Det var du længe om, Løkke

Kommentar: Så let var det at slukke steppebranden i Fredericia – et pip fra Løkke var nok

Få minutter foran et gruppeværelse på Christiansborg torsdag formiddag. Mere skulle der ikke til for at verfe de uvorne unger i Venstres kravlegård på plads. Klare, ærlige og ædruelige meldinger fra Lars Løkke Rasmussen med én klar pointe: Farcen i Fredericia må stoppe. Det skader Venstre, og vi er klar til at ændre styrelsesloven, så en borgmester ikke bare kan gemme sig bag paragraffer, selv om al tillid er væk.

Få timer senere aflyste Fredericias skandale-borgmester Thomas Banke alle aftaler, indkaldte til et pressemøde og fortalte så kl. 16 torsdag, at han trækker sig. For ikke at skade Venstre yderligere. For ikke at skade Fredericia.

Det er en rigtig udgang. Sagen kunne kun ende på den måde, som vi også skrev her i går. Men det er på alle måder uværdigt, at det skulle tage så lang tid, og at det har taget så lang tid er særdeles skadeligt for Venstre.

Det ansvar har først og fremmest hovedpersonen selv. ’Thomas et barn, du ikke kan nå’, som vi kaldte det her på pladsen. En åbenlys fantast med et væld af løgne, vidtløftige forklaringer og så det absolut mest utrolige i forløbet: En lokalformand for Venstre, dennes kone fra byrådet og medlemmer fra Konservative og Dansk Folkeparti, der i renlivet idiotisk og diskvalificerende byråds-taktik valgte at bakke op om den åbenlyst diskvalificerede borgmester. Kære kolleger fra Ekstra Bladet, kan I ikke rulle over Lillebæltsbroen med en særudgave af nytårstorsken til tosserne i byrådets blå blok?

Jeg er helt med på, at man på Christiansborg ikke blander sig i lokalpolitik, og at Løkke og efter ham også Lars Barfoed og Thulesen Dahl kan blive beskyldt for at tilsidesætte egne vedtægter, topstyre og blande sig i det lokale arbejde, men hvor svært er det egentlig at sige det, Løkke sagde torsdag? Hvor svært er det at pege på styrelsesloven og det arbejde, der i forvejen er i gang? Hvor svært er det at antyde, at taktik også kan komme ned på så lavt et niveau, at ingen af de involverede fortjener et genvalg?

Kommentaren fra i går: http://blogs.bt.dk/peterbruchmann/2013/01/09/thomas-et-barn-du-ikke-kan-na/

Det tog Venstre-toppen lang tid at komme til de ret enkle ord, Løkke fik sagt torsdag morgen. Men bedre sent end aldrig.

Og måske har jeg sovet i timen, men jeg så ikke Barfoed og Thulesen Dahl ytre sig om, hvad I alverden, der fik deres fodfolk i trekantsbyen til at støtte en borgmester på så klart et overdrev.

Og endelig: Torsdag kunne vi så høre Magnus Heunicke, Socialdemokratiets politiske ordfører, der ved Gud ikke har det let og derfor alt for ofte falder i skinger, gammeldags og barnagtig Christiansborg-retorik, når han endelig får chancen for at slå tilbage: Nu var man i gang med at rydde op efter Venstres borgmestre, hed det fra Heunicke. Underforstået: Farum-kommissionens anbefalinger.

Come on, Heunicke. Vi skal vist ikke bladre dybt i de kommunale historiebøger for at finde alle farver borgmestre på afveje. Ja, der skal ryddes op. Ja, der ligger en linje fra Farum-kommissionen, så vi trods alt får lidt ud af de mange millioner, den kostede. Men at gøre kommunal inkompetence til en sag for kun Venstre-folk er både skingert og dårlig stil.

Følg Peter Brüchmann på twitter: @peterbruchmann

Kommentarer på denne blog skal godkendes af moderator, så der kan gå lidt tid, inden din kommentar bliver offentliggjort. Vi prøver at indføre et lødigt debatniveau, så man ligesom på avisernes læserbrevssider skal ‘spille sig på’ med et sobert niveau. Kun kommentarer, der holder sig til emnet bliver bragt – så hvis du vil deltage i debatten, så gå efter emnet, ikke hinanden

25 kommentarer

 1. Edmund Nielsen

  Som sagen udviklede sig gav det igen anledning til at tro, at Danmark har forladt etik og moral (er blevet en by i Rusland), at jura er blevet en elastik, der kan trækkes i alle retninger og i det uendelige, at man ikke mere kan kende forskel på ret og forkert, at man efterhånden føler enten afmagt eller selvtægt – vi er på en farlig glidebane, hvor almindelige mennesker, der opfører sig ordentligt føler sig fristet til at sige ” når politikere, finansmænd o.a. kan gøre det, hvorfor så ikke også gøre det.

 2. Knud Madsen

  Et helt igennem utroligt og tåbeligt forløb, der har skadet V i en forfærdelig grad.
  Mon det her kan føre til, at man bliver lidt mere forsigtig i omgangen med børnepolitikere.
  Det er så åbenbart lykkedes vælgerforeningen at ekskludere sig selv helt ud af indflydelse!! Flot!!
  Gad vide, hvad de lokale, menige V-vælgere siger til den farce?

