Fik du det, du ønskede dig, Helle?

Kommentar: 2012 blev et år med høje ambitioner, stort mod og fasthed for regeringen – men resultatet blev store skuffelser og endnu større problemer end for et år siden
.
Man må anerkende Helle Thorning-Schmidts regering for dens mod. Den ville virkelig meget i 2012. Gennemføre store planer. Gøre upopulære, men vigtige ting. Sætte store streger i Danmarks-historien. »I den kommende tid skal vi tage beslutninger, der kan måle sig med de sværeste i vores historie,« som det hed i nytårstalen.
.
Man må også anerkende Thorning, Corydon, Vestager og nu Vilhelmsens mod til at holde fast i den økonomiske styring, mens det fyger med hårde snefnug direkte mod ansigtet.
Men tiden lige nu er også til status – hvordan gik det så? Lad os starte med det positive.: Der blev gjort op med blokpolitikken. Skattereformens drama blev et udråbstegn, et chok for Enhedslisten og reelt også en stor overraskelse for Venstres Peter Christensen og Claus Hjort Frederiksen, da de sad i det mørke Struensee-lokale i finansministeriet. Goddag Venstre, farvel blok. Og tak for det.
.
2012 blev også en manifestation af, at især Socialdemokraterne anno nutiden vægter ansvarlighed (læs økonomisk) højere end det meste andet. Partiet og regeringen har sine stærke værdier på undervisning og uddannelse, som blev et nøglepunkt i 2012 og bliver det i 2013.
.
Men 2012 så også en regering, der forsøgte at forcere en overligger, som man end ikke kom i nærheden af at røre. De store beslutninger fra Thornings nytårstale var især trepartsforhandlingerne, hvor regering og fagbevægelse endegyldigt skulle vise deres berettigelse, skulle trække kontrasten til ti år med VK-regering og opdatere det danske arbejdsmarked. De ambitioner kollapsede med et brag, da Metals hovedbestyrelse sagde nej til at sløjfe helligdage for at få store ændringer på efteruddannelse og praktik.
.
Dagpengeballade, akutjob-ballade, anklager om indblanding i forhandlinger mellem arbejdsmarkedets parter og overenskomster (SAS-sag m. Corydons SMS og lærernes overenskomst) blev bare spadestik i den grøft, der synes gravet mellem især Socialdemokraterne og fagbevægelsen. Ingen af parterne har i 2012 fundet antydningen af et svar på ’hvorfor er vi vigtige i 2012?’
Resultatet er et stærkt Enhedslisten, som er ene om at forsvare de svage med Dansk Folkeparti i en pudsig outsider-rolle.
.
Vi springer lige betalingsringen, Elbæks farvel, Søvndals elendigt timede farvel-beslutning og Stephen Kinnocks pudsige roller med alt fra homorygte til skumbads-skuespiller i en russisk kærlighedsfilm over. De afgørende pointer lige nu er, om regeringens store mod og fasthed på den økonomiske politik bærer frugt. Om væksten kommer af, at vi kører så stramt og om der er luft i den lillebitte kickstarts-ballon, der blev råd til at sende i vejret.
Svaret var nej. Rungende nej. Væksten viste sig at være negativ, og det blev måske i virkeligheden årets allerdårligste nyhed for Vestager, Corydon og Thorning. Fordi det var her, at investeringen skulle komme ud som noget godt. Det var her, at Danmark og regeringen skulle høste frugterne.
.
Men desværre var svaret negativt. Uanset hvor meget man peger på internationale konjunkturer og ’vi flyder jo bare med strømmen i det store hav’, så var det 2012s største problem.
Derfor står Thornings regering nu med masser af mod og vilje, men alt få for resultater og endnu større problemer end for et år siden.
.
Følg Peter Brüchmann på twitter: @peterbruchmann
.

Kommentarer på denne blog skal godkendes af moderator, så der kan gå lidt tid, inden din kommentar bliver offentliggjort. Kun kommentarer, der holder sig til emnet bliver bragt – så hvis du vil deltage i debatten, så gå efter emnet, ikke hinanden

.

