Den store taber er landsholdet

Kommentar: Nu har Danmark to gode landstræner-emner gående i Wales, som ikke skal have noget klinket i Danmark

Det var en umanerligt glædelig nyhed, der dukkede op på sporten.dk torsdag eftermiddag, da Morten Wieghorst blev lanceret som ny assistenttræner for Michael Laudrup i fodboldklubben Swansea City Football Club. Det var på samme tid også en umanerligt kedelig nyhed. Positiv for danske træneres udvikling. Kedelig nyhed for landsholdet.

Nu har Danmark groft sagt to fremragende emner som ny dansk landstrænere gående i grønne Wales, som ikke skal have klinket noget i Danmark, når Morten Olsen stopper. Det gør han ifølge kontrakten sommeren 2014, men groft sagt er vi 40dage fra, at det hele kan være slut. Taber Danmark næste kamp mod Tjekkiet d. 22. marts, kommer Danmark ikke til VM, og så træder med gennemtrængende styrke plan B i kraft: Hvem skal efterfølge Morten Olsen – og ikke mindst hvornår.

Det lå i kortene, at Morten Wieghorst var dette emne, og da han indtil i fredags sad som DBUs U21-landstræner, kunne man enten skifte hurtigt her og nu, glidende hen over 2013, til nytår eller til næste sommer, hvis man ville.

Ganske vist prøver DBU at sælge fleksibiliteten: Man kan hente Wieghorst tilbage på rimelige vilkår, ligesom man flinkt lod ham gå, selv om nyheden ifølge citater fra DBUs generalsekretær Jim Stjerne Hansen kom voldsomt bag på unionen.

Spørgsmålet er, om Wieghorst overhovedet vil. Er landsholdet med en håndfuld spændende kampe om året, forventninger, der ikke altid stemmer overens med spillere, der ikke ligefrem alle sammen er hentet fra Europas øverste hylder og en hverdag med en meget stor tænkeboks og ingen spillere det, Wieghorst ønsker? Eller er verdens bedste stadions, ugentlige møder med folk som Robin van Persie, Fernando Torres, David Silva, Juan Mata, Alex Ferguson og Roberto Mancini mere spændende? I en klub, der siden 21. pladsen i League 2 (den fjerdebedste række) i 2003 er gået kontinuerligt, fornuftigt og samtidig tålmodigt frem år for år.

Ikke nogen desperado-rigmand, men en fornuftig udvikling, hvor barren trods succes år-for-år fortsat vil blive sat med klædelig ydmyghed. Swansea ved, hvor lidt en plads i Premier League er en naturlov for en klub fra Wales. Og efter den lange tur langt ned i rækkerne ved man også, hvor let den forsvinder. Det er et attraktivt udgangspunkt for tålmodig udbygning.

I hvert fald indtil mandag aften indtager Laudrups og nu Wieghorsts Swansea en sensationel 7. plads. Og alt det, man troede Laudrup skulle opnå på hjemmebanen i Spanien er opstået det mest uventede sted af alle. I Premier League, i Wales. I Swansea!

Lige nu er Wieghorst på vej med sine nye kolleger på sviptur til Dubai – fordi kalenderen ’gav plads til det’, som Laudrup siger – og 4-5 dage i varmen, inden man næste weekend møder netop Liverpool, der nappede både Swanseas succestræner Brendan Rodgers og holdets mest succesrige spiller, Joe Allen for 143 mio. kroner – og altså i skrivende stund ligger under Swansea i ligaen.

Og om små to uger gælder det så liga cup-finalen, Capital One Cup, på Wembley mod Bradford fra 4. bedste række. Det er dagen før Wieghorsts 42-års fødselsdag, så mon ikke han gerne sover lidt længe efter en once-in-a-lifetime-experience, selv for en mand, der har spillet 30 landskampe, scoret mod Italien i 3-2 sejren i Napoli, været vist ud til VM og spillet mere end et halvt årti i Celtic.

Laudrup og Wieghorst er en drømmeduo for DBU. Jeg har aldrig hørt til dem, der synes, at navnet Laudrup i sigi selv var nok til altid at være emne nr. 1. Men dels er Laudrup igang med et svendestykke, som ingen af os kan skyde ned. Dels kan Wieghorst med sin stamina og arbejds-charisma være det perfekte supplement til legenden – og i endnu højere grad end John ’Faxe’ Jensen var det.

Intet i Wieghorsts ageren tyder på, at han drømmer om en hurtig retur til Danmark. Han var angiveligt parat til OB for trekvart år siden. Han springer næppe fra Swansea i utide. Og det efterlader DBU med tyk streg over og desværre for DBU ikke under de to bedste emner.

Lige nu ligner landsholdet ikke et hold, der har noget at gøre ved et VM. Et generationsskifte er faktisk glimrende igang. Men det skal formentlig speedes op i år. Hvis ikke DBU har den perfekte afløser, vil jeg fraråde panikløsninger og primitive råb om et trænerskifte i marts. Lad Olsen sætte første gear af skiftet igang. Men sigt på et trænerskifte senest til nytår, hvis Danmark som ventet kikser VM. Og gå i sagens natur omgående i gang med at finde afløseren.

Desværre skal der nye emner på bordet. Imens kan vi glæde os over, at Laudrup og Wieghorst måske kan åbne døre for andre med dansk pas. Vi har andre trænere med store kompetencer, men desværre har vi ikke mange på Michael Laudrups niveau, hvad navnet angår, som kan bane vejen. Man går ikke umiddelbart ud og får et topjob, selv om man f.eks. hedder Kasper Hjulmand, Troels Bech eller Peter Sørensen.

