virker det til at du er en, der virkelig har fået øjnene lukket op!
  Og godt ,- for det er der desværre ikke noget, som de fleste har!
  Derfor vil jeg også skrive til dig her, at ALT hvad du hører via medierne, ALT hvad mørke politikere, samt diverse eksperter osv. -står og bedyrer for fuld skærm-og via andre medier,- kan du så absolut ikke stole på!
  Det, der er vigtigst i denne tid,- er KUN at lytte til sine egne fornemmelser/intuition, være kritisk overfor alt og alle,- for INTET er som det ser ud til !!!
  “Kejserens Nye Klæder” er i den grad aktuel i tiden!
  Jo, den gode H.C. Andersen var forud for sin tid………..

 28. kirsten

  Til Bo Madsen.
  Du burde tage en uddannelse i gerontologi, så vil du opdage, at det vrøvl du beskriver ikke har nogen gang på jorden.

 29. jenni

  Du burde læse Bo Madsens indlæg igen, kirsten. For du har øjensynligt ikke læst det.
  Bemærkningen om uddannelse i gerontologi er latterlig. Han beskriver virkeligheden.

 30. jenni

  Anders Madsen. Kontanthjælpsreformen indikerer, at den politiske plan er, at der kun skal være 1 udearbejdende i hver husstand, og skal forsørge hele husstanden.
  Det betyder både sparede offentlige udgifter og sparede behov for job.

 31. jenni

  PM, folk stemte faktisk anderledes.
  Helle Thorning og S tabte valget. Løkke og Venstre vandt.

 32. jenni

  SMEDEN, Arbejdsmarkedspension er en glimrende betegnelse, som adskiller sig fra folkepension, da folkepension jo fås uden at have arbejdet.

 33. SMEDEN

  @Kirsten

  Bo Madsen beskriver på glimrende vis den verden de gamle lever i. Nemlig at de må indrette sig efter systemet – sådan er det hvis prisen for velfærden skal holdes nede.

  Når statsministeren i sin nytårstale kan formulere dette faktum, til at de gamle selv styrer deres dag – så lever fruen på en fremmed planet der ikke er kendt i solsystemet endnu.

 34. CPH

  Lige før kommende folketingsvalg kommer kaster desperat regime med støtteparti ‘kødben’ ud til folket. Disse korrupte folk har gennemkneppet folket, og skammer sig ikke over det og vil til det sidste købe folket en sidste gang.

 35. Annalise Christensen

  Bekymringens time for fremtidens liv i Danmark, hvordan og af hvem midlerne skal skaffes, er vist omsider ved at melde sin ankomst hos flere, end man umiddelbart skulle have troet!

  Det er ikke heller et sekund for tidligt. Se bare hvordan Regeringen, Venstre og De Konservative allerede nu er parate til at slagte “sparegrisen” Feriefonden og overføre de forholdsvis få midler til Statskassen. En statskasse, som med disse partiers uigennemtænkte politik, kun vil blive yderligere og yderligere formindsket til en lidet indholdsrig “beauty-box” af kopiprodukter for alt det værdifulde, vi tidligere har kendt og kæmpet for.
  Alt er salgbart, nu også en ferie for dem som ellers nok kunne have brug for lidt socialt samfundssind. Tarveligt, siger jeg bare.

  Hvordan fremtidens unge og gamle kommer til at få det, afhænger nok også af hvor stor indflydelse EU får på landets regeringsførelse. Bliver Danmark til en region i EU – eller et selvstændigt Danmark med råderet i eget land? Dette spørgsmål vil være afgørende for mangt og meget.

  Dog behøver vi næppe bekymre os om statsministerens døtre som bidragende til det danske samfund. Hvad man i ungdommen nemmer, man ikke i alderdommen glemmer – som det sig hedder. De må have lært en hel del – nok også af deres farforældre.

  Men bekymrende er det for alle dem, der til den tid af danske stadig måtte befinde sig her i landet. Hvad samfundet har påtaget sig af byrder siden 1983 og derefter med Lissabon-kontrakten er ikke underholdning for folk, der kan tænke – og konsekvenstænke.

  Det er svært fatteligt, hvordan forældre og bedsteforældre den dag i dag stadig stemmer på partier, som i deres politik pålægger vores lands børn og børnebørn større og større byrder. Byrder, som allerede nu viser sig uoverstigelige og som kun kan vendes, hvis vi alle påtager os det ansvar, der skal til, for at få udviklingen vendt. Vi må ikke blot tænke, men må konsekvenstænke – og agere!

 36. jenni

  Ja, Annalise Christensen, hvordan skal fremtiden blive?
  http://www.bt.dk/udland/30.000-afrikanske-asylansoegere-demonstrerer-i-israel

 37. Annalise Christensen

  @ jenni

  Umiddelbart ser den meget sort ud.
  Det er som om, at også den sorte pest er kommet tilbage – i hvert fald synes manges hjerner angrebet af en selvudslettende slags virus. Om man kan begribe, hvad kærlighed de mon har til deres børn og efterkommere?
  Tænk, at vi i dag er kommet dertil, hvor man bare priser sig lykkelig over ikke at have fået børn. Ikke at skulle efterlade nogen til den sorte pests fatale destruktion af det danske samfund.
  Men endnu er kampen imod de befængte dog ikke slut, Jenni!

