Jorden kalder Thorning

Kommentar: Kære statsminister, der er andre borgere i dette land end Karsten Dybvad – det, der foregår lige nu, er politisk fattigdom

Lad os starte med de finere nuancer, inden det bliver rigtig alvor: Helle Thorning-Schmidts regering fortjener stor anerkendelse for sit mod. På tredje år går den nu forholdsvis frontalt op imod traditionelt populære socialdemokratiske ærkedyder og rider direkte ind i den ene øretæve efter den anden fra et bagland, der ikke sidder lige så tæt på statens regneark som regeringstoppen gør.

Den fortjener faktisk også mere anerkendelse end bare lidt vælgermedvind, når Lars Løkke Rasmussen for alvor tumler rundt på 1. klasse og viser, at han er en langt, langt mindre statsmand end hvad han prøver at fremstå som. Undertegnede hører til dem, der mener, at regeringen nu i år tre skal bedømmes på den førte politik og ikke på en autopilot-diskussion om løftebrud.

Men kæden springer af, når så regeringstoppens fantasi kun rækker til at lancere endnu en vækstpakke i 2014, som Thorning gjorde i et juleinterview i Jyllands-Posten. Efter at have opfyldt samtlige ønsker på erhvervslivets ønskeliste, har man åbenbart fundet endnu en fedtet hengemt seddel fra Danmarks top-lobbyist, Dansk Industris direktør, Karsten Dybvad. Ingen har råbt højt om nogen vækstpakke. Jo, der tales meget om lav svensk skat og benhård tysk konkurrenceevne. Der tales om ‘kapløb mod bunden’ på selskabsskattelettelser.

Men en blind gambling på at gøre os klar til det opsving, der altid siges at vente lige om hjørnet er en lottokupon, der nu formentlig bliver spillet for tredje nytårstale i træk. Regeringen vil for enhver pris lukke enhver tænkelig flanke til blå blok, så man fremstår mindst lige så ‘jobskabende’ som de blå.

Jeg har læst rigtig meget politisk historie de seneste to år, især om socialdemokratisk ledede regeringer de seneste 100 år. Dette parti har i den grad kæmpet for et bedre og mere lige samfund for borgerne. Partiet har også vist ganske stort mod i at forandre og blive upopulær, hvis målet var det rigtige. Problemet er, at dette mål ikke er synligt i andet end en temmelig primitiv tro på, at hvis vi bare opfylder Dybvads ønsker om små afgifts-justeringer, så skal de mange nye jobs nok komme.

Det er en politisk fattigdom. Ingen har forklaret meningen med de forklædte vækstpakker, og jeg er i øvrigt overbevist om, at resort-minister Henrik Sass Larsen ville kunne komme med bedre bud, hvis han fik større indflydelse på den store politiske rorpind.

Det er fint nok at flytte Socialdemokratiet. Men nøglen i enhver forandringsproces er at involvere borgerne, medarbejderne og interessenterne. Og selvom Socialdemokraterne gennem historien har kæmpet med fagbevægelsen, så er begge parter i dag skyldige i politisk fattigdom og politisk afmagt. Mange ledelsesbøger har gennem de seneste årtier kredset om begrebet ‘why’ – hvorfor. Hvad er formålet med at gøre, som vi gør. Vi borgere vil såvel som medarbejdere være med til ekstremt mange forandringer, hvis vi forstår formålet og sammenhængen. Hvis nogen kan forklare os meningen med det, vi skal være med til at udføre eller betale.

De bøger har Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon ikke læst.

Følg Peter Brüchmann på twitter: @peterbruchmann

————————————

Vi prøver at indføre et lødigt debatniveau, så man ligesom på avisernes læserbrevssider skal ‘spille sig på’ med et sobert niveau. Så hvis du vil deltage i debatten og have din kommentar til at blive stående, så gå efter emnet, ikke hinanden.

Vær endvidere opmærksom på, at vi ikke redigerer i enkelte ord. En kommentar bliver enten offentliggjort eller slettet. En del kommentarer bliver desværre slettet, selv om langt det meste er velargumenteret, men fordi der bliver brugt voldsomt sprog, latrinære ord eller nedsættende bemærkninger. Så hvis du ikke vil spilde god debat-energi, så hold dig til reglerne.

