Med sukkersyge helt inde på livet

Kommentar: Om Søren, der løber 100 maraton og min gamle far, der skal gå en tur i Hammer Bakker

Hvis vi nu antager, at BTs læsere ligner Danmarks befolkning, så har 15.000 af jer, der læser denne avis sukkersyge – og I ved det godt.

14.000 af jer har sukkersyge, men I ved det ikke endnu. Og cirka 40.000 af jer har et forstade til diabetes.

Det er ganske mange ud af 250-300.000 læsere. Men diabetes er en gigantisk international folkesygdom. Den er selve årsagen til, at Novo Nordisk nu er Danmarks største virksomhed med en værdi i størrelsesordenen 500 milliarder kroner. (denne blog er bragt i avisen BT – læsertallene er lidt anderledes på bt.dk, men forholdet er det samme).

I den forløbne weekend var undertegnede på tur til Lissabon for at skabe opmærksomhed om JDRF-fonden, der rejser penge til diabetes-forskning. Med på turen var 33-årige Søren Lilleøre, der er type 1-diabetiker og i søndags løb sit maraton-løb nummer 100 – som selve billedet på, at alt kan lade sig gøre, selvom man har sukkersyge. I sig selv særdeles inspirerende.

En del af vi andre havde også diabetes inde på livet omend i en noget fjernere udgave. Jeg skal sådan set bare minde min gamle far i Nørresundby om, at han skal huske at gå sin tur i Hammer Bakker hver dag for at holde type 2-udgaven i ave. Ikke også, far?

I september i år blev Dansk Diabetes Akademi grundlagt i Odense – et gigantisk projekt med et budget på 375 mio. kroner og op mod 300 forskere tilknyttet. Her spytter Novo Nordisk Fonden så 201 mio. kroner i, og den ultimative ambition er at kurere diabetes, sekundært at gøre livet så godt som muligt for dem, der ikke har lige så meget overskud som Søren Lilleøre.

Den farlige ekstra dimension ved diabetes er nemlig den sociale ulighed, at livsstilssygdomme rammer de socialt dårligst stillede meget hårdere.  Og hvad gør vi som samfund ved det i en tid, hvor det politiske miljø og den økonomiske dagsorden ikke fokuserer på større lighed?

Diabetesforeningen argumenterer faktisk direkte for en kamp mod uligheden. Den bedste – og længste vej – er bedre uddannelse, større sikkerhedsnet for at få flere unge uddannet. Derfor er folkeskole-reformen lige nu så vigtig.

De andre veje er at kommunikere om vigtigheden af at leve sundt og bevæge sig, og at virksomheder, institutioner, kommuner, osv. skaber rammerne for bevægelse.

Men nedenunder alt dette er sikkerhedsnettet forskningen, medicinen og mulighederne.  I øjeblikket er insulinpumper et stort debatemne, men kun i to danske regioner – Nord og Hovedstaden – kan patienter uden store problemer få en pumpe, som regulerer insulinen gennem døgnet. Hvis man som de mennesker, jeg lige har været sammen med, har prøvet at stå op hver nat for at give sit barn insulin, kan det godt undre, at man skal bo i Aalborg eller på Østerbro for at være så heldig.

Det vigtigste er forskningen, og nu skal man vare sig mod at klappe medicinal-industrien på ryggen, men når de bidrager  til at udvikle nye metoder, der måske i sidste instans fjerner en del af deres forretning, så er det positivt, uanset om de så hedder Novo, Roche, Sanofi Lilly, Merck eller Bayer.

Hvor meget forskningen egentlig betyder, fik vi et vidnesbyrd om, da en spansk mor kom hen til os i lobbyen på Hotel Solplay og spurgte indgående til diabetes-udstyr. Hun var udelukkende kommet til Lissabon for at finde noget nyere udstyr, som man ikke kunne få i Spanien, men som hun havde hørt kunne fås i Portugal.

Glukose-målere, insulinpumper, en ny pen og måske en pille i stedet for en sprøjte er markante fremskridt i mange menneskers liv.

Verdens befolkningstal øges, vi lever væsentligt længere og uligheden følger med. I 2030 vil 550 mio. mennesker have diabetes. Og i nutiden betyder ulighed også overvægt de forkerte steder, så skal vi ikke lige krydse fingrene for forskerne og ønske dem god arbejdslyst i dag?

Følg Peter Brüchmann på twitter: @peterbruchmann

Kommentarer på denne blog skal godkendes af moderator, så der kan gå lidt tid, inden din kommentar bliver offentliggjort. Kun kommentarer, der holder sig til emnet bliver bragt – så hvis du vil deltage i debatten, så gå efter emnet, ikke hinanden.

