Tesfayes budskab om Fattig-Carina

Kommentar: Her er et bud på, hvor skoen trykker på Danmarks venstrefløj

Jeg havde i sidste uge fornøjelsen af at interviewe SFs nu tidligere næstformand, Mattias Tesfaye. Den slags samtaler med politikere med noget på hjerte er næsten altid interessante og inspirerende.

Især på et punkt var der ild i Tesfayes halvt århusianske, halvt etiopiske øjne: Læren af retfærdigheden i et murersjak – og dermed også læren af debatten om ’Fattig-Karina’, det nu mere end et år gamle startskud på den heftige debat om kontanthjælp.

Tesfaye fortæller i interviewet om en meget ung murer, der hænger lidt i akkorden, er den første inde i skuret til pauserne, den sidste ude på stilladset efter pauserne og lidt for flittig med sms-tasterne på stilladset. De andre murere snakker i krogene om ungersvenden, der trækker dem ned, også i løn.

En dag rejser erfarne Dennis sig op og siger ”ikke mere kællinge-snak – nu tager jeg mig af knægten, får ham stivet af og så skal vi nok få lagt de sten.” Men to uger senere må Dennis igen rejse sig op på et skurmøde og foreslå, at man fyrer knægten, der trods den gode støtte stadig møder for sent, ikke møder omklædt, stadig sender sms’er på stilladset og holder for lange pauser.

”Vi var virkeligt overraskede. Men det var ikke evnerne, der manglede, det var attituden. Så fyrede vi ham. Den slags holdninger, hvor man står på mål for hinanden, ser jeg op til,” fortalte Tesfaye i sin fortælling og tilføjede: ”På arbejdspladsen lærte jeg et menneskesyn, man aldrig kan læse sig til i en skole eller lære på venstrefløjen. Nemlig at slagordene om ‘gør din pligt og kræv din ret’ eller ‘man skal yde efter evne og modtage efter behov’, praktiseres på mange danske arbejdspladser. Det interessante var ikke at Dennis havde en holdning. Det afgørende var at hans holdninger også blev en praksis.”

I en efterfølgende korrespondance om interviewet skriver Tesfaye om sin frygt for, at venstrefløjen taber næste valg, fordi man ikke får foldet standpunktet om pligt og ret ud – og jeg gengiver med tilladelse hele afsnittet:

”Eksemplet træder lige ind i den aktuelle værdikamp, hvor Joachim B. Olsen står på den ene side og siger, at Carina er doven og Kartoffelrækkesocialisterne på den anden side og siger, at hun er en stakkel. Dennis vil myndiggøre hende ved at stille krav til hende. Ikke om, at hun skal levere det samme som resten af befolkningen. Men om at hun skal gøre sit bedste. Fordi hvis ikke man møder folk med krav, så fastholder man folk i en rolle, hvor de ynkes af halvdelen af sjakket og foragtes af resten. Vejen til anerkendelse går gennem krav – ikke ynk. Arbejderklassen er ikke blevet til middelklasse gennem krav om overførsler, men ved at gå med rank ryg gennem tilværelsen.” Citat slut.

Nu er det ikke, fordi denne signatur er blevet SF’er, har tænkt sig at genoplive SFs diskussion om ’arbejderister’ eller skal være talsmand for Tesfaye. Men det er paradoksalt, at Tesfaye står marginaliseret i et nødlidende regeringsparti, når han så klart taler et sprog, som både S, SF og fagbevægelsen har så svært ved.

Retorikken hos Tesfaye minder til gengæld en del om de budskaber, man hører fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, hvor hun forsøger at tage fat om problemer, hun selv tidligere har gjort til tabu og som mange steder stadig er det i dag.

Og samlet set er det en hård, men nødvendig debat, der flytter Danmark.

Følg Peter Brüchmann på twitter: @peterbruchmann

Kommentarer på denne blog skal godkendes af moderator, så der kan gå lidt tid, inden din kommentar bliver offentliggjort. Vi prøver at indføre et lødigt debatniveau, så man ligesom på avisernes læserbrevssider skal ‘spille sig på’ med et sobert niveau. Kun kommentarer, der holder sig til emnet bliver bragt – så hvis du vil deltage i debatten, så gå efter emnet, ikke hinanden

 

42 kommentarer

 1. sofie

  Ja ,det er nemlig paradoksalt.Et stk.socialdemokrati til salg -for højeste bud-fx. en luxustur til Eu højborg-helt fri for lugtende arbejdere med svedige hænder-uf!

  Lorten sætter jordbærrene på bordet.

 2. Kc

  Det er lige gået op for mig, at jeg er vokset op i et fattigt hjem og at mine egne børns første år ligeledes var fattige.

  I forhold til dette er dagens såkaldt fattige, vel i virkeligheden ganske velbeslåede.

  Forskel: Den gang pev vi ikke, i dag piver alle!

  I min barndom var der kun een vej frem og det var arbejde, og atter arbejde og afsavn for både voksne og
  børn. Begge mine forældre var faguddannede og var
  aldrig arbejdsløse.

  Det var da ikke altid lige sjovt, at lukke op for en madpakke med fedtemadder eller margarinemadder
  med sukker på. Eller gå i gummistøvler med fødder
  indpakket i avispapir, der kunne holde på varmen i sne
  og sne.

  Vores ernæring bestod mest af det en veldyrket have
  kunne levere og hvad hønsene kunne byde ind med af
  æg. Mine forældre forlystede sig ikke med udadrettede
  fornøjelige aktiviteter. Familiens underholdning bestod
  af radiolytning og højtlæsning.

