Trænerboom i dansk fodbold

Kommentar: Flotte og løfterige præstationer lover godt for trænerfremtiden

Det har været en anelse nedslående at følge og deltage i debatten om, hvem der skulle være dansk landstræner i fodbold. Emnefeltet med dansk pas var mildest talt det, man ude i erhvervslivet kalder en ’shortlist’. Ja, der var nærmest ingen navne på.

Kasper Hjulmand og Troels Bech var ikke ligefrem 2013-brandvarme i formkurvens overfladiske øjebliksbillede. Michael Laudrup var i fuld beskæftigelse i Premier League. Og flere generationers koryfæer har placeret sig i andre roller i fodbolden, hvor man ikke længere rækker ud efter de fremtrædende trænerjobs (Elkjær, Arnesen, Schmeichel, Lerby, Povlsen, Vilfort, Jan Mølby, Frimann, Brian Laudrup, Sivebæk, etc.).

Men lad os lige kaste et blik på, hvad der er på vej. Vi er faktisk i øjeblikket vidne til et trænerboom, der lover godt for fremtiden. Jeg kan lige nu se syv virkeligt interessante trænernavne med potentiale til både udland og de største jobs herhjemme. Og vigtigst i denne sammenhæng: Fem af disse har placeret sig i denne position i 2013. Så midt i al klynkeriet og resignationen over DBUs liste med kun navnet Olsen på, må dette være en af årets mest glædelige udviklinger.

Navnene nævnes her i alfabetisk rækkefølge. I min optik er de ikke og skal ikke prioriteres endnu. Men de skal anerkendes:

Thomas Frank –  har taget alle med storm i Brøndby. Har engageret og løftet etablerede navne som Kahlenberg, Boulahrouz og Szymanovski og bundet dem sammen med store udviklinger hos Durmisi, Phiri, Hjulsager og Christian Nørgaard. Stilen er personlig, autentisk og bevidst tålmodig præstationsledelse. Spændende at følge.

Niels Frederiksen – fik den uhyre svære opgave at følge efter Jess Thorup og et næsten ultimativt forår, men har skabt en af de bedste – og helt nødvendige – danske præstationer i Europa i årtier. Kæmper i Superligaen, og derfor bliver 2014 et afgørende år for hans udvikling.

Kasper Hjulmand – er i virkeligheden den, der er i gang med det største, mest gennemgribende og mest visionære projekt i FC Nordsjælland. Måske skal hans resultater i virkeligheden først bedømmes fem år efter, at han er rejst, fordi visionen er så grundlæggende og starter med fuldtidsansatte U13-trænere.  Hjulmand sikrede FCN guld, sølv og overvandt i 2013 en regulær krise. Det store hul på hans CV er lige nu internationale præstationer.

Kent Nielsen – har bevist sig fornemt på niveauet under de allerstørste klubber med først Horsens og nu AaB. Hvor meget var fyringen i Brøndby et udtryk for kaotiske vilkår og hvad vil han kunne under det højeste pres? En virkelig dygtig træner.

Glenn Riddersholm – førstepladsen er én ting. Hele 2013 inklusive et flot forår og spændende stil en anden. Men bemærk, at holdet præsterer uden Mads Albæk, i perioder uden Petter Andersson og Morten ‘Duncan’ Rasmussen. Det er også præstationsledelse, hvor man på individuel ledelse løfter enerne, men samtidig skaber nye.

Jess Thorup – er Thorup stille og roligt ved at overhale alle de andre? Skabte fantastiske resultater med Esbjerg, der – hvad mange ikke ser – gik langt ud over arbejdet med Superligaholdet. Formår i sin ledelsespræstation at koble de vigtige resultater med den underliggende udvikling hos talenter og øvrig organisation. Udvikler også sin fodboldstil markant uden at miste effektiviteten.

Morten Wieghorst – er bredt anerkendt fra sin ledertype-udstråling fra banen (nærmest á la Solbakken), over fornemt arbejde i FCN, kendskab til DBU og nu vigtig erfaring fra Premier League. Har alle ingredienser til en stor karriere og opnår lige nu den afgørende fordel i konkurrencen med de øvrige med international erfaring.

