Hit med pengene eller vi lukker!

Kommentar: Er SAS i virkeligheden bare et skole-eksempel på de udfordringer, der venter Danmark?

Sådan er det. Topchefen i SAS Rickard Gustafson var om muligt endnu koldere end Margrethe Vestager, da han mandag satte pistolen for de ansattes pande: Gå 15 procent ned i løn, eller der sker noget meget værre med SAS.

Det skandinaviske flyselskab er på mange måder et billede på det arbejdsmarked, som Danmark lige nu kigger frem mod: For dyrt, for tungt og for gammeldags. Konkurrenterne er meget hurtigere, billigere og mere smidige. Først og fremmest fordi de er bygget i nyere tid, mens SAS har været igennem årtiers op- og nedture i et helt andet arbejdsmarked.

Lad os lige prøve at lægge SAS lidt til side. Det fylder rigeligt andre steder i dagens nyhedsudbud. Lad os i stedet prøve at bruge SAS som et eksempel på, hvordan Danmark kan undgå at stå med flere pistoler pegende på de ansattes tinding. Det er i hvert fald ikke en løsning, der kan anbefales nogle steder på arbejdsmarkedet. Men for at undgå det, kræver det, at man tager paraderne ned.

Lige nu flytter mange arbejdspladser i især de gamle produktionserhverv ud af landet. Danish Crown har slagtet kød i tyske Oldenburg i ti år. Coloplast investerer 100 mio. i sin nye fabrik i Ungarn. Og danske forfattere kan få trykt deres bøger for under 2 kr. pr. stk. i Polen. Ingen kan bebrejde virksomhederne. Nærmest tværtimod. Det er deres opgave at lave forretning, Coloplast er førende på sit verdensmarked og skaber vækst, hvor Danmark er stærk: På innovation og udvikling.

Vi har nu en regering, der er gået ind i den vigtigste tid af sin epoke. Regeringsgrundlaget er enten ført ud i livet eller enkelte steder kasseret. Reformkursen har skabt mange nødvendige tilpasninger, selv om tempoet synes at være sat ned. Hvad så nu? Hvad er projektet andet end at tilpasse budgetterne og holde en stram styring af Danmark ?

I weekenden gav Venstres Claus Hjort Frederiksen sit dramatiske bud. Lidt af en kanonkugle efter, at Venstre længe har ment noget andet. Ud af finansen, og så højre om hele hovedfeltet, var devisen.

Helt forudsigeligt blev han ristet over et forudsigeligt bål af fagbevægelse og regeringslejr. Men hvad man end mener om Venstres slingrekurs, så peger Hjort på nogle af fremtidens og nutidens problemer: Svag konkurrenceevne, højt skattetryk og herunder et samfund, der risikerer at brase sammen, fordi der snart vil være tre millioner, der er afhængige af offentlige finanser (offentlige ansatte + overførsler).

I foråret faldt kronjuvelen i regeringens smykkesamling, trepartsforhandlingerne, til jorden. Man prøvede at løse et stort problem med at snuppe et par fridage. Dårlig løsning, dårligt forløb og uden vision. Hvis regeringen virkelig vil vinde respekt, så sætter den som mål, at vi ikke igen skal stå med pistoler og pege på hinanden. Tag paraderne ned, bed fagbevægelsen og arbejdsgiverne om at gemme automat-reaktionerne væk.

Hvordan ville vi gøre, hvis arbejdsmarkedet skulle bygges helt forfra? Hvis vi stadig ville have råd til velfærd og gode boliger. Hvis vi skulle kunne konkurrere med naboerne.

Det er den sundeste øvelse, der findes i enhver organisation. Lad os prøve med arbejdsmarkedet.

Det vil givetvis se noget anderledes ud. Men prøv. Og se så hvilke broer, der skal bygges for at komme derhen.

Vi byggede velfærdssamfundet og skabte inspiration til en hel verden. Kan vi også skabe fremtidens arbejdsmarked?