 

34 kommentarer

 1. Jesper Kofoed

  Kære Peter. Pas på at du ikke tror lidt for meget på, at du er guds gave til alle. Du har altid påtaget dig den nemmeste opgave i denne verden: at kommentere på bagkanten – let og meget uforpligtigende. Det er ok at gøre det til en vis gærnse, men gør det med begge ben på jorden, så du også kan se dig selv i øjnene i morgen. God jul og godt nytår.
  Jesper

 2. Thor Arentoft

  Det kommer nok til at tage lige så lang tid at stille økonomien tilrette, som det tog at sætte den overstyr.
  Vi skal nok regne med 4-5 magre år, altså en lille forbedring under 2014, men det er vel okay, vi klagede jo ikke når vi kunde bruge løs helt uden personlig ansvar.
  Det er ynkeligt at se og høre, hvordan de fleste, nu skal finde syndebukke, at give hele skylden for det overforbrug, vi allesammen selv var så dumme at indlade os på.
  Tag dog personlig ansvar, og kom videre allesammen.
  Og sæt så igang med at bruge de penge vi alle går og sparer op, det er virkelig en dårlig forretning.
  Sæt fart på Danmark;

 3. Mette L

  Kære Peter,

  Jeg fik præcis hvad jeg ville og gjorde præcis hvad jeg fik besked på af de ikkevalgte kommissionsmedlemmer i i Eussr.
  Livet er fantastisk og der kommer en endnu bedre løsning, for mig, imorgen.

  Glædelig Eid…undskyld jul.

  Mvh

  Hellepigen

 4. Esben

  Argh en kende nedladende og lidt for bagklog til min smag… Hvis du vil være bagklog så gå venligst længere tilbage til grådighedens årti og mærk efter hvordan det smager i munden….

 5. M. Guldborg

  Jeg hæfter mig specielt ved én ting, når det gælder skiftende regeringers manglende evne til at iværksætte tiltag, der batter. De regner kun ud, hvor meget der forventes at komme IND ved nye afgifter og skatter, og så bagatelliserer de alle indvendinger om ændret adfærd etc., som ofte medfører, at deres forventninger var helt urealistiske.

  Er tilbagetrækningen af fedt- og sukkerafgifterne et resultat af denne regerings “reformvenlighed”? Overhovedet ikke! Det er blot en konstatering af, at det forventede provenu totalt udeblev, fordi grænsehandelen eksploderede, med deraf følgende butikslukninger og øgede arbejdsløshed herhjemme.

  Hvis der derimod tales om at fortage omlægninger, der umiddelbart ville komme til at koste staten lidt i indtægter, men som på sigt ville føre til langt større indtægter, end dem der bliver omlagt, så stopper “reformvenligheden” totalt. Uha, der må endelig ikke ofres noget for at opnå noget. Og specielt da ikke til “de rige”, de skal jo helst plukkes, så man kan “omfordele” deres rigdomme til “de fattige”, som alligevel aldrig mærker forskel, fordi forsørgeradministrationen æder det meste. Jo flere penge, de opkræver, jo større bliver administrationen.

  Hvis man eksempelvis afskaffede arveafgiften, ligesom det skete i Sverige i 2005, så ville staten umiddelbart miste masser af indtægter, men hele samfundskagen ville blive langt større og investeringerne ville skaffe så mange nye arbejdspladser, at skatteindtægterne langt ville overgå tabet.

  Det samme ville gøre sig gældende, hvis man sænkede afgifterne på al energi! Så kunne energitunge virksomheder blive konkurrencedygtige nok til, at vi kunne beholde disse og deres mange arbejdspladser herhjemme.

 6. Jesper P Pedersen

  “Som vinden blæser”… .

 7. Palle

  Man kunne vel passende spørge: Fik BT hvad de ønskede sig i 2012 ?

