Om dengang jeg sad med børn på skødet

Kommentar: Skredet i diskussionen om pædofili er kolossalt på bare få årtier – til skade for børnene

Mads Mikkelsen, Susse Wold og Thomas Bo Larsen sætter i disse uger pædofili højt på debat-dagsordenen med Thomas Vinterbergs film ’Jagten’. Her bliver Mikkelsen som pædagogen Lucas – uskyldigt – anklaget for at forgribe sig på sin bedste vens datter, Klara.

Samtidig viser en undersøgelse fra den århusianske forskningsgruppe Paradox, at mellem 50 og 100 pædagoger er havnet i samme situation de seneste fem år, men blot én pædagog er i 2008 blevet dømt for pædofili. Langt de fleste tilfælde foregår derimod i familierne.

Undertegnede havde selv for mere end 25 år siden fornøjelsen af at arbejde næsten to år i børnehaven Hellevangen ved Aalborg. Det var i et område, hvor en del af børnene (over gennemsnittet) voksede op med en forælder, typisk en enlig mor. Vi var så heldige at være tre mænd i en fantastisk personalegruppe. Jens og Bjarne og så en ung Peter. Ikke én gang i de år oplevede jeg selv at tænke tanken, at jeg havde for meget fysisk kontakt med ungerne, når de elskede at sidde i en ordentlig gruppe helt tæt på den voksne og få læst bøger. Eller guderne forbyde det: Spillet sange på guitaren.

Og børn, der vokser op uden en far i hverdagen søger langt mere mandlig kontakt i en institution end andre børn gør. Blandt drengene er de største og mest provokerende rødder ofte de største og blødeste smørklatter, når de får lov at sidde hos en voksen.

I dag siger den helt aktuelle undersøgelse, der er lavet af  Paradox for BUPL, at tre ud af 10 mænd – ikke bare i institutioner, men helt generelt – har tænkt på risikoen for at blive anklaget for pædofili.  Det er også faderen, der ikke tør skifte ble på datterens veninde, der er på besøg eller fodboldtræneren, der ikke tør råbe peptalk i omklædningsrummet.

På flere institutioner skal der være åbne døre under toiletbesøg, glas til puderummet, mænd må ikke skifte ble med bodystocking, mænd må ikke synge godnatsang og enkelte steder siges det sågar, at fodboldkampe er blevet et kvindeanliggende.

Som en ung fyr, Mads Fisker, der er medhjælper i en institution i dag, forleden skrev i en avis: ”Jeg kunne ikke drømme om at sige nej til et barn, der vil op og sidde på mit skød, da det er barnets behov, ikke mit.”

Desværre er skaden sket. Ikke alle tænker så naturligt som Fisker. Eller som vi gjorde på Hellevangen i 80’erne.

Fra øverste beslutningslag i Danmark er ambitionen den bedst uddannede generation i historien. Vi har alt for mange på overførselsindkomst, og de fleste undersøgelser viser, at dem, vi mister i forhold til indlæring og uddannelse, ofte taber de afgørende skridt FØR skolen. Derfor skal der tryk på kompetencen i de tidlige institutioner, der for alt i verden ikke må blive fag, som færre har lyst til at beskæftige sig med. Selv om lønniveauet ikke altid afspejler det, er det de, der uddanner og danner vores børn, der bærer det største ansvar.

Thomas Vinterberg har rejst en velkommen debat og er lykkedes med ’at flytte min film fra kultursiderne til nyhedssiderne’. Vi har brug for mænd, også i de traditionelle kvindefag.

Desværre har de få med forkerte tilbøjeligheder ødelagt det for de mange. Til skade for børnene.

»Man skal kunne handle naturligt og vise børnene den omsorg, de har brug for,« som BUPL-formand Henning Pedersen formulerer det.

Hvorfor er det blevet sådan? Og hvad kan vi gøre for, at frygten for de isolerede overgreb ikke ender med at gå ud over de mange børn?

Deltag gerne i debatten med konstruktive bud.

Følg Peter Brüchmann på twitter: @peterbruchmann

Kommentarer på denne blog skal godkendes af moderator, så der kan gå lidt tid, inden din kommentar bliver offentliggjort. Vi prøver at indføre et lødigt debatniveau, så man ligesom på avisernes læserbrevssider skal ‘spille sig på’ med et sobert niveau. Kun kommentarer, der holder sig til emnet bliver bragt – så hvis du vil deltage i debatten, så gå efter emnet, ikke hinanden.

 

 

4 kommentarer

 1. Kc

  Helt ærligt Peter B., har vi ikke lige haft det emne op til
  debat.??
  Ser ingen grund til at røre mere rundt i den gryde lige nu.

 2. Knud Madsen

  En grusom situation vi er havnet i pga nogle forkvaklede individers modbydelige overgreb.
  Jeg forstår simpelthen ikke at nogen mand vover at røre ved et lille barn, endsige arbejde i en børneinstitution.
  Selv tager jeg aldrig f.eks. mine børnebørn op, men strækker mig til forsigtigt og på afstand at klappe dem let på hovedet.
  Jeg kan ikke forestille mig en mere modbydelig anklage at blive udsat for.

  Det er frygteligt for små drenge, der vokser op med en feministisk alenemoder, der kommer i børneinstitutioner med kun superfeministpædagoger og herefter i skole med ræverøde, feministiske lærerinder.
  Hvis ikke sådanne knægte får knald i låget, er det kun fordi der endnu findes mirakler.

 3. L. Hansen

  Min søn er uddannet pædagog (40 år gammel).
  Han har erfaret det samme – nemlig at især små piger af enlige mødre – ofte søger nærkontakt med ham, fremfor de kvindelige pædagoger.
  De vil bl.a. gerne “mærke” at hans skæg kradser – eller drengene mærke hans muskler.
  Men i disse tider er der så megen fokus på omgang med børn, at man holder børnene på afstand – i stedet for at ha` en naturlig omgang med dem. Dette har bl.a. gjort, at han nu foretrækker at ha` med større børn at gøre i sit arbejde.

 4. sofie

  Kc.du har ret ,men på den anden side så er det også udmærket at gøre opmærksom på at vi fjerner os fra det naturlige løbende.
  Hvis en af ungerne har fået skæld ud derhjemme så vil de ofte søge lidt tilflugt hos deres pædagog ,og det kan de så ikke længere-der er mange der fryser og føler sig fortabte.
  Nuvel det kommer de måske nok over,men alligevel,men er det egentligt ikke det samfundet ønsker -“gode” kolde arbejdsdroner til gavn for samfundet?At nogen så bliver lidt kolde og kyniske undervejs ved manglende menneskeligt kontakt,som de så heller ikke kan evne at give videre-er et nødvendigt offer,eller hva?
  Forøvrigt ,skifter mandlige pædagoger ble på muslimske pigebørn?

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.