Med venner som disse…

Kommentar: God arbejdslyst kære regering – med3F, LO, Enhedslisten, lærerne, borgmestrene, bagland i S, bagland i SF

”Køb flere popcorn,” lyder det tit på de sociale medier, når det går andre dårligt. Især konkurrenter, fjender eller fodboldholdet, man ikke kan lide.

Den slags digital skadefryd har sin egen humor, ligesom den selvfølgelig også har sin egen usympatiske og meget lidt kristelige tilgang til andre mennesker.

Med udsigten til 2013 og de problemer, der venter den siddende danske regering kan det således ikke udelukkes, at nogen i den borgerlige lejr skulle kunne ses i kiosken på Christiansborg på jagt efter popcorn til at ledsage balladen i den modsatte lejr. For helt uden at nævne ordet ’hængekøje’ vil Venstre og kollegerne i oppositionen kunne se de markant største problemer for regeringen opstå på rød bloks egen banehalvdel – helt uden en normalt hovedkonkurrent i oppositionen.

Fagforbundet3Fslog tonen an kort før nytår, da formand Poul Erik Skov Christensen talte om, at Helle Thorning-Schmidt befandt sig på »en anden planet«, da hun i et interview i Jyllands-Posten talte om fortsat reformkurs og fortsat behov for at øge arbejdsudbuddet. Om det var et forvarsel eller en prøveballon står ikke helt klart. I selve nytårstalen havde Thorning drejet op for de nære problemer, arbejdsløsheden her og nu, og ned for de fjernere udfordringer i f.eks. 2020-planen, som slet, slet ikke er gjort færdig.

Næsten uanset indhold vil det give ballade i et maksimalt spændt klima. 3F-Skov skrev 1. januar i et debatindlæg i Politiken, at »regeringens økonomiske politik er slået fejl«. Han undlod at ærgre sig over det meget store tocifrede millionbeløb, som fagbevægelsen brugte i valgkampen 2011 for at sikre en ny regering, som altså har skuffet så meget, at forholdet i dag er historisk dårligt.

Kontanthjælpsreform, overenskomstforhandlinger og folkeskolereformen med indbygget lærer-ballade vil være benzin på bålet.

Lige nu brager akutproblemerne ned om ørerne på regeringen. Fagbevægelsen, Enhedslisten og kommunalt bagland spiller på max volumen, mens beskæftigelsesminister Mette Frederiksen kæmper med akutpakken og må se 10.000 jobs fra 2012, som virksomhederne ikke fik besat. Om det er jobs, danskerne ikke gider have eller er spin, er svært at afgøre, men det illustrerer minefeltet indbyrdes på rød banehalvdel.

Forude venter dog et minefelt, som formentlig vil blive endnu mere alvorligt for især Helle Thorning: Kommunalvalget 19. november. Selv med lidt fremgang, vil der være udsigt til et borgmester-blodbad på den socialdemokratiske side, og derfor vil presset på især toppen øges jo tættere vi kommer på.

Netop nu kæmper borgmestrene for at fjerne anlægsloftet, så de kan bruge penge (og skaffe arbejdspladser). Borgmestre, kommentatorer og også en efterhånden stærk intern debattør i tidligere DSU-formand Peter Hummelgaard siger, at »vi ikke kan blive ved at rode rundt med det arbejdsudbud og langsigtet holdbarhed,« når problemerne er her og nu.

Nu går vi ind i regeringens 16. måned, og fokus er stadig så udpræget på tabersagerne og ikke på de vinder-dagsordener, der trods alt også er i et Danmark, der i forhold til VKO-tidens lukkethed i både værdimæssig og parlamentarisk forstand, er under forandring.

God arbejdslyst, kære regering.

Følg Peter Brüchmann på twitter: @peterbruchmann

Kommentarer på denne blog skal godkendes af moderator, så der kan gå lidt tid, inden din kommentar bliver offentliggjort. Vi prøver at indføre et lødigt debatniveau, så man ligesom på avisernes læserbrevssider skal ‘spille sig på’ med et sobert niveau. Kun kommentarer, der holder sig til emnet bliver bragt – så hvis du vil deltage i debatten, så gå efter emnet, ikke hinanden

 

12 kommentarer

 1. poul andersen

  der siges godt nytår i disse dage mange steder, men lad os
  nu se hvor godt vort land vil have det når 2013 er ovre.
  Der er mange store udfordringer i årets løb, og det kan blive
  svært at nå til enighed, sådan som arbejdsklimaet er inde på borgen, og sådan som det er gået i 2012, lover det ikke
  godt. Men lad os nu se, der kan måske ske mirakler, så lad
  os håbe på et godt nyt år !

