Pas på farerne, Bjarne

Kommentar: Bjarne Corydon er en meget ambitiøs og meget, meget ansvarlig mand – i denne uge blev det for meget

Finansminister Bjarne Corydon er røget ud i sit hårdeste stormvejr i godt 13 måneder i embedet. Og det siger immervæk en del, når man som minister- og folkevalgt-debutant har skullet manøvrere sig igennem finanslovsdrama, betalingsring, skattereforms-eksplosion og fast billet til aften- og natarbejde på Slotsholmen.

En nu famøs SMS med start-teksten »Kære Helge« blev afsendt mandag formiddag til formanden for de kabineansattes fagforening, Helge Thuesen, midt i de afgørende forhandlinger om SAS’ redning.

I lukker SAS, hvis I som de sidste ikke skriver under, var det fortolkede budskab, som Corydon ville være helt sikker på, at fagforeningsfolkene ikke gik glip af.

Lige ved siden af modtageren sad FTF-formand, Bente Sorgenfrey, som allerede tidligere i forløbet havde været ude med kraftige advarsler til Finansministeren om ikke at blande sig i det, der var et anliggende mellem arbejdsmarkedets parter.

Forestil dig lige presset, der også var på CAU-(kabinepersonalets fagforening) og FTF-folkene mandag formiddag. Et nej fra Sorgenfrey og Thuesen, og SAS havde ifølge Corydon, SAS-formand Fritz Schur m.fl. været lukket. Så kunne Sorgenfrey godt have bestilt en flybillet langt væk, hvis hun ikke ville blive »kvinden, der lukkede SAS« og ende et varmt sted 23. juni næste år.

Nu blev aftalen som ventet indgået. Det var den formentlig også blevet uden SMS fra Corydons telefon.

Det fyger med hårde fordømmelser af Corydon. »Kan han blive på posten«, spørger DRs P1 før et radio-tema torsdag morgen. Nok lidt hårdt sat op, men når man i forvejen har et scenarie, hvor især fagbevægelsen kæmper for at bevise sin berettigelse i 2012 og Socialdemokraterne har store problemer med vælgerskaren, så har vi et meget pikant slagsmål, hvor den indre linje er stærkt beskadiget af især sammenbruddet i trepartsforhandlingerne i foråret, hvor Corydon ville skyde genvej med at sløjfe to helligdage fremfor at lave en ordentlig aftale.

Det er et paradoks, at arbejdersønnen fra Kolding lige nu er det onde selv for fagbevægelsen og en stor del af venstrefløjen. Undertegnede har interviewet en række af de fremtrædende ministre det seneste års tid, og Corydon er en af de, der kan tale mest glødende om at skabe politik og dreje på samfundets haner ud fra de værdier, der har skabt Socialdemokraternes værdier.

Men han er også en meget ambitiøs og meget, meget ansvarlig mand, der har sat pengene over politikken i denne sag.

Han havde bestyrelse og direktion siddende i lokalet. Alligevel agerede han både som den ejer, staten ved Finansministeriet er i SAS (14,3 procent) og som den politiker, der havde kæmpet med Norge og Sverige og havde rigtigt mange danske arbejdspladser på spil. Dermed fik han rodet sine to kasketter helt sammen.

De fleste kan formentlig sætte sig ind i, hvor meget der var på spil og hvor meget en konkurs ville skade Danmark og det arbejde, der var lavet. Det samme gælder det arbejde, vi andre ikke kan se med at få tre forskellige regeringer og nogle banker til at blive enige om en plan.

Men det  var stadig en markant fejl af Corydon. Han bør på alle måder lære af den.

Men at bringe hans position som minister i spil er skudt forbi målet.

Følg Peter Brüchmann på twitter: @peterbruchmann

 

17 kommentarer

 1. Søren Vammen

  Helt og aldeles uenig denne gang, undtagelsesvis… – han ejer en del af butikken og har pligt til at råbe vagt i gevær på skatteydernes vegne – mesterligt lederskab…. der er altid et konkret og et generelt niveau – han interagerede på et konkret niveau hvilket jeg mener var aldeles pasende, modsat hvis han havde gjort det på et mere generelt niveau ift. generelle overenskomstforhandlinger…. og så skal de ellers se at få solgt det skidt…..

 2. vagn richard jensen

  skandale af pamperbjarne,det er jo kun et spørstmål om tid inden s.a.s.lukker.pas dig selv,og bland dig uden om,eller bland dig i stedet om helles snyderi i skat.