God debat

 

128 kommentarer

 1. Erling Rasmussen

  Lande har til alle tider spioneret hos hinanden lige så meget, som de var i stand til.

  Først om fremmest har man interesseret sig for, hvilke planer fjenden havde, men kan man nu også stole på vennerne? Det må også hellere ses efter i sømmene.

  De tekniske muligheder i dag er så avancerede, at der ikke er noget at stille op, hvis man ønsker at begrænse overvågningen.
  Man kan lave lige så mange love om ulovlig aflytning og forhøje strafferammen så meget, man vil; det har ingen effekt.

  Hvorfor hidse sig op over, at Amerika har aflyttet Merkels telefon?
  Det har de altid gjort.
  Det nye er blot, at det er blevet afsløret.

  Om vi kan lide det eller ikke, må vi leve med at blive aflyttet.

 2. Erik Voldby Sørensen

  Enzo
  Nej jeg har ikke selv fundet på det det stammer fra Tyskland.
  Jeg kan med den bedste vilje ikke se hvad HTS gør forkert.
  Er det forkert at hun i ikke skelner til genvalget, men gør sit arbejde trods de utallige angreb.
  LLR og hans kumpaner gjorde det omvendt de tænkte kun på et genvalg, som heldigvis for Danmark ikke lykkedes trods mange angreb under bæltestedet.
  Jeg ved ikke hvordan valget ender, men der bliver afregnet til sidst.

 3. Enzo

  Det er ikke så svært Erik Voldby Sørensen. Hun sender regningerne det helt forkerte sted hen.

  Vi må alle stå sammen om at betale siger de åbenlyst. Men hvorfor dog det? Det er da ikke svært at udpege festaberne – så lad dog dem betale.

 4. Otto Knudsen

  Når man foregøgler befolkningen med ordet vækstpakke? Så skal man historisk erindre da udviklingen blev vendt til afvikling.
  Det skete i 1967 da socialdemokratiet indførte først OMS og siden MOMS, stigende fra 10 pct. til nuværende 25 pct.
  Samtidigt er befolkningen blevet overbebyrdet, af andre afgifter henhørende til tidens politiske ambitionsniveau, indvandring og at frelse hele verden er blevet nøgleordene.
  Det er blevet til rendyrket kommunisme, at staten har overtaget overformynderiet af befolkningens likviditet!
  Vækst kan kun komme ved øget forbrug. Hvilket store dele af befolkningen ikke har råderum til for bare afgifter.
  Vi kan se at væksten og arbejdspladserne er flyttet syd for grænsen, til glæde og gavn for deres befolkning.
  Yderligere skaber det kun nulvækst, når akademikerne fratager ca. 35 000 deres økonomiske forsørgelsesgrundlag.
  Man skal huske at overførselsindkomster også skaber forbrug og arbejdspladser.
  Derimod er den hærskare af papirnussere som betjener formynderiet, kun en udgift af et produkt som hverken kan spises eller drikkes og uden salgsværdi.

 5. Erik Hermansen

  HTS løber fra alle sine løfter, og slagter under-danmark, desværre er alternativet LLR endnu værre, da han er endnu mere asocial, inkompetent, og korrupt.

  Hvordan kan Danmarks 2 største partier, havde 2 så uduelige formænd, i min optik er det ufatteligt ?

 6. Jens Erik Jensen

  Kære Bruechmann!
  Du skulle tage og læse Jyllands Postens leder i dag den 31.12.13, hvor
  de skriver en glimrende artikel om Socialdemokratiet og HTS manglende evner
  til at lede Danmark.
  Denne artikel fra JP siger alt!
  Du ønskes et godt nutår!

