Åbn nu bare pakken fra Tesfaye og Hummelgaard, kære S

Kommentar: Et det en hadegave eller et højt ønske, som Mattias Tesfaye og Peter Hummelgaard har rullet ind i S-lejren?

Lad os arbejde sammen med Dansk Folkeparti. Lad os skabe det flertal, som de andre partier må orientere sig efter. Lad os skabe en ny demokratisk rygrad – også på Christiansborg.

Sådan lød juleoptaktens klart mest opsigtsvækkende budskab fra de unge socialdemokrater, Mattias Tesfaye (murer og tidligere næstformand i SF) og Peter Hummelgaard (folketingskandidat og tidligere formand for DSU) i et debatindlæg i Politiken lørdag.

Det opsigtsvækkende var ikke, at de så mange fællestræk på det sociale område, hvor man kunne forenes om velfærd, ældrepolitik, indsats mod social dumping og om sundhed. Det er alle de områder, hvor ordet ‘tryghed’ er danskernes omdrejningspunkt. S har historisk været garanten for det, mens DF mere har spillet på frygten og på utrygheden.

Mere opsigtsvækkende er det, at Tesfaye og Hummelgaard nærmest omfavner essensen i DFs udlændingepolitik og går så langt som at forsvare Pia Kjærsgaards bizarre forslag om, at to personer med andre førstesprog end dansk skal tale dansk med hinanden på gaden. I Politiken søndag skriver lederskribenten, at vi ser “bagenden af en tandem bygget af DFs politik, som to unge socialdemokrater med dårlige ben har sat sig op på.”

Selvfølgelig skal man ikke købe hele DFs pakke af generaliseringer og provinsielle fordømmelser. Og det er også overraskende, at Tesfaye og Hummelgaard går så langt i deres invitation til DF, som de gør på udlændingeområdet.

Men det er uhyre interessante tanker, der kan skubbe til det store, politiske billede. Ikke nu, men gradvist over de kommende år.

Helt forudsigeligt, ja nærmest rituelt bliver debat-indlægget rullet ind i den sædvanlige interne fløjkamp hos Socialdemokraterne. Ja, siger de, der vil trække S til venstre. Lad os endelig kigge mod DF og blive lidt røde på det sociale område. Nej, siger det officielle S på Christiansborg, som har travlt med at lave reformer i den (økonomisk) blå lejr og som ikke føler, at DF tager meget ansvar og stadig positionerer sig så tæt på Venstre som muligt i det praktiske arbejde.

Debatten vil dø, hvis det bare bliver et kortsigtet spørgsmål om at gå til højre eller venstre. Så vil man isolere ønsket om en anden kurs til gammeldags Socialdemokrater, der står efterladt på perronen og råber det samme, som de gjorde for 10 år siden. Hvis man omvendt formår at tage debatten åbent og erkende, at både DF og S har andre generationer på vej end dengang Nyrup talte om at være stueren , så kan det bryde fladerne i dansk politik.

De indbyggede grundflader lige nu er, at S og DF har masser til fælles på det socialpolitiske område og især Radikale og VK har masser til fælles på den økonomiske politik. Noget – især VKR – slår igennem på den korte bane, mens Tesfaye og Hummelgaard skal anerkendes for at åbne op for en lidt længere bane.

Og den bane fortjener ikke at blive afkortet af en primitiv fløjdiskussion om mere eller mindre rød internt i S. Åbn nu bare pakken og tag en sund intern debat om retningen.

I trænger til det.

Følg Peter Brüchmann på twitter: @peterbruchmann

————————————

Vi prøver at indføre et lødigt debatniveau, så man ligesom på avisernes læserbrevssider skal ‘spille sig på’ med et sobert niveau. Så hvis du vil deltage i debatten og have din kommentar til at blive stående, så gå efter emnet, ikke hinanden.

Vær endvidere opmærksom på, at vi ikke redigerer i enkelte ord. En kommentar bliver enten offentliggjort eller slettet. En del kommentarer bliver desværre slettet, selv om langt det meste er velargumenteret, men fordi der bliver brugt voldsomt sprog, latrinære ord eller nedsættende bemærkninger. Så hvis du ikke vil spilde god debat-energi, så hold dig til reglerne.

God debat

 

57 kommentarer

 1. Kc

  Jeg så “Kongekabalen” i aftes for første gang og tænkte, hold da op, hvor den film ligner virkeligheden. Ganske skræmmende, eller…………………………………………………………………..?

