Hvorfor kan vi ikke lide helte i Danmark?

Kommentar: Hvorfor er det lige, at vi ikke må få en Allan Simonsens Vej eller en Michael Laudrups Boulevard i Danmark?

Jeg var i Portugal sidste weekend. Blandt andet i selskab med Michael Manniche, som i dag arbejder med at samle forskningsmidler ind til børn med diabetes via JDRF-fonden.

»Mannich’, Mannich’,« lød det de fleste steder, vi kom frem. Den store tidligere centerforward er ubetinget den mest kendte dansker, der har arbejdet i Portugal nogensinde. Seks pokaler og 75 mål gør, at portugiserne 25 år efter stadig hylder ham som en helt.

»My hero, three championships,« sagde José Luis, der spillede 45 landskampe for Portugal.

I København kan den 53-årige Manniche gå fredeligt gennem Strøget.

Måske er det en fordel, at vi nordboere er så afslappede omkring vores helte. Michael Laudrup eller Medina får heller ikke flået tøjet i stykker, hvis de en dag går i Fona og kigger på nye hovedtelefoner.

Men på andre områder er det en kulturel fattigdom, at vi nærmest skulle sluge en halv kamel, da Ekstra Bladet i 90’erne med Kurt Thyboe som en farverig sportschef – tro mig, jeg var der – tog initiativ til Hall of Fame på dansk grund.

Jeg har i et par dage fået stor hjælp af alle, jeg kender på facebook og twitter til at researche på danske sportsstjerner, der har en vej eller et stadion opkaldt efter sig. Resultatet er sørgeligt.

Der er en marina i Fredericia, der hedder Jesper Banks Vej, der er en vej i Vordingborg, der hedder Morten Olsens Allé og endelig ligger forretningen Elvstrøm Sails på Paul Elvstrøms Vej i Aabenraa.

I mit eget kvarter blomstrer lige nu et nyt område med Dirch Passers Alle, Stig Lommers Plads og Jesper Kleins Plads. Min egen vej er navngivet af den lokale gartner efter en kvinde, hvis herkomst ikke rigtigt fremgår. Men findes der en Allan Simonsens Vej (60 år lørdag, tillykke), en Michael Laudrups Boulevard eller veje, der er navngivet efter de nyligt afdøde sportslegender Ragnhild Hveger og Lis Hartel? Nej, så langt fra.

Inden dressur-rytteren Lis Hartels død i 2009 blev et ridecenter opkaldt efter hende – i Holland! Det var hun i øvrigt meget stolt af, fortalte hun i et sidste interview i Politiken.

Håndboldspilleren Lars Christiansen oplevede for nylig den ære at få en plads opkaldt efter sig foran Campushalle i Flensburg, men i Danmark er det utænkeligt, alene fordi et udvalg, der hedder Stednavneudvalget under Kulturministeriet dukker op, når man nærmer sig nulevende personer. Johnny Madsen måtte i 2008 ikke få en vej i Thyborøn, fordi han var levende! Det samme gjaldt, da Sønderborg i år ville hædre Bitten Clausens 100 års fødselsdag med Bitten og Mads Clausens Vej.

I Ørestaden er der en Tom Kristensens Vej, men den er opkaldt efter digteren og forfatteren af samme navn.

Der er specielle situationer omkring Elvstrøm, Bank og Morten Olsen, da du jo forbryder sig mod reglerne – ved at være i live.

Argumentationen om at personer ikke må være i live er fattigt. Der kan dukke ting op, så der skal helst gå nogle år efter personernes død, siger det mærkværdige udvalg.

Hvilke skandaler skulle der komme frem, hvis vi valgte at lave en Lise Nørgaards Gade eller en Eskild Ebbesens Vej. Hvor meget ravage skal Anker Jørgensen nå at lave på plejehjemmet før han ikke må få en Anker Jørgensens Plads i Sydhavnen?

Peter Brixtofte forsøgte i Farum med Restaurant Sepp og Harald Nielsen Lounge. I Brøndby har man også lokaler opkaldt efter Kim Vilfort og Michael Laudrup, men vi har så vidt jeg lige har kunnet se stadig det første større stadion eller idrætshal opkaldt efter en sportslegende til gode – med mindre Restaurant Tarok på en travbane tæller med.

I USA kan du ikke overraskende finde Boulevarder, Road, Ways og Avenues opkaldt efter Muhammad Ali, Joe Di Maggio, Michael Phelps, ligesom Roger Federer har sin egen alle i tyske Halle, George Best fik en lufthavn ligesom John Lennon, mens Matt Busby og Alex Ferguson er hædret med henholdsvis en ’way’ og en tribune i Manchester.

I Danmark giver vi allernådigst Jørn Utzon en sti (!) i Svaneke.

