Ugens medie-bommert

AF DEN forgangne uges (mange) hellige og reelt uforstandige kommentarer om mediernes rolle i Uffe Elbæks afgang, tager en enkelt prisen. Lad os bare kalde den ugens medie-bommert. Bjarke Møller, chefredaktør på Mandag Morgen – et ugebrev der normalt bedriver indsigtsfulde analyser – lancerer en lang konspirationsteori. Den går i al sin enkelthed ud på, at de store mediehuse – vi må her forstå at det drejer sig om JP/Politikens Hus og Berlingske Media, der udgiver Ekstra Bladet, Politiken, Jyllands-Posten, Berlingske og BT – gik hårdt til Uffe Elbæk, fordi ministeren ikke har formået at hale et medieforlig i hus, der sikrer ordentlige forhold for udgivelse af fri og uafhængig journalistik i Danmark. Møller mere end antyder, at nyhederne om Elbæks kammerateri var en veltimet kampagne fra avisernes side, som skulle sætte den radikale minister under et så tungt pres, at han måtte gå af.

HERRE JEMENI for en pinlig udlægning af tilstanden i dansk journalistik. Og så fra en mand, der qua sit arbejdsted ellers normalt ville blive betragtet med en vis respekt. Men Bjarke Møller aner tydeligvis ikke hvordan almindeligt journalistisk arbejde foregår, og hvad det indebærer at lave grundlæggende og gedigent undersøgende reportage. Eller også har han bare glemt det. Et af mediernes helt grundlæggende opgaver er et kigge magten i kortene, og det indebærer blandt andet aktindsigt i ministerier. En helt almindelig aktindsigt, der vel at mærke ikke var beordret af nogen i spidsen for et veltilrettelagt raid mod Uffe Elbæk, gav interessante informationer om mulig nepotisme og kammerateri. Nyheden blev skrevet, og det synes medier over det ganske land var en relevant historie at bringe til torvs. Siden har Rigsrevisionen igangsat en undersøgelse af det generelle forbrug i Kulturministeriet under Elbæk, og i denne uge har TV2 afsløret nye historier om mulig nepotisme under Elbæk.

ALT DETTE betragter Bjarke Møller nærmest som en sammensværgelse, styret af sorte borgerlige kræfter, der kræver penge til deres aviser. Argumentationen er forrykt, og understreges vel bedst af at DR og TV2 var blandt de medier, der dækkede Elbæks kammerateri og efterfølgende samråd mest intenst. Netop de to medier har for nylig nydt godt af et licensforlig, hvor de begge fik tilført mange ekstra millioner. På Elbæks foranledning.

29 kommentarer

 1. preben lange

  Orlav

  Man kan få den opfattelse, at i på de borgerlige medier
  har for vane at drive heksjagt på den nuværende regering, ingen tvivl om det…

  Det jo ikke så meget det i skriver om, men mere vinklingen, af artiklierne.

  Op gennem nullerne, evnede i jo ikke den samme tæft,
  og ihærdighed, skønt der var masser af sager, som i
  kunne have valgt at afdække, og havde i brugt jeres
  politiske analyser på at, gå den førte økonomiske politik igennem, ville vi måske ikke står i den økonomiske krise, vi nu står i…

 2. Poul P

  Det må da i øvrigt være rart at drive en forretning, hvor man mener sig så vigtig at man kan kræve at få tilskud fra det offentlige hvert eneste år. Selvfølgelig i millionklassen, for det er jo så vigtig man er. Men det er da påfaldende at Uffe der ikke ville betale penge til din løn, blev fyret under store jubelbrøl blandt de store bladhuse. Da efterfølgeren Marianne Jelved blev kulturminister i stedet, blev hun hyldet af den samme presse. Men hun havde jo selvfølgelig også lovet, at noget af det første hun ville kigge på var den millionstøtte der gør at din virksomhed overlever i sin nuværende form.