 2. klaus balle

  Det vil sige,der er indført censur.Hvordan vil I ellers forklarer,at man nu selv vil bestemme,hvad “vi” kan lide og ikke lide, derved tage det folkelige ud af debatten?

 3. Erling Rasmussen

  Det gik ikke så godt i 2012, som regeringen havde spået og håbet på, og tilliden til, at tendensen vil ændre sig i år, er ikke stor – nærmest historisk lav – for nu at benytte et af regeringens skamredne udtryk.

  Den ene tabersag efter den anden har givet stadig dårligere meningsmålinger.
  Nogle peger på, at folkeskolereformen bliver en vindersag. Det er muligt, men før vi når så langt, er der mange tidsler, som skal ryddes af vejen:

  Der er sat én sølle milliard af til projekter, som ifølge eksperter kræver mindst tre milliarder.
  De tre milliarder er ikke fundet.
  Lærerne har endnu ikke givet deres tilsagn. Der er allerede murren i geledderne.
  Forældrene er ikke blevet spurgt.
  Eleverne heller ikke, og det bliver de nok ikke.
  At det giver problemer med en heldagsskole for de elever, der i fritiden dyrker sport, går til spil, har erhvervsarbejde eller andre aktiviteter i familien eller med vennerne, må være tydeligt for enhver.

  Endelig er der ikke videnskabeligt belæg for, at flere undervisningstimer giver bedre resultater.
  Statsministeren ville dog gøre sig klogere end sagkundskaben ved på et pressemøde at udtale: “Det siger sund fornuft”.

  Den socialistiske ide om at tvinge alle efter den samme skabelon tager vi liberale stærkt afstand fra.
  De skoler, som ønsker regeringens model, kan bruge den – de øvrige bør blive fri.

  Godt nytår!

 4. Kc

  Er BT i færd med at indføre cencur på bladets blogs?

  Hvad er et sobert niveau og hvem bestemmer, hvad der
  er sobert eller ikke?

  Bølgerne går undertiden højt her og momentvis kan man
  da godt krumme tæer både over egen og andres sprog-
  brug.

  Men man kan vælge at se disse blogs som en form for
  sikkerhedsventil, hvor folk kan komme af med de værste frustrationer.

  Dagligdagen byder på så megen frustration og afmagt,
  at folk undertiden er ved at eksplodere og så er det vel
  OK, at de gør det her, fremfor på steder, hvor det kan
  gøre skade.

  Emnet er skolereform:
  Set fra min stol bliver der ikke tale om reform. I bedste
  fald bliver der tale om, at der bliver sat en lap på alle de
  i forvejen mange lapper og vores unger er lige vidt.

  Jeg så udsendelsen om Herluf Holm kostskole, den
  form for skolegang kunne jeg godt ønske for alle danske
  børn.

 5. Erling Rasmussen

  Det tilkommer selvfølgelig ikke mig at forsvare anklagerne om censur; det skulle BT nok selv være i stand til, men alligevel har jeg jo en mening om den sag.
  Både i BT og Ekstrabladet findes der blogs, hvor enhver ucensureret og anonymt kan give sin mening til kende.
  Hedder afsenderen “Hansen” eller “Fedtmule” kan man alligevel ikke bruge ham til noget, og det fører med sig, at der kommer angreb på enkeltpersoner, der i de værste tilfælde kan være særdeles krænkende og føre til en injuriesag.
  Ofte er de udtrykt i det mest primitive sprog og er også på alle andre måder uanstændige.
  Det er tit hårrejsende, hvad man må læse.

  Jeg tror ikke, at BT censurerer ud fra, om skribenten er politisk uenig med bladet, men simpelt hen, om det drejer sig om et lødigt indlæg, der holder sig til emnet, og som bladet kan være bekendt at lægge navn til.

  Her er jeg selv uden for det egentlige emne, men da BT ikke selv har givet et svar på nogle spørgsmål, har jeg forsøgt at give en forklaring, som jeg ser det.

 6. Anders-Peter Landert, chefredaktør BT

  Kære debattører

  Først og fremmest mange tak for på daglig plan at give jeres mening til kende her på sitet. Det er værdifuldt at se sagen fra flere sider. Og debatten efter disse blogs er tit med til at give et mere nuanceret billede.