Følg Peter Brüchmann på twitter: @peterbruchmann

 

30 kommentarer

 1. Jens

  Endnu en spændende og utroligt klog analyse af Peter Brüchmann. Hvorfor er denne utroligt kloge mand ikke nået videre, end til at holde lidt kurser for små virksomheder og skrive i en lille dansk avis. Verden må da i den grad have brug for Peter Brüchmann, som både kan gennemskue politik og sport – og det endda flere gange om dagen. Glem alt om økonomer, fodboldtrænere og andre former for analytikere. Peter Brüchmann kan klare det hele mellem pauserne i hans kursusvirksomhed, og verden lytter utvivlsomt til denne kloge mand. Brüchmann skulle have været valgt til præsident i USA i stedet for Obama, så var der indført fred på jord inden jul og alle ville være blevet rige uden at skulle arbejde.

 2. Ib Fonsen

  Det er glædeligt at der findes så kloge hoved som dig JENS der kan gennemskue så kloge hoveder som PB.
  Accepter dog PB’s indlæg som et partsindlæg i stedet for at være så negativ og nedladende. Du har måske svaret på de spørgsmål som PB behandler?

 3. Hvad fandt du Brüchmann?

  @ Peter Brüchmann : Det er kommet frem, at du under din chefredaktør på BT sendte journalister til Schweiz for at dække Stephen Kinnocks kulørte privatliv. Det er også kommet frem, at du kaldte dine journalister hjem efter at have fået et opkald fra Helle Thorning. Hvad kunne den senere statsminister true dig med, og hvad fik du til gengæld? Har din lille kursusbutik f.eks. fået flere kunder end ellers, eller var det hele andre ting Thorning kunne stille dig i udsigt?

 4. Søren Vammen

  Hmmmmm- SAS er ikke sammenlignelig med private virksomhder. Det er et misfoster, hvor tiden er løbet fra såvel ejerform som den strategiske markedsposition som regionalt flyselskab. Staten burde have privatiseret SAS under den borgerlige regering, mens man stadig kunne have fået noget for det. Modsat Lufthavnen, som man valgte at privatisere, og det skulle man ikke have gjort, det er jo et de-facto monopol qua sin beliggenhed. Med DONG har man også opbygget en monopol virksomhed med en markedsandel på 75% – den skulle børsnoteres, men det droppede man da aktiemarkedet var surt – det var således ikke fordi man syntes at det var forkert at staten ejede det, men blot for at score kassen at det skulle privatiseres. VK havde en unik situation med en historisk højkonjuntur som de totalt forspildte. Det er ulideligt patetisk at høre dem tale om styr på offentlige finanser, skattetryk et etc. de satte nye rekorder i offentligt forbrug og brød eget skattestop hen ved 200 gange… Når alt dette er sagt har vi i den grad udfordringer – den største udfordring er nok at vi mangler politikere af kvalitet som kan udtænke begavede løsninger på komplekse problemstillinger. Folketinget er overbefolket med ungdomspolitikere som ikke har færdiggjort deres studier og er vokset op i den politiske ungdomsbevægelser og på en god dag har haft et studiejob på Slotsholmen – praktisk talt ingen af dem har set en pølsevogn indefra…

 5. Sonja Poulsen

  Peter Brüchmann.
  Nedenstående er blot til orientering: I dag er jeg 67 år. Jeg har selv betalt og sørget for uddannelse, såvel for min afdøde mands vedkommende som for min egen. Jeg besidder en såkaldt” videregående uddannelse”. Jeg har ejet egen virksomhed, som imidlertid måtte gå i betalingsstandsning i 1975, p.g. af at de 3 største kunders konkurs, og deraf 10 mdr. senere min egen, på g. af manglende ordremuligheder. Jeg har brugt de næste 20 år på at betale gælden tilbage, jeg kunne ikke bevilges gældssanering. De sidste 15 år, fra 50 til 65, måtte jeg konstatere, at arbejdsmarkedet ikke ønskede det grå guld, så min løn faldt, henholdsvis lå stille, på 28000 og ned til 22000. indtil pensionen. Som regel var jeg ind imellem nødt til at påtage mig arbejde i: Rusland, Ukraine, Kina, Sjælland, Nord og syd, København, Århus, Vildbjerg, Sunds. Jeg bor i Midtjylland. Alle steder som korttidsansat, uden pensionsbidrag, uden opsigelsesvarsel, ofte uden feriepenge, og med 2 sagsanlæg. (Som jeg dog vandt).
  Jeg lavede virksomhedstilrettede kurser, og man har tjent gode penge på mig.
  Hvis arbejdsmarkedet skal være således, kan danskeres indtjening ikke engang række til de faste udgifter! Hvad gør man så???? Gode råd udbedes – venlig hilsen Sonja Poulsen

 6. Enzo

  Men der er da heldigvis stadig råd til at svine-aflønne horder af bankgangstere, akademikere, journalister, fodboldspillere, kommunikationseksperter og find selv på flere ligegyldige erhverv som ret beset er totalt ligegyldige for verdens overlevelse.

