SFs vilde rutchebanetur

Kommentar: Annette Vilhelmsens 2013 – SF i udvikling eller afvikling

I februar 1959 blev Socialistisk Folkeparti dannet. Senere samme år blev Annette Vilhelmsen født. For begge gælder, at 2012 blev et år, der vil stå dramatisk i begges livshistorie. For både partiet og dets jævnaldrende formand gælder også, at 2013 kan blive ganske afgørende for deres fremtid.

SF nåede i 2012 at gå fra valgets 9,2 procent til 5,2 procent opbakning hos Gallup (ja, helt ned til 4,5 procent hos Yougov). Formandsskiftet fra Villy Søvndal til Annette Vilhelmsen den 13. oktober satte umiddelbart proppen i det frie fald. Den nye formand fra Kerteminde blev hjulpet af en rød finanslov (næppe direkte SFs aftryk, men det modsatte udfald havde tromlet hende over), lidt Palæstina-beslutning og ro om selve regeringsdeltagelsen.

Men der er samtidig dækket op til store udfordringer med alt fra splittelse over stilstand på positionen SF Classic til nye spørgsmål om SFs deltagelse i regeringen. Udfordringerne i 2013 hedder kontanthjælpsreform med nye diskussioner om forskellen mellem at være i arbejde og ikke være det og så hedder det en opdatering af eller skabelsen af et helt nyt regeringsgrundlag med mulighed for endnu en omgang bøllebank fra De Radikale mod især SF.

De signifikante beslutninger under Annette Vilhelmsen taler enten for en professionel ensretning af partiet til den nye kurs eller et hårdt farvel til den arbejderkurs, som man næppe skal undervurdere betydningen af. Hvis SF skal vinde sine tabte vælgere tilbage, er de centrale veje:

– Den grønne profil. De påstår selv, at den bliver spillet hårdt. Ja, Ida Auken er et stærkt kort, men hvorfor banker Thorning og Vilhelmsen ikke hårdere på den tromme? Her er der plads til en langt højere SF-profil.

– Lighed i social og sundhedsmæssig henseende. Svær konkurrence, når Enhedslisten har eneret til megafonen med de høje (læs: skingre) toner.

– Fagbevægelsen og de tabte vælgere, der er blevet trætte af S: Den øvelse er blevet rigtig svær efter, at den nuværende ledelse har lagt så stor afstand til Thor Möger og Mattias Tesfayes synspunkter for de lavtlønnede i arbejde.

Især det sidste kan vokse sig til et stort problem for Vilhelmsen. Var det et ledelsesmæssigt svigt ikke at kunne favne Tesfaye og samle partiet? I december fortalte tal fra Finansministeriet, at 14.250 danskere helt aktuelt ville få en større disponibel indkomst ved at gå fra arbejde til overførselsindkomst. DET er i den grad vand på Tesfaye og Mögers mølle – udover på Joachim B. Olsen og Co.s flittige liberale mølle.

Det er i den grad ikke i Vilhelmsens interesse at få åbnet en flanke, der udstiller SFs som et elitært akademiker-parti – nu oven i købet uden mulighed for at tale højt om egne synspunkter på grund af regeringsdeltagelsen.

Efter nytår indleder SF for alvor strategiarbejdet for at tegne Vilhelmsens nye SF. Et SF i regering og et SF på fremtidig levedygtig kurs. Risikoen, hvis man rammer forkert er, at SF går de Konservative i bedene. Presset på K og Lars Barfoed lige nu viser, at der ikke findes naturlov for en position i det politiske billede. SF skal have en unikhed for at være stærkt. Lidt forenklet kalder man det ’et projekt’.

Vilhelmsens projekt står ikke tydeligt nok lige nu.

Følg Peter Brüchmann på twitter: @peterbruchmann
Kommentarer på denne blog skal godkendes af moderator, så der kan gå lidt tid, inden din kommentar bliver offentliggjort. Kun kommentarer, der holder sig til emnet bliver bragt – så hvis du vil deltage i debatten, så gå efter emnet, ikke hinanden

 

6 kommentarer

 1. Steglich-Petersen

  SF fremstår alt for ofte konepuddelhundeagtigt !

  Men ved ikke rigtig om man skal klappe den kærligt eller give den et ordentligt los i røven !

  P.T. har SF fået nogle ordentlige los i røven – men puddelhunden er der stadig og logrer lystigt med stumpen, som intet var hændt.

  Pisse irriterende !

  Find kongepudlen frem. Den har da i det mindste en smule karakter og værdighed !

 2. Erik Morsing

  Det er min helt klare fornemmelse, at regeringstoppen sidder der for at mele sin egen kage. Ministerposterne fylder meget i de tre frontkvinders bevidsthed. Fporhåbentlig har befolkningen nu lært, at de skal vælge mænd til den type arbejde. Helle og Margrethe går mere op i deres påklædning end i deres arbejde. Her minder de om vores vejrprofet Anja Fonseca, der enten har et 50 meter langt klædeskab eller reklamerer for et tøjfirma i Tv.

 3. andersen

  Rød blok er bedst når de er i opposition – med regeringsansvaret følger lige pludselig, ud over ansvar, også brugen af sund fornuft.

  At bruge sin sunde fornuft på at skabe arbejdspladser, synes at være den eneste vej 2.sorteringsregeringen ikke har valgt.

  At vælge en farbar vej ud af krisen betyder ikke flere afgifter, skatter og og tekniske hindringer for, at det private erhvervsliv og den almindelige borger, får lyst til at bruge af opsparingen eller investere i nye tiltag.

  Vi er, desværre, et stykke tid endnu, belemret med en ledelse der går mere op i at lefle for islamtosserne end at hjælpe de der, i et momentant anfald af en hjerneblødning, valgte dem ind til et hverv de ikke kunne klare.

  Landet har ikke råd til rød politik – må vi bede om et valg asap tak.

 4. Knud

  SF mistede sin betydning sammen med Berlin murens fald, er forhåbentlig væk efter næste valg.

 5. poul andersen

  det er synd for vort ellers dejlige land, at det er de forkerte
  mennesker der er sat til forvalte midlerne. De er ikke ret
  meget fokuseret på at lade fornuften råde, men øser penge
  ud til de mest tåbelige ting, og intet parti skal lade hinanden
  høre for dette. Ministerne går som andre har meddelt, op i
  tøj, biler og selskabelighed, der er jo ikke et valg lige om
  hjørnet, hvad især sf er mest glad for så lad bare rullen gå,
  der kommer måske nogle nye ind næste gang, så kan de jo rydde op i moradset,og indkræve nye skatter.

 6. poul Sørensen

  Hvordan kan du påstå at Ida Auken er et stærkt kort hos Sf . Hun er da fuldstændig uduelig . Hun laver ikke andet end at vise sig på cykel eller snakke om tomme øldåser. Hun ved jo intet om udviklingen i alternativ energi.

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.