Var det her ikke en kamp for Marianne Jelved ? Kultur-kanonen er skudt af, og det kan man mene meget om. Men en vej, plads eller en boulevard er da en fantastisk måde at hædre vores helte på, hvad enten de skriver viser som Benny Andersen, tegner som Ib Spang Olsen eller som Ragnhild Hveger har sat 44 rekordsrekorder i svømning og siddet på de 19 af dem på samme tid.

Men Ok, et bryghus i Børkop har i år lavet en øl, der hedder ’Rolf er ren’. Så er vi igang.

Følg Peter Brüchmann på twitter: @peterbruchmann

Kommentarer på denne blog skal godkendes af moderator, så der kan gå lidt tid, inden din kommentar bliver offentliggjort. Kun kommentarer, der holder sig til emnet bliver bragt – så hvis du vil deltage i debatten, så gå efter emnet, ikke hinanden

 

25 kommentarer

 1. Christensen

  Vi så da f.eks. gerne en Marianne Jelveds Vej.
  Det ville være et fremragende sted at lufte hunden.

 2. kut

  Peter Brüchmann vej/alle’

 3. Knud

  Helle Thorning kunne også få en vej “Afgrunden”

 4. Henrik Harlev

  Du nævnte svaneke, men tag en lille tur ind på øen til østermarie. Der er flere navne på også nulevende berømtheder.

  MVH

 5. andersen

  road too helle….

 6. Benny Nielsen

  Og Christiansborg kan passende omdøbes til AFUKborgen.

  Der løber en masse badutspringere rundt

 7. Hans Henrik Andersen

  Vi vil ikke hylde helte i danmark pga vi har noget der hedder Janteloven

  Ingen må tro at de er noget særligt / ingen må tro at man er mere end andre osv osv

  Slet Janteloven den er latterlig

 8. Peter Meyer

  Hvis det havde været tilladt ville folkestemningen vel have givet Bjarne Riis en plads i 1996.

  Det er jo ikke kun fordi, der kan dukke snavs op inden folk dør at man ikke navngiver gader og lignende efter nulevende personer.

  Det er vel også at tiden sætter deres bedrifter i et andet perspektiv og hvad der engang var stort for 20, 30 eller 40 år siden er i nutidens klare(re) lys mindre stort.

  Lad os bare tage fat i Ragnhild Hveger. Hun var en amatør som alle sportsfolk var dengang. Det vil sige hun ikke havde mulighed for at dedikere sit liv til sin sport med hensyn til træning med mere. Som konsekvens heraf ville hendes tider dengang ikke række til kvalifikation til mange (hvis nogen) turnering. Lad os sige vi opkaldt en gade eller vej efter Ragnhild Hveger. Hvem bliver lykkeligere af det? Hendes familie? Måske, men alle mennesker under 50 år, der passerer denne vej eller gade vil bare notere at dette er et gadenavn ikke mere.

  På samme måde som rigtig mange navne efter forhenværende politkere, der intet siger det moderne menneske af i dag noget.

  Særligt grotekst er det med kvarterer efter navne, som f.eks. Dirch Passer. Der er ingen tvivl om at Dirch Passer for en generation var en stor komiker. Men hans humor holder jo ikke i dag i et Danmark, der naturligt har udviklet sig. Han er ikke morsom for en moderne dansker (Pia Kjærksgaard-segmentet naturligt undtaget). Men alligvel skal de sagesløse mennesker, der beboer Alléen belemres med navnet Dirch Passer.
  Overskriften “Hvorfor vi ikke kan lide helte i Danmark” er vel ikke dækkende for artiklen.

  Danskerne kan vel godt lide helte, men har måske ikke samme behov som formiddagsaviserne at konstant at skabe helte (og skurke). Heltebegrebet i et lille land som Danmark bliver jo inflationært, når vi med den lille befolkning vi nu engang har er nødt til at tale mindre præstationer op til at være på decideret helteniveau. Det er temmelig provinsielt at forlange gader, stræder, pladser, boulevarder og alléer opkaldt efter alle mulige.

 9. Poul Wilhelmsen

  I Aarhus i universitetsområdet findes en Jens Chr. Schous vej opkaldt efter en nulevende dansk nobelprismodtager

 10. Poul Wilhelmsen

  I Aarhus på universitetsområdet findes en Jens Chr. Schous Vej opkaldt efter en nulevende dansk nobelprismodtager.

 11. Hansen

  Det bedste Marianne Jelved kunne gøre var, at gøre sig selv oveflødig, ved at nedlægge “elitens” fedterøvsinstitution “Kulturministeriet”!