 7. Anje

  Kære hr. Brüchmann – hvornår er det lige du går 15% ned i løn? – Er det når regeringen skærer 40 mio. kr. af avisstøtten????

 8. JM

  Tjaaa. TDC har efter privatiseringen kunne nedbringe antallet af ansatte fra 20.000 til 6.500. Samtidigt er priserne faldet, kvaliteten øget og ventetiderne er væk.

  Hvor ville jeg ønske at de samme øjne kunne kigge på hele det offentlige system. Halvdelen af de offenlige ansatte kunne nok fjernes.

  SAS er bare et gammelt levn fra de gyldne tider med store ineffektive statslige institutioner.

  Som direktøren for Norwegian drillende siger: Udgiften til hele vores administrative personale koster det samme som direktøren for SAS tjener.

  Når den danske stat skal købe tog, implementere IT-systemer eller noget som helst andet,- så går det altid galt. Årsagen er ganske simpel – inkompetence hedder det.

  Nye tider, og kineserne og inderne er ikke engang startet endnu. Det skal blive meget værre før vi lærer det.

 9. aamc

  Arbejdsmarked skal være så det kan konkurrere, Lave lønninger = mindre forbrug, altså færre arbejdspladser. Ser man på SAS, så skal de ned i løn for konkurrence.
  Men, hvad med de løntunge journalister og mediefolk? de analyserer og tegner billeder af samfundsforhold ligesom folketingets medlemmer og akedemikere, og ikke mindst det store ufleksible eu apparat. Bankdirektørerene, spekulanterne.
  Dog, hvem er det, som producerere reelle produkter til forbrugerne? er det dem, som skal slagtes lønmæssigt, eller er det alle de analyserende og bestemmende parasitter?

 10. Benny Nielsen

  Denne “fantastiske” regering kunne jo starte med at fyre nogle af de mange spindoktorer de har ansat og nedsætte antallet af ministre.

  Holland kan klare sig med 17 ministre selv om befolkningen er 3 gange større end Danmarks.

  Se DET ville sende et godt signal til befolkningen.

  Men det sker selvfølgelig ikke når man har en regering bestående af 27 håbløse amatører.

  Den offentlige forvaltning yngler efter Parkinsons Lov og breder sig som en kræftsvulst i hele samfundet

 11. Lars Thomsen

  Arbejdsmarkedet i Danmark er en stor vittighed. Det står på et fundament som er ved at blive udhulet nedefra. Lige nu står alle på gulvet og syntes huset ser pænt ud, men hvornår det braser afhænger af gnaveriet nedefra.

  Enten laver man en ordentlig skattereform og afgiftsreform og slanker stat og kommuner og offentlige ydelser eller også ender alle på fattiggården og må tigge Asiaterne investeringer, jobs, udviklingshjælp og så videre.

  Danskere er kreative og opfindsomme sjæle, men afgifter og skat lukker mulighederne for virksomhedernee. Hvad hjælper det at man kan registere en virksomhed på 10 min i et lav-bureaukratisk system når man skal betale en midsteløn på 30.000 i gennemsnit til en HKer, når man i Asien kan få en tilsvarende for 1/5 del af prisen.

  30.000 DKK i Danmark rækker ikke langt. Skat, moms, benzin, tøj, mad (og bevares spis ikke ude) og en lang række afgifter på el, vand og varme levner ikke meget til HKeren.

  Men i DK vælter idioterne omkring disse tal og kan bare ikke forstå at afgifterne skal væk og det er staten der skal skrumpes ind og embedsmændene, politikere der skal sættes ned i løn. Samtididgt skal skatte politikken revideres således at folk selv kan deklarere deres skat fordi mængder af blodsugende revisorer i Danmark er enorm.

  Men hyg jer derhjemme – det gnaver i gulvet – kan i høre det !!!