 8. Erik Morsing

  Man kan jo altid skyde skylden for den høje arbejdsløshed på udefrakommende påvirkninger, som vi ingen indflydelse har på, men hvad blev der af alle de offentlige arbejder, som skulle sættes i gang til gavn for arbejdsløsheden (den såkaldte kickstart). Sagde regering ikke, at vi skulle arbejde os ud af krisen og ikke spare os ud af den? Som jeg ser resultaterne i dag, er der ført en fejlslagen politik, som vi kan takke en visionsløs og fantasiløs Margrethe Vestager for. Det er hende, der er arkitekten bag regerings katastrofekurs.

 9. jon ulrich

  @Peter B:

  hold dig til sport!
  Din analyse er alt for vag i forhold til HTS og regeringens resultater! De har med deres afgiftforhøjeser kastet tusinder af danskere ud i arbejdsløshed og virksomheder til udlandet. Det helt store problem er så at de ikke tror at deres elendige handlinger ikke har negativ effekt på danmarks økonomi, hvorfor de ikke handler. Når de så handler, er det den helt forkerte medicin. Lad os glæde os over at vi nu har en opposition der hjalp en finanslov i den rigtige retning. Da regeringen var i opposition lavede de ikke andet end at trække i den forkerte retning. Lad os få et valg i en fart, inden de smadrer landets økonomi i alt for stor grad.

 10. G. Sørensen

  Hjælp! Hjælp! vi drukner i indbrud og tyverier. I år har jeg været udsat for indbrud 2 gange med store skader på hus og stjålne effekter, som ikke dækkes fuldt ud af forsikringerne.

  To gange er der stjålet fra min bil da den stod i min private indkørsel , midt om dagen, i få minutter uden at være låst.

  Jeg har modtaget falske e-mail som udgav sig for at være fra banken og fra TDC.

  Desuden er der kommet falske telefonopringninger.

  Jeg bor i en mindre by med ca. 14000 indbg. Naboer og familie har også mærket kriminaliteten. Jeg mener den nuværende regering er medskyld i denne tingenes tilstand.

 11. Mie

  tab dig 25 kg og farv håret rødt så kan du også bli´ statsminister i Dänmark -sckåoll

 12. SVS

  Rolig Bruchmann – Der kommer en rigtig god løsning i morgen.

 13. Benny Nielsen

  Helle har fået præcis hvad hun ønskede sig.

  En billet til det EU hun ææælsker af hele sit hjerte.

  Når danskerne inden længe har smidt hende på porten som den mest uduelige statsminister i nyere tid venter indgangen til himmerigets port i Bruxelles med løn og frønsegoder i millionklassen langt væk fra de dumme vælgere der stemte på hende.

 14. Claus

  Nu har jeg i et helt år ventet på den rigtig gode løsning, som jo kommer i morgen, men den er ikke kommet endnu. Er der nogen som kan fortælle mig hvor længe jeg skal vente mere? Tre år?

 15. Hansen

  Jeg ved godt, BT ønsker sig en Berlusconi regering under ledelse af den lille Bilagsdværg, Søren Vissenpind, den store Romney fan, Traktor Troels, Peter Gylle Kristensen + Pyntedukkerne og Jomfru Ellen.
  Gud bevare Danmark.

 16. Peter Jensen

  Og Hansen ønsker sig en regering ala DDR hvor alle bliver kontrolleret i hoved og r**.Regeringen opfordrer til at anmelde “naboen” anonymt-Skat må gå ind på privat grund-man må ikke betale håndværkerregninger over 10000 kontant osv,jo jo Hansen et overvåget og kontrolleret samfund banker på.Danskerne skal adfærdsreguleres sådan er det jo.

 17. Erik Morsing

  M. Guldborg, du skriver “Hvis man eksempelvis afskaffede arveafgiften, ligesom det skete i Sverige i 2005, så ville staten umiddelbart miste masser af indtægter, men hele samfundskagen ville blive langt større og investeringerne ville skaffe så mange nye arbejdspladser, at skatteindtægterne langt ville overgå tabet”.
  Hvordan kommer du til det resultat? Det nytter jo ikke noget, at samfundskagen bliver større, hvis de fleste ikke får et stykke af den. Og investeringerne vil ikke blive større, de vil bare foregå i det offentlige regi i stedet for i det private, men det er måske det, du mener?

