Thomas: Et barn, du ikke kan nå

Kommentar: Venstre kæmper desperat for at demontere granaten i Fredericia

Mon ikke 31-årige Thomas Banke fra Fredericia får sin helt egen paragraf, når styrelsesloven næste gang skal ændres. Ifølge den lov kan en borgmester ikke afsættes af sit byråd, og derfor gennemlever fæstningsbyen Fredericia nu den helt store kommunale skandale.

Ja, hvis ikke sagen havde været så principiel for det kommunale Danmark ville vi nok bare have kaldt det en farce. Thomas Banke og med ham nu en lille flok tilsyneladende totalt iltsvindsramte lokal-politikere udstiller nu lokalpolitisk arbejde på et så barnagtigt og latterligt niveau, at Christiansborgs gange i disse timer betrædes af mange sko med krummede tæer.

Thomas Banke, Venstres vidunderdreng, der blev borgmester som 28-årig og tidligere har været VU-formand, er blevet ’Thomas – et barn du ikke kan nå’. Tilsyneladende en fantast, der siden august har prøvet at tale sig ud af alvorlige samtaler med først kommunaldirektør Tim Jeppesen om rod i regnskaberne, siden prøver med kommunens økonomiudvalg og til sidst hele byrådet.

Fred med, at Banke har været afhængig af morfin og talt om andet misbrug. Men at indrapportere kørsel for møder, man ikke har været til, at bruge kommunens kreditkort til eget forbrug og især at gå direkte imod anvisninger fra kommunens direktør efter, at dette blev påpeget, er diskvalificerende. Intet andet.

Byråd, forvaltning og partiforeningerne kan kun opfordre borgmesteren til at gå af. Afgørelsen er hans egen. Heller ikke Venstre som centralt parti kan gøre noget på grund af vedtægterne og det lokale styre. Men selv om Venstre har haft en interesse i ikke at blive fedtet ind i sagen, har man været umanerligt længe om bare at løfte et øjenbryn. Den slags kan man godt uden at blande sig i sagen. I et valgår med udsigt til et kanonvalg er skandale, bilagsrod og egenrådighed det sidste, partiet har brug for. Måske derfor så man onsdag partisekretær Claus Søgaard-Richter kommentere den lokale eksklusions-ballade. Elegant og uden at blande sig, men alligevel: Venstre har al mulig interesse i at fjerne Thomas-et-barn-du-ikke-kan-nå så langt væk fra partiet som muligt.

At lokale partimedlemmer og politikere fra andre partier er klar til at tilgive så åbenlyse svigt vidner om en dømmekraft så dårlig, at man næsten ikke tør begive sig ind i en stemmeboks i november af frygt for, hvad man kan komme til at støtte.

Heldigvis er der få gennemgående fornuftens stemmer. Næstformand i Venstre i Fredericia Henning Hansen har stået fast og været klar til at tage konsekvensen – at gå, hvis Banke kom tilbage som borgmester repræsenterende Venstre. Ham kan man tilsyneladende godt stemme på til efteråret uden at komme helt galt af sted.

For borgerne i Fredericia er det her pinligt ud over alle grænser. Der vil givetvis være mange Banke-støtter, som der også var omkring Farums Venstre-konge Peter Brixtofte for et årti siden. Men uanset, hvor meget godt Brixtofte havde gjort for Farum Kommune, havde han forbrudt sig så voldsomt, at der kun var en løsning. Det samme er tilfældet i Fredericia..

Til foråret kommer revisionen af styrelsesloven, hvor der lige nu arbejdes med mulige ændringer. Paradoksalt nok er det blandt andet på baggrund af indstillinger fra Farum-kommissionen.

Fortsættelse følger.

Følg Peter Brüchmann på twitter: @peterbruchmann

Kommentarer på denne blog skal godkendes af moderator, så der kan gå lidt tid, inden din kommentar bliver offentliggjort. Vi prøver at indføre et lødigt debatniveau, så man ligesom på avisernes læserbrevssider skal ‘spille sig på’ med et sobert niveau. Kun kommentarer, der holder sig til emnet bliver bragt – så hvis du vil deltage i debatten, så gå efter emnet, ikke hinanden

 

29 kommentarer

 1. jens christensen

  Baron von Münchhausen
  har fået en dansk afløser,
  hvad bliver det næste?

 2. Kc

  Selvfølgelig kan Fredericia ikke være tjent med deres
  borgmester og han bør selvfølgelig opsiges øjeblikkeligt.

  Det burde slet ikke diskuteres. Men der gælder måske
  særlige regler for borgmestrer???