 12. e.zach

  Et godt råd til politikere! Afskaf alle skatter og afgifter. Indfør i stedet skat på fødsler og begravelser. Det kan overflødiggøre eller i hvert fald slanke den offentlige sektor..
  Husk! Pengetræet i baghaven mistrives af mangel på gødning og står desuden i bræmmen langs et vandløb og vil bukke under på meget kort sigt

 13. Jesper P Pedersen

  Som HTS og regeringen før har omtalt er der lagt vækstplaner og igangsætning for Danmark – desværre blot langt ud i fremtiden med “2020-plan” og “2030-plan”. Med hensyn til den øjeblikkelige situation – 2012 og snart 2013 – ser det hele mere sort ud. Danmark krakelerer mere og mere under Thorning fordi ikke kan konkurrere ordentligt med udlandet ligesom arbejdsløsheden/ledigheden/fyringer desværre er støt stigende. Og det er jo ikke kun SAS der er i problemer med for høje lønninger/omkostninger, dårligere salgstal/omsætningfald og mangel på kapital..You name it: også eks. Vestas… og det er meget lig de samme problemer der er gældende for det samlede DK.

 14. Mogens Rasmussen

  Hvis man skulle starte forfra skulle man vurdere om det er et formål i sig selv med høj løn. Hvis skatten og afgifter er tilsvarende er det jo lige meget. Fordelingen af de høje skatter og afgifter går jo ikke kun til fattige men stort set til alle. Skattefradraget er jo også overvurderet. Fradrag for renter i hus modsvares af ejendomsskatter, værdi af egen bolig samt grundskyld. Så sæt skatten væsentlig ned og lad folk selv betale for deres service. Sundhedsudgifterne bør friholdes mod en lille egenbetaling. Ved selv at betale for tingene vil kvaliteten automatisk blive forhøjet. Eks.: i dag betaler man kun 40% for en institutionsplads – nej man betaler de resterende 60% over skatten. Tror man det forhøjer kvaliteten. Kun på denne måde vil virksomhederne kunne nedbringe deres omkostninger og medarbejderne vil stort set kunne opretholde samme levestandard. Den store taber bliver den store administrative offentlige sektor men de kan vel overflyttes til den private, hvis de skaber større vækst. Det bliver nok svært at indføre jo flere der lever af den mindre og mindre private sektor som pt.t. kun kan overleve ved at flytte til udlandet. SAS´s problemer er at sammenligne med resten af DK. Og problemet er ikke at direktøren har for høj løn og slet ikke, hvis SAS overlever som en sund virksomhed.

 15. Torben Jacobsen

  Det ladertil igen at er lønmodtagerne , og især de lavtlønnede .

  Som flere andre skriver her så er de ringen der snakker om nedgang for direktørerne , og folketingsmedlemmer , kun enhedslisten ville sætte deres lønninger ned .
  ventepenge til arbejdsløse ministre , dem hæver de selm om de har fået et andet job .

  Overklassens forhold til den buffet der hedder lønstigninger presser priserne op på alt andet .

  Lønmodtagerne skal give afkald på fridage , prøv lige at tjekke på nettet hvilke lande der har flest fridage , Dk ligger på linie med Ungarn og Tjekiet

  god vind fremover ,

 16. Thomas Warnke

  Lars Thomsen, kan ikke være mere enig med dig.

  På nogle områder buldrer toget i særdeles høj fart uden om DK. Vi er oppe imod polakker, kinesere m.fl. som helt naturligt arbejder 6 dage om ugen og væsentligt flere timer i døgnet end vi gør i DK. Samtidig hyler mange danskere op, når vi snakker om at fjerne bare en enkelt helligdag eller gøre andre tiltag, som forringer hvad vi synes at vi har krav på herhjemme.

  Vi kan jo ikke alle arbejde med viden og innovation i dette land. Der er rigtig mange jobs indenfor serviceerhvervene som efterhånden er overtaget af folk udefra og vi står med et kæmpe problem i forhold til de ufaglærte, de mange offentlige ansatte samt på en masse andre fagområder.

  Om vi vil det eller ej, så venter der et gigantisk opgør med skat, agifter og velfærd. Spørgsmålet er vel bare, hvor længe politikerne tør vente.

 17. JL

  Skribenten mangler en rød tråd i sine indlæg. For en uge siden advokerede han for 4 more years med Barack Obama i USA. Obama står for en politik ikke ulig SAS’es forretningsstrategi. Kæmpe underskud i mange år for at kompencere for dårlig konkurrence evne.

