Leder: Venstre hårdt ramt

B.T. MENER: Rigtigt at offentliggøre lyd-lækage.

En kilde har afleveret en lydfil til Ekstra Bladet, og avisen lover fuld kildebeskyttelse. Det sidste lyder umiddelbart som den største af de to nyheder, fordi Ekstra Bladet på det seneste har excelleret i at bryde kildebeskyttelsen med – mange – måneders tilbagevirkende kraft.

Den 17 minutter lange lydfil, der gengiver samtalen mellem to journalister på henholdsvis DR og TV2, ser nemlig ud til at bekræfte de oplysninger, der allerede har været kendt: At TV2s journalist Rasmus Tantholdt i en båndet samtale med en DR-reporter indrømmer, at Søren Gades spindoktor har givet særdeles fortrolige oplysninger videre. De konkrete informationer var, at danske jægersoldater skulle sættes ind i Irak, og de kunne – i fjendens hænder – have kostet danske soldater livet, mener forsvaret. Det er ikke bevist, at Jakob Winther har givet oplysningerne videre. Tantholdt siger at det var sådan, det foregik, men Winther nægter.

Er det så o.k., at optagelsen offentliggøres?

Ja, det er. Der har længe været rettet voldsomme lækage-mistanker mod Jakob Winther og Søren Gade, og hvis det har noget på sig, er forbrydelsen alvorlig. Og selvom der ikke synes at være afgørende nye oplysninger i sagen, tjener lydfilen som gedigen dokumentation for, at TV2-journalist Rasmus Tantholdt har underholdt med, at Gades spindoktor var kilden til de fortrolige oplysninger. Sagen stiller spindoktoren i et rigtig skidt lys, for hvorfor skulle Tantholdt lyve for en kollega i en telefonsamtale, som han ikke anede blev optaget? TV2s rolle er vanskelig.

De fortalte nyheden om de danske jægersoldaters udsending til Irak i 2007.

Det var en vigtig historie, fordi den fortalte noget om krigens ikke just særlig vellykkede gang i Irak. Samtidig må de finde sig i, at andre medier undersøger sagen. Fordi det ER interessant at vide, om Søren Gade og hans spindoktor medvirkede til at bringe danske soldaters liv i fare. Aktivt eller blot som et resultat af letsindig omgang med oplysninger. Men det er lige så soleklart, at når TV2 i første omgang vælger at bringe nyheden om jægerkorpset og har lovet kildebeskyttelse, kan de ikke bare uden videre bryde den fire år senere.

Sagen er blevet forsøgt undersøgt af politiet, men en Højesterets-kendelse har afgjort, at DR og TV2 ikke var forpligtigede til at udlevere optagelsen.

Nu er dokumentationen – den rygende pistol, som Hans Engell kalder det – ude i det fri, og det må få politiet til at genåbne sagen.

Det kan koste tidligere forsvarsminister Søren Gade en afhøring hos politiet, og søgelyset vil endnu engang blive rettet mod partiet Venstre, der snarest må indkalde til internt Oxford-møde.

Partiet er hovedrolle-indehavere i diverse aktuelle politiundersøgelser, og indtil nu er der rejst to undersøgelseskommissioner. Vi har næsten glemt, at Birthe Rønn Hornbech måtte trække sig som integrationsminister, og en undersøgelseskomission skal undersøge, om hendes ageren i sagen om de statsløse palæstinenseres har været ulovlig. En lignende kommission skal undersøge, om tidligere skatteminister Troels Lund Povlsen ulovligt forsøgte at påvirke afgørelsen i Helle Thorning-Schmidts mands skattesag.

Tilbage står, at tre af Venstres markante ministre i dag – på den ene eller anden måde – er kørt ud på et sidespor på grund af stærke mistanker om urent trav.

Det må skabe en vis selvransagelse i det stolte bondeparti.

40 kommentarer

 1. Hansen

  Venstre er desværre ikke længere det stolte bondeparti – nej det er et ildelugtende Mafia Parti. FØJ.
  Få dog renset ud.

 2. Jensen

  Krig bringer danske soldaters liv i fare.
  Den såkaldte læk gør ingen forskel, ligemeget hvem der så end står bag.
  Påstanden om at den såkaldte læk “bringer danske soldaters liv i fare” er helt udokumenteret og uden hold i virkeligheden.