Følg Peter Brüchmann på twitter: @peterbruchmann

Kommentarer på denne blog skal godkendes af moderator, så der kan gå lidt tid, inden din kommentar bliver offentliggjort. Vi prøver at indføre et lødigt debatniveau, så man ligesom på avisernes læserbrevssider skal ‘spille sig på’ med et sobert niveau. Kun kommentarer, der holder sig til emnet bliver bragt – så hvis du vil deltage i debatten, så gå efter emnet, ikke hinanden.

 

5 kommentarer

 1. Peter Hansen

  Citat: “men groft sagt er vi 12 dage fra, at det hele kan være slut. Taber Danmark næste kamp mod Tjekkiet d. 22. marts”.

  Om 12 dage er der stadig en måned til d. 22. marts.

 2. Jesper Nielsen

  Det Danske landshold har efterhånden været en skygge af sig selv længe. Indrømmet, det var en fantasktisk slutspurt der førte os til EM, men en enlig svale gør ingen sommer.
  Måske er det på tide at vi skiller os af med Morten Olsen. Hans fodbold er kedelig og uinspirerende, og til trods for de gamle mænd i DBU’s modsigelser er jeg sikker på at han er hovedansvarlig for tilskuerflugten i Parken.
  Så hvad så nu?? Mange vil sikkert bruge det rigide argument “Men vi finder ingen kandidater så gode som Olsen”! Hvor kom det argument lige fra?? Fordi man har spillet 12X landskampe og er blevet fyret som træner i næsten lige så mange klubber, er man per automatik den bedste kandidat?

  Måske skulle vi tage udgangspunkt i landsholdets nuværende situation når vi vælger træner?? Lige pt. har vi et hold der får store stryg af verdensranglistens nr.80. Men samme kamp viser også at vi har nogle endog MEGET spændende unge spillere der kan tage Danmark helt til tops om en håndfuld år eller mere. Så hvorfor ikke lave en langsigtet plan. Ganske enkelt starte forfra. Det kan trods alt ikke blive meget værre. Få en træner ind der kan starte udviklingen af et offensivt spændende spillende landshold. Noget folket gider se. Noget folket vil støtte og elske igen. Hav denne træner i 2-4 år, og så se om ikke Laudrup/Wieghorst kan se potientalet med et hold der vil kunne være i spil til EM-medaljer hvis kortene flasker sig rigtigt. Vi behøver ikke kigge længere væk end Sverige for at se samme udvikling. De har om nogen et af verdens mest spændende landshold pt.

 3. Hans Bonnichsen

  Jeg savner en sportspresse der forholder sig kritisk overfor det herskende paradgime i DBU omkring spillefilosofi mv.
  Wieghorst har ingen resultater, hverken i FCN eller DBU. Han kom ind i DBU-systemet, fordi han hylder de samme klicheer om 4-3-3, boldbesiddelse mv. Morten Olsen har sejret ad helvede til. Men det må være på tide, at der er nogle sportjournalister der tager kritisk stilling til om det er en spillemåde der er optimal for dansk fodbold. Jeg aner også konturerne af en tendens, hvor de spillere der bliver nurset og får chancen i DBU’s system, har fået en god teknisk og taktisk uddannelse, men over en bred kam mangler personlighed, vindervilje, indstilling og fanden-i-voldskhed. Sidstnævnte egenskaber hos spillerne er efter min mening DK’s eneste realistiske mulighed for kunne opnå resultater.

  Vi mangler efter min mening en kritisk sportspresse, der stiller spørgsmålstegn ved det herskende paradigme. Den alt for ukritiske tilgang i pressen, sætter ikke noget tryk på DBU-top præget af indspisthed.

  Og nej, Morten Wieghort er ikke landstrænermateriale, og der er heller ikke noget grundlag for at tro at det skulle blive tilfældet.

 4. Jesper Nielsen

  Hans: Ingen resultater??? Han har ført et meget middelmådigt FCN til to pokalsejre i træk, samt flere medaljer i superligaen. Mange vil argumentere at mesterskabet sidste år er grundlagt af MW’s arbejde, uden at tage noget fra Kasper Hjulmann.

 5. Kim Hendriksen

  Jeg er en stor beundrer af de resultater Morten Olsen har fået med en meget snæver talentbase. Udover startelveren så har Danmark ikke haft de store talenter de sidste 10 år. Og nej, spinkle superligaangribere på 19 år som scorer i hver 2-3 kamp har ikke samme kvalitet som Bendtner, uanset hvor lidt man kan lide manden.
  Desværre lader det til at det er Mortens metier at spille elleve spillere sammen og så håbe på det bedste. Der mangler en fleksibilitet og en vilje til at skifte de spillere ud som ikke har niveau mere. Vi så det med John Dahl og nu ser vi det med Rommedahl. Begge spillere som har bidraget betragteligt, men desværre blev og bliver hængene for længe. Rommedahl vil blive brugt indtil der er en god nok højre kant, som kan afløse ham. Morten Olsen ændrer næppe systemet, fordi det er det eneste system han reelt mestrer.
  Vi ser en Christian Eriksen som præsterer meget bedre i Ajax (indrømmet, imod dårlige modstandere end på landsholdet.) og en Lasse Schøne som er fast man i Ajax , men ikke er inde i varmen fordi han ikke kan sættes ind i Morten Olsens system.
  Stod det til mig, så byggede man holdet op omkring de spillere som til dagligt spiller sammen i Ajax, og tilpassede taktikken efter dem. De er uden tvivl fremtiden på landsholdet, og man burde måske forsøge sig med tilpasse sig dem, i stedet for at lave for meget om på dem.

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.