  Det er som om den ikke roterer helt så hurtigt.

 18. Andreas Korgård

  Jeg er sådan set også enig i hans analyse, men samtidigt taler han også med to tunger. Journalister, med en 4 årig uddannelse har et meget højere løn end andre, ligeledes med en 4 årig mellemlang vidergående uddannelse.

  Journalister er nok den gruppe i samfundet der score den højeste løn, med den uddannelse.

 19. Jens Holtegaard

  Vi må se på hvordan vi igen bliver konkurrence dygtige på det store verdens marked.

  Jeg er totalt ligeglad med hvad jeg tjener om det er 50 eller 500 kr. i timen. Hvad jeg og du ikke kan være ligeglad med er, hvad er de penge vi tjener, hvad enten vores løn måtte være, værd i ren købekraft. Så, hvordan kan vi sætte vores omkostnings niveau ned, samtidigt med at vi bevare vort velfærds samfund. Alle bør have ret til en bolig og alle bør have mulighed for, i fremtiden at kunne få den daglige føde.

 20. Ole nielsen

  Luk da lortet, hold kæft det er trættende at høre på. SAS er på fallittens rand fordi de ikke har formået at omstille sig til tiderne, længere er den ikke.

 21. Jan Hansen

  Det er egentlig sjovt at se at indlæggene herinde afspejler den automatiserede forsvarsmekanisme Peter ønsker systemet skal forsøge at gøre op med. Jamen Peter tjener mere end mig, Jeg betaler for meget i skat, jeg får ikke lige så meget som de andre osv. osv.

  Jeg er helt enig med Peter om at der skal sadles om hvis vi skal helskindet igennem dette. Men jeg vil hellere kigge på konkurrence evnen fremfor de nationale forhold. Sålænge en dør produceret i Danmark koster 150 kroner i Tyskland alt imens man kan købe næsten lige så gode døre produceret i Kina til 76 kroner er vi chanceløse. Sålænge vi tillader monster firmaerne at betale skat hvor deres hovedsæde ligger (0% skat i Danmark) bliver vi de store tabere. reelt betaler hver borger idag 6600 kroner i ekstra skat fordi vi bibeholder et monstrøst stort hul i skattelovgivningen.

  Mit bud på en løsning på langsigtet plan er at nedsætte firmabeskatningen og fjerne begrebet med at man betaler skat hvor hovedsædet ligger. 90% af alle firmaer betaler ikke skat i Danmark hvor skategrundlaget er 25%, de betaler naturligvis deres skat i Irland eller litauen hvor samme beskatning er 10%. Det normale argument imod dette er at “de rige bliver rigere”.. Men hallo, det gør de allerede, de sender bare pengene til litauen og lader dem stå i firmaet der, det er lige så gode penge som hvis de stod i Danmark.

  Så ned med firmabeskatningen, det er på tide at Danmark bliver stedet hvor der både er viden og rimelige skatteforhold, det vilde ved dette er at staten vil tjene 33 milliarder årligt hvis alle valgte at betale ders firmaskat i Danmark. Altså 25% skat giver 33 milliarder MINDRE i kassen end 10% skat..

  Vi skal stoppe med den absurde egoistiske ide med at vi skal have mere og mere, vi er allerede blandt de rigeste i verden, og det til trods er vi også blandt de mest forgældede, selv kontanthjælpsmodtagere har et bedre levegrundlag end 90% af verdens arbejdende befolkning.

  Jeg siger ikke at vi alle skal leve af havregrød, men én bil må sgu være nok, og bevæger man sig kun i nærområdet så vælg dog en cykel.. Sænk lønningerne betragteligt og lad folk finde et normalt niveau istedet for dette oppustede niveau der er ved at kvækle Danmark.

  Faktum er at vi KUN kan leve af landets indkomst hvis vi eksporterer mere end vi importerer, vi skal ikke blive ved med at chikanere dem der skaber eksporten. Lad dem få lidt af deres konkurrence evne tilbage.

  Med en smule omtanke kan Danmark sagtens leve med disse ændringer, og med en øget eksport vil vi få skabt de arbejdspladser vi mangler.

