Farligt basketball diplomati

 

Da Dennis ”Bad Boy” Rodman torsdag eftermiddag i Beijing steg ombord på afgangen JS252 med det officielle Air Koryo til Pyongyang, gik et nyt absurd kapitel i gang i det besynderlige ”basket-diplomati” mellem den amerikanske, tidligere professionelle NBA-spiller og den unge, buttede leder af det nordkoreanske hunger-diktatur, Kim Jong-Un.

Den 52-årige Rodman startede sine visitter i Gulag-staten nord for den 38. breddegrad i februar måned sammen med spillere fra det berømte basket showhold ”Harlem Globetrotters ”. Besøget var arrangeret af medieselskabet VICE kort tid efter at Nordkorea havde gennemført en underjordisk atomprøvesprængning og efterfulgt den med en propaganda blitz vendt mod USA med bl.a. billeder af en Obama i flammer i en by, der havde en slående lighed med New York.

En skov af øjenbryn blev dengang løftet blandt de politiske kommentatorer og i regeringskredse i Washington, fordi den tidligere spiller fra Detroit Pistons og Chicago Bulls med de distinkte ringe i næsefløjene og i underlæben blev den første direkte amerikanske nærkontakt til den sidste stalinistisk leder på jorden.

Det igangværende julebesøg mellem de to venner Rodman og Jong-Un kommer også efter opsigtsvækkende begivenheder i det despotiske Nordkorea og antallet af løftede øjenbryn er ikke mindre denne gang.

Den excentriske Rodman ankom nemlig lige nøjagtig ugen efter at offentligheden i Nordkorea havde fået besked på at Kim Jong-Un havde ladet sin mentor og onkel, Jang Song Thaek, henrette og dermed give en usædvanlig bekræftelse på, at en af landets mest indflydelsesrige personer var kommet i unåde hos enevoldsherskeren. Henrettelsen kom efter at den chokerende arrestationen af onklen kun få dage før sågar var blevet vist på det statskontrollerede fjernsyn.

Under mellemlandingen i Beijing forklarede en uberørt Dennis Rodman, at hans besøg ikke havde en døjt med henrettelsen at gøre, men derimod udelukkende handlede om at besøge ”sin ven for livet” og lægge sidste hånd på forberedelserne til en venskabskamp mellem udvalgte, amerikanske NBA-basket stjerner og et nordkoreanske hold den 8.januar i anledningen af Kim Jong-Uns 31 års fødselsdag.

Onkel-henrettelsen er det mest opsigtvækkende politiske opgør i det  kommunistiske establishment i årtier og har fået internationale Nord Korea kendere til at spekulere over Kim-dynastiets stabilitet.

Det er her Rodmans firedages ophold i det lukkede land får betydning. Der er nemlig ingen tvivl om, at de umage kammerater Rodman og-Jong-Un ikke bare har fået brynene til at blafre i Pyongyangs stive magtcenter, men også har fået skrækkens koldsved til at springe frem på panden af det stalinistiske kleresi, når de spørger sig selv:

-Er vores leder blevet vanvittig?

Det for os indlysende svar, synes nu pludseligt ud fra det ærkereaktionære nordkoreanske fængselsstyres egne præmisser at være et særdeles legitimt spørgsmål. Allerede rystet over den lynsnare og ikke mindst publicerede kranke onkel Jang Song skæbne, er de tilbagevendende besøg af den larmende, piercede og sorte basketball pensionist i folkerepublikkens ”arbejderparadis” ikke just noget, der får fremtiden til at stå i et lysende rødt skær.

Magtklæberne tænker velsagtens i stedet:

-Den Store Leder og Evige Præsident, Kim Il Sung, ville rotere i sit mausoleum, hvis han vidste, hvad der foregik.

Derfor bliver Dennis ”The Menace” Rodmans tete a tete med Jong-Un en lakmustest på, hvor fast proletariatets tyran egentlig sidder i sadlen. Hvis alt er godt før, efter og under fødselsdags partyet i starten af det nye år, så vil det ud af til betyde, at der ikke er alvorlige udfordrer til basketball aficionadoen Jong Uns hegemoni.

Som Nordkorea-eksperten, Gordon Chang, understregede overfor CNN vigtigheden af Rodmans besøg for regimet og fortsatte:

-Kim Jong-Un skal demonstrere, at hans regering er enig med ham – hvad, der slet ikke passer. Rodmans optræden vil blive iscenesat for TV. Alle vil le og det vil fremstå som alt er normalt.

Hvem skulle nu have troet, at Nordkoreansk diktators overlevelse måske bliver reddet af en amerikansk NBA-spiller. Og så af alle: Dennis ”Bad Boy” Rodman.

Verden er absurd og overrasker konstant.

 

 

 

 

 

3 kommentarer

  1. Kim Kaos

    Eller så foregår der noget helt 3. nemlig at Dennis Rodman overbringer beskeder mellem USA og Nordkorea – Ingen af os aner hvad der sker.

  2. Jens

    Amerikanerne skulle hellere have sendt Paul Gazan. Ifølge ham selv, kan han sagtens overskue den seneste krise i Nordkorea og løse den.

  3. Jan Petersen

    Hvad er egentlig den store forskel på Nord Korea / USA, der begge vader i ulovligheder til op over ørerne? 🙁

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.