År 1 efter Newtown

 

Sidste år ved denne tid var angiveligt millioner af mennesker besat af frygt for at jorden skulle gå under, fordi Mayaernes gamle kalender udløb på solhvervs datoen den 21. december. Undtagelsen var indbyggerne i byen Newtown i Connecticut. Der var jorden nemlig allerede –som en makaber generalprøve- gået under den 14. december på en kølig, solbeskinnet fredag morgen.

Bevæbnet med en ni millimeter Glock automatpistol, en tilsvarende Sig Sauer og en .223 semiautomatisk Bushmaster angrebsriffel, trængte den sortklædt 20-årig Adam Lanza ind på Sandy Hook grundskolen og afholdt sin egen lokale udgave af ragnarok.

I denne weekend er det år 1 efter de mange dræbende skud faldt i byger – over hundrede projektiler på 10 minutter. Det sidste projektil gemte han til sig selv og faldt livløs om på gulvet til de andre døde.

20 børn i alderen fra fem til ti år blev brutalt blevet frataget en fremtid – seks voksne døde sammen med dem. 26 myrdede og et selvmord og en af de mest brutale skoleskydninger i USA’s historie.

Gerningsmanden, Adam Lanza, havde inden sit morderiske raid på skolen også myrdet sin moder, Nancy Lanza, i deres fælles hjem i nærheden.

De automatvåben sønnen brugte til sin udåd var lovlig indkøbt af og registreret af moderen og befandt sig i et våbenskab, som Adam Lanza havde adgang til.

Men det er ikke længere våbenrigeligheden i Amerika, der styrer debatten.

For knap en måned siden kom den officielle rapport om tragedien på Sandy Hook-skolen, men den gav ikke noget entydigt svar på spørgsmålet om, hvad der kastede Lanza ud i sit dræbende amok løb den skæbnesvangre fredag.

Til gengæld er mange pårørende til ofrene i Newtown ikke i tvivl om, hvem der kunne have forhindret katastrofen.

De mener, at den skyldige er Adam Lanza’s mor. Flere af dem har luftet deres anklage offentligt bl.a. på Tv-stationen CBS, hvor Nicole Hockley, moderen til det seks årige mordoffer Dylan, var klar i mælet:

Han var psykisk syg, og at der ikke blev grebet ind,” sagde hun og hæftede sig især ved, at Nancy Lanza i mange år insisterede på at sende sin søn i almindelige skole uden at fortælle om sønnens mentale tilstand.

Præsident Barack Obama havde sidste år svært ved at holde tårerne tilbage, da han den tragiske fredag kommenterede massakren og måtte flere gange standse op og fatte sig i sin tale om skuddramaet i Newtown.

-Vi må nu sammen må skride meningsfuldt ind for at hindre flere tragedier – uanset vores politiske ståsted, sagde præsidenten og lovede en ting:

Nu måtte den federale våbenlov kigges efter i sømmene og gentog dermed et af sine valgløfter fra sin første valgkampagne i 2008. Der blev nedsat en undersøgelseskommission under ledelse af vicepræsident Joe Biden og i månederne efter virkede det som om, der var en reel bevægelse i gang for afgørende at stramme våbenloven.

I dag -et år efter- kan man kun konstaterer, at der stort set ikke er sket noget som helst.

Kongressen har afvist alle tiltag til en reform. Konklusionen er, at en ny våbenlov ikke kan blive til virkelighed med simple, centralt forbud fra den føderale regering i Washington.

Det er og bliver et komplekst opgør med en århundreder lang våbenkultur; afgørende, reelle forskelle mellem land og by; Østkyst og Vestkyst og Riget i Midten; tolkning af ”the second amendment”, der forfatningsmæssigt sikrer retten til at bære våben, og ikke mindst også udlægningen af ”the tenth amendment” til Forfatningen, der værner om delstaternes suverænitet i det føderale system(De to ”paragraffer” i the Bill of Rights er så oven i købet direkte relateret til hinanden); realpolitiske tilstande i enkeltstaternes forhold til deres valgte nationale repræsentanter i Kongressen – være det sig demokrater eller republikanere, så lever de af vælgerne og det faktum, at NRA – National Rifle Association- har en enorm magt som lobbyvirksomhed.