 3. Tommy Brun Olesen

  Er det lovligt, at en læge anvender alias, når denne udsteder en erklæring til en patient?

  Hvis ikke har lægen som minimum gjort sig skyldig i dokumentfalsk.

  Desuden undrer det mig, at en borgmester kan blive sygemeldt, blot fordi han har problemer ift. sin arbejdsplads.
  Borgmesteren er jo ikke syg, så hvordan kan han være sygemeldt, og hvad lever han af under sygeperioden. Sygedagpenge?

  Kan jeg blive sygemeldt fra mit arbejde, fordi jeg har problemer med mine kollegaer på min arbejdsplads?

  Jo… der er så sandelig rigeligt at tage fat på for BTs journalister.

 4. Jan Hansen

  Thomas Banke bliver vel formand for Venstre. Rod i bilagene og misbrug, enten i form af fadbamser eller piller. Det er jo set før.

 5. Peter Wiin

  Det går altid galt, når børn bliver sat til at lege politikere. Bare vælgerforeninger og partiorganisationer snart vil begynde at drage lære af erfaringerne.

 6. SmedenBo Rasmussen

  En gang imellem, dukker der en forklædt psykopat op på scenen, det kan ikke undgås!

  men ham thomas har fået al for lang snor – og det er i særdeleshed stærkt bekymrende, at der overhovedet er nogen i byrådet – der stadig støtter ham.

  Og skal Venstre tages som en seriøs kandidat til statsministeriet – skal en sådan psykopat pilles ud af partiet straks – og helst for længe siden.

 7. Thor Arentoft

  Thomas Banke skal selvfølgelig afgå, og havde han været en “hædersmand” var han afgået for længe siden.
  At han definitivt er færdig i Venstre er en selvfølge.
  Han må tage sin situation som en mand, og søge sig (betingelsesløst) til det andet Liberale parti der findes i Fredericia.
  Det kan på lidt længere sikt gavne både Thomas Benke og Liberal Alliance.
  Skulle Thomas Benke vælge at forblive borgmester men for Liberal Alliance, tja; hvem ved hvordan vælgerne i Fredericia vil reagere i den situation efter nogen tid.

 8. Kirsten Westphal

  Thomas Banke beder om, at man kommer væk fra personfocus og koncentrerer sig om det politiske.
  Skal vi le eller græde?
  Thomas, det er allerede gået for langsomt med at forsvinde fra den politiske arena. Alt for langsomt.
  Vis mod og mandshjerte og gå nu. Synd for dit parti (som også tøver med fingeren på katapulten) og for de hårdtarbejdende politikere, som har orden i eget hus. Hvis det ikke er tilfældet, hvordan kan man så holde orden i andres?
  Respekt får du ikke herfra!

 9. Vibeke S.

  KC:

  Ja, der gælder det, at en borgmester er folkevalgt og ikke kan afskediges. Det er jo det, artiklen handler om.

 10. J.P.Madsen

  Hvis venstre ikke smider Thomas Banke ud her og nu,ja så har de ikke kun et problem i venstre Fredericia,men i hele det venstre apparat ,og det kan vel og mærket godt give en øretæve så den svir i meget lang tid.Thomas Banke må jo være debil hvis han ikke kan se der er ikke noget der har tillid til ham mere,for hvem vil gerne sammenlignes med en bedrager.

 11. T O'Brien

  Jeg var selv en af de mange, der stemte på Thomas Banke, og følte det var godt med noget nyt blod i Fredericia byråd.

  Det gør jeg ikke igen!

  At han har/har haft problemer med morfin og andre typer euforiserende stoffer er såmænd ikke så vigtigt, det vidste vi inden valget, men at han ikke har styr på sine regnskaber og bruger kommunens penge privat, det er sågu for meget. Dette viser utrolig dårlig dømmekraft og burde være nok til at kunne smide ham på porten.
  En ændring her er på sin plads så man kan slippe af med en borgmester, der ikke er sin by til gavn.

 12. Kristian Nissen

  Det er så let at hyle med i koret. Et kor skabt af en flok ærgærrige og pinlige lokalpolitikere med endog meget tvivlsomme motiver og så en sulten presse, som med et fingerkneps får gjort en fjer til fem høns. Et par fodfejl – sjusk og manden er udråbt til psykopat. Så vidt jeg er orienteret, er banke en både dygtig, dedikeret og fortagsom borgmester. Vis mig den politiker som kunne modstå en blodtørstig presses snagen i selv de mindste petitesser. Han findes ikke. Det er ganske enkelt et karaktermord der foregår i Fredericia og folk som Bruchmann og resten af den mindre seriøse journaliststab, fører hellere end gerne kniven. Jeg håber at der er individer hist og her som kan gennemskue dette cirkus inden de fælder dom på baggrund af pinlig journalistik og lokalpolitikere bagvaskelse.