9 kommentarer

 1. Erik F.

  Kære Peter Brüchmann. Hold kæft hvor er jeg træt at BT´s sygdomssnak hele tiden!! Der går ikke en dag uden man får smasket blodpropper, cancer, kol, diabetis, blodtryk og alskens dårligdomme i hovedet, når man ser forsiden på avisen. Tag diog og forny jer! Er man ikke i dårligt humør i forvejen, skal I sgu nok sørge for det når man ser BT. Min kone vil absolut abonnerer på avisen, -hvorfor ved jeg ikke, – for jeg havde skrottet den forlængst!!!

 2. Helle Hansen

  Tak for dit indlæg. Min mand har været tæt på grænsen til sukkersyge, og jeg kan stadig ikke motivere ham til at bevæge sig lidt mere. Alt for mange tror, at hvis man får sukkersyge i en vis alder, kan det gå væk igen, men det gør det jo ikke.

 3. John

  @Erik F.

  Du har åbenbart ikke skrottet BT helt siden du laver dette indlæg !!

  Hvis du er så træt at BT, hvorfor læser du den så?

  Jeg kan ikke lide stegt lever, derfor spiser jeg det ikke !

  Måske skulle du lade være med at læse BT? (jeg går ikke ud fra du svare på denne besked, da du jo ikke læser BT:- )

 4. John

  Tak for dit indlæg Peter.
  Min søn på 12 år har haft diabetes 1 siden han var 9 år, og har først fået en pumpe i sidste uge, efter en lang kamp med Skejby. Utroligt at sådan noget udstyr skal være så svært at få.
  Vi er meget glade for pumpen, spec. min søn. Nu er mange af hans stik i mave og ben væk. MEN det kunne blive endnu bedre, for man kan også få en blodsukker måler til pumpen. Men sådan må vi ikke få. Hvis vi fik denne måler også, så ville min søn gå fra ca. 20 stik i finger, arme og ben til ialt 2-3 stk pr. dag.

 5. G. Sørensen

  det må da være muligt at købe sådan en blodsukkermåler og betale for den selv

 6. John

  NEJ jeg ringede til Medronic for at købe en, det kan jeg ikke, de sælger KUN til hospitaler. Ellers havde jeg købt en, for jeg har råd til det !!

 7. jp

  hi der er kommet en ny tester til iphone hedder glucostar

 8. Lone

  Jeg er diabetiker nu på 28’ende år fik det som 17 årig – jeg er så i den gruppe af folk der IKKE kan få pumpe da det er forbeholdt børn og unge at få fingre i dette apparart i første omgang. Men JA uligheden vil aldrig forsvinde – Det som burde være en formsag at få udleveret på sit hospital er en kamp blot at få en samtale i gang omkring og fordi det er jo altså maaange penge det koster det lille modul vi skal forære dig – Men de tænke jo bare ikke langsigtet og kan se at det j´hjælper med til at holde mig UDE fra sygehuset i mange omgange med alle de dejlige følgesygdomme man KAN få og som gør at man er mere udsat for at blive indlag for noget “andet” end sin Primære sygdom (Diabetesen) Fordi følgesygdomme er med til at putte mig i sygdoms helvede mere en selv det at have diabetes er! så lægerne vil ikke være med til at holde mig ude af sygesengen i længere tid ved at give en pumpe – de vil hellere koste mange penge i systemet på at jeg bliver (måske) behandlet for alle de andre ting jeg (kommer til at) fejle i forbindelse med at min diabetes ikke er passet ordenligt fordi der (kan) kommer så mange til i forlængelse af det at have diabetes. De må jo mene det er bedre at bruge penge på at helbredde end at forebygge. Men sådan fungerer ens krop ikke når man er diabetiker og lever på lånt tid, når der tilstøder mange andre sygdomme som hos mig selv.
  Jeg ønsker at begrænsninger på pumper skal væk her og nu, fordi om den koster 30.000 at få her og nu eller det koster på sigt 300.000 – 500.000 at få mig gennem systemet med divese andre tilstødende sygdomme i tiden frem er da et regne stykke jeg ikke ser som særligt svært at finde svaret på – Giv os en pumpe os der har behov, og slip for at vi ender alt for ofte i sygesengen med endnu flere offentlige udgifter som skal betales
  Det kunne man spare mange på at gennemføre – men uha nej det er alt for dyrt at få den skide pumpe jo…….!!!!

 9. John

  Ja det er voldsomt urimeligt at du ikke kan få en pumpe. Jeg kan fortælle dig, at i de få uger min søn har haft pumpe, er hans blodsukker faldet fra 7,5 i snit, til 6,5, og jeg er sikker på vi lander på 6 indenfor kort tid.

  Jeg ved ikke hvor du bor, men “alle” får pumpe i KBH, og Ålborg, har jeg hørt. Vi fik vores fra Skejby.

  Det er helt vildt så godt en pumpe er for min søn. Og når man så tænker på, at man også kan koble en blodsukker på, ja så ville det være en helt omvæltning af min søns liv.

  Jeg håber virkeligt du får en pumpe, kæmp for det, ta’ ikke nej for et svar, råb og skrig indtil du får en pumpe.

  Det er mit jule ønske til dig.

  Go’ Jul, og Godt Nytår.

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.