Kønsduel i cowboyland

 

Wyoming er USA’s mindst befolkede delstat. Godt 525.000 sjæle lever spredt udover det store plateau i staten, hvor the Great Plaines møder Rocky Mountains og den politiske himmel er farvet dyb rød af republikansk ærke-konservatisme.

Det her er Cheney-land.

Den tidligere vicepræsident Dick Cheney repræsenterede Wyoming i årene 1979 til 1989, og hvad Kennedyfamilien var for Massachusetts, er den disciplinerede og sammensvejsede Cheney-familie på sæt og vis for Wyoming.

Eller rettere var.

En skruppelløs, offentlig politisk strid i familien har givet genlyd helt ind i Yellowstone National Park og chokeret republikanerne ikke bare derude i the Great Wide Open, men i hele landet.

Det er de to Cheney-søstre, Liz og Mary, der er de store våbendragere og det hele handler om, at lillesøster Mary er lesbisk og i sommeren 2012 blev gift med sin livslange partner, Heather Poe, i Washington.

Et homoseksuelt ægteskab i en absolut republikansk Power-familie.

Ikke nogen god recept på konservativ succes – og slet ikke, hvis man som den 47-årige Liz Cheney har politiske ambitioner om at vælte den mangeårige senior senator fra Wyoming, Mike Enzi, til det republikanske primærvalg i august 2014.

Mike Enzi har altid været betragtet som en meget tæt personlig ven af Cheney-familien og været en energisk bannerføre for de traditionelle republikanske dyder som absolut nej til abort, totalt modstand mod homoseksuelle ægteskaber, lidenskabelig forsvarer for retten til at bære våben og en benhård linje mod den illegale immigration.

Da Liz Cheney erklærede sit kandidatur – og det med far Cheneys støtte- kunne Enzi ikke tro sine egne øren og var i første omgang kun i stand til affabelt at fremstamme foran kameraerne:

-Jeg troede, vi var venner.

Alle mente, at den 79-årige Enzi ikke kunne hamle noget op mod det stærke Cheney-kort. Men amerikansk politik har mange tricks oppe i ærmet, og det varede ikke længe før Enzis kampagne stab havde fået tørret krudtet og kunne sætte scenen for en nådesløs duel i den højredrejede cowboy-stat.

Først kom angrebene om at Liz Cheney var en såkaldt ”Carpetbagger” – et nedladende udtryk først anvendt af sydstatsfolk om de hvide ”Yankee’s”, der efter borgerkrigen invaderede Syden for at få at tjene hurtige penge, men som i dag anvendes om alle, der kommer ”udefra” for at få indflydelse i områder, hvor de ikke oprindeligt er opvokset.

Liz Cheney bliver i Wyoming opfattet som en ”Carpetbagger” af den værste skuffe, fordi hun har boet stort set hele sit liv i Washington.

-Jeg tror ikke folk vil bytte Enzi for en eller anden, de ikke kender eller stoler på. Det er et valg mellem ”made-in-Wyoming” eller skabt i Washington, sammenfatter den republikanske strateg, Liz Brimmer dysten mellem den nuværende senator og Liz Cheney, der for at imødegå stigmatiseringen som ’fremmed” skyndsomt har flyttet sig selv og hele sin familie til byen Jackson Hole i en dal tæt på delstatens vestlige grænse mod Idaho.

Det giver Brimmer ikke meget for:

-Bare fordi man køber et par cowboystøvler bliver man ikke en cowgirl.

Carpetbagger er en ting, men at blive associeret med homoseksuelle, lovformelige forbindelser er noget ganske andet, og Enzi kampagnen begyndte at sprede rygter om at Liz Cheney på grund af søsterskabet med Mary ”aggressivt ville fremme ægteskaber mellem folk af samme køn i staten”, som det hed på omdelte løbesedler.

Liz Cheney svarede igen ved sidste søndag at sige på Fox News, hun var imod forbindelser af en sådan karakter, og understregede at hun altid havde troet og støttet ”den traditionelle definition af ægteskab”. Også Cheney Senior følte, han måtte komme sin ældste datters konservatisme til undsætning ved i en pressemeddelelse mandag at fastslå, at Liz var imod homoseksuelle ægteskaber ”uanset at hun havde behandlet sin søster familie med kærlighed og respekt”.

Det blev for meget for Mary Cheney, der brændte en ætsende kritik af synspunkterne af på Facebook.

-Liz’ holdning betyder, at hun behandler mig og min familie som andenklasses borgere. Det her er ikke jo ikke bare en uenighed om prisen for græsnings rettigheder, eller hvad vi skal stille op i forhold til Iran, skrev Mary.

Det er der, det står nu. Konsekvensen af Cheney-familiestridighederne og Enzis rygtekampagne er mærkbar for Liz Cheney.

Hun er nu langt bag efter i gallupundersøgelserne og hendes ambition om at blive republikansk senator for Wyoming ligger stort set i ruiner.

Sagen har givet genlyd i nationen, og endnu engang sat fokus på det republikanske partis holdning til homoseksuelle ægteskaber, der er klart ude af trit med den stigende accept i de amerikanske offentlighed.

Igen afsløres republikanernes altoverskyggende problem i forhold til næste års midtvejsvalg, men især til præsidentvalget i 2016.

Hvordan ser en moderne republikaner egentlig ud?

Det er klart nok ikke et spørgsmål, der trœnger sig på i Wyoming.

 

2 kommentarer

  1. Jan Petersen

    Mega interessant 🙂 … or not 🙁

  2. Daniel R.

    Jan Petersen:

    Nu er der jo ingen der har tvunget dig til at læse Gazans – iøvrigt udmærkede – indlæg, der omhandler det helt store spørgsmål, for alle med selv den mindste interesse, og ikke mindst indsigt (!!), i amerikansk politik: Hvordan formår republikanerne at følge med tiden (og dermed vælgerne) uden at gå på kompromis med kernerepublikanske værdier?

    Da denne pointe tydeligvis undslap dig, er det sandsynligvis for meget at forlange, at du forstår hvordan overstående spørgsmål kan få indflydelse på dig i lille Danmark. Heldigvis er der, andetsteds på BTs hjemmeside, en artikel om Allan Simonsen i “Vild med Dans” som du utvivlsomt vil få stor fornøjelse af at læse -og måske endda komme med begavede kommentarer til.

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.