Stoltenberg-doktrinen

Kommentar: Breivik-sagen i Norge som demokratiets skærsild –  det gør ondt at være demokrat og mediemenneske

Norges statsminister Jens Stoltenberg har nu i snart 9 måneder skrevet et stykke demokratisk verdenshistorie.

Tragedien på utøya og i Oslo har to helt centrale fixpunkter for demokratiet: 1) Da Norge og Stoltenberg sidste sommer mødte volden med roser. 2) Når Breivik i disse dage er hovedperson i den mest medie-eksponerede retssag på disse breddegradder i længere tid.

Begge aktioner og beslutninger står som fyrtårne for de demokratiske værdier, og Jens Stoltenberg vil for evigt personalisere disse demokratiske dyder. Dyder, som i virkeligheden vil styrke demokratiet mere ned George Bush’s hævn-reaktion for snart 11 år siden efter 9/11. Bush havde en bredere kamp mod terrorisme som afsæt for sin kontante tilgang, hvor Breivik står som den enlige galning.

Men hatten af for Norge og Stoltenberg.

Alle kan puste lettet ud, når Breivik er låst inde og dømt

Breivik-sagen er også beviset på, at demokratiet med sine inderste dyder gør ondt. Som jeg skrev på denne plads for en uge siden, er retssagen i den grad noget, man glæder sig til at få overstået. Retssagen er et stykke ubehageligt demokratisk arbejde i et retssamfund, et stykke arbejde, der skal gøres og overstås. Og alle kan puste lettet ud, når Breivik er låst inde og dømt.

De norske myndigheder har ganske præcist ladet rettergangen være åben og tv-transmitteret, men sagt nej til TV-signal, når Breivik får mulighed for at propagandere sit syge budskab.  Det har ikke været nogen nem beslutning at sætte grænsen.

For eksempel var Breiviks gråd i mandags – med fuld tv-transmission – også afsæt til en eksponering af hans propaganda-video mod multikulturalisme og indholdet i den. Men igen plus til Norge for at begive sig ud for at sætte en grænse.

Det er næppe heller let at være ansvarlig på alverdens medier. Stoltenberg-doktrinen siger, at sagen skal ’tales ihjel’ og ikke ’ties ihjel’. Det indebærer også, at både domstole, medier og dermed demokrati kommer til at fungere som nyttige idioter for Breiviks budskab. Personligt begræder jeg hvert sekund, hvor Breivik får præcist den scene, som 77 mord havde til formål at skabe.

Kommer til at fungere som nyttige idioter for Breiviks budskab

Jeg påberåber mig ikke en facitliste på, hvor grænsen skal gå – hverken for domstol, det ene medie eller det andet. Men jeg vil appellere til, at alle redaktører tager grundige diskussioner, tager bevidste valg om, hvor deres grænse går og ikke mindst gør beslutningen transparent.

Som medieforbruger har man krav på at vide, hvorfor at det givne medie gør, som det gør. Transparens er altid en god ting for medier, men i Breivik-sagen er den påkrævet.

Endelig har vi diskussionen om, hvorvidt vi som nutid og eftertid har behov for at vide, hvordan og hvorfor det kunne ske. Tjah. Det var interessant efter nazismen og er det stadig. Det var interessant efter 9/11. Og argumentet har en flig af berettigelse med Breivik.

Hvilket miljø, hvilke begivenheder og hvilke mennesker kunne inspirere Breivik til hans handlinger har en relevans.

Men for mig at se, for nu at blive ved Stoltenberg-doktrinens budskab om at tale sagen ihjel, så er der ikke længe til, at samtalen er slut og emnet er uddebateret.

Det vil jeg glæde mig til.