  Selvom vi vidste, at mange af kammeraterne kunne og
  havde lidt andet og mere end os, havde vi ingen fornemmelse af fattigdom. Mine forældre byggede selv
  deres hus. Vi havde hverken bil, TV eller telefon.

  Vi børn fik også vores uddannelse og historien gentog
  sig i store træk: Arbejde og afsavn, ikke forbruge mere
  end der blev tjent og langsomt blev livet lettere med
  plads til at sige farvel til afsavnene. Vi fik telefon, TV og bil og sidst et hus, men ikke for lånte penge.

  For igen, brug ikke flere penge end der er tjent!

  Vores børn fik også uddannelse og så har de bare arbejdet selv under op- og nedture, men med langt flere
  muligheder end vi og mine forældrer havde.

  Det er så trættende at høre på alle beklagelser om fattigdom i dette land, vi må alle lade os nøje i perioder, men det er ens eget ansvar og forbandede pligt at komme videre med sit liv.

 3. Lotte

  Er der evt. nogle bud på, hvor skoen trykker/ trykkede på højre fløjen ?

  Det kan nemt blive så ensidigt/kedeligt, når vi slet ikke har noget at sammenligne med…

  Bare en tanke.

 4. Lotte

  Kc

  Den der med…” Da jeg var barn…” og fedte/margarine madder…

  Den holder ikke idag.

  Nu er det nu…Og ikke dengang !

  Vi står i en situation, hvor der ikke er arbejde nok til alle !

  Vi står også i en situation, hvor syge mennesker mister deres forsørgelses grundlag, såfremt de tillader sig at være syge…mere en 52 uger.

  Jeg ved ikke hvorfor…Men jeg er bare ikke sikker på…at fedtemadder og margarinemadder hjælper her…

 5. sofie

  Næ ,men en begrænsning af indvandringen og nedsættelse af ulandsbistand ville med garanti gøre det godt for vores medborgere -som indbygget i vores samfundsmodel har førsteret til hjælp-så disse ikke skulle gå fra hus og hjem de selv har slidt for -altså ikke fået foræret-så folk kunne få en anstændig tilværelse.Men det er yderst vigtigt at hjælpe alle andre end dem der har betalt for det-det giver nemlig lækre jobs i EU-altså for dem blandt eliten,ikk!

 6. Kc

  Tiderne skifter hele tiden, men den gang som nu er der
  forskel på, hvad folk har/kan/vil og sådan bør det være.

  Løn får vi mennesker efter fortjeneste. Det er det enkelte
  individ, som bærer pligten og ansvaret for eget liv og ikke
  samfundet, der skal tilrettelægge og styre borgernes liv.

  Der hvor jeg mener, at samfundet er forpligtet er overfor
  de syge, handicappede og de gamle. Behandling og
  omsorg, her bør der ikke spares.

  “Fattigdom” er relativt! Man er IKKE fattig fordi man ikke
  ejer eller har det samme som “alle de andre”.

  Men i Danmark hersker stor Åndsfattigdom og med det
  tænker jeg ikke i religiøsitet, men mere på materialismens klamme hånd, der har så godt fat i mange af os på bekostning af engageret sociale relationer, hvor det ikke drejer sig om, hvem der har mest, hvem der har hvad osv. osv. osv.

  Fedte- og sukkermad eksemplet er i høj grad gangbart.

 7. jenni

  Lotte, du har ikke forstået kc´s indlæg. Eller ikke villet.

 8. Peter Kirkeby

  God leder – og ja, Matias er en klog knægt:)

 9. Marianne

  Til Tesaye: Nu vandt i valget denne gang – men jo netop på løgne om at i ville gøre det anderledes end det “blå” Danmark – og så tror du så at i vil vinde næste gang ved at sige sanheden om jeres klamme politik – vis dog dit sande ansigt og ryk over på den anden side af stregen i en valkamp også – hvor du jo hører til så demokratiet ikke endnu engang bliver sat ud af kraft med alle jeres løgne – du og S og SF få aldrig mere min opbakning – SNYDERE!!!

  Enhedslisten er det eneste arbejderparti pt i Danmark!!!

 10. Hansen

  Jeg mener, danskerne bør tage sig sammen, og ikke kun kræve ind på andres bekostning. Det er dog bare mærkeligt at Joakim von Kugletriller, er så fandens “klog” på det område. Manden har jo aldrig haft et ærligt stykke arbejde. Han er blevet forgyldt af Team Danmark altså skattekroner. Hvad har vi danskere fået ud af det? I dag betaler skatteborgerne også sammen med Saxo Bank lønnen til plattenslageren.

 11. Henrik

  Hvis man er fattig i dagens Danmark er det selvforskyldt.

  De fleste fattige som står og græder i en avis, eller på tv, er bare dårlige økonomer.

  Når man ser og hører de selvbestaltet fattige, så bor de i en luksus lejlighed, til mellem 8 og 10.000 kroner pr måned, de sidder og storryger mellem deres små børn, på bordet ligger der et sæt bilnøgler, en kæmpe fladskærm hænger på væggen, et dyrt musikanlæg står på reolen, moderen og børnene går i modetøj.

  Så ser man at den fattige sidde og tude, over at socialhjælpen er for lille.

  Som borger siger jeg tak for mad.

