Er mureren den nye sømand?

Kommentar: Mattias Tesfaye kan noget, som vi ikke har set siden Preben Møller Hansens dage

Det var sådan set bare en lillebitte fejl, Pia Olsen Dyhr lavede, da hun forleden på Facebook skrev om »canvasklædte« arbejdere. De fleste af os kunne sagtens have lavet den.

Men nu blev den nærmest symbolsk for de problemer, som hele den venstre side af Folketinget har anno 2012: Der er ikke skyggen af synlige reelle arbejdere, som landets mere klassiske arbejder-vælgere kan identificere sig med. Og derfor fyger nutidens arbejderstemmer rundt til Venstre, Dansk Folkeparti og sågar Liberal Alliance.

Pia Olsen Dyhr ville egentlig skrive om »Kansas-klædte« arbejdere, som Thor Möger i sin tid talte så meget om, da han skulle lancere skattereformen i en sky af leverpostej og arbejder-retorik. Men ved ikke at kunne ramme en klassisk arbejder-uniform, Kansas-tøj,  præcist fik den akademisk-uddannede (cand.scient.pol.) Olsen Dyhr uheldigt udstillet, at SF har lidt problemer med arbejderne. Hendes opdatering afviste, at »SF kun er for den canvasklædte arbejder, der smører leverpostej-madder hver dag. Så nej vores projekt er det brede og for alle.« Som hun skrev.

Handels- og investeringsministeren rettede senere på Facebook.

Men lad os lige se på anledningen til nyeste runde SF-røg i køkkenet. Næstformand Mattias Tesfaye trådte sidste uge tilbage som næstformand og Kasper Bjerring Jensen trådte ud af landsledelsen og meldte sig helt ud af partiet. Det er på mange måder et stort tab, at Tesfaye lige nu ikke er synlig i det politiske billede. Dels er han som ’stolt murer’ en sjældenhed i det cand.scient.pol-reservat, som Christiansborg er ved at udvikle sig til. Dels har han en gennemslagskraft, som man ifølge venstrefløjs-forfatteren Lars Olsens udtalelser til BT onsdag skal tilbage til Preben Møller Hansen for at finde. Store ord og store sko at fylde. Men når der er noget om snakken, så er det også fordi, at Christiansborg for hver valgperiode bliver mere og mere akademisk og at vi senest med Uffe Elbæks afgang så, at outsidere på Borgen ofte har det svært og ikke ligefrem bliver hjulpet.

Tesfaye har været kaldt mange artige ting. For et par år siden blev han kaldt »Danmarks farligste mand« på de liberale debatsite, 180 grader. På venstrefløjens eget debatsite, Modkraft.dk, fokuseres der meget på et interview, han i år gav til magasinet Ræson, hvor han sagde “Folk må også gerne blive svinehamrende rige, men det skal være, fordi de har knoklet, eller fordi de har været så kreative, at de har bidraget til samfundet med noget, vi andre har mulighed for at plukke frugterne af. Hvis det så har som resultat, at gini-koefficienten øges, er det ikke mig, der står nede på slotspladsen med en rød fane.« Det kaldes af flere for en borgerlig retorik. Men Tesfaye formår netop at tale direkte sund fornuft fra hjertet og samtidig appellere med et rødt afsæt – råt og upoleret.

I søndags skrev Tesfaye på twitter: »Besøger Thor Möger. Har taget et par guldbajere med. Så mangler vi bare en bænk..« Han har hidtil afvist alle rygter om et nyt partiskifte. SF’eren har tidligere været medlem af DKP-ML og Enhedslisten, men afviser et nyt skifte til Socialdemokraterne eller andre.

Det kræver fast flue på væggen at vide, hvor præcist det gik galt mellem ham og Annette Vilhelmsen. Men uanset hvad er det for SF ærgerligt, at en unik karakter lige nu er ude af frontlinjen.