 

Følg Peter Brüchmann på twitter: @peterbruchmann – eller tryk på knappen øverst lige under overskriften

75 kommentarer

 1. Lasse

  Momse jeg tror han bliv sådan den dag , han bliv overfaldet af en lille flok invandrer. første gang satte det dybe spor i ham, anden gang,. ændret det ham, for altid.
  Hos voldoffer, er der en tendens til de går og er bange , en peiiode. og opbygger had. Værste er at, det kan ske for alle.
  Lad os vende det op, hvis nogen uden videre overfaldte dig, Og politiet ikke kan gøre noget ved det, det var mørkt, og ingen vidnere. osv. vil du være bange for at møde de samme personer igen? tror det.
  så 6 måndere senere, overfalder de dig igen. skal love dig for , du ikke vil være normalt, du vil ha behov for at tale med nogen om det, hvis ikke, har du højst med sandsynlighed opbygged nogen form for had, til den eller de personer, som overfaldet dig, naturligt at ønske en eller anden form for hævn over dem. ingen skal komme og sige du lige frem erglad for at se dem igen. eller , det ikke sidder i baghovedet på dig.

 2. momse

  Det med at breivik muligvis er psykopat skyldes at jeg ikke er læge, men han virker meget følelseskold og hans handlinger er psykopatiske.

 3. Julemanden

  Når man slår folk ihjel på venstrefløjen, muslimer, romaer eller lign uha så er det helt psykopastisk.
  Når Hamas slår israelere ihjel, Che Chevara sammen med Castro slog cubaner med amerikanske interesser så er det en heltegerning
  Vor Herre bevares!!!
  PS Hamas slår flere af sine egne ihjel hver uge end Anders Breivik nogensinde kom i nærheden af, men derfor støtter man Hamas i stedet for at smække kassen i.
  Norge og Sverige har med deres åhhh så politisk korrekte holdninger selv skabt alle deres problemer med Brevik-typerne, så de skal ikke sidde og hyle. Takket være DF, så er vi fri for den slags foreløbigt. Men højrefjøjen har dog store problemer med at udtrykke deres meninger hvad enten man kan lide dem eller. Så her i Danmark er der heller ikke demokrati og ytringsfrihed.

 4. Eva Madsen

  Hvorfor har vi fået en ” Breivik ” ???.
  Det kunne vel tænkes at de nordiske landes politikere beskytter indvandrerne ( muslimerne ) ved ikke at turde omtale dem negativt, men ubekymret lade den indfødte nordiske befolkning, som er modstandere af det multikultireklle cirkus,tage alle de ulemper der er ved indvandringen,. Alene i Danmark koster indvandringen 90 milliarder om året +++ alenlange ulemper.
  Det er godt at der er politikere i europa der har startet et højreradikalt parti op, det hilses velkommen med begejstring af mange.

 5. Janne Petersen

  Julemanden, det er lige præcist det både Sofie og jeg, med flere kredser omkring, nemlig hvad med de andre skyldige, sådan i helheden. Janne.

 6. jenni

  SmedenBo Rasmussen
  19. april 2012 kl. 10:47

  “Hvad mener du med at blive taget med bukserne nede” ?

  Han ringede 2 gange til politiet og bad politiet om at komme og anholde ham.
  Det gjorde de ikke.
  De trak endda tiden ud over på fastlandet og ville ikke tage over og anholde ham.

  Det kan man så tænke lidt over.

  “Hvad mener du med …bukserne nede?”
  Han sidder lige nu præcist, som det var hans plan. For at åbne den vestlige verdens øjne, inden det er for sent for den.

 7. Egon Holm

  Selv om vi lever i et retssamfund er det jo fantastisk at medierne bruger så meget tid og energi på sådan en klaphat..Han får al den omtale han vil have..Medierne burde faktisk kun bringe en kort notits hver dag i stedet for side op og side ned med kommentarer fra alle mulige eksperter.Medierne er simpelthen gået i selvsving !!

 8. Janne Petersen

  Kc, der er slet ingen planer for begrænsninger i Europa, vi skal sandelig den anden vej, det kan du bl.a. fornemme med kursen i Frankrig, den er ikke særlig heldig.

  Mennesket vil ikke høre, så derfor må mennesket føle, der hvor de bliver rigtigt surt, er der hvor man tilbagevendende må konstatere, at det er de helt forkerte det går ud over.