 18. Kim Laursen

  Hvad ved Vestager, Vilhelmsen og Thorning om økonomi og vækst?

  Vestager’s økonomiske viden stammer primært fra skolens frugtbod. Skolelæreren, cand. pæd. vækstminister Vilhelmsen kan kun sige ja og amen til det etablerede erhvervsspin, som holder konkurrerende erhvervs- og vækstfornyere stangen gennem en politisk egoistisk flot lobbyvirksomhed. Thorning ved jo intet om motorlære og kan derfor kun resultatløst bruge penge på at kickstarte en forlængst udbrændt motor.

 19. lars hansen

  Helle fik ikke et 2012 efter hendes egne forventninger, men på den anden side, 2012 blev som vi vælgere kunne forvente af Danmarkshistoriens mest skandaløse “regering”. Men den groteske underholdning forsatte. Heldigvis kom vi af med den korrupte cirkus-Uffe, som ikke kunne forstå, hvorfor hans familie og venner ikke måtte få særtjenester. Vi kom også af med baby-Thor, mon han står nu og smører leverpostejsmadder til alle arbejderne i Kansastøj? Han kan desværre ikke spørge Christine Antorini, da hun ikke ved, hvad arbejdere i Kansastøj er.
  Ak nej, selv Statsminister Margrethe Vestager måtte indrømme, at hendes egne fantasiberegninger ikke passede i en virkelighed, hvor hun selv gør alt for at gøre hverdagen sur for danskerne og det danske erhvervsliv.
  Nej nej, vi ved godt, at Helles “mand” ikke er bøsse eller biseksuel. Det er jo derfor hans hedeste ønske er at medvirke i en russisk b-film halvnøgen i skumbad.
  Mon Helle kan lære Phytagoræiske læresætning i 2013? Vi kan vel heller ikke forlange det samme af Helle som vi gør af en dansk folkeskoleelev. På den anden side, så er folkeskolen jo heller ikke fin nok til Helles børn.
  Der kommer en god løsning i morgen.

 20. Knud Madsen

  Noget fik hun da! Nemlig en kraftigt forøget indvandring af nye socialklienter til livsvarig forsørgelse.
  På den måde øges hendes vælgertilslutning med sikkerhed på sigt, især hvis hun får givet dem adgang til at stemme fra dag 1 + at give børn stemmeret. Det skal nok komme.

 21. T Hansen

  Hvis Vestager ikke har vendt den negative økonomiske udvikling i Danmark ultimo 2013 bliver der udskrevet valg.

  Det vil glæde mange – men mange vil også stille spørgsmålstegn om Hjort atter skal have muligheden for lege Danmarks “Chefstrateg”. Sidst gik det jo som bekendt ikke særlig godt.

 22. Mie

  Jeg kommer desværre fra en landbrugsfamilie -hvor man igrunden inderst inde godt ved hvad som er ret og fejl- men nu for tiden så snart man begynder at diskutera -det efter min menig forfærdelige anti-demokratiske mega-korrupte EU- så bliver alle røde i ansigtet og kigger væk -hvorfor? jo, hele banden er købt og betalt af EU

 23. pm

  Helle gjorde alt hvad der var mulighed for i 2012. Det skal hun roses for og især EU formandskabet. Betalingsringen måtte skrottes, der var ikke flertal, nu kommer der faktisk noget bedre. OG.. At tumpede journalister stiller det samme spørgsmål 20 gange eller mere på et pressemøde, vidner da om dem son en børnehave, og derfor får samme svar, det siger da mest om dem. Helle burde dog have stoppet efter det 5. dumme og samme spørgsmål, og sagt Tak for i dag, hvis I ikke har andre relevante spørgsmål,..nå.. det er ikke tilfældet, Tak for idag.
  Hvad angår sms og Corydon, gjorde han det nødvendige, og han pressede ingen, de kunne have sagt nej og taget konsekvensen..piloterne følte sig jo ikke pressede overhovedet, kun kabinepersonalet, som havde en formand der teede sig mærkeligt bagefter.
  Trepartsforhandlingerne var Metals fejl, man undervurderede Corydon, troede man kunne spille Karl Smart det gik ikke. En aftale burde være en aftale, det mente Metal så ikke det var, og så trak Corydon stikket.