 3. Mai-Britt

  Vent nu bare til rød blok har siddet i et par år, så kommer der også sager frem, de skal jo bruge flere spindoktor en blåblok,Vi må desværre i dag indse at der også hos politikeren og deres rådgiver findes brodne kar ligesom i samfundet, hvor der snydes og bedrages for at få profit og for at komme frem. Vi kan snart ikke klappe os selv på skuldren , af at vi ikke har koroption for der bliver snydt med penge og uddannelser offenligte middler osv . Så Vent til Rød blok har siddet så kan vi grave den ene sag frem efter den anden. Og det har ikke ændret min stemme og det tror jeg heller ikke at det gøre ude i samfundet Støtter stadigvæk blåblok.

 4. Poul Richard Hansen

  Det er så ildelugtende at de involverede alle lugter af den værste gylle, og sådan har det været lige siden 2001, men det er bare blevet yderligere forværret, og alle ligene kommer forhåbentlig for en dag, ellers ser det uhyre dårligt ud for demokratiet i Dk.

 5. Morten

  TV2 har hele tiden vidst, at det var Witnther/Gade der stod bag lækket. Alligevel deltog stationen i mistænkeliggørelsen af den daværende opposition, da regeringen antydede at de måtte have lækket informationerne fra et møde i Udenrigspolitisk Nævn.

 6. Henrik Hansen

  Hvis ikke vi havde en så håbløs og uduelig regering som vi har nu, ville det sikkert koste Venstre dyrt!

 7. Schmidt

  STOP dog for helv…. med konstant at være anklager og dommer ! det er vel i grunden den vej det går går mangel på objektivitet fra mediernes side indtræffer.
  det er jo ganske klart at aviser jo skal sælges…. og så pyt med om man i offentligheden – af medierne – bliver DØMT, før man overhovedet er blevet anklaget.
  Og det er for såvidt ligegyldigt om at det er fra rød eller blå blok ofrene findes.

  Så klart det er tid til selransagelse inde på Christiansborg. det er på tide at vi får nogle politikkere der er kompetente, er forbilleder – uden at være latterlig ophøjet i elfenbenstårne, som vist er stilen lige nu og så på den anden side viser de er mennesker… som os andre.

  OG KLART DET ER TID TIL SELVRANSAGELSE I DIVESE MEDIER, HVOR DER DAGLIGT BLÆSES OP TIL STORM, I VORES LILLE VANDGLAS.

 8. Henrik

  Hvis Venstre skal have min respekt bør de straks give en undskyldning til Danmark, og især Helle Thorning, for den demokrati og moral opfattelse de har vist i den senere tid. Få så ryddet op i egne rækker så vi kan komme videre.

 9. S. Andersen

  Lars Løkke har travlt med ikke at mene noget som helst i disse sager, han er tryg ved, at politiet undersøger sagerne, og samtidig sender han stikpiller mod Thornings afsluttede skattesag. Hvad med, om han som leder trådte i karakter og fik renset ud i Venstres tilsyneladende stærkt inficerede kultur? Lars Løkkes handlinger og mangel på samme indikerer, at han selv er en del af problemet og ikke en del af løsningen.

 10. B.Madsen

  Hvornår er der nogen, der begynder at interesserer sig for Rasmus Tandtholts ageren i denne sag. Han kunne da for pokker bare have holdt sin kæft. Han er – når alt kommer til alt – skurken i denne sag, der er dybt uinteressant at rode rundt i. Jo mere man roder i en lort, jo mere lugter den.

 11. Birthe møller

  Sjovt som nogle sager bliver forældede og andre bliver det aldrig.Ole Sohns tilfælde er “forældet” HTS`s skattesag er også forældet . Venstre er så heldig at de i det mindste får deres sager undersøgt, og kan komme viderer. Hvis der blevet gravet dybt nok ville der nok også være sager på rød blok.men ingen er vel skyldige før de er dømt, jeg mener ved en domstol.

 12. Erik

  Jeg var ellers helt sikker på, at BT i gå skrev, at “den rygende pistol”, den fulde journalists udtalelser om at han i flyet havde fået at vide, at ….. ja, at spindoktoren slet ikke var med i flyet.

  Er det BTs artikel jeg ikke skal tro på, eller tror lederskribenten ikke på sin egen avis?

