Det holder ikke, Wilbek

Kommentar: Det er trænerens ansvar at ramme det rigtige spændingsniveau – og at møde op og tage skraldet bagefter

Så kom Ulrik Wilbek endelig med en forklaring på, hvorfor han søndag aften på alle måder faldt i et af de absolut største huller, han i hele sin karriere er faldet i – sportsligt såvel som ledermæssigt.

Wilbek ventede og ventede efter VM-finalen på et pressemøde, kunne ikke få at vide, hvor det skulle finde sted og tog ifølge egen forklaring dagen derpå til sidst konsekvensen og drog tilbage til hotellet og lod en noget forlegen pressechef, Finn Tage Jensen læse en udtalelse fra Wilbek op, mens en rystet spansk landstræner Valero Rivera prøvede at forstå, hvad der var sket for hans respekterede kollega. Syg med maveonde, lød det. Assistentræner Henrik Kronborg sad heller ikke ved podiet, men der forlyder ikke noget om dennes helbred.

I stedet for at anerkende sin kollega, der fem gange har skullet forklare spanierne, hvorfor danskerne gav dem klø, at anerkende en berusende spansk magtdemonstration, at gribe chancen til at tage sin del af ansvaret fra spillerne og ikke bare tale om, at han havde prøvet alt og at lade anfører Niklas Landin sidde alene på podiet, valgte Wilbek og DHF forkert.

Kun Wilbek ved, hvor syg han var. Men Kronborg var også væk. Vi snakker altså ikke en testkamp i Györ, vi snakker en VM-finale. Der er et år til næste eksamen, og mon ikke Wilbek havde klaret en tur i guldstolen, hvis drømmen ikke var bristet.

Det er isoleret for denne finale dumpet både som leder og som træner. Og DHF havde ikke modet til at trække en grænse.

Jeg skrev her på pladsen i går, at man skal huske Wilbeks periode og hvad han har gjort for dansk håndbold gennem 20 år. Det mener jeg stadig. Det her er ikke sort eller hvidt, selv om kommentarerne her nedenunder formentlig vil påstå det.

Han er selv den dag i dag den største trænerskikkelse, vi formentlig nogensinde har haft i dansk idræt. Han har skabt de største resultater og den største inspiration. To VM-finaler på stribe er unikt.

Jeg forstår også det følelsesmæssige chok, sådan en nedtur kan betyde. Men han fejlede søndag og greb ikke chancen for at tage ansvaret som en stor leder.

Ikke så meget på udskiftninger, panik på bænken eller time-out her vs time-out der. Men på at ramme det rigtige spændingsniveau for sit hold.

Wilbek er en mester i at spinne sit hold og dets udgangspunkt i et voldsomt offensivt samspil med pressen, som mange kunne lære af. Det gjorde han begavet før Kroatiens-kampen. Dér ramte Wilbek sit mesterstykke, dér ramte holdet sit spændingsniveau.

Men op til søndag og finalen ramte han helt forbi. Danmark havde slået Spanien de seneste fem gange, osv. Alt dette var pressen fyldt med. Alt dette sad formentlig i spillerne. Ingen af os herude ved præcist, hvad Wilbek sagde på de indre linjer, men jeg hørte ham ikke protestere over, at udgangspunktet var noget bedre end mod Kroatien. Det lignede en fatal undervurdering af et spansk hold, hvor det virkede som om, at hvis vi bare neutraliserer stregspiller Aguinagalde og spiller kompakt, så er alting godt.

Dermed lå fejlen altså FØR finalen og ikke så meget i det, der skete undervejs.

Begyndte alle at fokusere på resultatet og ikke præstationen?

Jeg føler mig overbevist om, at Ulrik Wilbek vil formå at kigge indad og se i hvert fald nogle af disse fejl. Måske ikke i dag. Måske ikke i denne uge. Men med tiden

Følg Peter Brüchmann på twitter: @peterbruchmann

Kommentarer på denne blog skal godkendes af moderator, så der kan gå lidt tid, inden din kommentar bliver offentliggjort. Vi prøver at indføre et lødigt debatniveau, så man ligesom på avisernes læserbrevssider skal ‘spille sig på’ med et sobert niveau. Kun kommentarer, der holder sig til emnet bliver bragt – så hvis du vil deltage i debatten, så gå efter emnet, ikke hinanden.

 

51 kommentarer

  1. Annalise Christensen

    Egentlig kunne man have forventning om en slags undskyldning over for Wilbek, men så langt strækker BT’s etiske regler måske ikke, eller hvad ….

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.