 3. Jan Hansen

  Jep Poul, og i din evige visdom, støttet af din alufolie pyramide hat, har du også set udlægget til det medieforlig Jelved har tænkt sig at kigge på. Men kunne det tænkes at Jelved bare accepterer tingenes tilstand og lader tallene stå ?

  Hvordan i alverden kan du indirekte bifalde at statens/borgernes penge går til nepotistiske tjenester der ingen reel betydning har ? Selvfølgelig skal medierne da følge op på denne sag når det tydeligt står skidt til i ansættelses og licitations formerne i kultur ministeriet.

 4. Poul P

  @ Jan : Jeg er faktisk ret ligeglad med, hvordan medieforliget bliver. For konklusionen er bare den, at uanset hvordan man vender og drejer det er aviser som BT på støtten. De ville ikke kunne klare sig i sin nuværende form, uden at de fik hjælp fra de selvsamme politikere som de ellers påstår de holder et vågent øje med.

 5. john

  Olav Skaaning Andersen siger. – Et af mediernes helt grundlæggende opgaver er et kigge magten i kortene,

  Hvad så HER Olav Skaaning Andersen,??

  Sagen om Steven Kinnocks skattebetalinger, hvor BT førte ren kampagnejournalistik i forsøget på at få ægteparret dømt for skattesvindel. På trods af, at folk i SKAT ikke mente der var noget at komme efter. BT forsøgte ikke bare at få nogle uskyldige dømt, men også at påvirke udfaldet af et folketingsvalg i Danmark. Måske blev de spændt for Venstres spin-vogn. Nu har journalisterne valgt at holde mund og ikke fortælle sandheden om forløbet til Skattesagskommissionen. Det siger vist en hel del.

  Heldigvis tyder meget dog på, at danskerne ikke er så lette at narre. BT har de senere år oplevet et dramatisk fald i sit oplagstal. I 1. halvår 2007 havde BT et dagligt oplag på 87.319. I 1. halvår 2011 var det tal faldet til 59.401. Altså et fald på omkring en tredjedel på bare fem år! Det er uhyre ringe. Og det er utroligt, at det ikke giver anledning til mere selvransagelse hos BT.

 6. G. Sørensen

  Det var dog ligegodt mærkeligt, at konkludere, at der ikke er noget i Helle Thoning’s skattesag, al den stund at hun har fået et ekstra personfradrag i flere år på sin selvangivelse. At skat vælger, at sige, at det er forældet efter tre år er meget mærkeligt, fordi alle andre borgere kan blive pålagt tilbagebetalingspligt mange år tilbage.

  Mange andre er blevet pålagt at betale skat i DK, og deres dankorts brug i DK er blevet nøje undersøgt og brugt som bevis for skattepligt. Er det ikke rimeligt at alle skal overholde landets love.

  Alle de løse beskyldninger mod pressen er flovt, da der ikke er beviser på disse påstande.

 7. Thor Arentoft

  Er Hr Olav Skaaning Andersen mon igang med at markedsføre sig selv, og det medie-hus han representerer, i en martyr postion.
  Hvis det er meningen, og han lykkes med det, har har han lykkets med at bedrive 360-graders journalistisk gravearbejde.
  Han må jo være totalt miljø-skadet; fatter han ikke at en stadig større del af den Danske befolkning har fået nok af ham, hans journalistiske uhederlighed i BT, og at de ser ham som en lakaj for Venstres Presse-tjæneste.

 8. Erling Rasmussen

  Medierne har kun haft minimal indflydelse på kulturministerens afgang.
  Dagen før afgangen bedyrede statsministeren på tirsdagspressemødet, at han ville blive siddende på posten mange år endnu. Det viser, hvilken føling statsministeren har med virkeligheden!
  Det, der førte til, at han selv (?) uden noget pres (?) valgte at gå, var det katastrofale samråd, hvor det for første gang kom frem, at han var blevet advaret.