 13. Lars K

  I dag er der ingen røde tidsler til BT, det plejer Hansen ellers at starte med.
  Lydfilen gør ikke den store forskel, det der er mest bemærkelsesværdigt er Tantholdts rodede udtalelser.

 14. hanne mortensen

  Skeletterne rasler ud af skabet hos partiet VENSTRE!
  Fej for egen dør og lad være med at kritisere den nye regering. Vi er mange der ønsker lidt mere ydmyghed og vilje til samarbejde til gavn for Danmark.

 15. Louise

  Hvor er det rystende at medierne giver køb på den ellers højtrespekterede kildebeskyttelse. Fatter medierne ikke at det betyder at de begrænser sig selv, og deres lyttere/læsere/seere i fremtiden?
  Hvis Venstra har forsøgt at lufte skatteafgørelsen, så er det jo nok fordi Helle Torning ikke har rent mel i posen. Faktum er at vi desværre har en statsminister, med en rådden moral og intet socialt ansvar. Trist trist

 16. Niels

  “Vi er helt nede i kassen med de tricks man bruger på Strøget, når man skal franarre ældre damer deres sidste mønter. Det de prøver at gøre, er at få Jacob Winther til at være Søren Gade.
  Niels Giversen spørger IKKE hvorfor Winther ikke bare ventede et døgn med at levere oplysningen til Tantholdt, han spørger hvorfor HAN ikke bare ventede. Og når Tantholdt siger, at det var åndssvagt af HAM, så er det heller ikke Winther han taler om, ligesom det heller ikke er Winther der var lidt småstiv. Men Jacob Winther og hans tro følgesvende på B.T. og Jyllandsposten vil så gerne have os alle sammen til at tro, at det var ham som Tantholdt taler om, for så har Tantholdt et problem, for Hr. Winther kan bevise, at han slet ikke var med ombord på flyet og så må han jo være uskyldig. Voila!

 17. ole Pedersen

  Jeg tror at denne gang er det gået op for mange af Venstres vælgere, at her er man gået for langt. At svine en modstander til er åbenbart god tone men, at underminerer de danske soldaters sikkerhed for at få nogle billige point hos offentligheden, kan ramme Venstre meget hårdere end man tror. Søren Gade var en hyggelig “onkel” som fik megen goodwill fra de andre partier. Hvis det viser sige at han har været en del “komplottet” vil det få en negativ virkning på Danmarks største parti.

 18. Erling Rasmussen

  Se at få muget ud i stalden, så vi kan få renset luften.
  Der er trods alt mere realisme i den borgerlige politik end i alle de forfejlede lovforslag, der kommer fra den anden side.

 19. Ole Urban

  Det er vel opportunt, at gøre Winther til “Scapegoat,” hvis nogen selv har en dårlig smag i munden.
  Jakob Winther var slet ikke ombord på det fly, hvor han angiveligt skulle have lækket oplysningerne om udsendelsen af de danske jægersoldater til Irak.
  To spørgsmål trænger sig på: a) Hvorfor gik Søren Gade frivilligt af som forsvarsminister, kort tid efter han var blevet udnævnt? Vel et drømmejob for en minister? b) Hvorfor optager en god ven til Rasmus Tantholdt (Nils Giversen) en telefonsamtale med denne? Det har jeg virkelig aldrig hørt om. Kun blandt fjender, vel?
  Der er vist mere spin i journalisterne og de folkevalgte, end der er i de såkaldte spindoktorer. En interessant sag som ikke alene er interessant pga. lækagen, men snarere pga. oprulningen af, hvor langt vi mennesker vil gå for at justitsmyrde andre, for selv at gå fri. Der er godt nok travlt ved håndvasken. Og ja; hvem vil iøvrigt have gavn af at vide, hvem som har gjort hvad? Er det ikke fuldstændig ligegyldigt?

 20. Dennis

  Det er desværre efterhånden helt åbenlyst, at Kremls tankegang har besat nogle af Venstres både nuværende og tidligere toppolitikere, når det handler om den måde, de har brugt statsapparatet og derefter har forsøgt at sløre deres spor. Det er topmålet af Putinsk arrogance, når Søren Gade taler om, at det bare er gammelt støv, der bliver hvirvlet op. Det gamle støv peger i retning af dig, Søren Gade, og det kunne have sat danske soldaters liv i fare. Du var ellers selv så kæk i en anden jægerbogsag. Hvad er det for en kultur, Venstre har avlet i embedsværket i 00`erne? Jeres handlemåde har været med til at knuse flere menneskeskæbner på samme måde som systemet i Sovjet og Rusland har krævet deres ofre. Og hvor er selvransagelsen? Det personlige ansvar? Jeg ser kun håndvasken.