 12. Nis Weihrauch

  Papegøjesnakken om alle de jobs de arbejdsløse kan søge er bare propaganda. Alle bestræbelser i erhvervslivet i dag går ikke ud på, at skabe jobs, men at bortrationalisere dem. Mere og mere arbejde vil i fremtiden blive udført af automatiske maskiner, computerstyrede robotter osv, så der bliver ikke noget arbejde til de arbejdsløse. Og nej, økonomien vil ikke vokse, og skabe nye jobs til dem, der er blevet teknologisk arbejdsløse. Spørg bare den fhv. direktør for Nationalbanken, Erik Hoffmeyer.

 13. Finn

  @Lotte

  Kc har da ret , ja dag er idag , unge er blevet røvforkælet og det afspejler sig klart i deres atitude i dag.

  Fattig er ingen idag , hvis du blot tager dig bare lidt sammen , så mangler ingen noget . Men alle de bjørne tjenester man giver sine børn , ser man prisen på idag.

 14. Peter Poulsen

  Det forekommer mig at venstrefløjens nyvundne virkelighedserkendelse giver samme konklusioner som højrefløjens.
  Desværre må man for guds skyld ikke være enige.

  Opskriften er jo ret enkel. Politikerne må justere, så leveomkostningerne bliver lavere. Hermed skabes grundlag for at skabe forskel mellem at yde og nyde.

  Hvad fløjene (og vælgerne) ikke kan blive enige om er, hvordan. Venstrefløjen vil gerne at lønningerne stiger. Højrefløjen vil gerne at udgifterne falder. Internt i Danmark kan det egentlig være ligegyldigt, men…

  Hvis vi lader lønninger og omkostninger stige, så bliver vores eksportvarer mindre konkurrencedygtige.
  Hvis vi lader omkostningerne falde, så eksportvarer bliver mere konkurrencedygtige, så får vi også lidt mindre købekraft i udlandet.
  Forskellen er bare, at hvis vi kan eksportere vore varer, skabes beskæftigelse, deraf færre nydere i forhold til ydere. Det giver ekstra penge mellem hænderne.
  Hvis vi derimod lader priserne stige, vil vi fortsætte med høj ledighed og høj skat til at financiere den.

  Jeg synes at det ville klæde regeringen og venstrefløjen at erkende at vi skal differentiere indkomst afhængig af yder eller nyder, samt gøre det ved at holde pris og lønudvikling i ro for at skaffe arbejdspladser.

 15. Spunk

  Lotte:
  “Den der med – Da jeg var barn….” Den holder i den grad!
  Der går nemlig ikke mange år før mange menneskers økonomiske situationen kan sammenlignes med “dengang”. Danmark bliver i øjeblikket fattigere og fattigere med lynets hast. Det får den betydning at færre mennesker kan få færre ydelser og derfor kommer den til at stå på “fedte/margarine madder.” Og den eneste vej til smør på brødet er at flere skal arbejde! Og de skal arbejde i den private sektor – ikke den offentlige sektor.
  Hvis du er i tvivl om hvor pengene til forsørgelse af de syge og de arbejdsløse og lønninger til de offentlige ansatte og drift af sygehuse og og og…. kommer fra, så kan jeg oplyse at det er ikke kommunen som “fremstiller” dem – som mange øjensynlig tror….

 16. jenni

  ‘pædagoger’ og folkeskolelærere lægger grundlaget for elevernes opfattelse af arbejde og skulk.

  http://www.b.dk/nationalt/bupl-paedagoger-bliver-til-hospitalsklovne

 17. Margit

  KC-
  Nu er du måske lige lovligt teatralsk med din kommentar – men jeg forstår så udmærket dit budskab, hvad LOTTE tydeligvis ikke gør.
  Eller også vælger hun ikke at forstå det.
  Jeg er ud af et arbejderhjem fra 50’erne. Vi manglede ikke noget og havde råd til at rejse m.m.
  Men der blev sparet op til de ting, mine forældre gerne ville.
  Der blev ikke ruttet med penge, vi ikke havde. Og man skulle klare sig selv. Det ville være flovt ikke at klare sig selv, hvis ellers man var rask og arbejdsduelig.
  Lotte – den holder ikke en meter, at der ikke er arbejde nok til alle!
  Vi hører gang på gang, at der er arbejde, ingen gider tage!
  Og der bliver jævnligt sagt nej til jobs, selvom man er arbejdsløs – og på papiret arbejdssøgende.
  Hvad siger det dig, Lotte?
  Dengang KÆMPEDE folk for at klare sig selv, om de så skulle leve af fedtemadder og havregrød.
  I dag kæmper folk for at rage de største tilskud til sig så de kan beholde deres fladskærm, ryge deres smøger og rejse til Tyrkiet hvert år med alle deres børn.

  Kan du se forskellen?

 18. Erik Morsing

  Kc Jeg giver dig fuldstændig ret. Det er lige min egen barndom om igen, og jeg tænker med stor kærlighed tilbage på mine forældre, der gjorde det så godt de kunne og lidt til. Jeg er pensionist med 7300 kroner udbetalt om måneden, og jeg klager ikke. Jeg bor i en skøn landejendom med 25 000 km^2 have, og vi dyrker alt selv. Vi laver 50 flasker saft hvert efterår, fryser bær ned, dyrker kartofler og alt muligt andet. Vi er nærmest selvforsynende og har en meget lav husleje. Penge er ikke alt, man kan sagtens have et godt liv uden at være rig, men jeg vil så sige, at som jeg ser det, er folk i dag meget forkælede. Hvad liigner det at kalde sig fattig og så ryge 40 cigaretter om dagen!! Og hvis der er børn i huset, er det da fuldstændigt ansvarsløst at pulse løs.