I begyndelsen af december offentliggjorde CNN/ORC International en gallup undersøgelse, der klart viste at opbakningen til en strikt våbenlov er for nedadgående. For og imod er nu lige store grupper og viser endnu engang, hvordan USA er totalt delt på spørgsmålet. Geografien spiller den store rolle. Undersøgelsen viser at, at der er et fald på mellem 10 og 15 procent i støtten til våbenkontrol f.eks. i Midtvesten sammenlignet med en tilsvarende undersøgelse fra januar måned i år.

Derimod øges kravet om mere politibeskyttelse af skolerne og ansættelse af bevæbnede vagter. I det hele taget virker det som NRA endnu engang er løbet af med sejren.

Glemt er, at slagkraften af de projektiler Adam Lanza benyttede betød at de dræbte børns mødre og fædre måtte gennemfører bisættelsesceremonierne med lukkede kister, eller sågar på råd fra retsmedicinerne vælge slet ikke at se deres poders afsjælede legemer til et sidste farvel.

Glemt er, at det tog så lang tid at identificere ofrene. At paniske, angste forældre måtte vente i ren tortur på skolens frivillige brandstation, inden de fik vished om, at netop deres barn var blevet myrdet?

20 børn slagtet med mellem tre og elleve skudhuller i deres små barnekroppe. Ramt på klos hold.

Bare det, at man har ordet ”skoleskydninger” burde fortælle alle, at noget er rav ruskende galt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 kommentarer

 1. sofie

  Ja og det kunne jo fx. være den hårde “barselsorlov “som fx.enlige forældre må begå sig under.Alle undersøgelser viser at barnets først 2 år er vigtige for dets udvikling i sund retning.Og uanset at”sådan er det bare” så kommer psykisk syge svigtede børn også ud ad den “barselsorlov”.
  Obama vil jo gerne gennemføre nogle af sine”socialistiske ” ideer -her er da om noget en ting at gå i gang med.Man kan ikke blive ved med at sige at Amerika er frihedens land og på dets oprindelige vilkår-når der kan spares penge fra systemet-og så samtidig kræves et opgør med våbenlovgivningen og moralen..
  Personligt vil jeg grumme gerne være forstående og give en hånd-mest af næstekærlighed-men skal kynisme med -så også for at undgå at blive overfaldet om 10 år når den unge er blevet voksen -som svigtet og forsømt-går grassat i afmagt og frustration-og “sjovt “nok som regel går afmagten ud over dem som intet har gjort-ligesom den unge engang var uskyldig-og heller intet havde gjort.
  USA har lang vej endnu-ransag Amerikas hjerteblod.Man kunne jo fx. starte med at være mindre “rummelig ” på Amerikanernes vegne overfor udefrakommende,fordi det er på bekostning af de Amerikanere der har opbygget landet,og så begynde at tage sig af sine egne,men som vi ved, kniber den slags forståelse- også herhjemme-fx. med 5000 hjemløse Danskere-mærkeligt nok ,-skyldes det “menneskerettighederne”som ikke kommer de oprindelige borgere til gode?……………Ska vi gætte!

 2. Jan Petersen

  Danmark har en meget restriktiv våbenlov, alligevel skydes der frit fra hoften også her. Uanset forbud og restriktioner kan man aldrig lovgive imod psykopater og galninge …. desværre 🙁

 3. Ivik Jensen

  Du glemmer at nævne skolen lå placeret i en gun-free zone, rent juridisk. De juridiske zoner hvor langt de fleste mord og skyderier foregår – Giver det så mening at lave yderligere restriktioner på våbenejerskab? Ikke i USA.
  Desuden tror jeg størstedelen af magten på våben området ligger i Gun Owners of America, og ikke NRA.

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.