Riis’ arrogance

BTs journalist Rasmus Staghøj og fotograf Nils Meilvang er de eneste pressefolk, der i år har begivet sig til den cykelbegivenhed, der for få år siden var et regulært tilløbsstykke: Den årlige træningslejr på Riis Cycling.

Det var her Bjarne Riis – hjulpet af alt fra spindoktorerne Anders Bay og Brian Nygaard, over øko-kostvejledere, kropsterapeuter og selvbestaltede dopingkontrollanter til ex-jægersoldat BS Christiansen – fremviste det nye skrig indenfor ledelse og teambuilding af professionelle cykelhold. Det var her der meget tydeligt blev gjort op med cykelsportens ældgamle, halvfeudale kultur. Ikke mindst den, der handlede om doping og tavshedens lov. Riis Cycling repræsenterede det nye og moderne – håbet, om man vil – og det blev udtrykt i værdier som ærlighed, åbenhed, kommunikation og respekt. Italesat af chefen selv, Bjarne Riis.

De nyeste dopingafsløringer, koncentreret om afklædningen af den syvdobbelte Tour-vinder Lance Armstrong og Tyler Hamiltons detaljerede indrømmelser, er ikke gået let henover Bjarne Riis. Da den danske sportsdirektør indrømmede sit eget dopingmisbrug, fastslog han samtidig, at han intet havde at gøre med den slags som sportsdirektør. Han nægtede igen, da Tyler Hamilton udgav sin biografi, men her var der tale om meget detaljerede beskyldninger, der klart kræver langt mere uddybende svar. Det har Riis ikke ønsket at give, og pludselig er det er så som så med viljen til at kommunikere på Team Saxo Bank-Tinkoff Bank.

Det har BT oplevet de seneste dage på Gran Canaria. Som Danmarks største sportsavis interesserer vi os levende for cykelsporten og dækker den levende og intenst. Derfor har vi en helt åbenlys forpligtelse til at undersøge de hårde beskyldninger, der rammer Riis. Vi er klar over, at ikke alle vores læsere er enige med os, og vi lytter til alle de kommentarer, vi får. Men vi ser det ganske enkelt som vores pligt at forsøge at stille de vigtige og relevante spørgsmål, som kan læses i sportsavisen og på sporten.dk. Heriblandt om Riis kendte til, at Hamilton, Basso og Fränk Schleck – tre absolutte topryttere hos Riis – konsulterede den spanske dopinglæge Eufemiano Fuentes. Om Riis har glemt, at han introducerede Hamilton til Fuentes og at han har mødtes med den berygtede læge. Noget Hamilton påstår, men som Riis afviser. Da vores reporterhold onsdag traf Riis på træningslejren, ville han ikke svare på noget som helst. Havde ikke tid, sagde han. Lidt svært at få det svar til at stemme med de grundværdier om åbenhed, kommunikation og ærlighed, som den danske holdejer selv prædiker.

56 kommentarer

 1. Svend Hørsman

  Hvornår kan man købe avisen igen, hvornår er Skåning Andersen væk. Han lider jo af trang til forfølgelse.
  Hvad med den Australske udspringer der har indrømmet misbrug, skal han ikke svare på nogle spørgsmål?
  ps. Jeg køber stadig ikke avisen og jeg har også hørt at jeres salg går ned. Hvorfor mon?

 2. Peter

  Kære Olav Skaaning. Fatter du ikke snart, at os der holder af cykelsporten er meget trætte af dig. Lad nu cykelsporten, Bjarne Riis og andre få fred. Uanset om Riis har været indblandet i organiseret doping eller ej, så rokker det ikke ved den enorme betydning han har haft for cykelsporten. Kunne du kke finde en anden sportsgren at “hælde din galde” ud over, hvis du endelig skal??. Du minder efterhånden om en
  sur gammel mand 🙂

 3. sofie

  Det er i orden at stjæle -bare ikke at blive opdaget!Eller?

 4. Kurt Høj

  Hvorfor skal danske sportsfolk have en større moral end udenlandske. Er vi finere? Lidt ligesom at danskere skal betale flere penge i U-landsbistand end andre, for vi er finere end alle de andre lande.

 5. John Nielsen

  Hvornår kan vi få lov til at læse sporten i BT undtagen at der skal være 4 sider om BR. Er det ikke snart på tide at OS fatter, at de fleste danskere ikke gider ham mere.
  Jeg på tænker lige for øjeblikket på at opsige mit abn. for at kunne læse noget, der virker nutidigt og mere interessandt end den “heksejagt”, der har været og stadig føres mod BR og hans cykelhold. Jeg mangler også svar fra OS på de mange spørgsmål, der hatr været og bliver stillet på denne blog.

 6. Ejvind Kr. Pedersen

  Hvis nu jeg vågede den påstand, at Bjarne Riis talte sandt første gang han blev udspurgt om epo, gående ud på, at han ikke er testet positiv og efterfølgende forklaring skyldtes pressens pres på
  ham, sagt på en anden måde, den første vision var rigtig og den anden falsk.

  Ville der ifølge BT. S net målinger være et flertal på 60 % for, 30 % nej, og 10 % ved ikke. Stiller
  man spørgsmålet omvendt kan udledes et flertal på 30 % for, 60 % nej, og 10 % ved ikke.
  Det jeg beskriver her er et matematisk bevis, hvis BT foretager afstemningerne.

  Og det tekniske bevis som jeg også er inde på ( at han ikke har været testet positiv ). Vil spørgsmålene lyde 90 % for, 10 % ved ikke

Kommentarer er lukket.