  Han har også været vidende om, at hvis der blev iværksat en undersøgelse af ministeriets regnskaber, ville der dukke flere uheldige sager op – hvilket jo allerede har vist sig at være tilfældet – og derfor var det klogere at erklære sin fratræden, inden han blev kylet ud.

 9. Jørgen Nielsen

  Jeg ejer en internet virksomhed. I realiteten burde jeg også støttes i hoved og røv med skattekroner. Hvad siger EU til statsstøtte af medier?

 10. Bjarke Møller

  Olav Skaaning Andersen læser en konspirationsteori ind i min analyse om de små og store synder i Elbæksagen. Uden pressens massive dækning af sagen var det aldrig blevet en så stor politisk sag, og uden de mange kritiske nyhedshistorier om Elbæk hen over efteråret havde han næppe været et så let offer.
  Jeg tror ikke på den slags simple konspirationsteorier, som Skaaning lægger op til.Der er langt flere nuancer i min analyse af Elbæksagen, end blot den pressevinkel, som Skaaning refererer. Det er ikke en sag om konspirationer og kriminalromaner, men en historie med mange aktører og interesser.Derfor nævner jeg også de borgerlige værdipolitikere, som føler et ubehag ved Elbæks reformdagsorden, Enhedslistens opportunisme og den manglende ledelsesmæssige opbakning fra Vestager og Thorning, da det virkelig kom til stykket.
  Har man lyst til at læse med, kan man læse analysen på mm.dk/små-og-store-synder.
  Der er meget mere i denne sag end den banale analyse, at Uffe Elbæk bare kvajede sig, og at det i sidste ende er politikernes egen skyld – som om medierne er ansvarsløse formidlere af virkeligheden, og ikke er med til at præge den.

 11. john

  @G. Sørensen

  Her lyver Peter Brüchmann/BT om Helle Thorning Schmidts skatteforhold..

  http://www.youtube.com/watch?v=4rfFq_nWzt8

 12. john

  @G. Sørensen

  BT har spillet skødehund i skattesagen..

  BT fortalt, hvordan bladets journalister udarbejdede partsindlæg i den skattesag, bladet selv havde medvirket til blev rejst mod oppositionslederens mand.

  Via Troels Lund Poulsen fødte BT sit anklageskrift i sagsbehandlingen, samtidig med at avisen gennem et sandt bombardement af mail forsøgte at »ryge Erling Andersen ud, at få ham til at sige noget til os«.

  Uanset udfaldet af undersøgelseskommissionens arbejde, så kan det allerede nu slås fast, at BT er dybt kompromitteret og utroværdig i denne sag.

  skattesagskommissionen, Professor, dr. jur. Niels Fenger.- udtaler:Det kan herefter ikke føre til et andet resultat, at årsagen til de uberettigede fradrag mv. ikke er resultat af forkerte oplysninger afgivet af Helle Thorning-Schmidt — der heller ikke havde pligt til at reagere over for de fejlagtige skatteberegninger — og at det derfor for så vidt var korrekt, når Helle Thorning-Schmidt gjorde gældende, at ægteparret havde “fulgt skattereglerne til punkt og prikke”.

 13. MO

  BT’s sædvanlige uansvarlige tilgang til det hele. Lad de blå partier leve, de støtter os og lad resten dø!

 14. Erik Morsing

  Uanset hvordan man vender og drejer den sag, så har parret snydt i skat. Helle snuppede mandens skattefradrag, og selvom den sag er forældet, så rykker det ikke ved det moralske i den manøvre. Selvom Helle siger, at der ikke er noget at komme efter, så er der som sagt det moralske. Man kan vel forlange at politikerne på Christiansborg følger loven til punkt og prikke og ikke leder med tættekam efter smuthuller.

 15. HAKON N

  ci bono den der tjener på forbrydelsen står også bag som ciccero sagde

 16. Michael

  Sidder igen med den fornemmelse, at Olav og hans stand ikke er ærlig i det de siger og gør. Man prøver at være den frække dreng, men i mine øjne er den slags jounalister bare små hovmodige personer med et meget lille selvværd. Det ulækkert, hvis himmeriget findes, så må de stå til ansvar for deres handlinger der. .