 19. JHjort

  Jeg er selv kommet så langt at vide, at syge, ældre, arbejdsløse og børn/unge, skal have den hjælp som der nu er behov for.
  Det er desværre er det også sådan som faktum, at det er de som er i arbejde som må trække læsset!

  Det virker på nogen, at det ikke bør være sådan.
  Men er det ikke sådan at det altid har været her i Danmark, Jo det er og sådan det skal det da også forsætte med at være.

  Men alting snerper til i en krisetid og især denne gang.

  Men et faktum er, at der skal gang i samfundet igen og hvordan gøres det så?

  Lobbyisterne har kronet dage, om det er på arbejdsgivernes side eller på syge, så manipuleres der så der næsten ingen grænser er.
  Men hvorfor er der ingen som spurgt vor politiker om at gøre følgende, nemlig at sænke momsen for en periode, som det første og det andet at lægge maksimal pres på Vestager og de radikale, for det er jo dem som hæmmer vor vækst lige her og nu.
  Jeg hørte også, at de tal som man har brugt for at hvor mange arbejdsløse som nok står uden samfundets beskyttelse, her i første halvår, er langt større end de tal som Fr. Vestager og de Radikale har stået så fast på men som jo nu viser sig, ikke er helt rigtige nu – Så er faren ikke at Helle Thorning, Bjarne Corydon og med resten af det socialdemokratiske bagland ikke tage ansvar i tide for dette lands store problem nemlig at landet er gået total i stå og dermed tager ansvaret for de Radikales fejler ved denne tilbagetræknings reform, som har ødelagt mere end den endnu har gavnet?
  Og brug dog Momsen som et aktivt redskab på vor samfunds økonomi den kan sænkes og det vil blive mere retfærdigt og gælder alle, uanset løn indtægter eller ej og vi kan begynde at få gang i Danmark igen.

 20. JL

  Skønt at Brüchmann skriver at han er SF’er. Tak for det. Så mangler vi bare resten af journalisterne og debatørerne også bekender kulør. Jeg har på fornemmelsen at hvis man laver en optælling inden for journalistfaget, vil man se at for 99%’s vedkommende, er den kulør rød. Jeg er selvstændig erhvervsdrivende og jeg har i de sidste 10 år ikke eneste gang læst et debatindlæg eller en artikel som tog fat om mine problemer eller kæmpede for min sag. Vi selvstændige bærer ellers vort eget læs. Og hvis vi holder for lang frokost eller SMS’er i arbejdstiden, så er det kun os selv det går ud over. Men vi betaler skat til fælleskassen som alle andre og har ingen jobsikkerhed eller ret til ferie eller barsel. Vi kan først holde fri, når arbejdet er færdigt.

 21. Robbi

  Lotte,

  Der er arbejde, de gider ikke at tage det. Her i landet er flere tusinde fra øst europa, og de laver alt hvad de dovn ikke vil lave, fordi man kan modtage det samme eller mere uden at lave noget ( det gælder også en hel masse førtids pensionister der har snydt sig frem til det ). Der er en hel masse der laver sort arbejde. Og der er 10000 ledige job hvilke de ikke kan finde nogle.
  Jeg har en etnisk baggrund og ved hvad jeg snakker om, jeg kender en hel masse af dem, både udlændinge og dansker. Så spar mig for undskyldninger for at modtage lette penge.
  Væk med kontanthjælp, kontrol af førtids pensionister. Så finder de arbejde. Dem der ikke kan klarer sig, skal bare have et tag og noget at spise, og ikke mere (så er de ikke fattig). Jeg er træt af jeg har knoklet hele mit liv og skal betale halv delen til nogen som ikke laver noget. Så siger de at man skal være solidarisk, ja men det gælder også dem som ikke laver noget, de skal lade være med at suge vore blod.

 22. Julemanden

  I gamle dage blev man sendt ud og skovle sne, feje veje og så videre ellers kunne man ikke få en krone fra staten. Idag er de jobs ikke meningsfyldte, Derfor har vi mange dovne og fattige, fordi man bruger flere penge når man går hjemme end når man har været ude og lave noget. De dovne de ville ikke være der, da de ville være døde af sult forlængst – især hvis man fik gjort op med den Enhedsliste-mentalitet der hedder “Det er samfundets skyld alt sammen og vi tager bare fra de rige” – læs de ansvarlige.

 23. Claus

  Margit,

  jeg ved ikke hvad det siger Lotte, men jeg ved hvad det siger mig. det siger mig at du har lyttet meget til de lidt for nemme historier der kører i “dagpenge kampagnen” – og det er sagt af en ultra-blå stemmer. jeg har været konservativ det meste af mit liv, men selv jeg kan gennemskue hvornår tidligere højtplaceret blå politikere kører kampagner. lad os nu bare enes om at stigningen i arbejdsløsheden jo ikke kommer sig af at danskerne ikke gider arbejde – men fordi der er en global krise vi igennem. at give de arbejdsløse skylden for den er nok lige at stramme den. vi kan enes om at der skal stille krav og alt det der, man skal bare passe på at man ikke driver en heksejagt. At tale om hvor nøjsomme vi i dk var gennem efterkrigstiden og de følgende årtier nytter heller ikke noget – lad os huske på at det efterlod et danmark i DYB gæld. Lad os nu gribe dagen som den ser ud idag. Det betyder blandt andet at vi skal se om ikke det kan lykkedes os at komme ud af krisen i FÆLLESSKAB, gerne uden at det koster store grupper af mennesker så mange skrammer, at de ikke kan samles op. husk på at størstedelen af de mennesker der trods alt mister deres job lige nu, er uforskyldte og iøvrigt har betalt deres skat.