  Og hvad Helles privat liv, som udsættes for løgn på løgn bl.a fra B.T. side, siger jo alt om den smudsavis du skriver for PB.

  Hvad Villys timing angår, ja det var kvajet, Elbæk var en fodfejl, samrådet ført an af V og Df en massakre af modbydelig art.

  Hvis man objektivt kigger på alt det regeringen har fået gennemført af deres regeringsgrundlag og vist mod mht. reformer, så er det faktisk ganske godt gået i en medieverden, som den der oplevedes i 2012. Den var ikke skøn at skue tværtom.
  Denne regering holder, langt længere end mange forventer og tror.

 24. Kc

  Det valg jeg ønskede ville komme inden jul, kom desværre ikke.
  Der skal nok sprænges en atombombe for at blive nuværende regering kvit.
  Der er kraftig lim på taburetterne inde på Borgen!

 25. Kc

  Ja EU er og har altid været et skråplan. Skræmmende
  tanke at blive ledet og regeret af Tyskland med lidt hjælp
  fra Frankrig, men længe leve det naive Danmark, her
  bliver man bare IKKE klogere.

 26. M. Guldborg

  BSvar til Erik Morsing:
  Jo, naturligvis nytter det, at samfundskagen bliver større, for det er jo den, der bestemmer vores velfærd. At staten skal indkassere på dødsfald, gavner ikke den dårligst stillede del af befolkningen… navnlig ikke de mange mennesker, hvis jobs bliver berørt, når familievirksomheder skal skære ind til benet for at overleve en udredning af arveafgiften. Tænk på alle de store herregårde, hvis generationsskifte efterhånden er blevet umuliggjort pga arveafgifter. Her var der tidligere jobs til gartnere og mange håndværkere, der havde masser af opgaver med vedligehold af haver og bygninger. I stedet er mange store gårde ved at forfalde, fordi arvingerne ikke har mulighed for at betale disse kæmpe afgifter, hvorefter omtalte jobs bliver færre og færre. Endvidere vil store formuer ikke længere skulle sikres op til et arveskifte, og hermed bliver der langt flere investeringsmuligheder herhjemme. I stedet for at sikre formuerne i udlandet, vil disse vende tilbage til landet igen, og det siger vel sig selv, at disse formuer ikke placeres i bankbokse eller indsættes på bankkonti til latterlige renter. De vil i stor udstrækning blive investeret i virksomheder med deraf følgende ekspansion og etablering af nye arbejdspladser.
  Jeg er godt klar over, at det kan være vanskeligt at argumentere for fjernelse af arveafgift, hvis man selv får gavn af en sådan ændring, men her kan jeg erklære mig aldeles neutral. Jeg står ikke til at arve nogen formue og har for længst betalt den arveafgift, der var aktuel for mit vedkommende. Jeg har således ingen personlig fordel ved en afskaffelse, men finder den samfundsmæssige fordel helt afgørende for mit synspunkt. Og at jeg ikke står alene med dette, kan man se ved eksempelvis at læse følgende link:
  http://www.landbrugsavisen.dk/Landbrugsavisen/2012/4/13/Arveafgiftbremservaekstilandbruget.htm

 27. Henrik

  Hej Peter,

  Jeg synes du kører lidt i ring. Kom nu ud af dit blå hus og vær lidt glad!