  Når befolkningerne ikke bliver spurgt, så bliver det rigtigt farligt, fordi afmagt blandet med frygt, er lige den rette cooktail til vanvittige handlinger, faktisk ikke engang begået af vanvittige mennesker.

  Sålænge den interne kerne af politikere i Europa ikke har set det komme, sålænge er der ingen grund til at tro, at nogen slår hælene i.

  En ny verdensorden, lægger sig ad åre over både vores del af verden, som i resten af verden, og de samstemmende magthavere, der ser denne fornyelse som brugbar fremtid, vil også, når fejlkontoen går i minus, være de ansvarlige.

  Det er ikke en kendsgerning vi kan bruge til noget, fordi resultaterne kan blive ret omfattende, men i forebyggelsesmomentet, kunne man måske ønske at befolkningerne i de Europæiske lande, ville lade frygten og afmagten afløse af sammenhold, samt målrettet modstand i verbal form, så disse politikere og selvbestaltede ‘ profeter’, kunne fatte budskaberne fra de pressede befolkninger.

  Et land der ikke vil i knæ, kommer ikke i knæ, der hvor det praktiseres, er der hvor man har ladet stå til, for senere at opdage virkeligheden, som så ender i voldsbølger, fordi menneskets forsvarsmekanisme står under pres.

  Det er ikke de andres skyld, det er dem, der knuger sceptret, der har ansvaret. Janne.

 9. Janne Petersen

  Jenni, du har ret igen, og faktisk godt inde i stoffet. Janne.

 10. Lars Jensen

  Stop med at vise foto af den morder – hvis I vil vise et ansigt, så få en tegner til at fremstille det – ELLER bedre hver gang I skrive om ham – bør I vise et foto af et af de unge mennesker der mistede livet – og derfor ALDRIG får et liv.

 11. Niels

  Det minder mest om…

  Herman Gøring under Nurnberg Processen efter krigen. Her kunne denne psykopat også få lov til at komme frem med sine syge synspunkter, i demokratiets navn. Det eneste rigtige vil være at give psykopaten Breivik 77 gange livstid en for hver han har slået ihjel (selvom jeg personligt foretrak, at man satte ham i en gabestok på torvet i Oslo i stedet for). Men i det mindste burde man da sætte i fængsel sammen med andre fanger, uden nogen form for særbehandling, som den enecelle med fitnissrum og computer han har i øjeblikket………..

 12. Janne Petersen

  Niels, din retsbevidsthed er skam god nok, men hævntankerne ødelægger de gode holdninger lidt, fordi netop hævn, altid skubber de hævnende ned på samme niveau, vi har det jo alle i os, på den ene eller den anden måde, og der har Sofie igen ret, hvad med de andre skyldige.

  Hvad tror du der ville ske, såfremt man satte eks. Breivik på torvet i gabestok???.

  Mange ville fryde sig, og tilkendegive deres værste sider, andre ville gyse, og glo på afstand, igen ville nogle få færten af selvtægt fra ellers gode borgere, og uden at kunne blive færdig med rækken af straffemetoder, så ville det da være en uforskammet prøvelse for familierne, tror du de bestod den.

  Her kommer så Sofie’s mening med de skyldige, ellers må hun rette mig.

  Alle disse fritgående opvågnede bødler, der skulle passere gabestokken, hvad har de så i deres synderegister, som ikke tåler dagens lys???.

  Jesus sagde det så formidabelt, ‘lad den der er ren, kaste den første sten’, men der blev ingen kastet, folk forlod stedet, fordi de kendte deres egne skumle sider.

  Breivik skal straffes, det er slet ikke på debat, men det skal i den udstrækning det er muligt, altså helst være mennesker, der i juraens embede, har aflagt deres menneskelige ed på, at retfærdighed skal stå som juraens vartegn. Janne.

 13. Mads

  Det er uhyggeligt og utilgiveligt, det som Breivik gjorde.

  Men, muslimer har bombet og gasset i London, Tokio, New York og andre storbyer, bombet ambassader fra vesten bla den danske.

