‘Racist’ råber de i Sverige

FOR MANGE år siden, engang i 1980´erne, skrev journalisten og DR-studieværten Mogens Berendt bogen ‘Tilfældet Sverige’. Den vakte en vis opsigt – både her og hinsidan – fordi den stillede spørgsmålstegn ved det socialdemokratiske paradis på den anden side sundet. Ved selve det svenske Folkhem. Bogen argumenterer for, at der findes en anden og knap så idyllisk side af det svenske velfærdssamfund.

EN VIRKELIGHED, der handler om bureaukrati, et alt for velordnet samfund, der stræber efter at gøre alle mennesker ens – eller lige. Og så fokuserer bogen selvfølgelig på alt det, der er forbudt i Sverige. Især kunne vi i Danmark hidse os lidt op over, at man skulle stille sig i kø ved Systembolaget for at købe vin, øl og spiritus. I det billede fik vi pudset vores eget ego som liberalt og frihedselskende land lidt af. Selv om vi – dengang som nu – har en decideret drukkultur, der ikke just er at prale af.

DEN SLAGS fremstillinger af Sverige glemmer alt det gode, der kommer fra de blå-gule: De gæstfrie svenske naboer på vejen, der inviterer til krebskalas, snaps og svensk sangskat. Knækbrødet, de stille skove og dybe søer. Ingemar Stenmark. Ralf Edstrøm. Ronnie Petterson. Bjørn Borg. Karolina Klüft. Patrick Sjøberg. Astrid Lindgren. Den hvide sten. Ingmar Bergman. Mikael Persbrandt. Peter Haber. For ikke at glemme den svenske skærgård om sommeren. Og så er Sverige et land, hvor man tager gennemsigtigheden i den politiske proces alvorligt. Det kan det danske folketing – der netop har vedtaget en offentlighedslov, der begrænser indsigten i lovgivningsarbejdet – lære en del af.

MEN – OG DET er pointen – Sverige har de seneste år udviklet sig til et mærkværdigt politisk korrekt land, hvor noget skal debatteres og andet ikke må debatteres. Et land, hvor beton-feminister har sat sig på dagsordenen og gennemført mærkværdige ting. For eksempel indførelsen af intetkøns-børnehaver flere steder, hvor børn ikke længere er ‘han’ og ‘hun’. Men kaldes ‘hen’. Og et land, hvor det næsten er forbudt at sætte spørgsmål ved de åbenlyse integrationsproblemer, der findes. Ihvertfald når debatten sjældent de svenske medier. Og hvis den gør, bliver de formastelige debattører beskyldt at være racister. Senest i en debat om Yahya Hassans debutdigte, der er solgt i over 100.000 eksemplarer i Danmark. .

DET BEGYNDTE i Svenska Dagbladet, hvor litteraturkritikeren Elise Karlsson falder over Politikens litteraturredaktør Jes Stein Pedersen, der af den svenske avis er sat til at udlægge Yahya Hassans litterære og debatmæssige gennembrud i Danmark. Det gør Stein Pedersen godt.. For så efterfølgende at blive kaldt racist af Karlsson, der sammenligner den danske litteraturredaktørs synspunkter med nogle, der lige så godt kunne være formuleret af Sverigesdemokraterne, pendanten til Dansk Folkeparti.

DEN RET ensidige debat fortsatte i Aftonbladet, der i denne uge anmeldte Yahya Hassans digtsamling. Opgaven var lagt i hænderne på Athena Farrokhzad, forfatter og kritiker med iransk baggrund. Det kommer dog ikke den dansk-palæstinensiske digter til gode. Hassans bramfrie digte bliver omtalt – og artiklen bliver iøvrigt mest læst på Aftonbladet.se – som en gave til Dansk Folkeparti (og det er ikke positivt ment!). Farrokhzad går så langt som at mene, at der findes emner man ganske enkelt ikke kan skrive om fra den muslimske verden. Herunder den vold i hjemmet, som er et tilbagevendende tema i Yahya Hassans digte.