Følg Peter Brüchmann på twitter: @peterbruchmann

Kommentarer på denne blog skal godkendes af moderator, så der kan gå lidt tid, inden din kommentar bliver offentliggjort. Kun kommentarer, der holder sig til emnet bliver bragt – så hvis du vil deltage i debatten, så gå efter emnet, ikke hinanden

 

17 kommentarer

 1. Peter

  Lad mig komme med et vildt gæt. Peter Brüchmann forsøger at komme med ind over som medierådgiver for det parti, som endnu slet ikke er dannet ;-)? Han vil dermed stille sig op i køen af folk med uopfordrede ansøgere, som allerede tæller folk fra Enhedslisten og Modkraft.dk.
  Man kan nu også se det for sig. Den professionelle politiker Thor Möger, som aldrig får taget en uddannelse, og Tesfaye sidder og drikker guldøl på en bænk. Der taler de vel om, hvor mange af skatteydernes penge de kan få lov til at fordele mellem sig i socialismens navn.

 2. h.munk

  Jeg håber at Mattias på en eller anden måde vender tilbage – der er brug for folk af hans karat.

 3. hanne mogensen

  Jeg synes, at det er dejligt, at Tesfaye er ude af billedet og håber, at han ikke dukker frem igen..
  At deadline inviterer ham til debat er under al kritik, da hans sprogbrug er under lavmål.
  DR2 kørte et program om, hvordan man skulle lære folk at opføre sig ordentligt.. Børn skulle have et høfligt sprog, og en høflig adfærd, De voksne skulle gå frem med et godt eksempel, da børnene kopierer, hvad de ser og hører. Det blev sågar foreslået, at høflighed blev et fag i folkeskolen.
  Ikke desto mindre blev der på det selvsamme program (DR2) sendt en debat med Tesfaye, der har et sprogbrug af værste skuffe. Han bander og svovler og ikke fordi jeg mener, at der er noget galt med pikhud, men mener ikke, at den form for udtryk hører til i et politisk program.
  Jeg har svært ved at se Tesfaye som politiker i en international sammenhæng. Det sprogbrug, der benyttes i international politik er ikke så indskrænket.
  There is something rotten in the State of Denmark

 4. Hans Hansen

  Ja så må han vil have en papkasse med russisk guld….

 5. vagn richard jensen

  det er den mest mærkelige sammenligning,med legenden,og arbejdernes ven preben møller-hansen,som tesfaye ikke kommer i nærheden,af,og hvorfor så det.
  prben var i mod alt det fup og pamperi,der foregård i folketinget,hvor vilkårenene for alm.arbejdere og pensonister blir forringet,dag for dag,tesfaye,går ind for pamperi,og ragen så meget til selv,og vennerne som mulig.så en ommer peter bruchmannn.

 6. JL

  “arbejdere” – hvad fanden betyder det?. Alle som ikke er arbejdsløse er sgu da arbejdere. De elendige klichéer som romantsike journalister vader rundt i. Så min fætter som er tømrer, han har brug for en karismatisk socialist-leder. Men jeg har ikke, fordi jeg er selvstændig og det er ikke rigtig arbejde i den klassiske definition. Hold kæft noget vrøvl. Og hvad er så andre ikke-arbejdere? En sekretær er det en arbejder? Lige på kanten møske. En læge er jo nok ikke en arbejder. For han er vel ikke bøvet nok til at passe ind i denne kliché. Er en arbejder en øldrikkende mand som går rundt med en svensknøgle og beskidte overalls? Peter Bruchmann som er ansat til at arbejde på BT og som møder på arbejde hver dag for at arbejde. Han er ikke en arbejder. For han har hvid skjorte på og sidder ved en computer. Og det er ikke den rigtige måde at være en arbejder.

 7. Marianne

  Om han er den nye sømand??

  Jeg vil nærmer betegne SF og Tesfaye som de største løgnere og bedragere hvis ovennævnte også har været SFs og Tesfayes intentioner før valget – så er emokratiet sat fuldstændig ud af kraft!!

  Men jeg hørte ham også i deadline her til aften udtale at SF havde været nød til at tryne alle de svageste for at vinde alle de hårdtarbejdende leverpostejssmørrende arbejdere tilbage fra venstre??????

  Men det er netop denne handling der har fået vælgerne til at flygte fra SF – ihvertfald mig!!!
  Og bestemt ikke til venstre – Bruchmann!!

  Det er utroligt at politikerne ikke kan indse at ingen heller ikke folk der er i job tør bruge penge – da de kan se hvordan arbejdesløse bliver behandlet og ikke får en krone at leve for når de falder ud af systemet – og det på trods af at de arbejdsløse har betalt massevis af skattekroner da de var i arbejde – men regeringen har jo prioriteret at give skattelettelser og mest til dem der har allermest!!!