  Hvis sport, film og alle de “såkaldte kunst og kultur aktører”, og eksperiment teatrer og udøverne ikke, som alle andre kan klare sig på markeds vikår, så må de lukke lortet, og som alle andre melde sig på en arbejdsformidling, hvis de er medlem af en fagforening, kan de jo så naturligvis få dagpenge hvis de er til rådighed for arbejdsmarkedet, hvis ikke kan de jo søge om kontanthjælp, lige som alle andre ledige i samfundet!

  Hvis de ikke har kvalifikationer til klare sig på arbejdsmarkedet, må de jo som alle andre lade sig omskole, skatteyderne skal vel ikke finansiere et driverliv i luksus, for at de kan dyrke hobby, som f.eks. sport og alle andre fritidsinteresser!

 12. casper

  En Lille Rettelse
  Johnny Madsen har fået en vej opkaldt efter sig.

 13. Allan

  Vejen op til Faxe stadion er opkaldt efter Jesper Olsen, og har navnet Jesper Olsens Vej.

 14. Ole Hvas

  Jeg skal ikke dømme om Allan Simonsen skal have en vej opkaldt efter sig. Det overlader jeg trygt til det kommunale selvstyre. Men jeg er omvendt varm fortaler for det københavnske princip om, at man kun opkalder veje og pladser efter afdøde.

 15. Max

  Vi vil da gerne have helte, men hvorfor skal vi partout oprette vejnavne efter dem?
  Og udover det, så har de fleste af dine helte, fortrinsvis boet i udlandet og en del sportsfolk betaler nødig skat herhjemme, så jeg har ikke samme behov for tom hyldest.
  Så lad os bare være enige om at være uenige og nu er det tilfældigt hvem der bliver stødt over det.

 16. anonym

  der er faktisk også en vej i Maribo der hedder Anker Jørgensens Vej- til orientering

 17. Harritz

  Overskriften “Hvorfor kan vi ikke lide helte i Danmark?” burde måske hellere have heddet “Hvorfor MÅ vi IKKE have helte i Danmark?”, for ude i befolkningen nyder vores helte da generelt stor hyldest og ære for deres indsatser. De bliver rigtig ofte et samlingspunkt for befolkningen – se bare, som vi flokkes til store kampe indenfor forskellige sportsgrene, inklusive cykelløb. Det giver sammenhængskraft.

  Kan det være denne samlings-effekt af énhed, der byder kultureliten imod?
  Det er vel Kulturministeriet, der er bevilgende part, når det gælder vej- og gadenavne. Et eller andet er tydeligvis til hinder for, at ikke flere af vores store sportsnavne kan ses på vej/gadenavne eller får en plads opkaldt efter sig. Hvad – kan vi vel kun gætte om.

  De skrevne medier såvel som TV-kanalerne kan nok heller ikke undsige sig et vist ansvar, sådan som de ofte går efter tilsmudsning af vore sportsfolk – og forsøger at dyrke smuds op til den skindbarlige sandhed. Det burde de, også BT, holde sig for gode til.

 18. Christian Hansen

  jeg synes der skal være en Thomas Madsen Mygdahls vej ved Aarhus Universitet Madsen Mygdahl var en af hovedmændende bag Aarhus Universitet og så var han fra Aarhus

 19. Dorte Olsen

  …Fordi den danske mentalitet ikke tillader det. Gud nåde og trøste det hvis naboen blev mere fremhævet end jeg selv. Danskerne lider af et kæmpe mindreværdskompleks. Vi tror stadig, at vi selv bliver større af at gøre andre mindre. Prøv lige at give 5 personer et stort kompliment i løbet af dagen. Enten så tror de du vil i bukserne på dem eller også at du er psykisk retarderet!
  Kæft det er sørgerligt!
  Jeg hylder hjertens gerne de personligheder som præsterer noget særligt – og helst mens de stadig er i live og kan modtage min hyldest!

 20. Jørgen-Anker Ipsen

  Kære Peter

  Der findes også Jesper Olsens vej i Faxe.

  Jesper er en propulær søn af byen. Ikke mindst variant en fantastisk ambassadør for Faxe Kondi

 21. Lars Hansen

  Det er kommunerne der navngiver veje, ikke kulturministeren, så adressen er forkert.

  Det er kutyme ikke at navngive efter nulevende personer, men der er ingen lov om det.

  Når man navngiver veje så er det vigtigste at vejnavnet ikke nemt kan forveksles med et andet vejnavn. Dette af hensyn til at der ikke sker misforståelser ved alarmopkald.

  Hvis det er et erhvervsområde, så er det tit at virksomhederne frabeder sig æ, ø eller å i vejnavnet, idet det giver problemer med adressen for udenlandske kunder.

  Endelig er der et hensyn at tage rent grafisk til bykortene, at hvis man giver et meget langt navn til en meget kort vej, så er det svært at skrive på kortet.