  med hensyn til diskussionen om de enkelte overførselsindkomster, så er handler det i høj grad om at befolkningen i virkeligheden IKKE aner hvad de snakker om, om de suppedas røres der ivrigt i alt efter hvad man vil opnå som politiker. Den siddende regering har i HØJ grad benyttet sig af denne uvidenhed i deres kampagner om reformer – hvor de har levet efter et gentagelses mantra med grundholdningen “en løgn bliver sandhed vi gentager den ofte nok”.

 24. Ronnie

  Haha fedtmadder!, dem husker jeg udemærket, og jeg er ikke så gammel.

  Mine forældre havde begge 2 jobs, og mine søskende og jeg arvede alt vores tøj fra fætre/kusiner, jeg husker det ikke som værende ydmygende, når moster kom med 2 sorte sække med tøj som jeg kunne vælge fra.

  Jeg kan huske at mine forældre droppede sukkeret til kaffen og lavede 2 kander på samme brev kaffepulver…

  Sådan er det ikke idag, hvis man skal opsige mellempakken fra TDC og droppe rul selv smøgerne (Det er jo meget billigere end rigtige smøger!) er det jo en katastrofe, internet og en smartphone er jo nærmest en menneskeret.

  Hvor er det forfærdeligt, jeg tog selv en længere uddannelse, og har en familie idag som sidder godt i det, men kun fordi, at vi IKKE lagde os tilbage og skreg “HJÆLP DET ER SÅ SYND FOR OS!”

  Det er overraskende hvor få penge man kan LEVE for i Danmark, deri tæller selvfølgelig ikke internet, tv, medlemskab til et fitness center osv. osv.

  Stop nu med at have ondt af jer selv, menneskeheden havde ikke overlevet, hvis det alle smed deres “Øøøh der er altså mange arbejdsløse idag!”, der var langt flere dengang, så drop den svada, arbedsløsheden ligger på et forholdsvist normalt/sunds niveau idag, for 6 år siden var det jo helt absurd, at virksomheder ikke kunne finde ansatte.

  Det er jo ikke de samme 160k mennesker, der har været arbejdsløse de sidste 4 år.

 25. Karen Nielsen

  Fakta er at det arbejdende folk betaler for det ikke arbejdende og at vi ikke har råd til det mere. kontanthjælpen er jo lige så høj som lønningerne så jeg kan da godt forstå at der er nogle der ikke gider at arbejde, hvorfor skulle de?
  Man skulle tvinge alle der kan i uddannelse og arbejde og sætte kontanthjælpen ned, så det rent faktisk kan betale sig at arbejde.
  det er jo fulstændigt absurt at kalde nogen fattige i danmark!
  99% af dem der er fattige er selvforskylte i det!
  Jeg er træt af at høre om fattige i danmark, jeg har en lang uddannelse og job, jeg betaler med glæde min skat og hjælper gerne dem der ikke kan arbejde, men jeg er træt af at hjælpe dem der nasser på vores samfund fordi de ikke gider arbejde eller syntes de kan sige nej til visse jobtyper, det skulle jo slet ikke være en mulighed at sige nej!

 26. B. Rasmussen

  Det kc beskriver, er det gode gamle begreb – at sætte tæring efter næring. Det har vi glemt i dette møjforkælede overflodssamfund hvor retten til at realisere sig selv er blevet vigtigere end pligten til at klare sig selv.

  I et velfærdssamfund vil altid være nogle der er i en situation hvor de har brug for en hjælpende hånd, og hvor det er helt berettiget, men det er ynkeligt at høre på beklagelser fra flokken af ‘ofre’ der i virkeligheden har masser af muligheder, hvis de lettede r…. fra sofaen.
  Kabel-tv, mobiltelefon, udlandsferier (listen er næsten uendelig). er er ikke en menneskeret – det er materialistiske behov man kan glæde sig selv med, hvis man har råd.

 27. Karen Nielsen

  Her er et glimrende eksempel på hvad en (fattig) mor til 2 har af udgifter og intægter:

  http://www.bt.dk/danmark/mor-til-to-saadan-er-livet-som-fattig-i-danmark

  Indtægter:

  Kontanthjælp efter skat: 9.150

  Boligsikring: 3.293

  Ægtefællebidrag: 1.228

  Børnefamilieydelse: 1.772

  Samlede indtægter: 15.443 kr.

  Udgifter:

  Husleje inkl. varme og vand: 9.300

  El: 1.200

  Telefon: 200

  Internet: 200

  Buskort: 450

  Tv og licens: 300

  Medicin: 200

  Samlede udgifter: 11.850 kr.

  Tilbage til mad, tøj m.m.: 3.593 kr.

  Jeg arbejder 37 timer i ugen og har 18.300 udbetalt.

  jeg betaler
  1480 til fagforening og 2000 til benzin, da jeg ikke kan tage offentlig transport på arbejde (her er ikke medregnet slidtage og reperationer på bil)
  så har jeg 14820 kr. tilbage til husleje, smøger, fladskærm, internet, tlf., tøj, rejser, barn og diverse.
  .
  Er jeg så osse fattig?