 3. leif østbygaard

  Lars Løkke kom…endelig på banen..
  Men det er vel forståeligt, at det tog ham dså lang tid, for var der ikke noget om brug(misbrug), af offentligt creditkort, noget med værtshusregninger, lidt “sjove”regninger m.v.? Men han er måske fredet?

 4. Emma

  Tulle, uløkken og Banke er lig med BTs vÆnstre spind kasse…

 5. Jesper Andersen

  Vi havde engang en forfatter, som vi har glemt i Danmark, men som stadig regnes blandt de største i verden udenlands.
  Han skrev en historie om nogle høns…..
  Inden “skandalen” rullede, var småbeløbene dækket ind, men da den gode mand ikke ligesom 90% af offentlige ansatte og politikere ikke er nidkære frimærkesamlere, der hele tiden tager sig tid til smånusseriet, så sker der fejl.
  Og det er kun familien Thorning der slipper helskindet igennem, at regler kun tolkes juridisk og med forældelse som frelser – og altså ikke tolkes på sløseri.
  Du ser det ikke sådan pt., men alligevel et tillykke Thomas med nu at forlade hønsegården – det er ikke værd at slide sig op i den danske smålighed. Det er dit helbred sgu for vigtigt til.

 6. Danny

  Glad for at jeg ikke bor i Fredericia (der ellers er en dejlig by). Mon ikke at bestyrelsen for Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti i Fredericia skulle ekskludere sig selv. De har da udvist den største mangel på realitetssans og uanstændighed over for borgerne i Fredericia ved at bakke op om en svigagtig borgmester der ud fra såvel billeder som udtalelser svæver rundt i en tåge af selvforherligelse og narko ud over alle anstændige grænser. Med en borgmesterløn skulle det vel ikke være nødvendigt at svindle med kørselsgodtgørelse og privatforbrug på borgernes regning. Når borgmesterlønnen ophører kan han jo søge et akutjob. Det skal nok ikke være inden for et område hvor han kan få snabelen ned i pengekassen.

 7. Per Nielsen

  “Men at gøre kommunal inkompetence til en sag for kun Venstre-folk er både skingert og dårlig stil” skriver Peter Brüchmann om Magnus Heunickes udmelding.
  Ja men er det ikke præcist det det er. Har der ikke gennem de sidste år været mange Venstre borgmestre, og for den sags skyld, Venstre ministre, en enkelt Venstre EU politiker, og Venstre politikere generelt, der både har vist inkompetence, har begået kriminalitet og misbrugt offentlige midler. Partiet topper vist hvad angår misbrug og kriminalitet. Men erkendt, Venstre er et bredt parti, og der findes sikkert også ærlige mennesker blandt medlemmerne.

 8. Gunhild

  Jeg har endnu aldrig hørt om nogen der blev morfinist af tandbehandlinger – og jeg har været læge i 25 år, på æresord.
  Hvilke stakkels mæhæ lam danskerne er nu for tiden. Fri hash? som om I ikke er skøre nok allerede!!

 9. Jens Nielsen

  “Småbeløbene er dækket ind” lader til at være begrundelsen for at tale denne sag ned. Hvis en medarbejder i offentlig eller privat virksomhed bruger betroede kreditkort, hugger frimærker eller skriver falske møder på transportbilag afregnes der kontant med bortvisning. Her gælder både funktionær- og straffeloven. Danske politikere har åbenbart tillagt sig retten til at tage hvad de vil og derefter, når det bliver opdaget, erklære det for en “fejl” som man da gerne vil betale tilbage for at få det ud af verden. Hvorfor har ingen inddraget politiet som enhver dansk HR-chef ville gøre i sådan et tilfælde?

 10. sofie

  Socialdemokraterne og deres slæng har bare været bedre til at skjule deres råddenskab og kriminelle handlinger-godt hjulpet af vennerne på div. medier!

  Gunhild.Hvem er I ?

 11. derrick

  Peter Brüchmann kunne det tænkes at man trods alt havde regnet med at han selv tog beslutningen, og ikke skulle have hjælp til det.

 12. Morten

  Peter Brüchmann. Når du står med armene over kors og ser vigtig ud, og kommenterer fodbold og politik på lige vilkår, er det ret svært at tage din blog alvorligt. Du har da ret i at Banke skal væk, men er det ikke netop fint at venstre ikke bare dikterer fra øverste sted med det samme, men lader det regionale være regionalt?

 13. T.Sørensen

  Det er rent utroligt at Banke med alle de socialdemokratiske medarbejdere, der er i adm. i Fredericia, ville bringe sig selv i den situation med de småbeløb. Kunne han virkelig ikke forudse, at det måtte ende galt. Her fejlede hans politiske og menneskelige dømmekraft fuldkomment. Og derfor kan han heller ikke være borgmester.

