Lavede Qvortrup en ‘Viggo Fischer’?

VAR DET EN ‘lille Viggo Fischer’, Se og Hørs tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup leverede, da han i ugens løb blev afhørt i det, der er blevet kaldt Danmarks største medieskandale? Både i retten og i en tidligere afhøring har Qvortrup haft ganske svært ved at huske møder, mails og andre begivenheder, der har noget at gøre med det, han er tiltalt for. Nemlig at være ansvarlig for aftalen om, at ‘tys-tys-kilden’ skulle overvåge hundredevis af kendte og kongelige for Se og Hør. Hvad var det nu lige med ham Viggo Fischer? Jo, det var den konservative MF’er, der i et forsøg på at støtte justitsminister Erik Ninn-Hansen i Tamilsagen i 1993 fik akut hukommelsestab og øjensynligt 107 gange i retten svarede, at det kunne han ‘ikke huske’ eller det ‘erindrer jeg ikke’. Til stor moro og forargelse i offentligheden, og hos de journalister, der dækkede sagen. Herunder Henrik Qvortrup. I sin erindringsbog fra 2014 beskriver Qvortrup Viggo Fischers hukommelseskollaps: ‘For så vidt var han (Fischer) i sin gode ret til det; ingen kan tvinges til at sige mere, end de er i stand til at huske”, skrev Qvortrup og tænkte måske endda frem på sin egen rolle på anklagebænken nogle år senere. Hvem ved?

AFHØRINGEN I retten i Glostrup gav mange eksempler på Qvortrups hukommelsestab, og det samme var åbenbart tilfældet i en tidligere politi-afhøring. Anklager Morten Frederiksen opregnede ikke mindre end 16 tilfælde, hvor Qvortrup desværre ikke kunne huske, hvad der var sket. Nogenlunde det samme er overgået Kim Henningsen, der var chefredaktør på Se og Hør i fire år. Hans erindring svigtede ham også en del gange undervejs, men Henningsen kan være undskyldt. Under retsmødet i onsdags læste Henningsen en erklæring op, der fortalte om hans indlæggelse på en psykiatrisk afdeling i 2013 og 2014. Her blev han behandlet med elektrochok, som har den kedelige bivirkning, at man kan miste hukommelsen. Det afstedkom nogle spøjse situationer i retslokalet i Glostrup. Først kunne Henningsen ikke huske, at han med Aller-direktør Per Ingdal havde drøftet, at de skulle stoppe samarbejdet med ‘tys-tys-kilden. Senere – da der blev fremlagt en mail, hvor Henningsen selv havde skrevet det modsatte – ændrede han forklaring…

CHEFREDAKTØRERNE QVORTRUP og Henningsen har svært ved at huske, og så holder de krampagtigt fast i, at ‘tys-tys-kilden’ skam bare var en helt normal kilde. Lad os lige tage den igen: ‘Tys-tys-kilden’, Peter Bo Henriksen, der fra sin position som IT-ekspert i Nets, overvågede flere hundrede kendte og kongelige via kreditkort, var blot en helt almindelig kilde på linje med en masse andre. Samtidig skal man forstå, at den slags foregår på alle medier hver dag i hele Danmark. Jeg ved, at det er tilladt som tiltalt at beskytte sig selv i retten. Respekt for det. Men det er altså en ganske alvorlig omskrivning af de faktiske forhold i medieindustrien i Danmark anno 2016.

DET ER IKKE en almindelig kilde, der så systematisk gennem flere år har kunnet overvåge folks mindste bevægelse. Det er en helt ekstraordinær kilde. Og en ganske ekstraordinær metode. Skal man som medie overveje at bruge den slags informationer, skal det være for at oplyse om sager, der har klar offentlig interesse. Det har hverken Line Bauns romance i Rom eller Janni Spies’ luksusindkøbsvaner. Og det burde Qvortrup og Henningsen sige højt og klart. Også for deres egen selvrespekts skyld.

Kommentarer er lukket.