  Ja det er jeg vel, men jeg kan ikke søge julehjælp, tandlæge, boligsikring osv. for jeg har egen bolig og arbejder ;O)

  Hvis man er fattig kan man bare søge kontanthjælp!

 28. Lotte Hansen

  Paradoksalt at Tesfaye snakker om at gøre sin pligt og kræve sin ret, når hele hans træk indenfor politik har været at kræve af andre, uden at gøre grundarbejdet selv. Hvor lang tid gjorde han sin pligt som næstformand? Et halvt år inden han blev mopset over ikke at kunne få sin vilje og kræve sin uforbeholdne ret? Tesfaye taler klart, bevares, men han snakker jo bare, han gør ikke et reelt stykke arbejde. Han er fantast. Det er nemt at være klar i mælet og snakke store tanker, når man ikke har nogen form for intention over at løse de afledte opgaver selv – den pligt afkræver han af andre

 29. Bjarne Andersen

  Jeg vil mene at Mattias Tesfaye er rigtig god til anekdoter, og kunne sikkert også leve af at skrive sådanne. Men mht. politik har han ikke rigtig haft muligheden for at vise hvad han dur til, men han er sikkert en kapacitet på det område også, problemet er bare at hans evner nok ville gøre større nytte hvis han vendte 180º og blev borgerlig, da venstrefløjen alligevel fører halvborgerlig politik, vi har jo opdaget at de er billigt til salg.

 30. Kim

  Tesfaye aner jo ikke at den venstrefløj forlod klasseklassen i 68 og gik over til kvindekamp og fuld lighed (undtagen med overklassen).

  Tesfaye burde ikke interessere sig så meget for Carina og dermed falde i med den omvendte Jantelov. Det er samme tidsspilde og ulykke som kvindekamp og lighed er for mere velstand og velfærd.

  Tesfaye burde interessere sig for overklassen’s politiske spin, indflydelse og dominans, som den virkelige årsag til finanskrisen, men det har en ung murer ikke meget erfaring med.

 31. Tove Andersen

  Der kan spares på

  El: 1.200

  Telefon: 200

  Internet: 200

  Buskort: 450

  Tv og licens: 300

  Medicin: 200

  Samlede udgifter: 11.850 kr.

  Derved få hun 11.850 kr. for meget i kontanthjælp, så let er det.

  Og folk der er i arbejde burte sige nej til at vi har kontanthjælp i Danmark, derved kan man sætte skatte ned på arbejde til 20-30%, så dem der arbejde får alle fordelen og dem der står uden for arbejdsmarked få ingen ting, og må klar sige selv.

 32. Lotte

  Til flere…

  At være uenig, er ikke nødvendigvis det samme som, ikke at have fanget et budskab 😉

  Underlig form for debat kultur, at påstå nogen ikke har forstået et budskab, blot fordi der opstår uenighed.

  En debat handler vel om at udveksle meninger ?

  Jeg er absolut ikke enig i at vore unge er så forkælde som nogen antyder…

  Når nogen antyder at unge mennesker idag, er forkælede…Hvis skyld er det så ?

  Jeg tænker at unge mennesker i dagens Danmark har en hel del at slås med.

 33. Kc

  Hvis de, der er født midt i 1960,erne og senere, kunne
  se/vide, at gode tider dengang var på vej i det danske
  samfund. At vi som borgere blev tildelt flere og flere goder på det offentliges regning.

  Vi fik kortere arbejdsuge, mere i løn, længere tid på barsel, mere ferie, børnecheck, ældrecheck. Invalidepension blev til førtidspension. Folkepensionsalderen blev sat ned for senere at gå op.
  Vi fik efterlønsmuligheden og SU. – Ja og meget, meget andet.

  Hånden på hjertet: Vi danskere blev/var et forkælet folkefærd i et samfund, der flød med mælk og honning.

  Det blev en vane for os og derfor blev det også en selvfølge! – Det var pludselig blevet et ret, vi havde til
  at få både i pose og sæk.

  Os som havde kendt til mere magre tider, kunne glædes over, at alting var blevet lidt nemmere og sjovere. Og at det havde været klogt at sætte tæring
  efter næring og ikke levet for lånte penge.

  Men de, som ikke kender til andet end, at man meget
  nemt får hvad man ønsker og at det accepteres at nyde uden at yde. Den/de generationer, som har fået
  fjernet enhver sten, der kom dem i vejen. De der aldrig fik lært at tage ansvar endsige føle pligt til at gøre det.

  Det er dem, som nu får det svært og dem der råber op
  om fattigdom og alverdens uretfærdigheder. Det er dem som ikke forstår, at nu kommer der tider, hvor for-
  kælelsen og alle de nemme måder at omgåes liver på,
  nu er slut. Vi har været for grådige og vi har forbrugt
  mere end vi har tjent og det giver fæle lussinger.

  Vi har selv valgt at stemme på de mest uduelige politikere i et naivt håb om, at de nok får raget kastanierne ud af ilden for os, for vi er jo så vant med,
  at andre gør arbejdet.

  Men vi har gjort regning uden vært og må derfor tage
  skraldet, som det kommer. Ergo – hylekoret kan godt
  dæmpe stemmen for der er ikke længere nogen kære mor eller hyggelig julemand, som træder til.