 3. vagn richard jensen

  søren vammen.

  god socialkammerat,dem vil du aldrig se fejl på,hvad er forskeld på s.a.s.og et privat firma,der ikke kan køre rundt på grund af uduelig ledelse,hvis ene formål er forsat at rage til sig,som pamperbjarne selv.

  hvor må de ansatte,have en sur smag i munden,over at have så kurrupt en fagforening.

 4. Karin Nielsen

  Nu er fagforeningernes tid ved at være en Saga blot. Vi har Bjarne Coridon til at bestemme prisen på arbejdet rundt omkring.
  Der bliver masser af penge ledige til den enkelte der står i en fagforening, masser af ledige kontorbygninger( de kan bruges til at huse de mange flygtninge der kommer til DK pt.) og ledig arbejdkraft fra dem der ikke mere skal varetage fagforeningernes interesser. Kan lige se for mig , at Paul Skov Christensen skal være jord- og betonarbejder igen, sammen med bl.a polakkerne, til en løn Bjarne Corydon bestemmer.

  Det er sandelig en fin rød regering vi har fået.

  S er ved , sammen med fagforeningerne ,at save den grn over de selv sidder på.

  Flot arbejde ,den Bjarne Corydon, laver

 5. Poul Olsen

  Godt gået Bjarne, hele hysterisagen er typisk for EL og DF og så er der også lige et orakel fra V der hopper på hysterivognen

 6. Kim J.S. Andreassen

  Selvfølgelig skal Corydon ikke lægge pres på de forhandlende parter, det svare jo til at alle der har aktier i en virksomhed blander sig i overenskomstforhandlingerne.
  Det er uhørt og viser bare hvor magtbegærlig han er.
  Forhandlinger foregår mellem ledelsen af virksomheden og arbejdstagerne. Aktionærer har intet at sige i den forbindelse.

 7. Hans Hansen

  Fagforeningerne kan jo kun være tilfredse med resultatet af deres 100 mio. Kr. Investeret i at få denne regering.

  Hvordan havde Socialdemokraterne mon hylet, hvis det var en Claus Hjort, der havde lavet samme stunt.

  Nu er pamperne og sosserne bekymrende passive!

 8. Søren

  Mon ikke det havde været sundere at lukke SAS og komme videre.
  Selskabet er notorisk så gennemsyret af politiske særinteresser, privat grådighed og organisatorisk dovenskab, at det næppe holder sig i luften ret længe efter denne sidste patetiske og meget spektakulære oprydning.

 9. J. Hansen

  Corydon!
  Er det ikke ham, der blev lusket ind ad bagtrappen, da Sass Larsen blev smidt ned ad bagtrappen?
  Jo det er ham!
  “ansvarlig”?. Ikke tale om!
  “Ambitiøs” med karrieren? Ja MON ikke!
  Udskriv valg nu! Danskerne vil ikke have jer!

 10. andersen

  I Thornings skattesnyder sag trækker man en minister i retten for at blande sig i et sagsforløb – her blander Corry sig i noget han absolut ikke har noget at gøre med.
  Hvor er den moralske forskel?
  Og Helle skyder, endnu engang, sig selv i foden ved at stå frem og rose en handling der stærkt signaler at fagbevægelsens forhandlere ikke har nogen betydning længere.
  Nu kan ministrene åbenbart bestemme løn og arbejdsforhold. Hvad skal vi med fagbevægelsen? Har den mistet sin betydning?

 11. Sven Reinhold

  Efter min opfattelse viste Corydon stor ansvarlighed.
  I den forgangne uge udtalte den ene expert efter den anden problemerne ved de mange overenskomster.

  Bjarne Corydon har udvist sund dømmekraft og ansvarlighed, og forstået vigtigheden i at fastholde SAS som virksomhed i Danmark. Tak for det Corydon.

  Såvel bestyrelse som fagforeninger må efterrationalisere hvorfor det var nødvendigt at udsætte medarbejderne for den umenneskelige behandling. Det er kort og godt uhjælpeligt ringe!!!.
  Ifølge bestyrelsesformanden havde fagorganisationerne længe været oplyst om planen. Hvis det er korrekt så må fagorganisationerne stå til ansvar over for deres medlemmer!!!