 17. Ib Jensen

  Ulvene jager altid det svageste led og her var Uffe Elbæk simplethen for nem for pressen. Men det kan vel ikke klandres pressen. De skal altid gå hårdt til magthavere uanset deres farve og dybest set er der ikke brug for svage ministre, hvilket Elbæk klart var. Det at blive minister bygger mere på gode forbindelser, end på gode kompetencer – desværre

 18. Cleunides silva

  jeg undertegnede, vil hermed bevidne, at jeg har været med til møder kommune, læge, familiehus og Cleunides og børnehave.Til det ene møde, bekræftede lægen, at Guadalupe bærer præg af at have været misbrugt seksuelt. Cleunides har i flere år bedt om hjælp hos læge og Brøndby kommune, men har ikke modtaget den hjælp psykolog til Guadalupe på 4 år Ja en pædagog sagt til min barn du kommer aldrig hjem hun er fjenet fra mig 2 år i dag jeg er klage hjælp ikke og 1 1/2 år jeg må kun se min datter 1 1/2 time 1 gang om måneden jeg er ikke mibruger og kar aldrig været jeg har aldrig været på psykiarisk hospital og bruger ikke nogen form for medicin.Min barn er blevet fjenet hun blev misbrugt i børnehaven,Brøndby er urimeligt kommune er korrupt BARN SKAL HJEM TIL MOR ♥ ♥ ♥ OG MOR ER IKKE MISBRUGT BARN KOMMUNE HJÆLP IKKE BARN ER MOD BARN KOMMUNE ER KORRUPT JEG VIL FRA MIT BARN HUN BLEV MISBRUGT I BØRNEHAVEN, OG HUN ER BLEVET FJENET FRA MIG DET ER URIMELIGT jeg tale med kommunen jeg har båndoptaglser der beviser dette om mit barn HUN BLEV MISBRUGT I BØRNEHAVEN, HUN ER BLEVET FJENET FRA MIG JEG HAR UDTALT DER BEVISER DETTE. Jane jeg må ikke holder jul min barn 3 år jeg er bekymret for mit barn

 19. Gregers

  Sådan lidt fra en ende af…
  Frk Elbæk (gravid eller ikke) som nu skal have en pause for at “kunne se sin MAND” (!!!) i øjnene… jamen, var det det da ikke en mandsperson, der optrådte som kulturminister… som nu snakker om sin “mand”? Fred være med “hende” og “ham”.
  Frk T Schmidts gøren og laden… hun befinder sig tilsyneladende bedre i Bruxelles end i Danmark. Kan hun så ikke bare blive der?

 20. Cleunides silva

  Sven Erik Frederiksen du skal modtage psykologhjælp du er recister min datter blev misbrugt i børnehaven i Danmark hun er blevet fjernet fra mig du vil jeg rejs til Brasilien du er korrupt er ikke din barn korrupt

 21. hans

  Uffe faldtpå eget greb, jajamen. Og nu har han så ferie for at komme på benene igen. Det minder mig -uopfordret- om socialdemokratiets statsminister aspirant -og senere formand i Sverige: Mona Sahlin, som nallede 25.000 kroner fra statskassen og derefter holdt ferie -såkaldt time-out – på Mauritzius for skattebetalernes penge i 3 uger for en del år siden!!
  -Snart er den danske regering ligeså dytig som hin svenska-

 22. hans

  en statsminister som svindler med skatten -ja socialdemokraterne taler som altid med dobbelt tunge: det er fint at betale skat, -men selv så snyder vi -hurra hurra. Tag fra de fattige og giv til de rige -læs: HTS

 23. Timmy

  “Det var dog ligegodt mærkeligt, at konkludere, at der ikke er noget i Helle Thoning’s skattesag, al den stund at hun har fået et ekstra personfradrag i flere år på sin selvangivelse”