Disse betragtninger handler ikke om næste landstræner efter Morten Olsen. Dels har jeg aldrig hyldet ideen om, at landstræneren skal have et bestemt pas. Dels er udviklingen af dansk klubfodbold mindst lige så vigtig som landsholdets udvikling.

Det afgørende er, at vi skaber ledere, der kan udvikle fodbolden på et højere niveau. Trænere, der selv bliver dygtigere og kan sikre, at Danmark – klub, land og individuelt – præsterer bedre end man gør i andre lande.

Listen med disse navne gør mig mere optimistisk end længe.

PS: I en lidt anden sammenhæng glædeligt at se Danmark sidde på trænerstolen hos tre ud af fire deltagere i semifinalerne til VM i kvindehåndbold samt yderligere en kvartfinalist. Danske trænere, der vil noget med deres karriere bør altid orientere sig globalt, fordi sådan er sportens væsen.

Følg Peter Brüchmann på twitter: @peterbruchmann

————————————

Vi prøver at indføre et lødigt debatniveau, så man ligesom på avisernes læserbrevssider skal ‘spille sig på’ med et sobert niveau. Så hvis du vil deltage i debatten og have din kommentar til at blive stående, så gå efter emnet, ikke hinanden.

Vær endvidere opmærksom på, at vi ikke redigerer i enkelte ord. En kommentar bliver enten offentliggjort eller slettet. En del kommentarer bliver desværre slettet, selv om langt det meste er velargumenteret, men fordi der bliver brugt voldsomt sprog, latrinære ord eller nedsættende bemærkninger. Så hvis du ikke vil spilde god debat-energi, så hold dig til reglerne.

God debat

 

4 kommentarer

 1. Torben

  Den liste er gamle kendinge i nissetøj , der skal mere til end lidt forklædning , eks. skal en træner som ønsker sig jobbet efter Olsen have nogen stabilitet , international erfaring , samtidig med at kunne begå sig i superligaen .
  Vores kommende landstræner skal ud i Europa og have lidt hård på brystet , efterfølgende kan de begå sig på et højere plan .

  Jeg troede der kom en liste med trænere som netop havde bestået eksamen fra DBU trænerkurser .
  på listen mangler vel Johnny Mølby , som nogle havde store forventninger til , men som nu SLET ikke har været nævnt .

  glædelig jul

 2. Inge

  Så mangler der også Jon Dahl Tomasson, som jo også går trænervejen. Han har da i hvert fald taget den sidste del af hans trænereksamen i DBU regi.

 3. Mads

  Den eneste af dem der er blevet udvalgt som kunne være landstræner, er Morten Wieghorst. De andre kan jeg ikke se skulle kunne føre DK til noget der ligner et mesterskab. Thomas Frank fra Brøndby IF? Forstår slet ikke hvordan han kommer ind i billedet. Hvis jeg fik 120 mil. skulle jeg nok også kunne få et hold med Brøndbys kvalitet op at køre igen. Det er jo på ingen måde nogen stor bedrift. Hjulmand? Han vil jo det samme som morten olsen, køre bolden rundt på egen banehalvdel.

  Mener dog stadig at det er dybt forkert at man forlænger med Morten O. Kig dog lidt ud over de danske grænser. Men det er man måske nok lidt for bange for inde i DBU, som forresten ikke laver andet end at trille tommelfingre.

 4. Andersen

  MW har da intet vist? Han overtog et tophold fra Johnny Petersen i FCN. Fra den dag MW overtog FCN sloges holdet for overlevelse i samtlige sæsoner MW var ansvarlig. Hvor han manden vist noget som helst som træner? Den dag han blev afløst var holdet igen at finde i toppen af ligaen. Vågn op drop den mediebaseret “supertræner”. Manden er sympatisk og rar, men har da intet vist der skulle berettige til at kommei betragtning som landstræner?

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.