Wal-Mart under pres

 

Den amerikanske Thanksgiving er funderet på en lang række traditioner. Den vigtigste er naturligvis ikke længere kalkunen eller torsdagens traditionelle fodboldkamp i familiens skød. Alt det er for mange år siden overtaget af den amerikanske nations absolutte shopping apokalypse med det rammende navn: Black Friday.

Spist bliver der dog, inden 160 millioner bissende borgere sætter tredøgnsjagten ind på stormagasinernes slagtilbud.

Amerikanerne havde da også brug for motion efter de overdådige middagsborde, der bugnede med 334 millioner kilo kalkun, serveret med de allestedsnærværende ”sweet potatoes”. I mange hjem blev de søde kartofler oven i købet overhældt med smeltet sukker og sirup i form af skumfiduser, de såkaldte Marshmallows.

Ifølge det internationale ”Calorie Control Council”, der er grundlagt i 1966, indtager gennemsnitsamerikaneren 4500 kalorier på Thanksgiving dagen, når man medregner kartofler, snacks, slik, sovs, fyld i kæmpefuglen og selve kalkunen.

Det var altså mange af disse hårdtpumpede, tobenede kaloriebomber, der tog sig en kold tyrker og forsøgte at arbejde fedtet af ved hæsblæsende at skubbe enorme, tungere og tungere indkøbsvogne foran sig langs stormagasinernes, varesvulmende indkøbs alleer.

Fra familiens middagsbord til den kommercielle buffet af gaveartikler og forbrugsgoder – alt sammen under mottoet:

”Du har ikke råd til at lade være”.

I år var der igen – også en tilbagevendende tradition-  aktioner og demonstrationer vendt mod hos detailgiganten Wal-Mart, der er USA største private arbejdsgiver med godt 1.3 millioner ansatte, og ikke just kendt for store lønninger til arbejdsstyrken eller et godt forhold til fagbevægelsen.

Gennem flere årtier har der eksisteret en faglig duel mellem verdens største lavpris-kæde og bl.a. fagforeningen the United Food and Commercial Workers International Union, der længe har forsøgt at organisere Wal-Marts kæmpe arbejdsstyrke.

I 2012 afviste Walmart USA-chefen, Bill Simon, det hele som en ren fagforenings provokation og sagde:

-Vi vurderer at omkring 50 af vore medarbejdere har deltaget aktivt i protesterne.

Den nonchalant afvisning af protesterne som en lille ubetydelig krusning går nok ikke i år.

Demonstrationerne og aktionere var langt flere i år – 1500 Walmart forretninger blev ramt – men de var også meget større og med en enorm bevågenhed fra offentligheden.

Det skyldes primært at hele Wal-Mart-kampen nu indgår i en meget større ramme af arbejdsaktioner i andre kæder, der bruger lavtlønspersonale( F.eks. McDonald’s, Taco-Bell, Burger King), men at også løn, arbejds-og ansættelsesforholdene hele tiden bliver sat ind i den mere og mere intense nationale debat om den enorme ulige fordeling af landets rigdom.

Sagen er at Wal-Mart betaler 2/3 dele af sin amerikanske arbejdsstyrke – dvs. omkring 825.000 ansatte- en løn på 25.000 dollars eller derunder om året.

Den løn er lig med den officielle fattigdomsgrænse for en familie på fire. Det betyder, at alle disse Wal-Mart ansatte ikke tjener nok til at betale skat, men at de også samtidig er kvalificeret til en lang række føderale tilskud såsom Medicaid og Food stamps, og det derfor er de andre skatteborgere, der skal finansiere Wal-Marts løntrykker politik.

Et forhold, der vakt øget kritik fra medlemmer af Kongressen – især efter at Husets ”Committee on Education and Workforce” havde analyseret data fra delstaten Wisconsin, der viste at en enkelt Wal-Mart-forretning kunne koste skatteborgerne mellem 900.000 til 1,7 millioner dollars i regulere statslige subsidier.

Dertil kommer så at ejerne af Wal-Mart – Walton-familien- er blevet et sindbillede på den øgede ulighed i indkomstfordelingen mellem de super-rige og alle andre.

Familiens netto formue er ansat til 144 milliarder dollars – det er er mere end den totale rigdom for 40 procent af samtlige amerikanere – altså over125 millioner mennesker. Sidste år tjente Wal-Mart 17 milliarder dollars på bundlinjen.

Det er derfor ikke så mærkeligt, at det blev en pinlig sag for Wal-Mart, da avisen the Cleveland Plain-Dealer kunne rapportere at en Wal-Mart forretning i Canton, Ohio, organiserede en fødevareindsamling blandt butikkens mere ”velstillede” ansatte, så de kunne donere til deres fattig kollegaer, så de også kunne få en Thanksgiving kalkun på bordet i år. Det har vakt i et ramaskrig i USA.

Forståeligt nok var butikken i Canton på listen over Wal-Marts, hvor der blev demonstreret.

Alligevel kunne Wal-Mart i en pressemeddelelse melde om øget salg og 10 millioner kassetransaktioner på den tidlige åbning mellem klokken 18 og 22 på selve Thanksgiving-dagen.

-Black Friday er detailhandlens Super Bowl. Og vi gennemførte et spil som kun Wal-Mart kan præstere og vores kunder elskede det, konstaterede Bill Simon i år.

Han brugte dog ikke ordet ”touchdown” – alene det, er et udtryk for at Wal-Mart er under betydeligt mere pres inden nogen sinde. Og kampen er langt fra forbi.

 

.

7 kommentarer

 1. Michael Nielsen

  Hvor sygt er det at har så lidt respekt for de mennesker der arbejder for en at man ikke en gang betaler dem nok til at de kan overleve uden hjælp, føj.

 2. Christensen

  Den væsentligste investering af alle er investeringen i egen arbejdskraft.
  Desværre er det den mindste lønsomme.
  Det mest lønsomme er udnyttelse snarere end anvendelse af andres arbejdskraft

 3. per

  En ting er givet, det er ikke de fattige ansatte der bliver overfede og dør af hjerte/kar sygdomme og det må være positivt i dette armod og skat betaler de fattige heller ikke, i Danmark er problemet at det nærmest er forbudt at have fysisk arbejde selv om det sundt, eksempel en arbejdsløs djøffer kan ikke tvinges til at tage et rengøringsjob trods stillingen kan give adgang til jobs højere oppe i hierarkiet men nej det kan man ikke forlange af en RUCer.

 4. Thomas H. Rasmussen

  Ja, i nogle lande kan nogle folk dårligt få en løn de kan leve af – men herhjemme vil mange ledige ikke tage et arbejde til overenskomstmæssig løn fordi overførselsindkomsterne og div. tilskud er så høje og fordi de uduelige Jobcentre svigter groft! Absurd!

 5. jan Nielsen

  De kommer osse til os i danmark bare vent og se, hvis vi skal undgå noget at det , skal vi revitalisere hele fagforeningssystemet så de rigtigt varetager medlemmernes interresser , så kan vi få flere i fagforeningen og derved få mere magt vi kan stå imod det der kommer.

 6. Jan Petersen

  That’s the new world order … all on food stamps … så er alle slaverne langt nemmere at styre 🙁

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.