 13. Knud Madsen

  Det er jo ret åbenbart, at knægten har store problemer, formentlig noget i retning af MD, hvor han tydeligvis er i en, ubehandlet, manisk periode.
  Har man nogle få gange været udsat for den slags, er man ikke i tvivl, og det er 100% komplet umuligt at have med sådanne patienter at gøre.
  Få dog knægten smidt ud af byrådet og i behandling.

  Og kunne vi dog så ikke snart blive færdig med den skrupskøre ide, at jo yngre jo bedre, når det gælder politikere?

 14. Hans Ejegod

  Crazy, men Danmark har virkelig haft mage skrupskøre borgmestre de sidste 50 år

 15. Sandy Haae Høyrup

  Jeg er “rimelig” bange for, at den gode hr. Thomas Banke, bliver taget til nåde?
  For når man forsøger at “snakke/tale” sig ud af selvskabte problemer. Har man virkeligt problemer!

  Men “charme” og godt snakketøj, kan åbenbart gøre underværker?
  Ellers kan censur, som venstre avisen BT der kommer med en moderator, – som “fjerner” uønsket indlæg!
  Ud i befolkningens kommentarer.

  Personligt ønsker jeg også, at e-avisernes kommentatorer holder sig til emnet!
  Så hvis det er det? BT ´s e-avis ønsker at gøre? Så for min skyld ingen alarm!
  BLOT det IKKE ER CENSUR!

  Nu røg jeg uden for emnet!
  Men en borgmester DER helt klart – og vedgået! Har trådt så alvorligt ved siden af! Kan IKKE undskylde sig, med at, have “personlige” problemer!
  Et hvilket som helst parti, kan IKKE være tjent med, at en markant politiker, gør sig ud til “bens”. Og blot påberåber sig: Personlige problemer!
  Det viser netop svagheden hos vedkommende: – Nemlig manglende lederevner.

  Privat livet er IKKE, en “hvilepude”, men en RYGSTØTTE! Som -hvis- den mangler, gør, at en ansvarlig PERSON, ville melde fra, ud i jobbet!

 16. Sven Ehlers

  Hvornår tager venstre afstand fra borgmesterens handlinger, havde han været fra et andet parti, havde de været meget forargede.
  Men dobbeltmoral er de gode til i venstre.

 17. Martin Vinther

  Peter Brüchmann: Skal du ALTID gå efter den laveste fællesnævner? Du ved ikke en s… om, hvad der forgår i Fredericia i denne tid! Det ville klæ’ dig med en notesblok i hånden og et kamera over skulderen i Fredericia, hvor du så nok så fint kunne spørger den enkelte borger i Fredericia om hvad de synes i sagen (Thomas har en fantastisk opbakning blandt borgeren på gaden), i stedet for at konkludere din egen forskruede historie om, hvad du tror der er sket! Gir Kristian Nissen fuldstændig ret, hvornår begynder du/i at skrive sagligt stof som forholder sig til virkeligheden – lave jeres research som i engang gjorde. For s…., hvor er det bare dårlig stil og journalistik!

 18. J. H. C.

  Thomas kæmper naturligt for sin fremtid og han virker som en der måske ser sig selv som en kommende Venstre formand og statsminister? Der er jo mange der beskriver ham som en utrolig dygtig politiker – jeg ved det ikke, men det virker da ikke umiddelbart usandsynligt.

  Om han er lidt af et rodehoved og de store væsentlige liniers mand, der ser det at blande privat og offentlig økonomi i situationen som en acceptabel nødvendighed for at få tingene til at ske her og nu, og så er lidt for hurtigt videre til næste emne der gør at han glemmer oprydningen og præcisionen i detaljen ELLER han er en “UPS, jeg blev taget med fingrene i kagedåsen” type ved jeg ikke, men er han blevet advaret og rådet flere gange til at få styr på tingene, så taler det vel mere for det første end det sidste, for man skal da være meget virkelighedsfjern hvis man tror at man ikke bliver ekstra overvåget efter første afsløring/”advarsel” og dermed har frit spil til at fortsætte.

