Godt vi fik undersøgt skattesagen

Det var på sin plads, at daværende skatteminister Thor Möger nedsatte Skattesagskommissionen for dels at undersøge om der var sket magtfordrejning i sagen om Helle Thorning-Schmidt og hendes mands skattesag, dels forsøge at klargøre hvordan BT fik mulighed for at fortælle offentligheden om sagen. Efter næsten tre års arbejde, gennemgang af tusindvis af dokumenter og afhøring af 45 vidner, er rapporten på 1700 sider klar til offentliggørelse.

Allerede i juni i år kunne BT afsløre de foreløbige konklusioner, og i går fremlagde Politiken den endelige rapport. De to embedsmænd, ex-departementschef Peter Loft og Erling Andersen, tidligere direktør i Skat København, får kritik, blandt andet for at have vildledt Ombudsmanden. Tidligere skatteminister Troels Lund Povlsen frikendes for at have forsøgt at blande sig i sagen, men Skattesagskommissionen tror ikke på Lund Povlsen, når han siger, at han ikke blev orienteret undervejs. Kommissionen konkluderer, at der ingen beviser er for, at Peter Arnfeldt, Troels Lund Povlsens spindoktor, lækkede fortrolige oplysninger til pressen.

Det er forkert – som nogle borgerlige politikere gør – at stille spørgsmålstegn ved Skattesagskommissionens relevans. Om de 25 millioner, arbejdet har kostet, er givet godt ud. Der er meget alvorlige ting på spil, og i et demokratisk samfund er det meget vigtigt at undersøge, om den daværende VK-regering brugte magtapparatet til at ødelægge en politisk konkurrents muligheder for at blive statsminister. Det er sandsynligt, at det skete, men kommissionens arbejde dokumenterer det ikke.

En anden og ikke mindre væsentlig konklusion, der kom ud af kommissionens arbejde, handler om mediernes muligheder for fortsat at kunne levere kritisk og uafhængig journalistik. Dommerne kommer ingen vegne i deres arbejde med at opklare hvordan afgørende oplysninger er tilgået pressen. Skattesagskommissionen tager ikke direkte stilling til de afsløringer, som BT har gennemført i sagen, men den har taget stilling i et helt afgørende spørgsmål. Dommerne konkluderer undervejs i deres arbejde, at vi på BT var i vores fulde ret til beskytte vores kilder i sagen. Fordi det – ifølge Skattesagskommissionen – var af ’samfundsmæssig betydning’, at BT havde afdækket, at Helle Thorning-Schmidt havde betalt ‘ikke ubetydelige beløb for lidt i skat’. Og derfor var BT i sin gode ret til at beskytte sine kilder.

For hele pressen er det en vigtig afgørelse. Dommerne understreger hermed, at landets medier stadig kan bibringe læserne – landets borgere – relevante nyheder af offentlig interesse. Og det er måske den mest afgørende konklusion i en rapport, der vil gå over i historien som en af de mest omtalte. Men også som en, hvor de politiske konsekvenser fremstår ganske uafklarede.

Af Olav Skaaning Andersen, ansv chefredaktør

255 kommentarer

 1. Anders Madsen

  @ Caroline Westdahl

  Aha – kommer det fra en hjernevasket borgerlig der støtter Venstre og BTs propaganda.

 2. Erik Hermansen

  Bilagsdværgen(V)= Magnus Klein(LA)

  De to ovennævnte har en asocial karakter begge to, og et sygt forhold til andre menneskers penge.

 3. Erling Rasmussen

  Jeg nægter at tro, at der i rød blok er personer i rød blok, som er så primitive og indskrænkede som Erik Hermansen. Det må være en fra blå blok, som forsøger at svine de røde til ved at parodiere deres niveau.
  Hvis ikke det forholder sig sådan, må de være flove hos de røde.

 4. Erik Hermansen

  Tak Erling, hils din ven den fimsede, og rabiate Pind, som burde have spillet Monrad i 1864.

 5. Anders Madsen

  “Jyllands-Posten gengiver i dag udtalelser om, at SKAT ændrede praksis ved en skattesag i 2012, den såkaldte Kinnock-sag. Men praksis blev først ændret som følge af dommen i Østre Landsret i 2013 i sagen mellem Camilla Vest og SKAT. SKAT har faste retningslinjer for at kommunikere om ændring af praksis.”

  http://www.skm.dk/aktuelt/nyheder/2014/november/skat-aendrede-foerst-praksis-i-2013/

Kommentarer er lukket.