Kaospiloten Elbæk

Kommentar: Uffe Elbæk er en dreng i kulturens store bolsjebutik – nu må mor på banen

Der er garanti for ballade, hvis man roder lidt for grundigt rundt i kulturlivet. Hør bare, hvad der i 00’erne blev sagt om Brian Mikkelsen:

»Den dårligste kulturminister, vi har haft« – Jan Sonnergaard, forfatter. Eller:

»Stop den mand. Brian Mikkelsen er en katastrofe.« – Politikens leder 22. maj 2002.

Nu er det den radikale Uffe Elbæk, der er trampet ind i kulturens store bolsjebutik med alt, hvad han har. Han har ønsket at gøre op med en række faste spilleregler i kulturens verden. Det er en 100 procent garanti for stor ballade i en verden af voldsomt store egoer, kolossalt stor angst for forandringer (i sig selv lidt paradoksalt i kunstens verden) og pylder over den mindste budgetjustering.

Og så har han ageret ved frit at rive ned fra hylderne i et embede, som er omgærdet af de højeste krav om etik, gennemskuelighed og ansvarsfølelse. Det er her, drengen i bolsjebutikken viser sig. Og det er her, at mor må på banen, hvad enten hun så hedder Margrethe Vestager eller øverste regeringsleder Helle Thorning-Schmidt. Vestager irettesatte ham tydeligt lørdag, men accepterede hans forklaring.

Flere har peget på, at sagen om gøglerskolen og de store middage på institutionen på Enghavevej, kan koste ham ministerjobbet. Jurister og eksperter er lidt mindre sikre, fordi juraen ikke er overtrådt, men ’kun’ vejledende regler for middage. Men det er indiskutabelt uheldigt og udtryk for dårlig dømmekraft, når man lægger fem store arrangementer i en institution, man selv har tætte bånd til. AFUK-skolen fik i øvrigt også en post på den kommende finanslov i form af 6 mio. kr. til oprettelse af en uddannelse i ”nycirkus”.

I et ministerembede skal man – retfærdigt eller ej – agere på den smalleste forvaltningssti i kongeriget. Det burde alle være klar over. Især en Uffe Elbæk, der tidligere i karrieren har prøvet at få hård kritik i forbindelse med rejser, beslutninger i sine jobs, der tilgodeså venner og familie.

Hvilke konsekvenser sagen skal have, må det kommende forløb på Christiansborg afgøre.

Men det er ærgerligt, at Elbæk har styret så præcist ud i spinatbedet flere gange. Den 58-årige oprindeligt uddannede socialpædagog har blandt mange virkeligt spændende projekter i sin karriere stiftet uddannelsen Kaospiloterne i Århus i 1991, og den energi, evne til at se muligheder og nye perspektiver er en af hans fornemste kvaliteter. Og det er sikkert som Amen i kirken, at man får mange fjender, hvis man prøver at pille ved antallet af symfoniorkestre på Sjælland, at gøre Det Kongelige Teater mere markedsorienteret og at rokke ved det etablerede københavnske kulturliv.

Det har Elbæk prøvet, og han er på flere områder som så mange andre af sine ministerkolleger blevet slået tilbage igen. Hans store Marshall-plan for kulturen er endt noget mindre radikal, end han havde drømt om.

Elbæk har fået meget kritik. Fra kulturens verden. Det skal han ikke være ked af. En kulturminister skal ikke bedømmes af kulturen selv. Han skal lave politik.

Hvis Elbæk rider stormen af, vil han være svækket før nye kampe. Alene derfor er AFUK-forløbet uheldigt.

Jeg vil kalde Elbæk for et talent. Men selv 58-årige talenter skal ledes af dygtige ledere.

Følg Peter Brüchmann på twitter: @peterbruchmann

 

14 kommentarer

 1. sofie

  Ja man forstår det med tildeling af venner til div jobs uden om opslag og det hele.Så fx. de “højt kvalificerede” pædagoger,er (man tror der er løgn,men ganske vist)ufaglærte lagerarbejdere og andet “højt kvalificerede”.
  De bliver med det samme ansat som mellemledere og hvad det ellers hedder altsammen.Sådan går det når man er venner med lederne og andre højt på strå-som i fx.Uffe Elbræks tilfælde.

 2. Karsten

  Kære BT. Hvornår indser I, at Venstres kulturborgmester, Pia Allerslev i København har kæmpet for skolen for ny-cirkus. Og tror BT virkelig at det er kulturministeren, der tager stilling til om en skole skal have 6 millioner kr. eller ej? Det er embedsmændene som kommer med en indstilling; det er sådan systemet er i Danmark. Og det synes om om alle journalister har glemt dette.

