Tryk K for katastrofe

Kommentar: Konservative har en politik, der burde passe godt til nutidens Danmark, men rutcher kun baglæns

Lars Barfoed er så konservativ, at det næsten er en karikatur. Søn af to konservative forældre. En far, der kæmpede på britisk side under krigen. Unge Lars kørte fløjtende hjem til Løgumvej, da han som kun 20-årig blev valgt ind i byrådet i Rødovre – med slips.

Nu har partiet under hans ledelse sat faretruende kurs mod spærregrænsen og blev fredag for anden gang mødt af en meningsmåling på 2,7 procent.

Retfærdighed findes ikke i politik. Vælgerne har altid ret. Der findes ikke noget ’fortjent’ eller ’ufortjent’. Men vi har at gøre med et parti, der mente, at efterlønnen skulle afskaffes og fik læsterlige klø for det. Så blev det gennemført med en nytårstalende Lars Løkke Rasmussen som kaptajn.

I mange år i Fogh- og Løkke-perioden ville De Konservative gerne tale lavere skat. Og fik læsterlige klø for det. I år blev skatten på arbejde så sat ned af en SF-minister og senest gik Lars Løkke planken ud og placerede Venstre der, hvor Konservative længe har stået med nulvækst, lav skat og fuldtonet fokus på erhvervslivet og arbejdspladser. Ved valget sidste år var Løkke ikke ligefrem tilhænger af nulvækst og skattelettelser.

I en mellemregning var det Barfoed, der kæmpede for borgerlig deltagelse i forsommerens skattereform, mens Løkke var dampet til Rio. Men det blev Løkkes folk, der strålede på trappen, da den sensationelle aftale var indgået.

Johanne Schmidt-Nielsen spruttede og den politiske kommentator Niels Krause-Kjær kaldte det ligefrem »Rio Barfoed-forliget«. Men vælgerne var stadig ikke grønne af hverken begejstring eller misundelse.

I et 2012, hvor stramme økonomiske reformer, hård styring af de offentlige udgifter og en vis grad af anstændighed i den måde, vi som samfund agerer synes De Konservatives politiske indhold skræddersyet. Men vælgerne synes det modsatte.

I marts skrev den tidligere konservative formand Hans Engell, at Barfoed var en færdig mand i spidsen for partiet – senest ved næste folketingsvalg.

Om mindre end et år er der kommunalvalg, hvor partiet skal forsøge at forsvare 12 borgmester-positioner.

Paradoksalt nok blev Konservative ved kommunalvalget i 2009 spået en øretæve, men endte med at gå frem til godt 11 procent. Det sker næppe igen. En tommelfingerregel indenfor kommunalpolitik siger, at halvdelen af de landspolitiske tendenser slår igennem ved kommunalvalget, men også den siddende borgmesters aktuelle resultater spiller en stor rolle.

De stakkels Konservative på Christiansborg bliver ved at tale om Schlüters komettur fra sløje tal til 42 mandater i 1984 og De Radikales balance med de to procent til Margrethe Vestagers rolle som førsteskriver på regeringsgrundlaget i 2011. Og hvad skal de ellers sige?

Er det Barfoeds skyld? Kan man bebrejde Joachim B. Olsen, at det er ham, der får lov at sidde i tv og sige ’verdens største offentlige sektor’, så man tror pick-up’pen har sat sig fast? Kan man bebrejde
Venstre for at blive liberale igen?

Kan man bebrejde Barfoed for at være ægte og autentisk konservativ og ikke have lyst til at forstille sig eller lege pauseklovn?

I 50’erne, da Barfoed blev født, lavede Hitchcock filmen ’Dial M for murder’. Nu kan man sige: Tryk K for katastrofe.

Følg Peter Brüchmann på twitter: @peterbruchmann

23 kommentarer

 1. Jens petterson

  Lars Barfoed mangler simpelthen den gennemslagskraft i medierne der er livsnødvendig i dagens politik . Virker som en seriøs og intelligent politiker men K bliver nød til at få en ny frontfigur . Skulle prøve med en ung sulten politiker der kan sætte LA og V på plads når det kræves.