  For nogen er det nok meget sundt at få alvoren at mærke for det er slut med, at det danske samfund er
  den rene gavebod og tag selv bord. Så lad dog være
  med at råbe om fattigdom før den overhovedet har vist sig.

 34. Christensen

  Det skal først og fremmest altid kunne betale sig at arbejde og at skabe arbejdspladser.
  Men der hykles uden lige, når man fra flere politiske sider (både venstre og højre side) ytrer, at man går ind for dette. I praksis ser vi intet, der understøtter dette, og der tales kontinuerligt om for høje lønninger (dog ikke for de allerhøjeste, forståes).
  Men falder de arbejdsfri indkomster, som de f.eks er
  opstået i vore boligbobler, er man fra politisk straks
  klar med tiltag til sikring heraf. De kan ikke blive høje nok.
  Sørg altid for at produktion er en bedre god forretning end spekulation. Krisen skyldes det omvendte og at de producerende derfor idag betaler til fallenterne.

 35. Lotte

  Til dem der mener at unge danskere er forkælede…

  Mener i så også, at de ældre der vælger at gemme deres penge ” under hovedpuden ” eller i en bankboks, for at kunne hæve ældrecheken…er forkælede ?

  Og hvordan med de børnefamilier, der ikke har brug for børne checken, men alligevel får den…er de også forkælede ?

  Er man forkælet, hvis man som 24 årig havner på kontanthjælp, og har ret til ca. 6.700 kr. før skat pr. måned ?

  Jeg mener…man kan vel have de samme udgifter til husleje osv. som en på 25 år, der har ret til ca. 4.000 kr. mere.

  http://bm.dk/da/Tal%20og%20tendenser/Satser%20for%202013.aspx

  Ved ikke om mit link virker, men man kan finde satserne på beskæftigelses ministeriets hjemmeside.

 36. sofie

  Kan godt forstå KC,men mange unge har det ikke nemt idag-de bliver tvunget frem selvom de måske ikke har lyst,og senere til forskellige nederlag.Det jeg kender til der arbejdes der hårdt for “goderne ” som skal betales tilbage med dyre renter.Og huslejen og el og varme er på samme nivaue for fattige som de rige.Og studie bøger er rimelige dyre og skulle man være uheldig ikke at kunne få studielån i sommerferien ,så kan man heller ikke få kontanthjælp-og så bliver det “sjovt” at skulle finde penge til husleje og andre tvungne fornødenheder-og det er ikke alle der har forældre eller familie der kan hjælpe.
  Desuden er Danmark et dyrt land at leve i -det kan ikke være rimeligt at sige til unge de så “bare”kan gå på tilbud, det alt for tidkrævende,hvis studierne og arbejdet skal passes.

  Og jo der findes fattige i Danmark-kendetegnet er mest at man aldrig hører fra dem for det sidste de har tilbage er deres værdighed-og den er ikke til salg-derfor lever mange i stilhed med fattigdommen.

  Jeg undrer mig ,for mange der arbejder har mindre udbetalt end de offentlige forsørgede.Men det er ikke borgernes skyld at systemet har flikket disse ordninger sammen.

 37. smt

  Det er tidens trend. Vi har fremelsket unge mennesker der idag har så store krav til deres tilværelse at de ikke kan overskue livet.
  Som partner til en gymnasielærer der nærmest har betragtet sit job som et “kald” er det ret bittert at høre en S-R-SF regering kalde gymnasielærene “unormale” samt at de arbejder for lidt. Hvis de forkælede “unger” der betragter gymnasiet som en lang fest uden mødepligt
  (ingen bliver smidt ud – så mister skolen penge) tog sig sammen og mødte forberedte op ville vi have uddannede studenter der lå i top. I stedet har vi nu en masse unge med en eksamen de ikke kan bruge til noget. Til alt held nærmer pensionen sig med hastige skridt inden de forlanger at lærene skal have eleverne boende døgnet rundt.

 38. H.P.

  Der er noget, der undrer mig: Man hører og læser om mange enlige, både med og uden børn,som får sociale ydelser,af forskellig art, – og som klager over, at de ikke kan få det hele til at løbe rundt, at de er fattige, osv..
  Og når man så hører eller læser om den meget dyre husleje, de skal af med,- tænker man,- hvorfor i himlens navn finder de så ikke en billigere lejlighed?!
  For de findes! Det måtte,- og kunne vi andre, der var unge i 60-70èrne gøre,- der skulle man klare sig selv,- og det gik da udmærket, selvom det hverken var luksus eller man havde ret mange m2 at bo i.

  Det er jo ikke forbudt at være lidt kreativ, og tænke selv?!
  Sæt tæring efter næring,- spar på de ting, der er unødvendige,- det er der faktisk en del der er!
  Måske et kursus i hvordan man administrerer sin økonomi vil være en god ide for mange?!

 39. andersen

  Ham Tesfaye havde da ellers lovet, at han skulle ud og svinge murerskeen igen… altså endnu en rød, der løber fra et løfte!
  Der er et direkte sammenfald mellem regeringens udtalelser og den måde islamiske imamer står og ævler på. Fyld analfabeterne med løgn og bedrag, henvis til en fantasiven eller skyd skylden på den tidligere regering.
  Tessy minder om en afsikret granat der bare venter på en anledning til at eksplodere.