 38. L.P.

  Ja, Den Nye Verdensorden er nu ved at være en realitet!
  Overvågning fra EU af den enkelte borger,- er man kritisk, så noteres det,- og hvem ved hvad der så sker……
  Folket terroriseres af de mørke politikere, embedsmænd, samt deres lakajer, og selv de mest syge og svage tvinges i job,- ellers NO MONEY! Vore ældre overlades mere og mere til sig selv, maden bliver ringere og dyrere, færre plejere og ringere service!
  Politiet lader forbrydere går fri, uskyldige jages! SKAT er korrupt og forfølger ligeledes uskyldige, eller de “små fisk”!
  Den Mørke Elite snyder og bedrager med deres slavers penge,- for de klæber kun til taburetten for magt, anseelse og pengenes skyld!
  Medierne er også godt med i den sorte suppedas, da de er betalt af denne,- og til ikke at skrive om Sandheden!!!
  Man kan også se det her på Blogs,- når der er en skribent, der kommer for tæt på,- 8 det er jo farligt!)- så lukkes der for kommentarer!
  Nogle får deres kommentarer slettet,- joh…. hvem siger noget om ytringsfrihed i DK?!
  Alt dette minder meget om Stasi-tilstande,- og det vil blive meget værre, hvis ikke hele det løgneriske , formynderiske, pengefikserede samfund stopper meget snart,- hvad jeg er helt sikker på det gør,- det er der sikkert meget få, -om nogen, der er enig med mig i,- eller kan forestille sig,- men jeg kan vist roligt sige, at jeg ved dette!
  Så hvad : Frihed til folket ,- eller et korrupt slavesamfund, hvor der kun er plads til dem, der knokler for Eliten,- som forpester livet for alle andre?
  Det bliver en spændende, men også belærende tid fremover!

 39. Annalise Christensen

  @ L.P.

  Din sætning: “når der er en skribent, der kommer for tæt på,- 8 det er jo farligt!)- så lukkes der for kommentarer!”
  Ja, dette er sket mere end én gang!

 40. Kc

  Det er da soleklart at Danmark fattes penge til at opretholde velfærden for danske borgere selvom de fleste pligtskyldigt har betalt deres skat i årevis.

  Soleklart fordi det vanvittigt store summer de danske politikere hvert år sender ud af landet til meget tvivlsomme projekter. Der bruges ufattelige summer på krigsførelse med ligeså tvivlsomt resultat. Udlændinge området koster årligt milliarder alene fordi vore politikere ikke har evnet at
  forebygge de problemer landet geråder udi. EU tager en alt for stor bid af vore skattekroner. Vore
  politikere bruger vores penge, som var det deres egne.

  Fra politisk hold formanes vi til besparelser, en formaning der bare ikke gælder for politikerne selv.
  Utroligt at vi til stadighed finder os i alle disse urimeligheder.

 41. E. Thomsen

  Nogle mennesker vil godt kunne arbejde længe hvis ellers arbejdsgiverne vil ansætte de der er over 50. Bortset fra det, så mener jeg, at man burde lade være med at sætte folk i kasser og i stedet se på hvem der har behov for hjælp. Hvem kan dog leve for den usle pension som vi får. Giv os en større pension og afskaf alle de overførsler til varmehjælp og hjælp til dette og hint. Det ville spare en masse penge til de der skal vurdere om man har brug for ekstra penge. Og hvem kan leve med kun at kunne få støvsuget overfladisk og vasket gulv. En gang imellem skal vi da alle have gjort ordentligt rent, men det kan man ikke få gennem kommunen. Desuden forlanger kommunen, at man skal anskaffe sig bestemte ting før de gider komme og gøre rent. Ingen skal fortælle mig, at de personer som gør rent hos ældre selv anskaffer sig de ting kommunen forlange vi skal købe.
  Mit forslag er: Brug hovedet i stedet for at tænke i kasser.

 42. Niels

  For en gangs skyld et rigtig godt emne og nogle godt sete perspektiver der bliver rullet frem uden at man får en færdig holdning proppet ned i halsen.

  Ungdom er stadig langt mere attraktivt end modenhed og alderdom. Det er min oplevelse. Og tempo er stadig noget alle skal kunne præstere. Præcision, viden, erfaring og grundighed er ikke efterspurgt ret mange steder.

  Jeg hader, i ordets egentligste forstand hader, når jeg ser en jobannonce med f.eks. “du bliver en del af et ungt team”. Nej gu gør jeg ej. Jeg er 50, ledig, med “kun” en mellemlang videregående merkantil uddannelse og en seneste høj stillingsbetegnelse og stort ansvar, jeg dårligt kan lyve om i en ansøgning, eftersom den står prentet på LinkedIn Det gør det umuligt at komme ind i et “ungt team” og berige dem med min erfaring, mine faglige og menneskelige kompetencer. Jeg er decideret uønsket. Hvorfor senere. Hvordan det bliver når jeg er 60, tør jeg slet ikke tænke på. Især ikke eftersom staten går forrest med at afskedige alt hvad der kan kravle og gå over 50 i stedet for at opkvalificere dem. Skat er et skræmmende eksempel på det.

