Al magt til erhvervslivet – eller?

Kommentar: Det bliver svært at være venstrefløj, hvis det hele handler om markeder og nye arbejdspladser

I amerikansk politik fylder industrien en del. Især i disse år, hvor USA har høj arbejdsløshed.

Derfor skal skatten være lav, lønnen i ro og alt det, vi kender fra den danske debat. Men industriens magt er måske også årsagen til, at USA er ufattelig langt fra at være verdens klimaduks, selv om Barack Obama for fire år siden trådte til med gode intentioner.

Herhjemme får vi industriens magt skåret ud i den aktuelle debat – bøjet i neon, leveret i pap, hvis du ønsker det eller sågar med en lyserød sløjfe fra Ole Sohn, der i dag torsdag blev hele højrefløjens krammebamse, da han på forsiden af Børsen talte om lavere skat, løntilbageholdenhed over de kommende år og sågar, »at den offentlige sektor også skal bidrage til at skærpe konkurrenceevnen.«  Altså den gamle kommunist med en opfordring til at gøre den offentlige sektor mindre for at skærpe konkurrenceevnen.

Sohn har været erhvervets minister og besøgte i årene før mange store danske virksomheder. Så det er ikke bare et kikset vådeskud fra en forhenværende.

Jeg hørte i dag om en stor dansk entreprenør-virksomhed, der skal lave virkeligt mange store anlægsarbejder i Danmark de kommende ti år, men som nu anslår, at op til 70 procent af disse arbejdspladser skal besættes af udenlandsk arbejdskraft på grund af danskernes ikke konkurrencedygtige løn. Og virksomheden har tilmed for et par år siden analyseret, at der vil blive mangel på håndværkere. Men det bliver altså ikke med dansk pas. Det er fakta som disse, Sohn reagerer på.

Venstre er igang med at positionere sig på denne ret entydige og altdominerende dagsorden. Det vil vi se de kommende dage, hvor Venstre har landsmøde i Herning. Og det er strategisk set klogt nok. Men hvor langt kan denne dagsorden tages? I denne uge varslede Venstre et opgør med dele af miljøpolitikken, igen fordi det koster arbejdspladser. Nogle vil her måske sige: Skal man kunne tillade sig alt, hvis bare det passer på at gavne erhvervslivet?

”Venstre har kun flirtet ganske kort med en grøn dagsorden. Med denne melding vender Venstre tilbage til, at det er erhvervsinteresserne, der står klart over hensynet til natur og miljø,” sagde Ella Maria Bisschop-Larsen fra Danmarks Naturfredningsforening.

I et historisk lys talte højrefløjen om ’markedet’, mens venstrefløjen talte om ’demokratiet’ i den politiske debat.

Siden talte centrum-venstre så i lidt nyere tid om ’velfærden’. Det gjorde den borgerlige fløj så i øvrigt også.

Og endelig kan centrum-venstre – der tegner den nuværende regering – i debattens generation 3.0 kan betegnes som ’markedet med et menneskeligt ansigt’.

Sådan vil regeringsfløjen ikke selv betegne det. Men lige nu er der ikke meget andet end at bremse nedturen ved at styre økonomien stramt. Det er derfor, at man taler om en borgerlig økonomisk politik i en rød regering. Det er også derfor, at der udfoldes mange bestræbelser på at tænke nye politiske tanker på venstrefløjen, der i den grad kæmper for at sætte sin egen dagsorden – eller skabe sit eget ’politiske projekt’, som man ville sige hos Mogensen & Kristiansen.

På denne blog er det fast rutine fra nogle af de meget sure mennesker, der åbenbart alligevel læser alle blogs på bt.dk at pege på, hvor blå undertegnede er og hvor blå BT er. Lad mig derfor invitere til debat:

Vi skal fokusere på arbejdspladser, også meget mere end på at sikre høj indkomst, når man ikke er i arbejde. Men vi skal ikke ryge i grøften, når erhvervslivet vipper med ørerne og taler om arbejdspladser. Vi skal ikke som Venstre lægger op til, slække på miljøpolitikken med mindre en lov er tåbelig.

Og så skal rød blok formå at være andet end ’markedet med et menneskeligt ansigt’. Det handler om at spille efter egne regler. Ikke efter andres.

Følg Peter Brüchmann på twitter: @peterbruchmann

 

17 kommentarer

 1. Kurt Jacobsen

  Kære Peter Brüchman

  Tak for velvalgte ord og overvejelser

  Kurt Jacobsen
  Professor dr. phil.

 2. tidligere kritiker

  Jeg har tidligere kritiseret dig men denne gang er jeg enig.