 2. Jens

  Endnu engang sidder man tilbage efter at have læst overmennesket Peter Brüchmanns blog og er i chok over det fantastiske niveau. Aldrig før har Danmark set en mand, der kan analysere noget så dybt og så fantastisk på så kort tid. Alle hverdage er han klar med en analyse, som er på Nobel-pris-niveau.
  Vi danskere må kræve at Peter Brüchmann stiller op til næste valg, for med en så stor begavelse vil han ene mand både kunne gennemskue nutidens problemer og løse dem. Utroligt at det eneste han har kunnet drive det til udenfor en avis er, at lave en lille kursusvirksomhed. Den må da også lide forfærdeligt under, at Peter Brüchmann bruger alle døgnets timer på at sidde og lave dybe analyser som den om de konservative. Måske var det noget for K at hyre denne fantastiske analytiker, for så ville alle deres problemer da være ovre på en formiddag.

 3. Hvad fandt du Brüchmann?

  @ Peter Brüchmann : Under din tid som chefredaktør for BT, sendte du to journalister til Schweiz for at dække Stephen Kinnocks farverige privatliv. Men efter et opkald fra Helle Thorning kaldte du dem tilbage, og de måtte ikke engang skrive om et tilfældigt møde i lufthavnen med statsministerens noget feminine mand. Hvad fandt du, som du ikke måtte bringe? Hvad kunne Helle Thorning true dig med? Hvad gav hun dig i stedet? Er du i lommen på Helle Thorning?

 4. Erik Morsing

  Noget af forklaringen kan nok være Barfoeds lidt tilbageholdende karakter. Han er ikke så frembrusende, som vi ser det hos andre for eksempel Enhedslistens forkvinde, men jeg foretrækker Barfoeds stil. En anden forklaring kan være rent psykologisk. Man har det med at forlade en synkende skude, det er selvforstærkende og endelig kan Lene Espersen og Henriette Kjær være de to dark horses Især Henriette trak mange stemmer med sit altid smilende ansigt.

 5. Jesper G

  Jens 21:11:
  Respekt. Især fordi klokken pt. kun er 20:56.

 6. Bo hansen

  Skomager bliv ved din last hedder et gammelt ordsprog. Det burde P. Brukchmann også gøre. Hans observationer er for subjektive til at blive taget alvorligt

 7. Peter sørensen

  Jeg mener, at Barfoeds problem ligger i, at ordentlige mennesker ikke får et ben til jorden i dansk politik? Næ, kan man ikke kæfte op som Johanne SN, være perfid og ondskabsfuld som Pia K eller vende 180 grader i ens holdning uden at føle at der er noget galt med det som HTS og LLR, ja hvad laver man så i Folketinget?

 8. Erik Bilsted

  Jeg har ingen mening om Peter Bruckmann, men han har en pointe, at det er en usædvanlig situation, at en reel og seriøs politiker, der ikke falder for fristelsen til at slå sig på de tåbelige enkeltsager, som præger dansk politik, ikke kan værdsættes for det. Kuglestøderen optræder som pauseklovn, en hel flok DF’ere som fremmedfjendske og endnu flere fra enhedslisten med ønske om revolution og nedlæggelse af egendomsretten.Barfod holder sin sti ren og alt respekt for det. Det kan godt være, at vælgerne altid har ret, men de får som fortjent med den flok nisser, der ikke er i stand til at føre landet ordentlig igennem en finansiel krise.

 9. Claus

  Kære Erik og Peter,

  Når I skriver han holder ved sine holdninger, er det så mht EU I mener?

  For et halvt år siden kunne det ikke gå hurtigt nok med at komme med i euroen, og lige pludselig er de kritiske overfor hele EU.

  Herudover bevæger de sig på grænsen til landsforræderi, og under alle omstændigheder korrumpering. De seneste to store aftaler som har haft voldsom økonomisk betydninger for Danmark, er forhandlet hjem af konservative.