  Der er brug for en helt anderledes deltagende og nuanceret tilgang til den ledige arbejdskraft der nu en gang findes. Fra arbejdsgivernes side. Fra det offentliges side. De ledige søger jo som besatte. Arbejdsgiverne sidder fast i i aldersbetinget vanetænkning og en passiv/defensiv tilgang til de menneskelige ressourcer, der findes derude. For mange mellemledere og øverste ledere kan ikke se alle de mulige og værdifulde kombinationer en blandet medarbejderskare udgør. Og er man for kompetent er man en trussel i en underordnet stilling, selvom det måske er det man allerhelst vil have, på grund af ens stade i livet. Man er ikke en potentiel forlænget arm eller allieret. Man e roverkvalificeret eller en trussel.

  Lyder jeg pessimistisk? Ja. For det er jeg. Big Time. Vi har gang i et monstrøst cover-my-ass arbejde når det gælder den modne og ældre arbejdskraft. Man siger et og gør noget helt andet. Det lidt som “Don’t do as I do, do as I say!”. Man skaber et aldersproletariat der kommer til at tynge i fremtiden. Også når der skal afgives stemmer ved valgene fremadrettet.

 43. Elise

  Til de mange, som føler sig overrumplede af Helle Thorning-Schmidts indsmigrende forsøg på at hverve frafaldne medlemmer blandt offentligt ansatte og modne/ældre medborgere, er der kun at sige: Gå aldrig tilbage til en fuser!

 44. Ole Høj

  Artiklens overskrift: “Jamen, findes der overhovedet ældre?”

  Ja, det gør der faktisk, for “ældre” er jo et relativt begreb, der omfatter alle de personer, der er ældre end de personer, der er yngre.

  Derfor er vi alle i visse henseender yngre og i andre henseender ældre, men eftersom relative begrebet i sig selv er intetsigende, så bør vi tilføre begreberne en fast størrelse, som begreberne kan relatere sig til.

  Når der ikke for længst er skabt klarhed over det at være ældre, så er det naturligvis, fordi ingen – næsten ingen – tør blive gammel, heller ikke selvom de måske rent faktisk allerede er det.

  Årsagen er vel, at ingen af os ønsker at være gammel og at dø, selvom vi samtidig ved, at det er livets ultimative vilkår, hvis vi lever længe mok til at kunne opleve det.

  Men indfører man et skønnet maximalt arbejdsdelighedsinterval på f.eks 25-65 år, så får begreberne “yngre” og “ældre” en hel anden mening, for så er man yngre, når man er under 25 og ældre efter 65.

  Og når vi nu er i gang, hvorfor så ikke helt fjerne begrebet “ældre” – det skaber jo kun forvirring, når det ikke har noget at forholde sig til.

  Min bils temperaturmåler er f.eks inddelt i “lav/middel/høj” – det er da noget man forstår, og på tilsvarende vis kunne menneskets alder inddeles i “ung/middel/gammel” . Eksempelvis efter overstående interval, hvor man så pr def er gammel som 65-årig.

  Dette passer fint sammen med folkepensionsalderen, og så ville klarhedens lys kaste sig over mange ellers ulme samtaler.

  Midmindre man fortsat vil kalde en skovl for en spade.

 45. Ole Høj

  OMTRYK

  Artiklens overskrift: “Jamen, findes der overhovedet ældre?”

  Ja, det gør der faktisk, for “ældre” er jo et relativt begreb, der omfatter alle de personer, der er ældre end de yngre.

  Derfor er vi alle i visse henseender yngre og i andre henseender ældre, men eftersom relative begreber i sig selv er intetsigende, så bør vi tilføre begreberne en fast størrelse.

  Når der ikke for længst er skabt klarhed over det at være ældre, så er fordi ingen – næsten ingen – tør blive gammel; heller ikke selvom de måske rent faktisk allerede er det.

  Årsagen er vel, at ingen af os ønsker at være gammel og at dø, selvom vi samtidig ved, at det er livets ultimative vilkår, hvis vi lever længe nok til at kunne opleve det.

  Men indfører man et skønnet optimalt arbejdsevneinterval på f.eks 25-65 år, så får begreberne “yngre” og “ældre” en hel anden mening, for så er man yngre, når man er under 25 og ældre efter 65.

  Og når vi nu er i gang, hvorfor så ikke helt fjerne begrebet “ældre” i denne sammenhæng – det skaber jo kun forvirring, når det ikke har noget at forholde sig til.

  Min bils temperaturmåler er f.eks inddelt i “lav/middel/høj” – det er da noget man forstår, og på tilsvarende vis kunne menneskets alder inddeles i “ung/middel/gammel” . Eksempelvis efter ovenstående interval, hvor man så pr def er gammel som 65-årig.

  Dette passer fint sammen med folkepensionsalderen, og så ville klarhedens lys kaste sig over mange ellers ulme samtaler.

  Medmindre man fortsat vil kalde en skovl for en spade.

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.