Trump-mareridt blev til virkelighed

DE GJORDE DET. Det amerikanske folk gjorde oprør. De valgte Donald Trump som USAs 45. præsident, og dermed er voldsomme kræfter sluppet løs i Det Hvide Hus. Fra januar 2017 får verdens mægtigste nation en præsident, der har vist sig som racistisk, sexistisk og vulgær. Trump vil bygge handelsmure for at beskytte USAs arbejdspladser, han har udtrykt sympati for Ruslands Putin og skabt tvivl om USAs position i NATO. Det lyder som et mareridt, men det er altså dén skinbarlige virkelighed amerikanerne og vi andre vågner op til denne onsdag morgen.

ET FLERTAL af den amerikanske befolkning har givet den etablerede politiske verden sådan én på sinkadusen, at det er svært at fatte. For 4-5 år siden blev Trump kendt som den besynderlige landsbytosse, der blev ved med at påstå, at Barack Obama var født i Afrika. Senere nedkæmpede han samtlige republikanske præsidentkandidater, men ingen troede Trump havde en kinamands chance mod Hillary Clinton. Det havde han, og det må man i et demokratisk samfund respektere. Trump repræsenterer en enorm protestbevægelse, som nu har fået stemme.

TRUMP VANDT ikke bare med en enkelt valgmand, men viste, at han havde et overraskende godt tag i vælgerne i mange stater. Den 70-årige excentriske milliardær fra New York kom fra baghjul og udraderede favoritten, ex-udenrigsminister Hilllary Clinton på en måde, som meget få havde forudset. Slet ikke de eksperter og meningsmålingsinstitutter, der ikke havde opdaget rækkevidden af den folkelige bevægelse, der i går ramte USA som en steppebrand.

VI HAR oplevet det samme i Europa, hvor især EU-modstanden har været fremherskende i mange lande, blandt andet i Danmark og Storbritannien. En udvikling, der også kom bag på mange skiftkloge og eksperter. Trump har meget effektivt formået at blive den ‘folkets stemme’, som Hillary Clinton aldrig blev. Demokratiet har talt, men verden går en meget usikker fremtid i møde. De finansielle markeder har reageret negativt på Trumps sejr. Der er usikkerhed om sikkerhedspolitikken og frihandlen, og i USA har Trump en vigtig opgave. Han skal vise, han kan samle et land, der reelt er delt i to efter et præsidentvalg, vi aldrig glemmer.

Af Olav Skaaning Andersen, ansv. chefredaktør

Kommentarer er lukket.