  Godt Nytår

 28. Christensen

  Også Danmark ligger som spekulanterne fik lov til at rede.
  Velstand skabes alene ved produktion/innovation og udveksling af varer, ydelser og viden.
  Ikke ved at oppuste sine aktiver, hvoraf nogen så kan sælge eller belåne med arbejdsfri profit, eller forventer at prisstigninger betaler regningen, således som vi så det under ejendomsboblerne.
  De, der havde ansvar, havde ikke indsigt til at sige fra. Og de der havde indsigt, havde ikke ansvar.
  Eller vægtede grådighed som så ofte højest ?

 29. Enzo

  Rolig Hr. Peter Brüchmann. Allerede til næste år kommer der måske gang i svindelkarrusellen igen. Snart vælter friværdierne igen ind på din konto.

  Kig blot til USA. igen i år – for 5. år i træk vist – Kommer FED i sidste sekund og redder hele verden fra den økonomiske afgrund – Lur mig om ikke de fremtryller endnu en pakke med 25 fantasilliarder falske dollar sedler.

 30. kirsten

  Pudsigt er det, at mens hele USA og Europa står i nogle voldsomme økonomiske problemer, så ser vi kun på, at det er den nuværende regerings opgave, at få denne krise til at “gå over”.
  Problemerne opstod i 2008, og da beroligede VKO danskerne med, at “de havde samlet krisen op”. I den periode Løkke var statsminister steg arbejdsløshedstallet med135.000 personer og folks boliger tabte mange penge i værdi, arbejdspladserne turde ikke udvidde produktionerne på gr. af påvirkningerne fra verden omkring os.
  Nu er det så den nye regering der får skylden for de problemer der blev skabt under VKO.
  Folk har også helt glemt, at halvering af optjeningsretten, forringelse af dagpenge og efterløn, er noget VKO satte i søen.
  De høje meningsmålingstal til V kan kun ses som danskernes manglende evner til at forstå politik, og værre er det, når et sådant menneske som Peter Brychmann, som jo i kraft af sin journalist uddannelse skulle være samfundets vagthund, ikke kan se problemerne.
  Det er blot blevet tydeligere, hvad journalist uddannelsen også kaldes “den fjerde statsmagt”, her kan vi se, at i forbindelse med f. eks. skattesagen, kan “den fjerde statsmagt” få den effekt, at det bliver dem, der fordrejer danskernes syn på virkeligheden. Her kan BT få lov til at tie om deres kilder, og forrykke sandheden, og det sidder vi stille og roligt og accepterer.

 31. M. Guldborg

  Til Kirsten:

  I din iver efter at forsvare den nuværende regering glemmer du, at mange af de tiltag, denne har foretaget siden tiltrædelsen, faktisk har gjort ondt værre. Eksempelvis har den mærkbare forhøjelse af energiafgifterne trukket i den gale retning, ligesom lempelserne i indvandringspolitikken har ført til en væsentlig forøgelse af indvandring og asylansøgning.

  De mange afgiftsforhøjelser går værst ud over samfundets svageste, og den stærkt forøgede grænsehandel har ført til masser af butikslukninger og øget deraf følgende stigning i arbejdsløsheden.

  Hverken den forrige eller den nuværende regering har evnet at vende en negativ udvikling.

 32. S. Kristensen

  Godt sagt M. Guldborg. Her er en lille tilføjelse til din inlæg:
  http://www.180grader.dk/Politik/helle-thorning-schmidt-ville-selv-afskaffe-ikke-forringe-efterlønen

  Godt nytår

 33. T Hansen

  Hvis Vestager ikke får vendt udviklingen 100% får vi et valg ultimo 2013.

  Men det gør hun ikke – for de offentlige udgifter til hendes elskede flygtning (hendes fremtidige vælgere) vil fortsat eksplodere.

  Pengene til hendes landsskadelige eventyr bliver taget fra Danskerne – og den holder IKKE.

  “Sådan er det jo” !!!

 34. PederP

  Helle og EU
  …Det er da til at få hvalme af at læse, at nogle mener, at hun skulle være kvalificeret til et topjob i EU..- Findes der ingen kvalifikationskrav i EU?

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.