 7. Erik Voldby Sørensen

  Ja Enzo
  Det er jo også dem der ikke kan husholde med deres penge der står for skud, og det er der vel også lidt retfærdighed i.
  Danskerne er ikke mobile.
  Da jeg i halvtredserne ikke kunne finde arbejde som værktøjsmager rejste jeg knap 2000 km for at kunne arbejde, det gider man ikke mere.
  Jeg regner med at det er “Angrebene” på velfærden du ikke bryder dig om, det er der vel ingen der gør, men hvis man ville køre videre som hidtil ville det ende som det med at tisse i bukserne, til sidst kan de unge ikke betale alle udgifterne vi gamle koster, og det betyder vel at børnene ikke mere besøger deres forældre på plejehjemmet.
  Nej man er nødt til at gøre noget, og det havde været meget bedre hvis VKO havde gjort deres arbejde dengang det gik så godt, så havde det ikke gøre så ondt som nu, men det er nu engang sket, og nu må HTS gøre det bedste ud af det, og efter hvad jeg kan se så gør hun det effektivt og godt.
  Det samme skete med Schrøder fra Tyskland han reformerede, og blev derfor ikke genvalgt, nu roser man ham i de højeste toner for hans modige skridt som hjalp tyskerne igennem krisen.
  Måske vil HTS hellere gå over i historien som en ualmindelig god statsminister der blev misforstået af vælgerne, der først opdage deres fejl da de havde valgt LLR tilbage men da havde bordet fanget, og destruktionen af det danske samfund kunne fortsætte.

 8. Walther Jespersen

  Bilagsdværgen(V), også kendt som GGGI-formand, og Årets Nytårstorsk, skal sparkes ud af dansk politik hurtigst muligt, da han er korrupt, inkompetent, og asocial, ja selv hans mentor Brixtofte er et mere hæderligt menneske

 9. G. Sørensen

  Walther Jespersen. Du er ubehøvlet og et kedeligt menneske.

 10. pm

  LC@ HTS har ikke haft nogen skattesag, hendes mand har haft en påduttet skattesag via partiet venstre, som han er totalt frifundet for. Skattekommissionen er nedsat for at granske, om der fra partiet venstres top er forøvet magtmisbrug, her Troels L. P. og Peter Loft samt en V spindoktor OG hvem lækkede personlige oplysninger for at skade en modstander en uge før FT valget til BT, det er hvad den kommissionen skal finde ud af at placere et ansvar for, hverken mere eller mindre. Hvad Løkke angår, er det sort på hvidt bevist ,at han ikke har begået noget ulovligt, men har udvist manglende dømmekraft, samt modtaget betaling for datters rejse m.m. Senest viser det sig nu at der også under hans formandskab er bevilliget meget store lønstigninger til bestyrelsen, på trods af elendig økonomi i GGGI. Så de ter vist meget relevant der sættes fokus her. Løkke har sager som er yderst uheldige for en mand der stræber efter at blive statsminister. Det tror jeg så ikke sker, men det er min opfattelse.
  Tingene vender forr egeringen i 2014 og frem, de genvælges.

 11. pm

  Manglende evner til at lede landet, der er fremgang på alle områder, hvordan kan man så mangle lederevner.

 12. McMac

  Jeg have forudsagt at HTS var farlig og ville tage røven på DK, men ingen ville høre åbenbart ikke nok desvære, HTS har alle dage spillet efter sine egne spilleregler fra 1. dag hun satte sig i folketinget har hun sagt A for derefter at sige at det var altså B hun sagde. HTS er nok en endnu værre statsminister end hendes partifælle PNR var fatter ikke folk ikke har fattet at de “gode” gamle dage hvor Socialdemokraterne var med folket og ikke imod, fra og med i år har de reg. Socialdemokraterne jo også besluttet at de skal bestemme hvem folk må bo sammen med, med deres kontanthjælpsreform som kommer til at skille en hel del familier af, men i sidste ende vil det komme til at koste dem langt flere penge end de regner med. mit håb og tanker går til disse familier som bliver splittet af pga nogle magtsyge politiker der aldrig har kendt til hårt arbejde. ud med regeringen uanset hvor meget i vil hade LLR tror jeg aldrig på at han vil være lige så iskold som vores nye regering er.

 13. Jan

  pm, 1. januar

  Det er muligt, at Helle Thorning-Schmidt “ikke har haft nogen skattesag”. Hvis det er sandt, så er det jo i virkeligheden en meget stor skandale – i grunden en større skandale end lækagesagen?!!!