 22. Thomas H. R.

  Folk har ganske enkelt ikke tillid til skatteålen Helle Thorning og den røde løftebrudsregering. Regeringen har lige lavet en finanslov med det udemokratiske parti Enhedslisten og i går udtalte overvismanden at den slet ikke var finansieret så nye afgifter og skatter venter på danskerne – i landet med verdens dyreste offentlige sektor og verdens højeste skattetryk! Vi har stort statsunderskud, stigende grænsehandel, arbejdspladserne fosser ud af landet og de produktive er nu i mindretal herhjeme medens dem med snablerne i de offentlige kasser er i flertal! I går læste jeg at Danmark alene i renter betaler 24 mia. kr. om året – altså 24.000 millioner kr. på de statslån vi har optaget. Hvilket spild! Alligevel rejser regeringen rundt og deler 16 mia. kr. ud p.a. i ulandsbistand og importerer endnu flere socialklienter til Danmark – for lånte penge!! Istedet burde regeringen forbedre virksomhedernes konkurrenceevne, slanke den offentlige sektor og sænke skatterne så der igen kom gang i hjulene og dermed beskæftigelsen, men regeringen vil jo hellere lefle for deres kernevælgere som primært består af folk på overførselsindkomster fremfor at gøre det rigtige for landet!

 23. Ole Skovgaard

  Denne analyse er bare 100 % rigtig på alle måder, Danmark står over for enorme udfordringer. SAS må nok desværre dø, hvorfor ? Fordi det ikke er realistisk, at få alle faggrupper til at gå 15 % ned i løn. Især ikke de lavest lønnede.

  Hvorfor ? Fordi de ansatte lever i Danmark Sverige og Norge og ikke i Polen, China eller Ukraine. OK luftkaptajn vil stadig få måske 85000 kr om måneden, hvilket vel ikke er til fattiggården, men de lavest lønnede Stewarder, og andet personel skal efter nedgangen have måske 15000 kr om måneden.

  Denne løn er der ikke mange i de nordiske lande der gider, at arbejde for og mange af dem kan slet ikke leve af denne løn. Omkostningerne i de Nordiske lande er for høje, bolig mad osv. og det kan nærmest bedre betale sig at melde sig arbejdsløs en kortere periode. Sørgeligt men sandt. Og finde noget bedre, hvis man kan.

  Det er det lange træk det her. Overførsel ydelserne skal sættes ned, den offentlige sektor skal reduceres, og så skal omkostningerne i Danmark gradvist nedsættes eks bolig mad priser osv.

  Bolig priserne kan eksempelvis nedsættes ved ejerne afdrager på deres lån, i stedet for at lade udlandet finansiere gælden år efter efter år efter år i fleks auktioner. Hvis folk betalte deres boliger af hurtigere ville markedet osse reagere med lavere priser og dermed lavere gæld osse flere penge til forbrug.

  Desværre tror jeg der er lid for sent, (Lyder jeg som en optimist ?) Vi kommer til at lide (Gå på R….) i samlet flok, fordi ingen hverken politikere, beslutningstagere, organisationer osv. kan se sammenhængen og træffe nogle konstruktive beslutninger.

  Som det er nu er vi 100 % afhængig af udlandet og markederne at de vil købe vores fleks auktioner, når bolig ejerne ikke selv vil købe deres boliger.

 24. Ole Skovgaard

  Og i øvrigt, må jeg sige at jeg “tænder fuldstændig af” når jeg i går så “Bent Betjent” tidligere Erhvervs & Vækst minister Bendt Bendtsen (K) igår i DR Dokumentar “Sikke en Fest” kalde efter rationaliseringerne af indførelsen af de afdragsfri lån og boligmarkedets udvikling fro en og jeg citerer “Tudekiks”.

  Jeg har fra hele tiden talt imod indførelsen af de afdragsfri løn. Og jeg betragter Bents Bendtsen som en klovn der med indførslen af de afdragsfri og fleks lån satte noget i gang som han overhovedet ikke selv kan overskue (Eller hans embedsmænd) for den sags skyld og dermed er hovedansvarlig for den uheldige udvikling der disse krise år vil blive yderligere forstærket af hans handlinger.

 25. poul Sørensen

  Vores nyhedsudsendelser vrimler med såkaldte seniorforskere og experter i alle mulige varianter der alle laver nogle fuldstændige meningsløse undersøgelser. Og langt de fleste af dem er offentlig ansatte der sikkert oppebærer en anselig hyre . Hvorfor skal vi betale for sådan noget L—.