  I udvælgelsen af vejnavne vil jeg foretrække at man finder navne som har relation til lige netop det steds historie.
  Kendisserne er i den blå bog, og lad dem dog blive der.

 22. John J.

  @Peter Meyer

  Godt skrevet 100% enig

  @Hans Henrik Andersen
  Drop nu den snak om janteloven, det er noget skrevet af en Normand der ikke kunne slå til i det samfund han havde valgt at slå sig ned i.
  Og da han ikke kunne nå sine mål gav han samfundet skylden. Hans ambitioner var åbenbart for store i forhold til hans evner, viljestyrke og manglende forståelse for andre der ikke lige deler hans synspunkter.

  Sådan er det også i dag med mange af de kendte der gerne vil slå igennem, klarer de sig ikke, er det janteloven, det er den svages forsvar over for en befolkning der bare ikke falder på halen for denne kendte.
  De må lærer at tage ansvar for deres egne nedture lige som de med stor selvfølge tager æren når det går godt.

  MEN MEN MEN
  Ja jantelovsbegrebet(som IKKE er typisk Dansk) eksisterer godt nok, men over hele verden, der er da de der absolut skal rakke ned på en eller anden, med det er et absolut meget lille mindretal, langt de fleste har det fint med at andre har succes.

  Selv har jeg det også fint med andres succes, selv min ynglings aversion Kim Larsen kan jeg da kun glæde mig over har haft stor succes, men derfor kan jeg da godt synes han er et **** når han går ud og provokerer, og til tider også bevidst prøver at nedgøre andre med en anden holdning end hans egen, men hans succes han helt og aldeles selv skabt med talent og hårdt arbejde.

  En anden Dansk kunstner jeg til tider også har det svært med er Anne Linnet, hun udgav Barndommens gade, det var også her en kæmpe succes, fordi hun med hårdt arbejde og et stort talent fik lavet et fantastisk flot album.
  Hvorfor så den blandede holdning, hendes næste album var lige så stort et flop som det andet var en succes, det fik hende til at skrige jantelov og udgive en sang der hed ‘det så Dansk at det næsten er løgn’
  Jeg ved ikke hvor i nogen lov inklusiv natur lovene står at man skal købe alt fra en kunstner når man først har købe et nummer.

  Og så må kunstnere forstå, hvis de blander sig i den offentlige debat, så kan der komme drøje hug, kan de ikke klarer mosten uden at påkalde sig janteloven så skal de lade være at blande sig, for der vil altid være nogen der er uenige.

  I dag er der så uendeligt mange kendisser at man ikke kan sige noget uden at løbe ind i en jantelovsrytter, for der vil altid være nogen der er uenige.

 23. John J.

  Og så synes jeg Bjarne Riis er en af Danmarks største sportsmænd.
  Med eller uden doping, så har han gjort det godt.
  Lige som Peter Schmeichel, Laudrup brødrene, og hele 80 holdet 92 holdet, Anja Andersen osv. osv.

  TV2, Gnags, Johnny Reimer, Birthe Kjær, osv. osv.
  Og jeg har ikke noget musik med dem. Men derfor har de alligevel gjort det godt.
  så der er nok at tage af hvis vi løber tør for vejnavne.

 24. Lars Olsen

  Man kunne kalde denn Thornings Alle med et skilt under blid vej

 25. Ole

  Jeg vil ikke sige, at vi danskere ikke kan lide danske helte, situationen er snarere den, at vi danskere er så realistiske, at vi ikke anser det for særlig sandsynligt, at et land som vores – med en befolkning, der udgør ca 1 promille af hele jordens befolkning – overhovedet kan have helte.

  Og i tilfælde af, at dette alligevel synes at være tilfældet, bliver de pgl helte målt og vejet på alle leder og kanter, indtil man tilsidst finder et brist hos dem, hvorefter heltetitlen drukner i national mindreværd, misundelse og i vores national-klenodie “Janteloven” og evt forfølgelse.

  Akkurat som i HCA`s eventyr om den grimme ælling.

  Alle skal vi være så f…… ens og ensrettede for at blive accepteret og populære, for her i DK er det den laveste fællesnævner, som bestemmer, hvad der er godt og rigtigt.

  Dette er en syg kulturel holdning, som evt har sit udspring i alle de krige, som vi har deltaget i – og tabt, og det er også derfor, at flertallet af danskerne holder så krampagtigt fast på vores kongehus – for dette flertal er kongehuset det eneste, der legitimerer DK som selvstændig nation.

  Og det på trods af, at vores kongehus både har tyske rødder og er mere multietnist end nogen anden dansk familie samt den direkte årsag til det blodige slag ved Dybbøl i 1864, hvor vi mistede en stor befolkning, et stort landområde samt vores nationale stolthed og storsind.

  Men til gengæld fik vi Janteloven og skyklapperne – til lykke med det!

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.