  Ekstreme muslimerne har dræbt tusindevis af uskyldige mennesker, hvor er forskellen udover at muslimer fører i drab ?

 14. Robert Bendtsen

  Når retsagen er slut, kommer Cafe-teatrets opsætning af Breivik-monologen “Manifest 2083”. Så den gale massemorder vil altså få al den opmærksonhed, han ønsker sig i lang tid fremover. Desværre.
  Instruktør Christian Lollike fra Cafe-teatret fortæller, at teatret trænger til en bedre økonomi.

 15. Janne Petersen

  Mads, på selve ugerningerne, er der ikke den store forskel, de tilhører begge ekstremistiske udgangspunkter, der hvor forskellen sniger sig ind, er der hvor man i Norden, har fået disse ekstreme massemord helt ind på livet, i et land hvor forholdet til religion, er for sparsomt til at gå så vidt.

  Man kan måske godt smide vand efter Jehovas Vidner, men man bomber ikke deres rigssale ned, voldsmetoderne er af en lidt anden karat.

  Ekstremister findes i alle sammenhænge, hvor fanatismen kammer over.

  De juridiske sammenfatninger, relateret til disse grumme mennesker, der smider bomber alle vegne, har slet ikke den gennemslagskraft der skal til, for at få disse tilfældige overgreb reduceret eller stoppet, og iøvrigt så er døden for disse fanatikere jo en kærkommen gave, fordi de tror at paradiset er en gavebod for samlere af alskens ondskab.

  Breivik har rystet især Norden betydeligt, og naturligvis gennem medierne også resten af verden, derfor står jurastanden også med betydelige udfordringer og hjernebryderier omkring strafudmålingen, målestokken for overgreb, er simpelthen toppet.

  Der har jo ikke været sådanne massedrab siden 2. Verdenskrig, så efter krigstid ville han formentligt være endt i Nurnberg.

  Det er ikke til at sige, hvem der fører i drab, i min lille termologi, har menneskeheden ikke ret meget at lade hinanden høre. Janne.

 16. Lars Andersen

  @Mads 19. april 2012 kl. 17:17

  Forskellen er at den ene side har en statsstøttet , supernepotistisk presse der lyver, manipulerer, bedrager og propoganderer på sin side, mens den anden er et racistisk, asocial, mental tilbagestående udyr, der er skabt af de selvsamme statsforsørgede medier.
  Ifølge de statsforsørgede, hændervaskende propogandamedier så slår muslimer kun ihjel af nød, mens de kristne indfødte ofre alle er nogle racistiske, asociale svin, og højreekstremister hele bundtet.
  Det SKAL de radikale og røde statsmedier sige, ellers ryger statsforsørgelsen, og den er vigtigere for de snylteriske “journalister”, end deres nation er.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”

 17. Janne Petersen

  Lars Andersen, den udlægning kræver ikke mange talenter at forholde sig til, fordi du faktisk skriver tingene så direkte i skarp lighed med det der toner frem gennem flere af indlæggene, de skal blot oversættes til råt for usødet.

  De sidste to engelske linier, er jo en gammel sandhed, lidt efterhånden med den kedelige kendsgerning, at det jo desværre har vist sig, at folket kan tørres betydeligt rigtigt længe, før wake-up call. Janne.

 18. H. Carlsen

  Det bliver skønt den dag det hele er overstået, så vi er fri for at se på den fjols. Og at offrene og de efterladte kan komme vidre med deres liv.

 19. Peter Steengaard

  Anders Bering Brevik fortjener ingen samfundsmæssigt opmærksomhed overhovedet , bortset fra politiefterforskningen , for at forsøge at forhindre lignende tilfælde fremover .

 20. momse

  Hvor er det fedt med alle de mennesker, der gerne vil forklare MIG hvorfor Breivik er som han er…
  Og så svarer I gudhjælpe mig det som jeg selv har sagt:
  Breivik får fan mail, ergo er der mange der tænker som ham. Derfor er er det vigtigt at lytte til disse mennesker…
  tak til alle de velmenende. …

 21. 3rd stone from the sun

  Hvorfor?
  Fordi det er et klamt intetsigende, mediecirkus,som sælger billetter,Big Brother Reality fiksering,som i har skabt,ud af et udyr.