  Alle andre skatteydere i dette land var ikke sluppet afsted med at snyde skattevæsenet så groft, som Helle Thorning-Schmidt gjorde igennem 9 år – helt præcist fra 1999 og til 2008. I den periode tillod hun sig den frækhed at benytte sig af et uberettiget skattefradrag, som angiveligt indbragte hende ikke under 150.000 kroner gennem alle disse år!!!

  At det ikke blev til en skattesag, kan man kun undre sig over, men en mulig forklaring kan være, at sagen meget hurtigt blev lukket ned, da man opdagede denne alvorlige skatteunddragelse. Efter sigende var det en partikammerat, en højt rangeret embedsmand ved SKAT i København, der klarede den affære!!!

  Ægtemanden fik også en usædvanlig lempelig behandling, da hans skattesag skulle behandles. Han var efter gældende praksis skattepligtig i Danmark, men på et ekstraordinært møde mellem topembedsmænd fra Skatteministeriet og SKAT ændrede man på hidtil gældende praksis, hvorefter manden ganske rigtigt blev frifundet for skattebetaling til Danmark.

  Kilde: Google.dk – Helle Thorning-Schmidt skattesag.

 14. SMEDEN

  Kunne det ikke tænkes – at rød og blå stue – i virkeligheden er mere enige, end de er uenige ?

  Den førte økonomiske politik som føres nu, er for det meste med LLR som arkitekten bag. Når den føres videre af rød stue, så er det fordi at rød stue er enige med LLR.

  De indgreb som rød stue så laver nu med kontanthjælpsreformen og sygedagpengereform, er nøje afstemt med blå stue, og derfor vil disse reformer blive ført videre, selv hvis LLR vinder næste valg.

  Der føres kun en politisk linje i Danmark fordi rød og blå fløj for længst er smeltet sammen.

  Hvis man skal udpege en vinder og en taber på den økonomiske politik, så er det absolut blå stue der er vinderen – idet, at det må stå soleklart for enhver – at den førte økonomiske politik fra nuværende regerings side, ligger lysår væk fra traditionel rød kærnesocialdemokratisk linje.

  Helle Thorning, er “stik i rend pige” for Margrethe Vestager, som igen ligger i ske med Lars Løkke Rasmussen.

  Hvorfor ?

  Fordi den hårde økonomiske linje er en nødvendighed – når vi skal give 16 milliarder væk i udviklingsbistand år efter år.

 15. SMEDEN

  Og så lige denne!

  Storskyldner sætter sig for bordenden – som bestyrelsesformand i den bank/virksomhed samme person skylder milliarder.

  Grækenland som formand for EU…………………….

 16. bruno holmgren

  ja, kunne det være sandt,det rygterne siger, at statsministeren i sin nytårstale vil annoncere sin sidste
  store galaktiske solodans ud i det blå, hvorfra selv Peter Bruchmanns magiske besværgelser ikke
  vil kunne hente hende tilbage. Åh, sikken en sortie.Så mangler der kun det obligatoriske portræt
  til folketingets galleri, mon ikke det ville være en opgave von Hornsleth vil kunne løse – en milepæl i
  dansk kunsthistorie. Og så en afsluttende portrætudsendelse i DR-TV hvis hengivende kritikløshed
  har resulteret i en regn af roser og en strøm af sympatitilkendegivelser i hele regeringsperioden.
  DR har vi altid kunnet regne med, vil det naturligt nok lyde fra statsministeriet, og det erkender
  jeg blankt at de har fuldstændig ret i. Godt nytår til alle.

 17. Finn Rylov

  I stedet for at lancere nye “pakker” skal regeringen få de eksisterende ydelser til at fungere optimalt. Der er fortsat meget, meget langt til ” den bedst uddannede generation”, som i øvrigt er et meget upræcist begreb. Udsatte børns vilkår halter stadig, bander og ghettoer fortsætter, kræftbehandlingen er ikke god nok, og frem for alt skal antallet af mennesker på overførselsindkomst ned. Og der mangler arbejdsmuligheder til de, som slet ikke er bogligt orienterede.