  Personligt mener jeg at lighed for loven, moral, etik mv. burde have fået Thomas til at undgå problemerne før de skete, men i hvert tilfælde efter første “advarsel” / chance for at fokusere på at udvikle sine evner omkring detaljestyring og kontrol. Endnu mere efter en eventuel anden “advarsel” / chance for udvikling, for normalt hedder det for de fleste “udvikling – udvikling – afvikling” og selvom han måske juridisk sidder godt i stolen indtil næste kommunalvalg, så er han forventeligt klog nok til at vægte værdien/gevinsten af “lidt smårod i regnskabet” kontra en potentiel mistet lovende politisk fremtid, så hvad er hans rationale her?

  Når det nu er sket og et “samlet” byråd giver det røde kort og Venstres byrådsmedlemmer giver det røde kort, burde han så ikke vågne op og bruge alt sin tid og store politiske tæft til at redde trådene ud, så han kan genopbygge sit renome og tilliden til ham inden valget? Igen hvad er hans rationale for enhver anden reaktion?

  Hvis han har gjort noget der er ulovligt, hvorfor er han så ikke politianmeldt?

  Hvis han har gjort noget forvaltningsmæssigt forkert/forbudt, hvorfor har alle i hans parti (fra Formand LLR til lokale partimedlemmer) så ikke formået/ønsket at støtte/presse ham ind på en acceptabel kurs, så skaden på ham selv, Venstres byrådsgruppe, Venstres lokale partiforening, Venstre som parti etc. minimeres?

  Skader der kan være en mistet tillid, at blive anset som folk der ikke respekterer, støtter og følger aftalte love og regler for ikke at tale om at man ser stort på gode borgerlige kristne, moralske og etiske regler – en kæmpe risiko.

  Og hvis de ikke magter at få ham tilbage på sporet, hvorfor ser man dem så ikke personligt og partipolitisk tage offentlig afstand fra den slags handlinger, når interne regler umuliggør eksklusion af Partiet.

  Hvorfor vasker byrådsmedlemmerne og den lokale vælgerforening deres beskidte vasketøj i fuld offentlighed – det kan da kun splitte og svække gruppen i lang tid fremover?

  Hvis han har udvist manglende evne til at sidde som borgmester, hvorfor har valgbarhedsnævnet så ikke taget sagen op?

  Der er så megen mangel på logiske og fornuftige handlinger og så megen støj, råben og skrigen højt, at ingen formår at se skoven for bare træer og at man må spørge sig selv om “Hvorfor er det sådan”?

  Er det os alle sammen der er galt på den eller … tja, er der tale om genialt spin, med det formål at fjerne vores alle sammens fokus fra en helt anden og meget mere følsom, kritisk sag der i sammenligning med Thomas’ sag gør Thomas’ offer til en acceptabel omkostning?

  NEJ NEJ NEJ, UNDSKYLD – konspirationsteorier er jo heller ikke noget vi bruger i Danmark, så hvad er det så der mangler her, for at give en logisk, naturlig og fornuftig forklaring på det der er lokalt stof i en enkelt by, men som har fået hele landets fokus og udelte opmærksomhed?

 19. Emma

  T O’Brien

  9. januar 2013 kl. 16:32

  Jeg var selv en af de mange, der stemte på Thomas Banke, og følte det var godt med noget nyt blod i Fredericia byråd.

  Det gør jeg ikke igen!

  Han få heller ikk min mere…!!!

 20. Peterpanik

  Hvad med om journalister snart begyndte at spille nogle intilligente spørgsmål til hvordan Banke kan blive morfinjunkie efter en tandopration. Har han bare fået en åben recept på at bruge så meget morfin som han har lyst til? Hvilken læge udstriver morfin i så store mængter?
  Det er ikke en forglemmelse eller en smutter at hæve penge for kørsel til møder, hvor han siger han har brugt sin egen bil, men møder som ikke har fundet sted. Dette er direkte fusk, snyd og igen dokumentfalsk, en ting Banke åbenbart er pænt god til.
  Her er min personlige vurdering af Banke. Han virker som om han kunne være en rigtigt dygtig politiker på nogle punkter, men har den samme sygdom som Brixtofte havde, nemlig en dybt tro på han er bedre end alle andre, en nummer et, som ikke behøver at følge de samme regler som alle andre. Andre må ikke, men jeg må gerne, syntes at være matraen for rigtigt mange politikere i dag.

 21. Hansen

  Man skal åbenbart ha` rod i bilagene for at komme frem i Venstre.
  Hvor er det dog en flok amatører i Venstre i Fredericia.
  Mange danskere må sidde med det indtryk: Vil du frem i politik, så skal du være kriminel.
  Gi` dog den snothvalp sparket, inden han ender som Brixtofte, Riskær el. Alberti.

 22. Trine Poulsen

  En enkelt lille og i øvrigt neutral kommentar for at nuancere den offentlige guillotinering som BT med vanlig ‘hovedet-under-armen’ journalistik, er i gang med.