  Ved at følge markedet bliver det en lang vej mod bunden hvor de multinationale virksomheder kan spille landene ud mod hinanden i kamp om at slække mest på miljø og arbejdsforhold.

  Man burde i stedet arbejde på at alle lande indfører nogle minimumstandarder.

 3. Hvad fandt du Brüchmann?

  @ Peter Brüchmann : Under din tid som chefredaktør på BT, sendte du to journalister til Schweiz for at dække Stephen Kinnocks kulørte privatliv. Men efter et opkald fra hans formodede hustru Helle Thorning, kaldte du journalisterne hjem. Hvorfor var du i lommen på Helle Thorning, hvad truede hun med og hvad gav hun dig til gengæld for ikke at skrive om den påståede mands privatliv?

 4. Jens Peter Hansen

  Ja, .. og dog.

  Nu har Obama jo også fundet ud af, at gå benhårdt efter skattelettelser til højest-lønnede og ’stimulere’ udbuddet af arbejdskraft ved at give så ringe vilkår for ‘underklassen’, at de vil arbejde for en hvilken som helst løn, måske alligevel ikke er vejen frem.

  Obama er nu også begyndt at se det fornuftige i, at også de højest-lønnede (som jo i parentes bemærket også incl de bank- og finansfolk, som var ansvarligere for Finanskrisen) skal betale deres del.

  Det er ikke noget nyt. Milliardærer som Soros og Buffet har længe presset på, for at også de skal bidrage til genoprettelsen.

  I Frankring, som ofte er et foregangsland, er det allerede blevet til ændret lovgivning og hårdere beskatning af de højest lønnede.

  I Storbritanien er top skatten hævet fra 40 til 50% og man er blevet meget opmærksom på multinationale selskabers fidlen med interne afregningspriser og skatteundragelse via off shore lande.

  Starbucks er bla havnet i en rigtig varm kop kaffe.

  I USA er Amazon ved at blive kulegravet af IRS.

  Vi har allerede kunnet læse mange historier om kæmpebøder til lidt for smart banker, som har hjulpet Amerikanere med at skjule penge off shore.

  Alt samme noget man – imho – også burde lære af i Danmark.

  Det nytter altså ikke, at debatten drejer sig om, hvorvidt ‘dovne Robert’ skal have 8,000 eller 10,000 om måneden, når der er virksomheder, som ikke har betalt skat i årevis – på trods af, at erhversklimaet åbenbart er godt nok i Danmark til, at de har været i Danmark i årtier og har regionalt hovedkontor i Danmark .. Ikke Nestle?

  Forhåbentlig bliver danske politkere også i stand til at tænke videre end, at de ikke må blive uvenner med erhvervslivet.

  Jeg har dog desværre min tvivl. Der var jo nok en årssag til, at Danmark som det eneste land i hele verden, synes det var en god ide bruge offentlige midler til at styrke en banks kapitalgrundlag, uden at få ejerandel.

  Men det var da godt, at Bendt Bendtsen senere kunne få sig en bestyrelsespost.

 5. Preben Skjøth

  Træt af Peter Brüchmann

  Bare der dog var en enkelt dag, hvor vi slap for at se “klåge åge” ( ved godt kloge staves med o ) i skikkelse af den alt-kommenterende og heldigvis meget forhenværende redaktør på BT, Peter Brüchmann. Der er efterhånden ikke den ting, Brüchmann ikke har en mening om – når bare det betyder kroner i kassen til selvsamme Brüchmann.

  Man kan ikke just beskylde BT for et højt niveau, og det er jo ikke ligefrem det store vid, der præger Peter Brüchmanns klummer. Utroligt, den mand har været chefredaktør. Peter Brüchmann, der ved Gud ikke har været den store mand, holder sig til gengæld ikke tilbage med at kritisere alle andre. Hvad med om Peter Brüchmann fejede for egen dør, inden han kasgter sig ud i rollen som “klåge åge”?

 6. vagn

  Ja lad os lige vente til Obama bliver indsat igen og de nyvalgte står overfor deres ansvar.
  Hvordan vil magten se ud for diverse grupper, hvilke grupper bliver stærkest når der er gået lidt tid
  Herhjemme, ja lad bare erhvervlivet og dets støtter træde en del mere på ansatte, de kan jo ikke forhindre ansatte tale med deres stemme ved kommende valg og det vil ikke nytte LA og V & K vil beklage sig over det for de kunne have tænkt sig om i tide.
  Det er sjovt at høre en velaflagt Hjort tale om tilbageholdenhed for arbejderen mens hans venner kan drøne derudaf i vel betalte job uden loft over
  Ja verden er og bliver en anden i rivende udvikling, automat kommentarer kan let blive til grin
  Jo der er talt meget om den enkeltes ansvar, men blev det ikke glemt i bankkorridorerne da deres regninger skulle betales, regningerne smed man fra sig med et `hvor har vi det da hårdt`…..

