Leder: Egnet til straf

B.T. Mener: Kynisk Amagermand skal have livstid.

‘De er blevet sindssyge, mand’. Sådan lød udgangsreplikken fra den mand, vi i et år har lært at kende som Amagermanden.

I mandags blev han dømt skyldig, og når Amagermanden i skikkelse af Marcel Lychau Hansen i morgen torsdag får udmålt sin straf, er det kulminationen på en lang medie-føljeton om den 46-årige rengøringsassistent og fodboldtræner. Og vigtigere. En form for afslutning på mange års mareridt for de involverede ofre og deres familier.

Den lange fængselsstraf, sandsynligvis livsvarigt fængsel, bringer ikke 73-årige Edith Andrup eller 40-årige Lene Buchardt Rasmussen tilbage til livet. Det fratager heller ikke på nogen måde fire kvinder den frygtelige erindring om en ualmindelig hæslig morgen på Ingolfs Allé på Amager i 1995, hvor de på skift blev voldtaget og ydmyget af den mand, der nu, 16 år senere, er blevet dømt skyldig i to drab og syv seksuelt motiverede overfald.

Men når retfærdigheden er sket fyldest og forbryderen dømt skyldig, gør det måske alligevel muligheden for at fokusere på fremtiden lidt lettere. Det gælder de fire kvinder fra Ingolfs Allé, og det gælder den 18-årige kvinde, der blev Marcel Lychau Hansens sidste offer i september 2010.

– Jeg er lettet, det gør det langt nemmere at komme videre, sagde kvinden, der overværede domsafsigelsen i mandags. Lad os håbe det.

Dommen kan måske give ofre og efterladte energi til at komme videre. I et større perspektiv er der også grund til at glæde sig over, at politiet ved hjælp af dna-spor og godt efterforskningsarbejde overhovedet fik sat en stopper for den kyniske og udspekulerede drabsmand.

Med dommen kan Marcel Lychau Hansen kalde sig Danmarks værste serieforbryder, og alt tyder på, at Amagermanden ville have fortsat sit forehavende mange år endnu, hvis en politihund ikke havde fundet hans kondom nær det sted, hvor den 18-årige kvinde blev voldtaget i 2010.

Netop drabsmandens ekstreme kontrol og evne til at overbevise omgivelserne om sin uskyld, holdt ham længe ude af politiets søgelys.

Og at vi har at gøre med en sand desperado, tyder de seneste oplysninger på. Amagermanden skulle, ifølge politiets mistanke, have smuglet dna-materiale – sandsynligvis sæd – ud af fængslet, og det skulle så være plantet som falsk bevis. På den måde ville Marcel Lychau Hansen overbevise politi, anklagemyndighed og offentlighed om, at de havde fat i den forkerte mand – og at den rigtige serieforbryder fortsat gik fri derude.

Vi har altså ikke at gøre med en psykisk syg mand, der er ustabil og i sine følelsers vold, men med en koldt kalkulerende desperado, der muligvis ville bruge sine sønner til selv at gå fri. Det stemmer overens med den retspsykiatriske rapport, der konkluderer, at Amagermanden ikke var sindssyg eller har været det i de mange gerningsøjeblikke.

Rapporten tegner billedet af en person, der er påfaldende uberørt af de alvorlige anklager. En mand med personlighedsforstyrrelser, der kraftigt overvurderer sig selv, og som ikke kan leve sig ind i andre menneskers følelser. Marcel Lychau Hansen er med andre ord egnet til straf. Må den blive lovens strengeste.

18 kommentarer

 1. Mikkel

  Så sandt som det er skrevet. Kun én straf en streng nok til en psykopat af denne kaliber. Jeg mener at han på mange punkter overgår både Palle Sørensen og Claus Berggren, som begge har siddet langt længere end de gennemsnitlige 16 år som livstidsfanger sidder i Danmark.

 2. leif kjær

  Synd at vi ikke har dødsstraf til sådanne monstre i Danmark!

 3. Hannibal

  Hér har vi at gøre med en vaskeægte sociopat (psykopat), som ikke er psykotisk, men til gengælde er total blottet for evnen til at føle sympati/empati for andre (medmindre det gavner hans egen sag!). En sociopat er ifølge hans egen opfattelse ikke omfattet samfundets regler/normer og “må” derfor gerne handle udover disse grænser uden at blive straffet herefter. Samtidig vil en sociopat gøre ALT for at slippe for en evt. straf, for der er nemlig ingen grænser for sociopatens handlemuligheder i dennes verdensopfattelse.

 4. Peter Henriksen

  Godt han blev stoppet

 5. Marianne

  Underligt at hans familie åbenbart stadig tror på ham… det viser jo hvor manipulerende han er. Må han ALDRIG blive prøveløsladt, der er alt for stor risiko for at han gør det igen. Livstid skal denne gang være livstid!