 21. Eigil Christensen

  Det var dog utroligt, jeg havde ikke troet, at man på venstres pressebureau på BT ville rose noget der vil genere partiet venstre eller stille nogen i partiet i et dårligt lys. Men bedre sent end aldrig.

 22. Carsten

  Enig i sidste kommentar – blot med den tilføjelse, at den nuværende regering overhovedet ingen politik har og består af en flok amatører. Lidt kredit skal de radikale dog have for deres kamp for en fornuftig økonomisk politik.

 23. Bruno Pedersen

  Hvad var det der kunne bringe soldaternes liv i fare,
  at Søren Gade over et per øl røber at Jægersoldaterne skal udsendes ?,nej
  at Rasmus Tantholdt får det bekræftet af Jacob Winther ?,nej
  at Rasmus Tantholdt fortæller historien til sin gode ven på DR ?,nej
  at Rasmus Tantholdt giver oplysningerne videre til TV2 ?,nej
  at TV2 blæser historien ud over hele landet og dermed verden ?,ja-TV2 var for dumme til at forstå at det kunne være farlig for soldaterne,og Forsvaret,hvorfor siger de ikke,når historien er ude,at det ingen betydning har for soldaternes sikkerhed hvad det jo heller ikke fik men måske havde de en skjult dagsorden for at få Søren Gade i fedtefadet.

 24. bodil præstegaard

  Venstre har udviklet sig til et særdeles utroværdigt parti. Magtmisbrug af værste skuffe. Pinligt at høre Ellen Trane Nørby snakke udenom. Hun burde skamme sig at udtale sig sådan som venstres talerør. De burde indrømme i stedet for at fortsætte med at lyve og bedrage. Det er en hån mod os vælgere. Vi lever forhåbentlig stadig i et retssamfund, hvor også politikerne skal rette sig efter landets love og dømmes som andre borgere, hvis man bryder disse!!

 25. Ole Urban

  Glimrende ræsonnement, Bruno P.

 26. P. Poulsen

  ..Heldigt for partiet Venstre at den nuværende regering er totalt ukvalificeret!

 27. PeterRIK

  Så længe medier har kildebeskyttelse, lige så længe vil politikere, spindoktorer m.m bruge denne indfaldsvinkel til PRESSEN, så i bund og grund er det pressen der har et problem! Tro ikke at det er slut lige meget hvilken farve regeringen har! Det viser antallet af nuværende spindoktorer!!!

 28. Thor Arentoft

  Det kan jo ikke være partiet Venstre der er fejl ved. Det er de mennesker der har siddet i toppen og styret partiet siden 2001.
  Fogh`s “drejebog” og vilje, understøttet af Klaus Hjort Fredrikssen, styrrede totalt Venstre 2001, og ve de arme partimedlemmer der talde imod Fogh`s projektet.(spørg bare Søren Pind)
  Venstre som parti, er nød til at rense ud i toppen, og skabe afstand til de mennesker, indenfor partiet der har stået i spidsen for, og derfor også har ansvaret for at Venstre som parti, nu bliver miskriditeret for ugerninge, begået af nogle få enkelte i toppen, der har fået lov at styre Venstre efter Fogh`s drejebog.

 29. K. Chris

  Det ser ud til at vi har mere koruption i dette land end troet. Samtlige partier synes
  at have lig i lasten. Pressen forplumrer det
  hele ved deres evige gætterier. Alle sager
  skal undersøges ind til benet, så evt. skyldige bliver dømt og straffet og vi får
  ryddet grundigt op i det politiske system,
  hvor folk engagerer sig af magtsyge fremfor
  af idealistiske grunde med den hensigt at
  værne om vores land og til stadighed forbedre
  vores levevilkår.