  Jeg kan forstå at man skal lade være med at ansætte familier og venner mv. når man er kulturminister? Hvor langt skal vi så ud? Kan man så ikke som offentlig ansat tillade sig at ansætte sin fætter? eller kusine? eller halvkusine eller halvfætter? Eller hvad med en ven som kender en ven som man også kender perifert?

  Og hvordan tror Peter B. at aviser ansætter deres journalister? Mon ikke man også der skeler til de uopfordrede ansøgninger man har…

 3. andersen

  @ Karsten
  Hva.. er du spindoktor for de radigale, Elbæks mand eller bare almindelig faktafornægtende?

  Uffe har pampet sig selv op i et hjørne og svineriet med skatteborgernes penge skal have konsekvenser. Denne sag bliver en minus sag for fru statsminister Vestager.

 4. Jens

  Endnu engang leverer Peter Brüchmann ene mand en analyse, som når ufattelige højder. Mon ikke at Uffe Elbæk når han har læst den, for det gør cirkusministeren utvivlsomt, vælger at gå af, flytte hjem til Aarhus og tie stille resten af sit liv? For når oraklet Peter Brüchmann har talt, så giver alle op.
  Utroligt at Brüchmann på trods af sine enestående analytiske evner, kun har kunnet drive det til en dansk formiddagsavis og opstarten af en lille kursusvirksomhed med kun ham selv ansat. For verden må da snart få øjnene op overfor en mand, der hver eneste dag kan skrive dybe analyser om sport, medier og politik.

 5. Anders

  Hej Karsten. Du skælder og smælder til højre og venstre, journalister, BT får lige en tur. Tror du, at du er til en fodboldkamp og ukritisk skal heppe på hjemmeholdet??

  Hovedpersonen selv er ellers ked af sine dispositioner, Vestager er også ked af det, og selv Enhedslisten er ked at det.

  Men du er ikke ked af det Karsten. Du kan ikke se disse fejldisposition, men måske du skulle åbne øjnene…

 6. SA

  typisk radikalt. dette parti har kostet danskerne milliarder med deres “kulturberigelse”,
  at den radikale nulbon af en kulturminister er totalt uegnet til jobbet kommer vel ikke bag på nogen.
  Og når Peter B.kalder Elbæk for et talent, gør han jo tykt grin med denne ja cirkusklovn.

 7. Pedersen

  At kulturministeren ikke ønsker den pinlige sag undersøgt
  af uvildige,- er der jo en helt klar årsag til: Nemlig at han er hunderæd for, at der så kommer de sandheder, som han ihærdigt forsøger at skjule,-frem!
  Men det blir jo spændende at se hvad der videre sker i “cirkusset”,- og om sagen,- akkurat som statsministerens
  blot bliver dysset ned-og skrinlagt…

 8. J.Hansen

  Ja, lad os bare beslutte, at fra nu af kan kriminelle selv bestemme, om de vil undersøges. Det er den vej det blæser!

 9. Thomas Nielsen

  Hvorfor kom jeg til at tænke på Klaus Bondam? Samme parti, samme sexuelle orientering og samme holdning til at vennerne også skal deltage i festen. Han har oven i købet fået det fede ben at være leder af Det danske Kulturinstitut i Bruxelles. Gad vide om der ikke skulle være en fed tjans til Uffe, når han nu er færdig med festen? Måske endda en fordel for os skatteborgere!

 10. M.Kristensen

  Man skal aldrig lade bøsser være ansvarlige for større pengebeløb – så skal der FESTES – det ligger i deres dna.

 11. P.Mogensen

  Det er rigtigt, M. Du har selv været derinde. Ligesom jeg. Man har et vist udsyn, når man har haft sin gang i finansministeriet, ikke sandt M [kluk kluk].

  Så fik vi edificeret hinanden. Sandheden er jo at …

 12. Jan A

  Prøv med samme nidkærhed at gå tidligere Venstre landbrugsministre efter i sømmene. Der vil man finde langt grovere eksempler på nepotisme – og for langt større beløb. Elbæk er den nok mest aktive kulturminister nogensinde (måske bortset fra kultur-Niels) men han er også interesseret i det mere alternative. Det er let at gøre grin med det.

 13. Hans P

  Der var den igen. At andre også har fejlet, undskylder ikke nuværende ministre.
  Elbæk har hele sit arbejdsliv arbejdet for offentlige penge, jeg tror, at han har svært ved at forstå, at han i sit nuværende embede, ikke kan fortsætte med at bruge af andres penge til egen og nærmestes fordel

 14. lone

  Det er da pussigt , ikke ,at det sted med de “højeste uddannelser” (ikke hjerner) er DER, hvor de opfører sin som de mest børnehave primitive, ikke!
  TÆNK OVER DET !

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.