 6. jytte

  Hans forældre brillerer da ikke med sit nærvær, så en del af hans familie må vide, at han nok er den skyldige. Det undrer mig dog, at sønnerne ikke snart bliver straffet for obstruktion af rettens arbejde. Hvis ikke de skal, hvorfor findes den paragraf så overhovedet?

 7. Martin

  med ham. Og lad ham ALDRIG komme ud igen.

  Og hvis sønnen er skyldig også i udsmugling af sæd.
  Så i fængsel med ham også, altså til de dør.

  Det er det eneste rigtige at gøre, aht alle hans ofre og deres pårørende.

  Problem løst.

 8. rmk

  Hvis sønnerne har været involveret i at skulle plante beviser på et sagesløst offer…så skal de straffes hvis den danske retssikkerhed ikke skal undermineres. Endvidere virker det højst besynderligt at de flere gange undervejs under MLH sagen har været i stand til at påvirke/forhindre rettens arbejde uden at det har ført til konsekvens udover en påtale. Hvor må ofrene føler sig krænket endnu en gang (men af systemet). Føj!

 9. LURIFAX

  OK

 10. Mette

  Synd vi ikke har dødstraf, oplagt kandidat.

 11. Ole

  Lade denne psykopat sidde i en lille fængsel celle og røgne op i helvede. Han er noget at det største udskud, som ALDRIG skal ud i friheden igen. Og hans søn skal også ind og ruske, hvis nu det er ham der prøvede at få hans far udskyldig dømt..

 12. poul

  Han er som Peter Lundin og Video John et oplagt emne til en konstruktiv debat om lejlighedvis benyttelse af dødsdom

 13. Amager

  Jeg synes virketlig at han skal afleves.

 14. Søren

  Vi har her at gøre med en kalkulerende person, som giver pokker i andre, og hvad de måtte udsættes for.
  Han skal naturligvis have den maksimale straf, hvilket jeg også tror han får.
  Han bliver låst inde, og nøglen bliver smidt væk.
  Mht. sønnen så er det jo ikke sikkert, at han har gjort andet end, at modtage brevene.
  Jeg mener ikke man kan forlænge, at han skal go til politiet og angive faderen, uanset han er den han er.
  Jeg tror helt sikkert på, at den kølighed med, hvordan forbrydelserne er udført, kommer ham dyrt at stå. Og jeg må sige god fornøjelse med fængselsopholdet til ham. Jeg tror det værste man kan være der, er tæt på det han er dømt for at være.
  Ofre der ikke kan forsvare sig selv, og som intet har gjort, og derfor overraskes, tyder jo på en udpræget fejghed.
  Havde han dog bare valgt en karatekvinde en dag.

 15. Jacob Skov

  Han skal være glad for at det ikke er USA han blev dømt i.

  Derovre ville han næppe blive løsladt igen!

  Det er sigende for vores milde retssystem her i skandinavien at “Livsvarigt fængsel” i Danmark betyder at han kan søge om prøveløsladelse efter 12 år, og i Norge kan Anders Breivik ikke dømmes til en længere straf end 30 år (var det vist)

 16. Lasse

  Dødsstraf.. Nej nej.. Han skulle smides i et lille bette mørkt rum resten af hans ynkelige liv. Hver morgen, middag, eftermiddag og aften skulle han bindes og gennem kneppes med et jernrør. Jernrøret skulle dag for dag blive en lille smugle større. Om 20-30 år kunne han så sættes på samme gang som andre krimminelle der ligesom alle andre væmmes ved voldtægtsmænd.. Så skal de nok få fat i han før eller siden.

  Jeg mener det dybt seriøst!

 17. Karsten

  Palle Sørensen sad i fængsel i 32 år og 8 måneder.

  Straffeloven er senere ændret, så livstidsdomme fremover hvert år skal vurderes på ny efter 12 års afsoning.

 18. Ole Mejlstrøm

  Problemet med sådanne monstre er, at hvis de er straf-uegnede,bliver de sat i forvaring, hvorfra en eller anden overlæge Carl Smart måske i løbet af nogle år finder på,at de nu er “raske”!
  Så har vi dem rendende IGEN!
  Findes de egnede til straf og får livstid,kommer de sgu ud på weekend- og juleorlov efter det første år…og løslades pga “god opførsel” måske efter kun 6-7 år!

  Så man kan godt tvivle på, hvilken straf man kan bruge mod sådanne dyr?!?

  Næ, REEL livstid, til udyrene bæres ud til begravelse eller dødsstraf,hvis der ikke er tvivl om skyldsspørgsmålet er vejen frem!

Kommentarer er lukket.