 26. John de Summer-Brason

  Glimrende indlæg, hvor Peter Brückmann rammer problemets kerne. Nemlig at Danmarks budgetproblemer bunder i et generelt lønniveau i permanent konflikt med de muligheder konkurrencen i en globaliseret verden giver. Indtil videre har politikere, erhvervsliv og fagforeninger forsøgt at syndebukke sig ud af problematikken ved at udgrænse og nedskære overførselsindkomsterne til de svageste grupper. I længden skal der dog andre boller på suppen. Og SAS’ eksempel var måske værd at følge –

 27. T.Sørensen

  PB.
  Din analyse om, at stoppe op og anskue situationen, som om virksomheden er nystartet, er helt korrekt. Hvis ejerne Norge,Sverige og Danmark gør det, vil resultatet blive, at lukkr det nuværende SAS. Danne et helt nyt selskab. Nyansætte al personale.Se på konkurrenternes måde at opbygge og drive virksomhed på. Tage det bedste og indføre egne rutiner herfra. Hvis man lykkes med at humpe videre herfra på et nyt kludetæppe af dårlige løsninger og kompromisser, går der ikke lang tid før det går galt igen. Og medarbejderne tror ikke længere på at pistolen nogensinde bliver affyret. De tror ikke engang helt på det for nuværende. Ulven kommer er råbt alt for tit. Det opfattes kun som theatertorden på begge sider.

 28. T.Sørensen

  Thomas H.R.
  Helt enig med dig. I virkeligheden ønsker regeringen ingen ændringer i måden at agere på i forhold til at alle “fattige” skal tilgodeses med snart sagt alle mulige tilskud. Rigtige besparelser som en væsentligt mindre offentlig sektor, nedsættelse af skatterne og afgifterne finder ikke sted. Tværtimod. Højere skatter, afgifter,flere ansatte i adm., mere indvandring, mere hjælp til ledige,mere ulandshjælp, mere EU, mere af det alt sammen. Det går ad Grækenland til.

 29. Børge R. Jensen

  Så sort er det heldigvis ikke. Der opstår også nye, danske arbejdspladser, og nogle virksomheder tager opgaver tilbage til Danmark. Her forudsætter jeg, Jylland stadig er en del af Danmark.

  Som jeg ser det, er SAS’ situation mere et eksempel på, hvad der sker, når de, der har penge nok, ikke alene holder på pengene men også kræver, staten klarer alle udfordringer, så skatteyderne får mindst lige så meget tilbage fra staten, som de betaler til den. Omtalen er et eksempel på effekten af pressens koncentration i København. Noget af det værste er en udpræget mangel på konstruktive resultater af den nævnte innovation og udvikling. De mest tydelige resultater er øget utilfredshed og stadigt stigende krav om effektivitet og overskud, mens de, der taber penge på risikobetonede aktiviteter, eller bare fører nye idéer ud i livet, mest mødes med hånlig latter. Endelig er SAS et eksempel på, at regeringen pålægges ansvar for potentielle kunders modvilje mod at bruge penge. Det nævnes endda som helt naturligt, at mennesker og virksomheder holder på pengene, men sjovt nok kræves stadig økonomisk vækst. Hvordan fx. SAS kan tjene penge uden salg er uklart, mens det burde være ret indlysende, at de ultimative besparelser opnås ved lukning af selskabet. Egentlig trist at nedskæringer og fralæggelse af ansvar tilsyneladende er noget af det, danske erhvervsledere er bedst til. Det gælder især de bestyrelser og direktioner, der er ansat af aktieselskaber og statslige selskaber, og som i realiteten blot er funktionærer med begrænset personlig interesse i virksomhedernes overlevelse. Det ses hos både SAS og DSB med den forskel, at DSB regner med at blive nedlagt snarere end reddet af staten. En udbredt opfattelse hos DSB i Sølvgade er efter sigende, at virksomheden bliver lukket el. solgt, hvis dens økonomi og omdømme ikke forbedres væsentligt i løbet af ganske få år. Da jeg selv er gået all-train, altså har erstattet rutefly med tog på mine udlandsrejser, er jeg nu bange for, om DSB ofres for at redde SAS.

 30. Børge Hansen

  Kære Peter B
  Problemet kan løses på følgende måde: Fjern al tilskud til lanbruget – Andelsbevægelsen (Arla m.m.) Aviserne – så er problmet løst.

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.