 14. Lotte

  ” Det var du længe om, Løkke ” …

  Ja – Men måske havde manden sine helt egne grunde…til at være lidt længe om dette… 🙂

  Bare en tanke – Der vist ikke helt kan udelukkes, hvis vi kigger lidt tilbage…

  Jeg mener – ” Det må jo ikke blive dyrere at være dansker ” …

  😉

 15. Erik F.

  derrick: Har du ikke fulgt med i Thomas pattebarns udtalelser? Han ville sgu da igennem det her og rede sin røv med undskyldning på undskyldning og love bod og bedring!!! Det eneste han har tænkt på er, lønchekken på 350.000 – 400.000 om året stadig kommer -DET SLUTTER NU! Det var det eneste problem han havde…

  NEJ, jeg tror at Løkke har ringet til ham og sagt, at nu er det SLUT din klovn. Du skader partiet.

  Jeg er selv liberal og tænkte, da Úffe Elbæk må fise af på grund af himmelråbende dumheder, at det er godt det var en socialdemokrat. Men alligevel går det galt for venstre. hmm

 16. Erik F.

  ups, en lille rettelse 🙂 Elbæk er radikal

 17. Nikolaj Hansen

  Enhver partileder må give lokal bestyrelsen så lang line som muligt, i håb om, at de selv løser deres problemer.

  Ellers ryger al ide med decentralisering af magten til kommunerne.

  Hvis man skal pege fingre af nogen, så bør det være af den (tidligere) borgmester i Fredericia, der åbenbart ikke ejer skam i livet.

 18. andersen

  Prisværdigt at trække stikket på en åbenlys svindler – og så er den vel heller ikke længere…
  Hvornår ser vi socialakrobaterne fjerne opladeren fra skatteålen?
  Befolkningen har dømt Thornings regeringscirkus ude, så vi venter tålmodigt på valget.

 19. Hansen

  Banke har vel blot lært af sit store IDOL Løkke, thi han kunne jo også trylle med bilag.

 20. Kaj Hansen

  Come on, Heunicke
  Hvilken farve havde badeværelset hos den socialdemokratiske borgmester i Ålborg

 21. P. Frederiksen

  Kære Peter! Jeg kan ikke komme på andre lokalpolitiske skandaler end de to nævnte (Farum og Fredericia). Det ville klæde dig at minde om de socialdemokratiske lokalpolitiske skandaler i samme niveau som de to førnævnte, som du overfor Magnus Heunicke, Socialdemokratiets politiske ordfører, påstår der findes! Men det kan du, vil jeg påstå, ikke!

 22. kaj christensen

  Lars Løkke Rasmussen tøvede alt for længe med at melde rimeligt klart ud. Han kunne nok ikke glemme blomsterne fra Thomas Banke, da han i 2009 afløste Anders Fogh Rasmussen.

  L. L. Rasmussen kvitterede senere for opbakningen, da han på Venstres landsmøde fremhævede Thomas Banke “som en af de nyvalgte Venstre-borgmestre, som partiet havde store forhåbninger til”.

  Toppen i Venstre hyldede også længe fantasten Peter Brixtofte i Farum og udnævnte ham til forbillede for andre borgmestre.
  Skandalerne sættes i relief af Peter Brixtoftes støtte til den omsider kasserede Venstre-borgmester i Fredericia.

 23. Karsten

  PB: Jeg forstår ikke rigtig dine udmeldinger:
  “Klare, ærlige og ædruelige meldinger fra Lars Løkke Rasmussen med én klar pointe“
  Ædruelige? mener du at han var ædru? Eller at han for en gangs skyld var ædru? Kan du ikke uddybe dette?
  Jeg syntes personligt at denne kommentar var særdeles upassende, selv om jeg bestemt ikke er borgerlig af observans?

 24. eva just

  Efter min mening er Lars Lykke Rasmussen ikke egnet som landets statsminister, gang på gang har der været problemer med hans manglende aktivitet. Fredericia f.eks, da ventede Løkke Rasmussen så længe at sagen NÆSTEN var afgjort, men det lykkedes da Løkke Rasmussen at stå som venstres bestyrelses formand. Men vi må jo erkende at Løkke Rasmussen er “populær” da vi jo kun kan stemme Helle eller Løkke, det er som et demokratisk land IKKE GODT NOK en statsminister bør vælges seperat af Danmarks befolkning og ikke det “kludetæppe” som det er nu. Det samme bør være tilfældet med BENT HANSEN, han laver også aftaler som på et auktions marked. Hvor vestjylland OVERHOVEDET IKKE KAN GØRE SIG GÆLDENDE DA DE SKAL STEMME MED ØST/MIDT Jylland.dette er det moderne “demokrati i regionsrådet. Føj for s…. Dette er nu min mening og som jeg kan forstå tusinde af vestjyders mening.

 25. Thor Arentoft

  Det var virkeligt “modigt” af Lars Løkke, at stå frem og sige det, som hele befolkningen forlængst havde kommet frem til.
  Et mere icenesat interview skal man lede længe efter.
  Igen får Venstre og Lars Løkke billige point først via TW2 NEWS og nu BT.
  Godt PR-arbejde af BT, bare sørgeligt at det er så enkelt at manipulere så mange vælgere, men den går jo hjem i dagens Danmark, det viser meningsmålingerne.

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.