 7. T Hansen

  Sohn’s plan ligger lige til højre ben og det kan ikke gå stærkt nok med, at få den implementeret.

  Enten det eller også mister vi flere arbejdspladser til udlandet.

 8. Klaus

  Måske er der brug for lidt gammeldags protektonisme. Regeringen gør faktisk ganske meget for at sparke vores økonomi i gang. Men når virksomhederne bruger udenlandsk arbejdskraft til danske offentlige skatteyderbetalte projekter, ja så er effekten jo begrænset. Måske erhvervslivet også skulle se sig selv lidt i spejlet inden de hyler op om, at alle ulykker er alle mulige andres skyld. Hvordan kan bankerne fx forgylde de bankdirektører, der har kørt dem i sænk??

  Løsningen ligger i EU. Jeg er grundlæggende en varm tilhænger af EU. Men det nytter altså ikke at have fri bevægelighed af arbejdskraft og åbne grænser, hvis landenes økonomiske forhold er alt for forskellige. Derfor burde der være en indre kerne i EU, bestående af de gamle vesteuropæiske lande, der lever op til særlige økonomiske krav. De lande kunne så have den fulde indbyrdes pakke af bevægelighed og åbne grænser. De øvrige lande i EU kunne så komme med efterhånden som deres levestandard og økonomi var på et passende niveau. Hvis det blev gennemført ville vi opleve, at mange problemer forsvandt, ikke bare i Danmark, men i mange lande i Europa.

 9. Lars Kristensen

  Jeg forstår ikke logikken, lønnen for arbejderne skal ned for at vi skal blive konkurrence dygtige. Samtidig mener de samme at lønnen skal op for lederne og mellem-lederne, for at få dygtige medarbejdere så firmaerne kan blive konkurrence dygtige?

  Men når produktionen er flyttet eller flytter til udlandet, som de samme mennesker hele tiden gør opmærksom på. Vil “ledernes” lønudgifter så ikke overstige arbejdernes, og dermed være med til at udhule konkurrence evnen?

 10. Hansen

  Jeg tvivler ikke på, flertallet af danskere er villige til en lønnedgang, hvis de højtlønnede direktører m.fl. gik forrest.
  Men vi kan jo læse i BT at bankdirektører fortsætter deres lønfest uanset krisen.
  Men det er selvfølgelige ikke de velbetalte og velstillede der skal yde. Oraklet Asger Åmund mener jo ikke hans “venner” skal yde. Nej kun rosset skal bøde og bløde. og med den indstillig får man ikke den alm. dansker med .

 11. Kc

  Det burde være klart og tydeligt for enhver, at det er det
  private erhvervsliv man bør fokusere på. Politikerne vil hævde, at det gør de skam også. Er det sandt, tyder
  meget på, at det ikke er nok.

  Det er erhvervslivet og samtlige de, der udfører deres arbejde der, som tjener de penge, samfundet skal leve af. I det offentlige produkserer man ikke, men man forbruger.

  Vi er forbandet nødt til at gøre op med piveriet. Helt
  sikkert findes der en gruppe mennesker, der helt reelt
  ikke kan passe eller klare et arbejde, men det er ligeså
  sikkert at der også findes en ret stor gruppe, som bare
  ikke vil eller gider.

  Hvis folk får en masse børn velvidende, at de ikke har og måske aldrig får mulighed for at forsørge dem på
  ordentlig vis, ja – så har de truffet et valg, som jeg ikke
  mener at samfundet skal straffes for.

  I vores samfund hersker en “laden stå til” atitude for
  sikkerhedsnettet i det danske samfund er stort og med
  tætte masker. “så hvorfor skal vi tage ansvar”, “når sam
  fundet vil gøre det for os” ??

 12. Marianne

  Hvornår bliver aktionærene/lederne tilfredse med deres overskud/indtægt?? nej, aldrig vel – men man kan afmontere hele vores velfærdssystem i små bidder hele tiden og de fortsætter og fortsætter og fortsætter – hvorfor ikke devaluere med det samme hvis det står så slemt tll?? Det er ihvertfald ikke sjovt for grækerne at de ikke har den mulighed da de har Euro!!! men svenskerne gjorde det for ikke så mange år siden!!

  Da grænserne blev åbne lovede politikerne at det ikke ville være på bekostning af danske arbejdspladser – men det var da vist også en stor “løgn” – det kan ikke passe at udenlandske arbejere skal komme og arbejde her hvis vi selv har folk til det – det skal stoppes – men politikerne har åbenbart ikke noget imod løndumpning siden de har kunnet foregå i alle de år!!