 8. Spicy

  Modsat dig, Peter Brüchmann, ved Pia Ohlsen Dyhr godt, at meget arbejdstøj tidligere var lavet af canvas (et groft og slidstærkt stof). Så det er bestemt ikke en skrivefejl. Lad vær med at gøre dig klog på andres bekostning, når du nu ikke selv ved bedre.

 9. Henrik N.

  Enig med Mattias Tesfaye og det han staar for er jeg godt nok ikke, men hans talent og politiske taeft kan man ikke tage fra ham.

  Mvh Henrik N.

 10. Silas Lasvill-Andersen

  Har aldrig forstået hvorfor SF var så opsatte på at skulle fremhæve canvasklædte arbejdere frem for ex. akademikere – vi er i en krise, og denne bliver næppe løst ved kun at fokusere på folk som laver manuelt eller faglært arbejde – det endnu mere absurde er at de fleste anlægs og byggeprojekter alligevel ikke går til danskere, men derimod polske firmaer og arbejdere.. man skal godt nok drikke mange guldbajere for at komme frem til at en vækst politik som kortsigtiget kun har canvasklædte arbejdere skulle løse noget som helst..

 11. Janne Petersen

  Jeg vandrede efter artiklen lige nogle år tilbage, for at opfriske tiden, hvor Preben Møller Hansen, slog sine folder på tinge med den afgjort værste kæft, der vel er hørt i dansk politik.

  Hvorledes han skal tolkes i denne sammenhæng, må vel enten være som skrækscenarie, eller sammenligning, og er det sidstnævnte, så har jeg meget svært ved at se, at man på nogen måde kan tale om tab, eftersom talegaver og bare lidt mediecharme, vel giver flere lyttere, end rabiate udgydelser og flabede bemærkninger.

  Det er helt fint med mig, at man siger sin mening, men det efterlader en mistænksom eftervirkning, når borgerne nærmest deles op i brugbare og mindre brugbare samfundsydere. Janne.

 12. poul Sørensen

  Kan han lægge nogle sten, før han render af pladsen, for at rende til politiske møder. Bortset fra læretiden hvor han sikkert også brugte mere tid på politikken , tror jeg ikke at han har brugt murerskeen særligt flittigt.

 13. jenni

  Folk må også gerne blive svinehamrende rige, men det skal være, fordi de har knoklet, eller fordi de har været så kreative, at de har bidraget til samfundet med noget, vi andre har mulighed for at plukke frugterne af.

  Sikke en modbydelig amoralsk tankegang, at vil have mulighed for at plukke andres frugter.

  Gemen røver.

 14. Janne Petersen

  Jenni, det er netop tankegangen i vor tid, at de rige skal kanøfles, fordi de bevæger sig i en dimension, der harmer dem der har mindre.

  Jeg husker tydeligt da Spies giftede sig med Janni i sin tid, der stod folk også på hovedet, fordi denne unge smukke pige gled fra alm. lønslave ind på førstepladsen i det omfattende dynasti.
  Spies ønskede ikke at hans livsværk skulle ende i statens griske kløer, det var vel hans ret.

  Mærsk, dyne-Larsen, lego og danfoss, for at nævne de meget fremstående familier, efterlader uhyrlige summer til deres arvinger, hvad er problemet, det er deres valg ikke.

  Hvis samfundet ser det som en opgave, at udligne folket, så alle har samme muligheder, og alle skal dele, så bliver det sidste værre end det første, fordi den flittige straffes af den lade, der end ikke gider at plukke frugterne. Janne.

 15. jenni

  Det er pædagogisk fremsynet, at vise børn allerede fra små, at der er forskel på, at have været flittig og centreret og investeret i fremtiden fra lille – og ikke have gjort det.

  Det skal være så tydelig en forskel i leveforhold, og det skal vises til børn, og forklares dem, så de bliver helt bevidste om, at det er deres egen indsats i skolen og fritiden, der skal bliver deres ramme for resten af livet, og ikke kan kræve mere.

 16. jenni

  Janne Petersen, lige for at forebygge, at mit indlæg ikke bliver misforstået.

  Familiens gods og guld skal nedarves til deres børn.

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.