AVIS-FEJDEN er to eksempler på en tendens i Sverige, hvor man ganske enkelt ikke reelt vil debattere integrationsproblemer. Man ønsker ikke den ‘tone’. Det er til gengæld en farlig indstilling, der kan være med til at sætte grænser for det frie ord. Debatkulturen er forpestet, hvis ethvert kunstnerisk eller debatmæssigt indlæg mødes med råbet ‘racist’.

Af Olav Skaaning Andersen, ansv. chefredaktør

113 kommentarer

 1. Islamisk profet bagpuler

  Ud med møget

 2. Jyden

  Annalise, – det du skriver vedr. Karina Lorentzen, samt Naser Khader er nemlig helt korrekt,- fuldstændig enig!
  De hverken kan,- eller vil se virkeligheden i øjnene, men derimod følge den dumme, ensrettede ,politisk korrekte linje,- der kun fører på afveje! Og “Hulda i kæret ” , som vi kan se,- rapper med på den melodi!
  Men som man siger: Mod dumhed kæmper selv guderne forgæves!

 3. såmig

  Annalisa Christensen. Olav Skaaning har ganske givet sin familie i Sverige. Ingen dansker ville kalde sin søn Olav. Og Skaaning er jo helt klart Sverige.

 4. såmig

  Falk Kristiansen, ligesom i Norge.

  Hvordan ser Sveriges Grundlov ud med hensyn til indvandring, religioner/ideologier, tilegnet nationalitet og valgret?

 5. såmig

  Den danske Grundlov er ganske klar om valgret. Kun danske statsborgere, der har fast bopæl i Danmark, har valgret.
  Men i Randers begår Socialdemokraterne ulovlige valg:
  http://amtsavisen.dk/randers/byraadskandidat-risikerer-udvisning

  Det gør de muligvis også i Københavnsområdet. I hvert fald var den røde fløj, med Annette Vilhelmsen ( SF) i spidsen, meget forhippet på at skaffe udlændinge stemmer i indvandrerghettoer sammen Lisbeth Zornig.

  De valg, de steder, som f.eks. Randers, hvor der har været udlændinge, der fik en stemmeseddel, må erklæres at være ulovlige – altså ugyldige. Altså hele valget.

 6. såmig

  Randers Amtsaviskan ikke læses.
  Her er BT.
  http://m.bt.dk/?article=27504078-22-aarig-byraadskandidat-risikerer-udvisning-af-landet

 7. Carsten Nielsen

  Ikke at være racist, men at behandle alle ens, velintegrerede indvandrer, der hænger ud med andre soc. klienter er at forholde sig til, at Anette Heick skriver: “Jeg fik for et par uger siden et brev fra en sådan. Et hjerteskærende brev (som kan læses inde på websitet) fra et ungt menneske, som livet igennem har haft alt imod sig: Alkohol, sygdom, omsorgssvigt, intet hjem. Jeg skammer mig over ikke at kunne svare på, hvordan man hjælper sådan en som ham bedst.”
  Jeg tror jeg kender løsningen, nedsættelse af kontanthjælpen og hvis det ikke virker, fjernelse af kontanthjælpen og løgnedetektortest hvis vedkommende melder sig syg…. – Det skal nok hjælpe!

 8. Kc

  Det gavner ingen IKKE at sige tingene lige ud og uden omsvøb. Islam ER et problem i den vestlige
  verden og det nytter ikke at pakke det faktum ind i bomuld og vat for ikke at komme til at støde nogen.

  Selvfølgelig er der mange muslimer, som på overfladen har tilpasset sig, men ideologien er den samme for samtlige muslimer. man er ikke racist når man tager afstand fra islam, det er utåleligt
  når så mange ikke kan så meget andet end at trække racismekortet.