  Når vi, som en del af jer har bemærket, alligevel har besluttet at lægge et ekstra filter ind, inden man kan få sit indlæg på sitet, skyldes at det ikke er alle, der kan leve op til de regler, vi har for vores debat. Langt de fleste holder en sober og lødig tone. Men desværre ikke alle.

  Derfor skal alle indlæg på visse blogs nu godkendes, inden de kommer på. Vi modererer blogs ud fra samme kriterier, som vi altid har brugt på læserbrevssiderne: Det skal handle om emnet, det skal kunne tåle offentliggørelse i forhold til sprogbrug og almindelige regler om racisme, vold, ærekrænkelse, krænkelse af privatlivets fred og lignende. Der er altså ikke tale om censur, og indlæg vil ikke blive afvist på grund af holdning, men altså udelukkende, hvis de overskrider vores debatregler.

  Vær opmærksom på, at hvis du skriver indlæg i ydertimerne, kan der godt gå lidt tid, inden indlægget bliver godkendt, da vores moderatorer ikke er på arbejde 24 timer i døgnet hele ugen.

  Fortsat god debat.

  Med venlig hilsen

  Anders-Peter Landert, chefredaktør BT

 7. sofie

  Hvis ordet ikke er frit hvad er så 7-9-13.8=9″)#=/¤()#=)¤9430h4ru3???
  Kc. har så afgjort ret-og nogle er også bedre til at formuler sig end andre ,og til begge dele lærer man da noget .
  Så at sortere er kun en glidebane for da får man kun det man vil høre-.Har forøvrigt bemærket at B:T: har sneget sig lidt ind på akademiker /Politiken sprog ,suk!Det kalder man normalt manipulation.
  Så censur er der masser af -og forøvrigt er alle IP-adresser registreret-ikke for ingenting at Danmark er verdens mest registreret Nation(ligesom Stasi)-det er bare tys-tys for det er selvfølgelig ulovligt ifølge folkeret ,konventioner osv.osv.-altså når det omhandler det oprindelige borgere-alt andet for de ikke oprindelige borgere er “uværdigt”
  Det er forøvrigt den model Obama higer efter-amerikanerne har bare ikke endnu opdaget hvad det i virkeligheden kommer til at betyde for deres frihed(altså de hvide amerikanere)men det kommer nok!

 8. T.Sørensen

  Vi vil ikke flytte os ud af stedet med denne regering. Tværtimod. Intet vil lykkes for den. Den skal nu kæmpe mod alle de velerhvervede rettigheder, som de gennem mange år har kæmpet for at få indført til “glæde” for deres egne røde vælgere. Disse rettigheder stritter man imod at lempe på blandt deres egne. Ondets rod er de alt for lukrative satser der gives til alt for mange. Derfor antager folk at det er deres simple ret at forlange en løn som ligger over hvad de til enhver tid kan få af understøttelse, pension eller kontanthjælp. Således blev borgerlønnen indført af bagdøren. Med det resultat at tusinder ikke gider tage helt almindelige jobs. Mette Frederiksen er kommet på overarbejde hos sine egne. Det skal nok blive underholdende.

 9. Hans

  Nu skal vi så også til at betale for at uddanne kontanthjælpsmodtagerne. Vi ved jo godt alle sammen at disse er u-uddannelige Regeringen TRÆKKER UDDANNELSESKORTET- så den får yderligere respit og midre kritik fra social vragene -og det vigtigste: beholder disses stemmer. Der er arbejde at få -men desværre man gider ik!

 10. Mie

  Giv de professionelle kontanthjælpsmodtagere et klap i bagen så at de kommer ud og gør rent, vasker op, hjælper de gamle, plukker jordbær, passer grise etcetera: alt det som Danmark i dag importerer arbejdskraft til fordi danskerne synes det er lettere at gå på bistand -hvilket det også er-og lettere bliver det med denne snyd og bluf regering! Så kan pengene gå til de VIRKELIGT SYGE (IKKE FIBROMYALGI; FEDME; ARTHROSE ELLER WHIPLASH-

 11. Kc

  I stedet for idelige diskussioner om dette lands bistands-
  klienter, skal vi måske bare acceptere, at et samfund al-
  tid vil have en gruppe, der permenent vil stå udenfor
  rækkevidde i forhold til uddannelse, arbejde og vilje/evne
  til at tage ansvar for eget liv.

  Først når et samfund når til sådan en accept, kan det komme videre. Der bruges altfor megen tid på at drøfte
  det indlysende umulige.