 18. Annmette Olsen

  4 forslag til jobskabelse i Danmark mens vi venter på jobbene:

  1. Nedlæg alle løntilskudsjob

  2. Nedsæt pensionsalderen, der bliver alligevel aldrig brug for alle de ledige hænder.

  3. Bed alle der har mulighed for at gå på efterløn om at udvise solidaritet og lade de yngre generationer komme til.

  4. Lav mere jobrotation i det offentlige. Det er ikke rimeligt at nogle må uddanne sig og arbejde indenfor det offentlige, mens andre ikke må.

 19. Walther Jespersen

  Bilagsdværgen(V) burde sendes ud for, at samle hundelorte.

 20. L.P.

  Ja, og oveni alle de arrogante løftebrydende, grådige, løgneriske, bedrageriske, landsforrædderiske og virkelighedsfjerne,- især røde politikere ,samt embedsmænd og lakajer!
  Sikke mange hundelorte der kan blive fjernet…….er der ikke nok,- kan de jo så begynde med at samle affald o.a. rundt omkring.
  Og når de så er helt færdige,- og har gjort det ordentligt og grundigt,- er det ud af vagten,- fyret på gråt papir, og derefter skrive en helt sandfærdig tilståelse, vedrørende ALLE deres lyssky aktiviteter,meriter, planer,- og hvad de har udsat,- samt ønsker at udsætte deres danske medborgere for!
  Den tilståelse skal ud til ALLE- hele befolkningen!
  DET er retfærdighed!

 21. Mona

  Thorning fører samme neoliberal arbejdsbipolitik efter sydkoreansk snit, præcis ligesom Thatcher, hvor arbejdet er livets formål og indhold og du arbejder til du ikke kan stå ud sengen. Hvis Thorning oplever generalstrejke gør hun også præcis ligesom Thatcher havde i sinde at gøre:

  http://www.theguardian.com/politics/2014/jan/03/margaret-thatcher-secret-plan-army-miners-strike

 22. Jens kristensen

  HTS har forrådt Socialdemokratiet.

  Det var S, og fagbevægelsen der skabte velfærdsstaten gennem over 100 års blod, sved, og tårer, nu har S en formand der afvikler det hele, og har gjort sit parti til en klon af New Labour i England, og i Danmark minder S mest om det asociale parti Venstre.

 23. Tove Hansen

  Uanset hvad får S, SF og EL ikke min stemme mere. Det forædderi vi har oplevet, hopper jeg ikke på tredje gang. Bare tænk på Nyrup; han var en skurk. Bare tænk hvilke ulykker han efterlod: efterløn og dagpenge og destruktiv privatisering.

 24. Mona

  I ‘god’ neoliberalistisk tradition fra SF til LA og EL har godkendt ; oplever flere og flere danskere tur i den offentlige vridemaskine, du oplever at offentlige myndigheder er strandet til, disse mishandler msk., særlig hvis du er barn, ung, arbejdsløs, handicappet, syg, gammel, omsorgssvigtet eller uden pårørende. Det er jo kun de stærke der får ret med advokat via Retten f.eks. erstatning, resten kan gøre hvad som helst og de får ikke ret uanset hvad. Sådan er dagens Danmark 2014 og har været det siden 1991 i udpræget grad.

 25. CPH

  Lige før kommende folketingvalg kommer kaster desperat regime med støtteparti ‘kødben’ ud til folket. Disse korrupte folk har gennemkneppet folket, og skammer sig ikke over det og vil til det sidste købe folket en sidste gang.

 26. Pia Hansen

  Sosser vil gøre en masse for gamle, men de vil ikke give dem bad to gange om ugen. Enhver kan se at det er komplet hjerteløs beregnende politik.

 27. Mauli

  Your post has moved the debate foawrrd. Thanks for sharing!

 28. Aly

  Ich habe zu danken.Ohne deine, und nicht ztdtuzelen Kommentaren der Folgschaft,ke4me ich niemals auf irrige Gedanken.:-) Merci an alleHerrenloses Damenfahrrad(Hagen Rether auf ZDF.KULTUR) Brandenburg’ als Schlagwort.

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.