  Olieaftalen af Bendt Bendtsen (ham der lynchede sin søn offentligt hvorefter han var tavs som vinden med hans egne våbentransporter), som fra flere sider vurderes at være 9 mia for lavt, og med såkaldte ‘ustabilitetsforhold’ som man ellers kun ser i U-landskontrakter.

  Herefter bankaftalen hvor det igen besluttes at gevinsterne skal gå udenom Danmark. Forhandlet hjem af den løgnagtige Lene “Ja, nu er jeg jo fra Hirtshals” Espersen.

  Allermorsomst er det, når man forestiller sig en konservativ politiker der seriøst stiller sig frem og beklager sig over den røde regerings “skalten og valten” med danskernes penge.

  Og så igen, hvordan skulle en konservativ nogensinde kunne sige fra overfor en fra overklassen?

  Kære konservative, prøv at lev op til jeres motto om økonomisk ansvarlighed i stedet for at pisse værdierne ud af landet. Det er egentlig det eneste jeg kræver af jer.

  Korrupte narrøve.

 10. Kaj Hansen

  Barfod sælger ikke billetter, så enkelt er det.
  Når han taler så virker det som om han kæmper med en mimik der viser foragt overfor dem han taler til.
  Han tror at det med at være det lille regerings/oppositionsparti drejer sig om at være i opossition til Venstre og bekæmpe DF med næb og klør. Det er der kommet mange tåbelige ting ud af – en tur i sengen med Vestager – afstemning om euroèn etc etc.

 11. Mark Hulstrøm

  De konservative fører samme politik som venstre. Det har de gjort siden Hartling regeringen i 1975. Hvem kan nævne 5 mærkesager, hvor der er forskel på de 2 partier???? Befolkningen har opdaget det. Og derfor tror jeg. At de konservative dør ved det kommende folketingsvalg.

 12. Ole

  Det er såmænd meget enkelt. Lars Barfoed og dermed Konservative var illoyale overfor det borgerlige Danmark ved i valgkampens sidste dage at erklære støtte til Margrethe Vestager, når blot hun kom i regering. Det var ca. 8.000 tvivlere, der gav Vestager-Thorning regeringsmagten. Mange tænkte, da han var så villig til at ville samarbejde, før det endeligt stod klart at VK-regeringen ville falde, at så kunne det jo være et fedt, hvem man stemte på. Og nu skal vi så “brække os dagligt” over at se dem tituleret som ministre på grund af hans illoyalitet. Det var fatalt for Konservative – det straffer vælgerne. Den eneste måde Lars Barfoed kan gøre noget godt for partiet nu er, at han omgående trækker sig og helt forlader folketingsgruppen – og så kan han i øvrigt hvis det i de seneste dage fremførte i pressen er korrekt – tage fremskridtsmanden Tom Behnke med sig – hvis folketingsgruppen da ikke selv smider de to herrer ud. Der må borgerlig ordentlighed til igen i det parti og så skal man ikke have en for bordenden, der tror han sidder i en arbejdsgiverorganisation og skal lande et kompromis med en faglig organisation. Han skal som formand kæmpe for at få ministerposterne til de borgerlige – og han gjorde det modsatte. Desværre går der på grund af Lars Barfoed alt for længe inden Vestager-Thornings regeringsperiode løber ud. Hvor er det trist – men fortjent at det får konsekvenser for Konservative. En lærestreg om illoyalitetens pris!

 13. meanman

  Hmmm, Lars Barfoed er en katastrofe…!
  Vælg en anden formand, så skal det såmænd nok gå fremad igen…

 14. Hansen

  Hvem fanden har lyst til at stemme på dette snobbeparti bestående af ældre mænd og hattedamer.