  Manden skulle fra starten,have være gravet så langt ned i jorden,og aldrig mere have lov til at blive hørt, eller set.

  Men jer,medierne,skal jo sælge ikke,i sælger hvad som helst,nonsens,og skjuler alt der handler om virkeligheden!!

  Havde væsnet været Muslim,havde han ikke en knogle i kroppen,men da højre vinden har mere end godt fat i idiotiet,er dette med garanti kun begyndelsen til enden!

  Hvordan var det nu,med resolution 1973,da den danske Jens ,myrdede løs fra luften,betalt med danske skattekroner,hvorf er forskellen,hallo,Irak Hallo,er der overhovedet nogen hjemme,hallo,30.000 døde i Libyen,kalder det ikke på selvransagelse,Curveball???
  Et totalt smadret land,kalder det på Nationalstoltheden er det selvransagelse?

  Stoltenberg har skrevet historie?Hvad f er det for en gang vrøvl,det er morderen der skriver historien!!

  Forstår godt det går af h.elvede til i den dødsyge vestlige kultur,for ingen fatter,at de selv,er ansvarlige for umenneskelige myrderier,torturere,Waterboarding er sku ikke en forlystelsespark,det er tortur,tag nu lige at kigge indad.
  Men det er behageligt langt væk ikke!

  14 uskyldige Afghaner Børn og kvinder, slagtet af en Lock and loaded?Bare et lille udsnit,af Lobotomien.

  Skattekroner?Til hvad,slagtehusene?

  Så kom igen,med at det gør ondet at være demokrat og medeimand,det grænser jo til National sindsyge i EU størelse,nej Globalkanibalisme, er sku hvad det er!

  9 Goldman Sachs folk køre Europa i sænk,de selv samme som sendte all på Austerity kur,og kom nu bare med Tinhattesludret,om kort tid er der ikke råd til at købe,sølvpapir til at lave en sådan!

 22. jenni

  Lars Jensen
  19. april 2012 kl. 16:54

  De unge mennesker var militante politikere, Lars Jensen, der arbejder på, at nordmændene ikke ’skal have et liv.’

  Læs denne kronik, der er skrevet af en dansker, der bor der.
  Bemærk, at den er skrevet kun 5 dage efter attentatet.

  http://politiken.dk/debat/kroniker/ECE1346130/en-vred-mand-mod-eliten/

  Anders Behring Breivik er ikke den jævne nordmand, og den jævne nordmand tyr ikke til antidemokratiske virkemidler for at blive hørt. Men hans politiske projekt udspringer i vid udstrækning af de samme bekymringer og konfliktlinjer, som eksisterer i det norske samfund i dag – på den ene side mellem sådanne personer som mig selv og mine venner i de politiske institutioner, som var mål for terroren, og på den anden side hos ’almenfolket’.

 23. jenni

  Peter Steengaard
  19. april 2012 kl. 22:32

  Altså kuren for landets blødende mavesår er i følge dig slug et plaster ?

  Næh du. Vi må ned og have fat i årsagen og gøre noget ved dén.
  Han har beskæftiget sig med den, siden han var 16 og ved altså meget.
  Lyt til, hvad han har at fortælle dig om den.

 24. jenni

  Også Stoltenberg blev klækket på Utøya, da han var barn.

 25. Ran Slirpa

  Alene Navnet:

  Utøya! Altså Utøj og liste A.

  Gad vide om Breivik overhovedet findes? Eller er det blot endnu et af “elitens” forsøg på intimidere og skræmme befolkningen. Mængden af ulykker der hagler ned over pøblen, er i hvert fald altid ligefrem proportional med gælden. Og skræmte befolkninger er jo som bekendt langt lettere at kontrollere.

  Altså trusler eller giv folket teater og kage, thi så opdager de ingenting.

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.