 2. Kc

  Jeg håber da inderligt, at DF holder sig for gode til at gå S-SF-Ø i bedene for slet ikke at nævne de radikale. Må DF blive så store, at de suverænt kan stå ved roret, det kunne jeg godt unde dem, at få afprøvet, intet kan blive værre end det er nu.

 3. Philip

  Det er stadig topunderholdende, at DF vælgerne er dem der opnår de dårligste resultatet i testen om dansk indfødsret.

  Rigtig mange DF vælgere ville ikke kunne bestå testen. Så godt, at de allerede er født og opvokset i udkantsdanmark hvor man kan læse i formiddagspressen om livet i storbyerne.

  Danske Fjolser er dem med den dårligste viden om Danmark!

 4. J B

  Ganske interessant at Danmarks Radio har fået angst anfald oven på deres fatale Exit Polls senest ved Kommunalvalget og nu helt undlader at oplyse om meningsmålinger.

  Den seneste fra det analyse institut som DR plejer at benytte har en fremgang til rød blok på 6 mandater.

  Antager den fremgang skal ses i forhold til Venstres formand hvad der ganske rigtigt ikke burde
  være afgørende til et kommunalvalg hvor andre faktorer gør sig gældende stemmemæssigt.

  Så er der ved at danne sig et skred hos vælgerne – hvad tendensen også viste inden kommunalvalget – hvad skal S så med DF – ja hvad skal Danmark i det hele taget med Dansk Folkefjendskparti.

  De ældre – og dem der troede deres indbetalinger resulterede i en efterløn – de bør da indsé de
  bare er til grin ved enten få en varmecheck eller en lang næse – tal lige her om det største løftebrud
  i forbindelse med Pia Kjærsgaards 180 grader med efterlønnen.

  DF er og bliver et parti for ældre mennesker med en frygt over for andre personer af anden etnisk oprindelse samt et parti for personer med en selvværd og IQ på lavt niveau.

 5. Ellen Kristensen

  Vi kan læse i avisen i dag, at krikerne skruer op for det sociale arbejde,. Det er jo også nødvendigt, med den easociale, usolidariske regering vi har, der vender bunden i samfundet nedad. Det kan jo ikke undre nogen med den elitære statsminister, vi har. At Socialdemokraterne har lige over 20 procent af stemmerne ( det laveste i 100 år), kan man kun betragte som et mirakel. Altså man tager fra fattige og giver til de rige, og slår på de svageste i samfundet i en tid hvor arbejdspladser ikke hænger på træerne. Derfor er der meget brug for Hummelgaard. En ægte socialdemokrat i modsætning til MF’erne i regeringspartiet, der er gået helt i blåt sammen med økonomi-finansministrene. SKAM OVER DEM!

 6. Johan Andersen

  Kirkerne er de eneste, der er sociale i Danmark i dag. Og så nok Ø-listen. Resten er blevet noget selvfede egoister, der har glemt det kristne budskab. Derfor er julen jo også blevet højtid for shopping. Statsministeren skal nok til New York eller London eller sådan noget, mens det hele kuldsejler her. Løkke skal nok fejre nytår på pubben eller værtshuset med DI-vennerne. At han har jagtet afgiftslettelser i stedet for at trykke på den Røde knap til Finansloven, kan man kun undre sig lidt over. Julen bringer dog velsignet bud om et skifte i magten i det nye år. Det kommer nok til at ligne, den økonomiske og sociale rodebutik vi har set de seneste 12 år. God Jul og Godt Nytår allesammen derude i det nedadgående Dybbøl-Mølle-Danmark!

 7. Erik Voldby Sørensen

  Ja selvfølgelig lyder det fristende for DF at have muligheden for at arbejde sammen med et parti med rygrad, efter 10 år med en regering hvor rygrad var og er et fremmedord, for dem drejede det sig kun om at beholde magten med alle ufine midler, og så betjene deres klientel på nordsjælland.
  Så nemt bliver det ikke for DF for HTS kan man ikke løbe om hjørner med, hun skæver ikke i første omgang til at blive genvalgt, danskernes fremtid står på prioritetens førsteplads, så hvis DF vil arbejde med regeringen,( De har jo gjort det) skal der være fornuft i det.
  Udenrigspolitik er tabu for DF, det formår de ikke uden at knække deres idiologi.
  Jeg tror ikke det “ægteskab” har nogen fremtid.
  DF kan arbejde med VK, de er ikke kræsne.

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.