  Virksomheden SAS har desværre på den hårde måde lært hvad den globale konkurrence betyder, og det vil klæde bestyrelsen uvildigt at få undersøgt hvad hovedårsagerne har været til den katastrofale udvikling for SAS. Har strategierne være forkerte – manglende effektiviseringer – for lav produktivitet – hæmmet af fagorganisationer – hæmmet af det politiske ejerskab – forkerte investeringer mm.

  Jeg ser frem til at politikere/ledelser/fagorganisationer har fået undervisning i hvad global konkurrence medfører, og at det er pligtforsømmelse ’ikke at udvise rettidig omhu’ omkring forbedring konkurrenceevnen.

  Det virker skræmmende, at partipolitik tilsyneladende forhindrer en fremadrettet forbedring af konkurrenceevnen indeholdende de gode intentioner fra såvel rød som blå blok.
  Opråb til politikerne!!! Kom på forkant og vedtag en helhedsløsning hvor alle nødvendige parametre tages i brug herunder lønstop – lønreduktion – uddannelse – skattesænkning – brugerbetaling – jobsikkerhed – reform af dagpengesystemet efter forsikringsprincipper – overførselsindkomster – større personligt ansvar for at klare sig selv mm.

 12. Erik Hansen

  Finansministeren repræsenterer en af ejerne så han er overhovedet ikke gået for vidt. At han samtidig så også varetager samfundsmæssige hensyn ved at gøre opmærksom på konsekvenserne for samfundet er en anden ting. De danske piloters formand har jo heller ikke på noget tidspunkt følt sig “truet” af finansministeren.Corydon handlede ansvarligt. En ansvarlighed som blev modtaget i den rette ånd af i hvert fald en fagforening, nemlig piloterne.

 13. Nanna

  Hej debattører! Er der aktive brugere, der har lyst til at deltage i et lille interview?

  Jeg er en 28-årig studerende, der får en masse ud af at læse kommentardebatter og gerne vil undersøge lidt om hvordan, hvor ofte, og hvorfor I debatterer herinde. (Interviewet kan evt. foregå via chat, mail eller Skype.)

  Hvis du har lyst til at hjælpe, og synes det kunne være sjovt at deltage, så send en mail til: debatinterview@gmail.com

  Mvh. Nanna

 14. Niels Aakilde

  Nu har jeg læst en del af de indlæg som er skrevet. Jeg kan kun sige, det er sure opstød fra folk som vil stemme på en statsminister, der ved store kongresser som Danmark selv afholder, sidder og snork sover. det må være misundelsens brød der skal sluges, fordi der nu sidder en regering som har syn på sagen og handler.

 15. birgitte t

  Er sikker på, at SAS’ medarbejdere med organisationer til gavn for SAS havde fundet en løsning uden Bjarne Corydons sms.
  Artiklen beskriver Corydon som en meget ansvarlig mand. Det er muligt, men det er samtidig en undervurdering af BC at tro, at medarbejderne samt organisationerne ikke også er ansvarlige.
  Men Corydons indblanden er hyklerisk, når man hele sommeren og efteråret har kunnet læse om repræsentanter fra den røde regering, som har anklaget de borgerlige og især Venstre for at ville ødelægge arbejdsmarkedets berømte danske model, bl.a. i striden om 3F og Vejlegården samt Claus Hjort Frederiksens seneste udmelding om løntilbageholdenhed.

 16. Børge R. Jensen

  DSB fik vist også et wake-up call nogenlunde samtidig bare med modsat fortegn. For DSBs vedkommende var det køreplaner, der nærmede sig udløb, men nu åbenbart er distribueret ud i Europa. Det er sket inden for de seneste uger.

  I hvert fald indgik DSB og tyske DB Systemtechnik en rammeaftale d. 7. november. Den løber i tre år med mulighed for forlængelse.
  http://www.deutschebahn.com/de/hidden_rss/pi_rss/3043680/h20121107.html .
  For en måned siden var DSB meget defensiv og ville ikke konkurrere. I seneste kvartalsrapport i sidste uge var det vigtigt for dem at konkurrere og sammenligne sig med andre europæiske togselskaber.

  Jeg gætter på, DSBs ledelse fik et wake-up call fra sine europæiske kolleger om, at DSB var savnet på det europæiske marked, hvor togselskaber konkurrerer med andre rejseformer inkl. rutefly.

 17. Kim Larsen

  Ja, rigtigt Hr. Niels Aakilde. Danskerne har glemt alle V bandens uløkker ? Men de fleste der skriver her er købt og betalt af v press..

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.