  Som konsulent har jeg lavet kørselsregnskab i mange år og jeg ville elske at møde den ditto som ikke finder dette arbejde aldeles dræbende og som kan sige sig fri for en sjælden gang imellem at måtte digte lidt i logbogen, fordi man er kommet for langt bagefter. Når der lige opstår et mismatch mellem kalender og hukommelse. Det er uundgåeligt. ETHVERT kørselsregnskab der gennemgås med en tættekam vil byde på sådanne skæverter. Men det er irrelevant når avisen skal sælges forestiller jeg mig.

 23. Jens Bräuner

  Mon ikke essensen i denne sag er, at Thomas Banke som en ny ung liberal borgmester er blevet Røvrendt” af den gamle socialdemokratiske administration, som sandsynligvis har haft stor indflydelse på, hvordan tingene har udviklet sig – hvilket Thomas Bankes sygdom med deraf indtagelse af narkotika absolut ikke har hjulpet på – så jeg tror de
  r er mange konspirative årsager til at sagen er hvor den er i dag.
  Men man må sige, at Thomas Banke har vist sig at have mere hår på brystet end hans byrådskonkurrenter indså.

 24. Erik Morsing

  Hvis Thomas Banke har stjålet af kommunekassen, så er det vel en politisag? Og hvis reglen er, at man kan blive siddende, selvom man har forbrudt sig, så må man leve med det, indtil man finder ud af at lave en anden regel. Men vi må holde fast i, at et menneske er uskyldigt, til det modsatte er bevist. En anden ting er så, at det jo er ganske fristende at stikke sin hånd i en åben pengekasse. Hvem af os kan sige sig fri for den fristelse?

 25. Wanda Ashøj

  Bilagsvindel hører åbenbart partiet Venstre til , vi husker vel alle Lars Løkke og Brixtofte.

  At Banke stadig er kommunalansat efter snyd og svindel er latterligt. Hvis en anden offentligt ansat i kommunene havde gjort det samme , var fyringsseddelen samt politisag forlængst en realitet.

  Trist forborgerne i kommunen at de må lægge kroner til snyderi.

 26. Stig D

  Vi har højt til loftet her i Liberal Alliance.Vi mangler folk med store visioner og er ikke så smålige at vi fordømmer folk, der snupper lidt til næsen. Vor guru i Schweitz, accepterer nemlig den slags, men kun i weekenden.

 27. Mogens Hammer

  Hej Peter. Hvad mener du med :fred med at han har været afhængig morfin (og andre stoffer/medikamenter). Det er vel en temmelig alvorlig sag at være stof-afhængig samtidig med at man skal være ¨chef¨for en kommune. Det er vel også hans afhængighed der til dels ligger til grund for hans økonomiske handlinger.
  Jeg er ellers enig med dig i dine betragtninger af hvad der sker her i byen.
  En opfølger på artiklen kunne passende gå under rubrikken: Venstre i Fredericia – et parti du ikke kan nå.

 28. Martin Blueberry

  De mennesker som nu er smidt ud af Venstre i Fredericia, har været medlemmer af partiet Venstre i længere tid, end Pernelle Jensen og Thomas Banke har kunnet trække vejret selvstændigt.
  Det er skændigt at hæderlige og agtværdige personer fjernes fra et parti for at bane vej for en forskruet og virkelighedsforladt misbruger som Thomas Banke. Men fedt at de har røv i bukserne til at stå ved det rigtige, og ikke blot lægger sig fladt på maven.
  Jeg er ikke Venstre-mand, men har stor respekt for dem som på trods af alt, er mere lydhøre overfor deres samvittighed end for den magtsyge yngling TB.
  Som en anekdote kan jeg tilføje, at han s’gu ikke er så populær hér i Fredericia som visse forsøger at hæve ham til. Tværtimod. Han fik magten ved et lokumkompromis hvor Mads Lund førte kniven imod Socialdemokraterne, og sådan er lokalpolitik jo også. Det var et mulehår flere stemmer der afgjorde den sag. TB er ikke helt hos andre end de få andre Coke-hippier som skriger og larmer over svanens flugt i døden.
  Han har intet gjort for andre end ham selv, men han er god til at gå i habit og smile/vinke pænt, når han ellers er clean.

 29. Dennis Rømer

  Hvis BT er lidt friske så borer de i regnskaberne fra VU, mon ikke der gemmer sig mere fusk og misbrug dér? BT har jo traditionelt gode kontakter i Venstre, så det burde ikke være et problem at fremskaffe regnskaberne…

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.