 15. Erling Rasmussen

  I lokalpolitik har De Konservative altid klaret sig godt.
  I 45 år har jeg boet på Frederiksberg, hvor der altid har været en konservativ borgmester til flertallets tilfredshed. Det er naturligvis uvist, hvordan det vil gå ved næste års valg, men det er svært at forestille sig, at de røde skulle tage over.
  Det konservative partiprogram indeholder mange rigtige standpunkter, men andre partier har hugget de bedste bidder af det, der engang var De Konservatives særkende.
  Den afgørende fejltagelse for partiet var, da Lene Espersen fyrede Per Stig Møller som udenrigsminister og satte sig selv i stedet for derefter at holde ferie.
  Da begyndte nedturen for alvor, og kiv og strid i partitoppen gør det ikke lettere for partiet at finde sympati hos vælgerne.
  Formandsskifte har været prøvet uden held, og hvem i partiet skulle i øjeblikket kunne gøre det bedre end Lars Barfoed?
  Uden ro i inderkredsen kommer partiet ikke over spærregrænsen ved næste folketingsvalg.

 16. Grethe Hansen

  Lars Barfoed har hverken format eller Karisma til at lede Partiet. Find en anden inden tiden udløber for det
  Konservative parti.

 17. Jens Peter Hansen

  Nu faldende tilslutning til de Konservative jo en tendens, som har været der en årrække og ikke kun siden Barfoed har frontet partiet.

  Og jeg tror egentlig ikke, flugten fra de Konservative har så meget med Barfoed at gøre, men mere med folk som Lene Espersen, Henriette Kjær og Bengt Bendtsen.

  Henriette Kjær med svindler-kæresten.

  Bengt Bendtsen, som overså forhandlinger om Danmarks undergrund og så satte sig direkte i en bestyrelsespost hos ….. jamen, han er jo også politibetjent, så det er jo helt klart, at han er et enormt bestyrelsesaktiv.

  Og så er der Lene Espersen. Politisk ansvarlig for bla Bankpakke II. For det alene skulle det personligt glæde mig, hvis de Konservative faldt under spærregrænsen.

 18. Steglich-Petersen

  K lugter af Rigsret. Først Ninn og nu Espersen.
  K for statskriminalitet. Såre enkelt, banalt og skræmmende.
  Luk det forbryder parti !

 19. Erik B. Berthelsen

  Som tidligere konservativ tillidsmand har det gjort ondt at iagttage Det Konservative Folkeparti`s rutchetur mod endestationen. Årsager har der været nok af, men i hovedtræk ser det ud til, at de konservative stadig ikke har læst på lektien. Havde de gjort det, ville de have set, at de konservative intet har til fælles med liberalisterne, som jeg personligt betragter som associale. Når Peter Brüchmann betegner Barfoed som ægte konservativ, har Peter heller ikke forstået, hvad ægte konservatisme egentlig står for.

 20. Indignados

  Simpel løsning!
  Udskift konservativ,med Retsforbundet?
  Med lov skal land bygges,og ikke med, corruption skal folket slavebindes=Bankpakker ang mass!

  Konservativ Accumulator Saxonisk invest Rothschilds Upside model,100 millioner værd? guld prisen,to gange dagligt.Det er Mærsk endnu engang!

  Den såkaldte demokratiske model,er slaveriet i Kejserens nye klædder,alle ved det,men igen har kuglerne,kun dem der smidder ned over de Brune folk,fik du den Fugh?Patriots i Tyrkiet,skal vi alle nynne Euromed Barcelona 1995=Arabisk forlår??
  Illusionernes Einsteinmodel!

 21. Stone sure

  Havde man i tide fyret Lene Espersen og Henriette Kjær og tilstået magten til et par fornuftige mennesker med en anden dagsorden end den blotte ligestiling, ville de konservative nok have haft en chance.
  Det rækker sgu ikke at give magten til dumme og ignorante individer; kvinder såvel som mænd.

 22. Erik Leigel

  Barfoed virker som et hæderligt menneske. Det der er galt er de gaster han har hyret til den synkende skude.

  Partiet forsøgte i forrige årtusinde kollektivt selvmord. Det mislykkedes. Mon ikke partiet har mere held ved næste valg ?

 23. Stefan W. Olsen

  De Konservative er næsten mere hæderlige end resten af blå blok, men Lars Barfoed har bare ikke lederevnen – hans lederevne af K er ringere end Helles lederevner af S.

  Connie Hedegaard vil være et godt bud som ny K-formand, men først må Lene Espersen ud, så CH ikke får flere svinere.

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.