Godt PET-bog endelig udkom

TIRSDAG FIK PET sig besindet til at bede Københavns Byret om at ophæve det fogedforbud, der var blevet nedlagt mod forlaget Peoples Press, diverse boghandlere, JP/Politikens Hus samt Radio 24syv.

Nu er det altså fuldt lovligt at sælge og omtale den bog, der siden i fredags helt berettiget har skabt stor omtale. PET har mistænkt bogen for at kunne indeholde oplysninger, der kan være skadelige for Rigets sikkerhed eller venligtsindede lande, mens bogens forfatter, Morten Skjoldager, og hovedmedvirkende, tidligere PET-chef Jakob Scharf, har forsikret, at det ikke er tilfældet. Nu har PET læst bogen, og senere på tirsdagen kom så en ny reaktion fra Efterretningstjenesten. Scharf, Politiken og andre, der har trodset fogedforbuddet, er blevet anmeldt til Københavns politi, der nu får til opgave at undersøge sagen.

MEN HVAD VILLE DER egentlig være sket, hvis PET i god tid havde haft held med at lukke ‘Syv år med PET’ helt ned, og ingen havde valgt at omtale bogen og dens indhold? Ja, det er jo gætværk, men et kvalificeret bud ville være, at PET – med rettens hjælp – ville have trukket bogens udgivelse i uendeligt langdrag. Og måske var der aldrig kommet en bog på gaden? For havde PET haft adgang til manuskriptet på forhånd, kunne de jo af gode grunde ikke nøjagtigt fortælle hvilke passager, der var problematiske. I så fald ville de jo synliggøre eventuelle følsomme oplysninger over for potentielle fjender. Så hellere bandlyse hele bogen.

SÅ DET ER uhyre svært at argumentere for, at bogen ikke skulle være genstand for en journalistisk behandling. Vel at mærke på en måde, hvor eventuelle oplysninger, der kunne være til skade, blev udeladt. Det har de fleste medier gjort, BT indbefattet. Går bogen for langt? Det er der delte meninger om. Tidligere PET-chefer mener ja, mens andre med indblik i Efterretningstjenestens arbejde mener nej. Det bliver nu interessant at se Københavns politis vurdering af, om sagen kan holde i Byretten. Her på BT finder vi bogen relevant og vedkommende, fordi den giver offentligheden indblik i en særdeles vigtig og brydsom periode i nyere dansk historie.

Kommentarer er lukket.