 40. T.Sørensen

  KC. m.fl. har ret i, at alt for mange betragter sig selv som ofre og vil nyde før de yder. Tidligere tiders arbejdsmoral er næsten tilsidesat, bortset fra Tesfayes udmærkede eksempel, som heldigvis stadig kan findes. Men jeg er bange for, at løbet i det store og hele er kørt, fordi det der sker i disse år er en meget kraftig rationalisering og automatisering af dansk produktion, for at holde omkostningerne nede. Det betyder, at de arbejdsløse ikke kan komme tilbage til de jobs, som de er fyret fra. Disse jobs eksisterer ganske enkelt ikke mere. Man kan sige som Thomas Nielsen,LO -” vi har sejret ad helvede til” – godt. Det kræver tid, at nå den selverkendelse i dag. Tidernes gunst er blevet skamredet, til ugunst for dem som kommer efter.

 41. sofie

  H.P.Så billige er boligerne heller ikke -og nu er der oven i købet lavet sådan at huslejen stiger hvert år.For et par år siden var det lovligt kun at lade huslejen stige hvert 2 år ,som svarede nogenlunde til rimelige generelle prisstigninger.Gæt om boligforeningerne tjener kasse på den nye ordning-til trods for at der står i konceptet at ingen skal tjene på boligen ,men at den skal hvile i sig selv?

  Jo,jo de største kriminelle er dem i systemet og så alle deres venner.

  Så en husleje i dag er ikke så billig som i gamle dage-fx. med en 56 kvm til 3800 kr om måneden -uden el og varme-og det er oveni købet en af de “billige”

  Og da boligforeningerne har set som deres mål(tjene fed kasse ) på at fedte for middelklassen -strammer de grebet om de lavest lønnede -og sætter huslejen efter den standard(hvad middelklassen kan betale-og de har selvfølgelig selv set fidusen -i forhold til et hus er det selv huslejestigninger de næste mange tusinde kroner pr.måned RET BILLIGT for dem at bo alment-og så kan de samtidig prale af at vise social velvilje.

  Gu gør de da ej- de tænker kun på penge og på ,for dem ,billige boliger-og den “efterspørgelse prøver boligforeningerne så at “efterkomme”-og allerhelst at chikaner de gamle beboere ud ,for så kan lejlighederne blive sat i stand -på beboerens regning-selvom den beviseligt var i tip-top stand-ved flytning-og derefter udleje til en passende højere husleje til middelklassen -jo de er “solidariske”-og boligforeningerne yderst snedige.

  Hvor meget mon den snedige fidus giver ekstra i kassen pr.år-pr.opgang-for et par lejligheder? 50.000 kr-nemlig!
  Og skulle man slå sig i tøjret -har vi jo altid den lokale dommer der deler rovet med vennerne-så det vil nok være håbløst at køre en retssag,ikke!

  Nu påpeger jeg det lige igen -jo der findes fattige i Danmark-og det er med forskellig baggrund og årsag.

  Skyd på de svin der skaber årsagerne og ikke de sagesløse for div. ulovlige svinestreger.

  Alt det minder om stakkels Bøje Nielsen- og hans “konkurs”-der var lige nogen der kunne se fidusen og derefter købe på “auktion” hans malerier og indbo til en slik-den slags kan selvfølgelig kun lade sig gøre hvis et system er mere eller mindre korrupt.

  Så “vores” samfund er lidt mere korrupt end der gives udtryk for .Tag fx. boligforeningerne og deres venner i systemet der var engang hvor de ikke var noget og levede på nåde af beboerne ,men i dag …..?!!!

  Og det er kun ET eksempel.

 42. Karsten

  Tesfaye tager fejl, gør han, grundigt fejl. Og hvorfor så det? Fordi han, præcis som andre, ikke formået at løfte blikket og tage det nødvendige overblik over situationen. Han kan ikke se at der er hel verden til forskel på at lære en ung mand at begå sig på et arbejdsmarked og så den person vi har lært at kende som Fattig-Carina.

  Han har endnu ikke set at Carina er syg, hun lider af angst anfald og burde derfor for mange år siden have været på førtidspension. Den unge mand murerne forsøgte at oplære til smukke ord som solidaritet mv. burde nok slet ikke været murer, og så var han jo sikkert også meget ung, cirka 16-17 år, måske. Og forstod ikke helt hvad det hele gik ud på. Måske troede han at han stadig gik i skole? Jeg går uds fra at det er lærling ud i murerfaget vi taler om her? Og så undrer det mig meget at et murersjak kan bestemme, hvem der skal fyres?

  I modsætning hertil står Carina som siden hun var 16 år! har været på kontanthjælp – oh fået støtte fra kommunen. Og det har sikkert været med adskillige forøb hvor hun har været ansat i forskellige firmaer mv. for at se hvor meget hun kan arbejde, og om hun kan arbejde. Og hver gang har der sikkert været det samme forløb – efter nogle uger, eller nogle dage har man konstateret, at det kan hun ikke. Og hun er røget tilbage på kontanthjælp. Dertil kommer at de penge kommunen får fra staten er højere ved kontanthjælp end ved førtidspension, kommunen har således en økonomisk motivation for at sørge for at der er så mange som muligt på kontanthjælp i netop deres kommune – så får de nemlig flere penge fra staten.

  Måske Tesfaye skulle læse sin egen bog igen – Vi er ikke dyr, vi er tyskere, hedder den – her fortæller han som sin egen mor som er nedslidt efter års arbejde som rengøringskone på Oliemøllen i Århus. Og som sikkert ikke i dag ville kunne få førtidspension hvis hun var sygemeldt fra sit arbejde i mere end et år – og derfor ville ende på kontanthjælp.

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.