  Stakkel blå tåbe.. Hvad med dig købt og betalt af vÆnstre press…Hvem tro du der betaler din løn tumpe…
  Det er sgu ej studenter huen der trykke du…

 24. KF

  Du ESA er den største bommert

 25. Frank Stokholm

  Hej Olav

  Ellers noget af en personkampagne, I får kørt af. Tag nu seneste skud fra din journalist Lars Fogt, manden med de mange påtaler fra Pressenævnet. Skræller man de skrappe rubrikker og mellemrubrikker om “fup og fidus”, “overholdt ikke loven”, “afsløring” mv. væk og nærstuderer selve teksten, så virker det umiddelbart som om Elbæk efter sit valg til minister bare har fundet en erstatning for sig selv som underviser, så et bestilt arrangement kunne holdes. Den erstattende underviser siger i artiklen, at det vidste kunden godt, ligesom vi jo heller ikke i artiklen finder nogen utilfreds kunde. Hvis kunden ikke har vidst og ikke har accepteret skiftet, så kan der måske være noget at komme efter, men det kræver til en start, at BT dokumenterer dette. I stedet har I lavet et lidt klægt opbag på en juraprofessor, som udtrykkeligt ikke udtaler sig om den konkrete sag, og så nogle professionelt forargede politiske modstandere, som vist – artiklens umiddelbare substans taget i betragtning – ikke behøver nogen videre anledning til at udtrykke forargelsen.

  Synes du selv, at artiklen er fair? – eller har I bare her søndag aften sat slutspurten ind for at sikre BT trofæet for ugens mediebommert?

  http://www.bt.dk/danmark/ny-afsloering-uffe-elbaek-foraerede-ven-kontrakt

 26. leif madsen

  Hvad sker der når en af “Chefens” drenge sræder ved siden af ? Jeg tænker på Thomas Nørmark Krog som i en kongebrannert af dimentioner overbrækkede et udvalgsværelse på Christiansborg og derved ødelagde en meget kostbar stol, jeg har ikke set “chefen” kommentere denne sag skylder han os ikke en reaktion fortælle os hvad en sådan udskejelse koster, hvem betaler og hvad får den af konsekvenser. Vi har heller ikke fået navnet på den TV2 medarbejder der løb nøgen rundt på Christiania, Det er da mere interessant at få at vide end hvem der spillede med i en russisk film for over 5 år siden,

 27. poul Sørensen

  Når nu medieforliget bliver nævnt , så kan man jo spørge hvorfor alle de store mediehuse i det hele taget skal have statsstøtte. De burde ligesom alle andre virksomheder klare sig selv, Hvis de ikke kan sælge deres produkt må de jo lukke biksen. Man kan så undre sig over at en Venstreavis som BT overhovedet vil modtage statsstøtte. Det troede jeg ikke var Venstrepolitik.
  Og en avis som Ekstra bladet kan vel betale deres regninger med indtægter fra deres bordelsider.

 28. poul

  Mandag morgen ramte jo skiven OS. BT er en skamplet på medievirksomhed, med deres dækning af alt hvad der ikke er fra partierne Venstre eller DF. Det er da fakta for længe siden.
  Men nogle har I da fået hjernevredet, eller hjernevasket, det ses jo løbende her. Må julefreden snart sænke sig, og må 2013 blive det år, hvor der journalister som du og Simon Andersen, finder andre græsgange. end den journalistiske.

 29. jørgen andersen

  Jeg er altid enig med zenia stampe, men denne gang er jeg, jeg synes Lars Fogt driver svinsk jounalistik, og jeg kan ikke forsåt, at ledelsen på BT kan stå inde for det han sætter i gang.
  jeg håber på, at en række forhandlere af BT vil nægte at sælge avisen, da det jo åbenbart kun er salgstal det gælder hos BT.
  – det var nu min mening!

Kommentarer er lukket.