 9. Per Jessen

  Jeg har boet i Sverige og synes generelt godt om dem, de er langt mindre aggressive i deres ottityde MEN de er også en del forskellige fra danskerne.
  Jeg tror det er en ganske lille elite med svenske litteratur forfattere i spidsen, der “former” den svenske holdning i en retning som de kalder politisk korrekt MEN jeg genkender ikke decideret den “normale” svenskers holdning, som nok er mere lige den danske.
  Danskerne har i det mindste en holdning til tingene, som vi ofte slynger ud uden at tænke over hvilke konsekvenser det måtte have i det store billede, men i tilfældet med racisme er danskerne nok mere blevet et offer for dårlige politikkere, der mener integration kan man lave med alle befolkningsgrupper og som har vist sig er mega svært at håndtere.
  Ninn-Hansen gjorde under Poul Schlüter egentlig kun hvad der skulle ha’ været standard idag, nemlig begrænse familiesammenføring – nu begynder balladen at tage til og som dansker, der gerne vil hjælpe folk i nød er det blevet et mareridt, at håndtere visse befolkningsgrupper – når vi så er efter disse med krav eller stop for indvandring bliver vi kaldt racister – svenskerne er hurtigt ude med denne betegnelse og de må vi vel bare leve med – Danmark har en anden model.end svenskerne og den er sikkert ikke politisk korrekt jf. dem – når de provokerer med at kalde danskerne racister er dette ikke en generel holdning blandt svenskerne, men en lille elite af svenskere som har en torn i øjet på “den danske model”.

  Danske politikkere har hevet en integrationsmodel ned over hovedet på danskerne, som store dele af befolkningen ikke deler – efterhånden breder frustrationen sig og vi stiller større og større krav til indvandring, som ikke vinder lydhør hos de fleste politikkere som “ikke politisk korrekt”.

  Det kræver nok en radikal ændring af vores asyl og indvandringslovgivning, herunder presse FN til at ændre sine regler eller nosser til at gå egne veje – vi kan ikke forsætte med nuværende lovgivning ellers får DF så mange vælgere, at det nok bliver en smule for ekstremt hvad der kommer ud af det.

 10. sofie

  Problemet er ,at det er en håndfuld elite der styrer tingene-og det gør de jo ret “godt”-og blandt medierne får de ordlyd,men kritikkerne får for det meste ikke.
  Så vi kan drage den konklusion at medierne er med på vognen og nedgør den almindelige borgers frygt og ikke mindst hæslige oplevelser-og det til trods for at medierne skulle forestille at være “neutrale” og “objektive.Når så myndigheder heller ikke tager mod anmeldelser fra den almindelige Dansker -men kun fra udefrakommende(ja hvis de da ikke på eget initiativ selv skriver anmeldelsen til manipulation med statistikkerne)så bliver billedet logisk nok ensidig-nemlig med påstand om at Danskerne er”racister”.
  Sparker man hunden længe nok-bider den fra sig-plager man folk længe nok med påstand og hånlige snøft,om at folk er racister når de fortæller de er blevet udplyndret for 25 tyvende gang -uden hjælp fra systemet -ja så skal man vist være overmenneske ikke at ende op med at blive racist.
  Men gad vide om det lige netop er det eliten ønsker-man ved jo aldrig hvad de kan finde på ,vel?

 11. E Sørensen

  Sjovt nok har jeg også tit tænkt tilbage på bogen “Tilfældet Sverige”, når jeg skulle forsøge at forstå broderfolket. Bogen er nok ment humoristisk, men hvis man har trang til sarkasme, og det kan komme over de bedste, kan man godt finde forklaringer i bogens generaliseringer.

 12. Lars Hansen

  Sverige er ved at afskaffe sig selv som svenskernes hjem, og mere eller mindre forbudt en offentlig debat om det nu også er en god ide, det er sørgeligt at være vidne til.

 13. såmig

  Lars Hansen, ligesom det sker i Norge, så en nordmand råbte så højt om det, at hele verden hørte det. For indtil da, talte nordmændene for døve ører.

Kommentarer er lukket.