Mine 20 helte fra 2013

Kommentar: Et kig på fodboldåret fra en lidt anderledes vinkel

Tid til årets sidste sportskommentar fra disse ti fingre. Tid til et tilbagekig på 12 måneder, der gjorde Superligaen spændende, klubfodbolden herhjemme lidt stolt og landsholdsfodbolden temmelig flov. Tid til at udpege 20 helte fra mit fodboldår – helt blottet for objektive kriterier som største præstation og bedste spiller. Bare 20 helte, som jeg vil huske. I fuldstændig vilkårlig rækkefølge.

Jesper Juelsgaard – alle taler om Duncan, Danny Olsen, Petter Andersson og Sviatchenko, når man snakker FC Midtjylland. Men hvem er det, der ’server’ – frygteligt moderne fodboldord, men her passer det – alle boldene ind i panden af farezonen?

Emil Larsen – Troels Bech har ikke ramt 13 rigtige i OB, men noget er gået godt i samarbejdet mellem spilleren, der ville til Brøndby og træneren, der lod ham bygge sig uimodståeligt op tilbage i OB. En stor præstation, der er mere imponerende end øjet lader ane.

Lebogang Phiri – midtbane-myre med stor spreder. Kæler bolden rundt i hele banens bredde i Brøndby. Løfter spil og medspillere og kan blive en stor spiller, hvis han formår at holde sit udviklingsspor. Redningsmand på sidste spilledag i Horsens.

Jess Thorup – skabte succes med Esbjergs forår med pokal-kulmination og viste, at hans arbejde indebar varige aftryk med koblingen af talent til førstehold. Og så er han ved at knække den hårde nød at skabe resultater ud af DBUs fodboldungdom.

Oliver Thychosen – wauv for en knægt, der pludselig dukkede op i FC Nordsjællands enlige flotte Europa-kamp mod Zenit Skt. Petersborg. Så skadet, men en spændende eksponent for både Vejles historik og FCNs aktualitet.

Ragnar Sigurdsson – et billede på FCKs forvandling. Fra at være en af de spillere, som vi pressefolk placerede på Ståles skafot til mest stabile spiller i Europa. Og endnu et eksempel på, at vi ikke skal afskrive folk for tidligt.

Nicklas Bendtner – Bendtner?! Ham jubeltossen med alle skandalerne? Så udskældt, så afskrevet, så fordømt – og så tilbage i helterollen med to mål mod Italien på så kort tid. Vi kan udgive en bog med alt, hvad den dreng og hans bagland har gjort forkert, men han er den bedste angriber, vi har.

Daniel Agger – han ligner en rod, han taler nogle gange som en rod, men gennemfører sin karriere med allerstørste værdighed. Vokser i min anseelse år for år. Storytelling på højt niveau på Anfield – også i modvinden. En sjældent værdig anfører.

Glenn Riddersholm – en ting er førstepladsen, det flotte hele år 2013 og udviklingen af både hjemmedyrkede og importerede spillere. Men formåede ved afsættet til 2013 at åbne hele sin butik op for Per Frimann, Viasat og Danmark. Aftvinger den største respekt.

Auri Skarbalius – vi skal vel helt tilbage til Kim Brink i de glade FCK-dage, hvor Karsten Aabrink satte sig ned på bænken for at finde en træner under større pres. Verden væltede omkring ham og han gjorde et gaffatape-fodboldhold til en forårssucces midt i ragnarok.

Thomas Delaney – træder smukt i fodsporene på Christian Poulsen og William Kvist af begavede unge FCK-mænd med stærk vinderattitude og evnen til at nå langt længere end det umiddelbare talent måske berettiger.

Morten Nordstrand – tak for det vildeste øjeblik i Superliga-året. Jeg klappede højlydt i boksen uden at skamme mig den dag i Farum.

Ståle Solbakken – var det ikke som om det hele bare rykkede sig 21. august? Eller hvad, DBU..? Han bankede på din dør, Jim, men du gad ikke engang åbne den. Det vil jeg huske dig for.

Pierre-Emile Højbjerg – elev i eventyrland. En powerknægt, som vi godt tør udråbe til noget stort. Kan han bære at være billede på håbets generation?

Esben Hansen – et billede på professionel faglighed udenfor banen. Canal 9s begavede ekspert.

Michael Krohn-Dehli – den næste øjebliksbillede-idiot i pressen, der råber ‘generationsskifte’ får lov at betale for Bendtners næste bytur.

Ove & Ove – kun en tåbe frygter ikke en dygtig håndværker.

Nikolaj Thomsen – alle taler om Kudsk, Risgaard, AK47 og Rasmus Jönsson, men jeg vælger Thomsen som billede på boldbegavet, løfterig begejstring i AaB.

Riza Durmisi – teenager en uge endnu. Pludselig var han der bare. Og blev der, mens indkøbsvognen høvlede gennem transfervinduet.

Christian Eriksen, Kent Nielsen, Thomas Frank og Andreas Cornelius gjorde også indtryk. Det samme gjorde Toutouh, Rurik, Makienok, Ankersen, Ronnie og Dalgaard. Eller Graulund og Christopher Poulsen. Men de 20 fremhævede er nu engang mine helte for i år.

Følg Peter Brüchmann på twitter: @peterbruchmann

————————————

Vi prøver at indføre et lødigt debatniveau, så man ligesom på avisernes læserbrevssider skal ‘spille sig på’ med et sobert niveau. Så hvis du vil deltage i debatten og have din kommentar til at blive stående, så gå efter emnet, ikke hinanden.

Vær endvidere opmærksom på, at vi ikke redigerer i enkelte ord. En kommentar bliver enten offentliggjort eller slettet. En del kommentarer bliver desværre slettet, selv om langt det meste er velargumenteret, men fordi der bliver brugt voldsomt sprog, latrinære ord eller nedsættende bemærkninger. Så hvis du ikke vil spilde god debat-energi, så hold dig til reglerne.

God debat

 

8 kommentarer

 1. reno

  spillede med jesper selv i spjald der er han op vokset

 2. tm

  Så stopper du Peter B. Det hedder fanme ikke serve når man sparker til en fodbold. Serve er noget man gør i tennis. Stop med de udtryk som journalistpraktikanter på kanal 6 bruger.

 3. kaj hansen

  HELTE !!?
  Er det ikke at tage munden lidt vel fuld eller er den slags nødvendigt på et formiddagsblad?

 4. Peter G

  TM
  Hvis man slår server op i ordbogen, vil der komme følgende ordlyd frem

  “stille frem, anbringe eller præsentere på en måde der er behagelig og lettilgængelig for modtageren”

  Ellers må mange tjenere da også gøre noget forkert

 5. Peter Jensen

  ja igen viser Brüchmann sin middelmådighed.
  Han kan ikke få nok af sig selv og sine Københavnerklubber!!
  Er sikker på den såkaldte ekspert ikke er med på nogens positive top 20

 6. John Hansen

  Og hermed har vi fået helt nye begreber for hvem der er helte. Verden – og de såkaldte intellektuelle bliver da også umådeligt ringere for hver eneste dag.

 7. vagn

  Morsom snak om ingenting, nogen kalder det spildtid

 8. Torben

  så gik der tid med det !!

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.