  Samfundet skal ikke gøre livet yderligere surt for disse
  mennesker, men heller ikke forgylde dem med diverse
  hjælpeforanstaltninger.

  Ovenstående gruppe har intet til fælles med de syge og
  handicappede. Over for denne gruppe skal samfundet
  kunne yde optimal hjælp.

  Gruppen af gamle skal forkæles for det er dem vi bør takke for, at samfundet (trods nuværende krisesituation)
  har udviklet sig mod det positive. Selvom mange dag-
  ligt beklager sig, har det danske samfund været et godt
  sted at være, men HUSK at det har kostet mange afsavn,
  hårdt arbejde og mange samfundskriser, for fortidens
  generationer.

  for 80 til 100 tilbage hjalp ingen kære mor, der var kun
  en vej frem og det var hårdt arbejde uden klage.

  Den gang forestillede ingen sig (tror jeg), hvilken krævende og forkælet befolkning, der kom ud af al slidet.

  Især de unge fatter ikke en dyt af det der er gået forud
  for deres behagelige tilværelse.

 12. J. H. C.

  Har vi alle glemt, at vi officielt har et ARBEJDENDE FOLKESTYRE hvor vi på demokratisk vis har valgt 179 repræsentanter på tværs af politiske præferencer.

  De får alle en god/rimelig løn for at yde deres bedste for samfundet og specifkt for dem der har valgt dem.

  Dermed har de ANSVARET for at samfundet (virksomheden Danmark A/S) hele tiden udvikles og tilpasses den lokale, regionale og globale situation.

  Hvis de var ansat i en privat virksomhed, så ville de arbejde hele tiden uanset om de sad i ledelsen eller var menig MEDarbejder og hvis de som menige medarbejdere havde nogle rigtigt gode ideer, så ville de gøre hvad som helst for et dele dem med (inspirere) ledelsen og de ville ofte også arbejde gennem andre medarbejdere og eventuelt uformelle organisationer på at fremme deres ideer og chancen for at de bliver gennemført (i bedst mulige form).

  Selvfølgelig ville ledelsens ideer have en vægtning mod ledelsens interesser og medarbejdernes have en vægtning imod medarbejdernes interesser, men i alle de tilfælde hvor medarbejdernes forslag har nok værdi for ledelsen (virksomheden) og omvendt, vil man se samarbejde og kompromisser til virksomhedens gavn og dermed til ledelses og medarbejderes gavn.

  Hvis man i en privat virksomhed havde en så konsekvent mangel på interesse omkring virksomhedens positive, nødvendige og værdifulde forandring, som man fornemmer det er tilfældet i Folketingen, så ville der ske store udskiftninger og/eller en meget dårligt drevet virksomhed – ønsker nogen det for virksomhende Danmark?

  Lad os nu se noget samarbejde/medarbejde, kreativitet, innovation og forandring. Det kan da godt være at en eller begge parter skal opgive noget af deres nuværende procentuelle andel, men hvis det øger kagens størrelse med 50-100% så er der stadigvæk betydeligt mere kage til alle.

  I high performance teams kender alle hinandens styrker og forstår at anvende dem til teamets bedste (der er i øvrigt ikke noget “I” i “TEAM”).

  I LEAN tilstræber man at få så meget ud af alting ved at undgå fejl, mangler, overproduktion med mere (Lav E’ Arbej’ Nemt).

  Og så videre. Værktøjerne findes, vi skal bare vælge at bruge dem rigtigt og effektivt – det kræver lidt forberedelse, en plan, en eksekvering og praktisk anvendelse (når du står i en dybt hul så stop med at grave det dybere og start på at lave en plan for hvordan du kommer op af hullet).

  Hvis du ved hvad du skal, hvordan og hvornår, så er spørgsmålet ikke “om du kan”, men derimod “om du vil”.

  Generelt set er vore politikere kloge, dygtige, dedikerede, højt ydende og højt uddannede mennesker, så de må antages at kunne forbedre vores samfund betragteligt gennem eminent team work (samarbejde – på tværs af organisationen og individuelle interesser).

  Det gode spørgsmål må derfor være – vil de seriøst gøre alt det der skal til og dermed leve op til vores forventninger og deres ANSVAR?

  Hvad tror du? Jeg har mine håb/tvivl.
  Hvad ønsker du? Jeg håber det bedste.
  Hvad vil du gøre ved det? Inspirere mest muligt.
  (Dvs. søge indflydelse)

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.