 13. Karsten

  Er danskernes løn ikke konkurrence-dygtig? Hvad menes der mon med dette? At danske håndværkerlønninger er for dyre? Nej, de er ej. Lad os se lidt på realiteterne:

  En dansk håndværker koster måske 180 kr. i timen. En polsk eller tysk håndværker koster måske 120 kr. i timen.
  Men hvad danskerne glemmer det er at i Tyskland og Polen skal firmaerne betale store sociale bidrag for hver ansat de har i deres firma. Og dette udligner altså ofte lønforskellen!

  Danske håndværkere så syre som de er, fordi de er dygtige faglærte uddannede håndværkere. Polske (og tyske) håndværkere, tømrere, smede mv. har ofte ingen uddannelser eller meget lidt uddannelse overhovedet. Italienske håndværkere har heller ingen eller meget lidt uddannelse overhovedet. Danske håndværkere kan tænke selv, men polske og tyske håndværkere skal have fortalt hvad de skal lave hele tiden. Og ofte også hvordan de skal lave det. Og ofte siger de bare ja ja og nej nej – og gør som de selv vil når chefen er gået.

  Ift. metroen mv. – og andre store byggerier – der er i gang nu, og som skal i gang de kommende år, skal I komme og tude over, såfremt man om 5-6 år opdager store huller i betonen eller finder ud at det er ved at brase sammen, fordi de polske eller tyske håndværkere ikke forstod hvad der blev sagt til dem.

  Grunden til jeg ved dette her er denne: Jeg har selv undervist polske og rumænske arbejdere i Danmark, mange af dem havde arbejdet indenfor byggeriet i deres hjemlande. Mest dog med at hente og bringe materialer i en trillebør frem og tilbage mv. Derfor er de så billige i løn.

  Et vist anstændigt lønniveau er nødvendigt for at folk kan købe de varer der bliver lavet. Og det i hele Europa. og i verden også. Ellers så sker der det som Tyskland og Sverige er ved at opleve nu:

  De kan ikke sælge deres varer nogen som helst steder. Og derfor fyrer firmaerne folk.

 14. Søren

  Ole Sohn vil bare hævne sig for fyringen. Han har ikke en dyt forstand på de økonomiske mekanismer, der rører sig i samfundet.
  Når han siger, som han gør, handler det mere om en tøsefornærmet reaktion end realpolitisk vilje.
  Manden er idiot og ejer ingen form for empati med det samfund og de mennesker, han af uransagelige grunde har fået lov til at repræsentere i så mange år.

 15. J.Hansen

  Peter Brüchman, kan du ikke be de der totalt opkørte Fetterlein-fans i har ansat i skånejob på BT om snart at stoppe med at fylde jeres spalter med de sidste ligegyldige og kvalmende eskapader og scoringer af den midaldrende Fetterlein.
  Tak

 16. I Hansen

  Peter Brüchman – glimrende kronik.

  og nej – erhvervslivet skal ikke have al magt – for det kan de slet ikke administrere – selv om de påstår det.

  Vi ved kun al for godt hvordan det er gået med al magt til bank-og finansverdenen…og det vil gå -og er faktisk allerede alt for meget i gang – med at grådigheden vil vindet, og INGEN af interessenterne vil skænke hverken miljø eller samfund 2 sammenhængende tanker, hvis der er penge i at lade være!!

  Nej ikke overraskende flørter V kun med miljøet hvis de rider med på en stemme-bølge….og absurd nok så arbejder vesten for bedre miljø, men virksomhederne rider mod øst – hvor der stort set ingen miljøregler er og hvor man kan behandle de “ansatte” som man lyster!!

  Tænk hvis vi/vesten sagde: flyt I bare produktionen – tilgengæld vil vi ikke importere jeres produkter!!!…noget for noget!!!
  Tænk også på alle de “danske” firmaer som lukrerer på det danske band (=kvalitet), som slet ikke producerer i DK?

 17. Christensen

  Det er alene arbejdslønnen på de mellem- og lavestlønnede, som man ønsker ned. Ledernes løn + forrentningen af egenkapitalen skal naturligvis ikke ned.
  Kagen har en given størrelse: jo mindre til førstnævnte, desto mere til sidstnævnte.
  Men lønmodtagerens alter ego er forbrugeren.
  Nogle har stadig den absurde tanke, at man skal spekulere, snarere end producere sig til velstand:
  sæt lønnen ned og bank friværdien op. Så kan vi ponzi-scheme / låne os til forbrug, istedet for at
  arbejde os til det.
  Den kongstanke er hyppig i politiske kredse, der ellers plæderer for at arbejde skal kunne betale sig.

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.