 30. J.Bertelsen

  Jeg kan ikke lade være med, at undre mig over alle disse spekulationer. Når man hører båndet er der ingen tvivl. Historien blev lavet på baggrund af Jacob Winther. Rasmus Tantholt udtaler tydeligt, jeg har ikke begået nogen fejl…..jeg lavede jo historien….jeg fortalte min chef at jeg havde oplysningerne fra dig…
  Altså lavede TV2 historien på baggrund af Jacob Winthers samtale med Rasmus Tantholt og så er alt andet ligegyldigt. Tv2 betragter Jacob Winther som kilde på baggrund af den telefonsamtale. De kører historien på den baggrund. Ingen har sat spørgsmål ved, at Rasmus Tantholt er den der fik historien, han er gået ind og ud af diverse retsinstanser i forsøget på at bevarer kildebeskyttelsen.
  Så hvad alle andre tænker, føler osv i denne sag spiller ingen rolle.
  Har Jacob Winther handlet på ordre fra andre er en anden sag, kilden er han stadig.

 31. p johansen

  Det virker som om BT er kommet i tanke om at pressen også har en moral. Men det ville klæde BT at forklare hvorfor de kørte en så hård linie mod Helle T. i valgkampen. Var det bestillingsarbejde betalt og drevet af Venstres pressekontor. BT kørte en hadsk linie der klart var med til at påvirke et demokratisk valg. Og det ved hjelp af en skattesag som var afsluttet. Samt ved hjelp af strærkt personlige dokomenter, som kun kan komme fra Venstre. Er BT en underafdeling af Venstres pressekontor?

 32. h.munk

  Disse sager vil blive tørret af på div. spindoktorer. Lur mig om ikke bl.a. Søren Gade går fri – det er jeg sikker på at der arbejdes for. Fanden hytter sine.
  Når det drejer sig om magtmisbrug, hvorfor beskytter BT så sin kilde? Det var jo jer der satte det hele i gang.

 33. Thor Arentoft

  Spin-produktionsindustrien er måske det erhverv der har vokset mest i Danmark de sidste 20 år.
  Hvad de har produceret? ved vi kun lidt om, spørgsmålet må være; har det de producere været til nytte for Danmark, og har afkastet af produktionen været pengene værd?
  Økonomiske nøgletal for hele denne produktion skulle vare en verdig journalistisk opgave for BT at grave frem.

 34. Janne Petersen

  Venstres eventuelle manglende kvalifikationer, kan aldrig blive til ny regerings komplette færdigheder, sådan vasker den ene hånd ikke den anden, så et hurtigt overblik siger mig, at ingen faktisk har noget at lade hinanden høre.
  Det er ganske skammeligt at man ikke kan fremstille rævekager som produktionsgrundlag, så salget af samme kunne bringe landets økonomi op over spærregrænsen til den heldige side.
  Aldrig har jeg i mit voksenliv, oplevet nogen politisk forsamling, der har været så ineffektive og uduelige som politikerne er i disse tider, den ene er mistænkeliggjort mere end den anden, og alle råber de på uvidenhed og uskyld.
  Hvis denne farce skal være fremtidens varemærke både i indland og udland, så ser jeg ikke lyst på dette lands bæreevne.
  Befolkningen er trynet ned på et niveau, hvor man føler sig som komplet idiot, fordi man har fulgt valgkampen, og sat sit kryds, for derefter at opdage, at det egentligt endte ud med, overhovedet ikke at spille nogen rolle, hvor man havde knaldet det kryds ned, fordi ingen har formået at følge løfterne, og der er bestemt heller ingen, der kender kunsten at skamme sig derover.
  Skat og lydfiler, lækager og beskyldninger farer dagligt gennem medierne, og giver et komplet mudret billede af løgn og godt sminket ’sandhed’, og ikke en af disse ’spillegale’ fra galleriet, taber ansigt, alle maser sig frem på avispapiret med uforskammede bolde fra den ene til den anden.
  Smørrede grin og klamme forklaringer, samt ‘vasken hænder’, der ender med at flå huden af hænderne, fordi ingen ved noget, men alle råber og skriger, eller holder masken, det er de mere øvede i bagekunsten.
  Befolkningen har ret til at være utilfredse og vrede, ingen skal vove den påstand, at vi er de vanskelige og de utaknemmelige, dertil er hele dette dillettantshow blevet for usmageligt, og ganske gennemskueligt.
  Willy er heldig, at Jelved ikke har ædt ham rå, og Helle, hvis ypperste evner er at banke på plads, når noget går imod, skulle måske få fat i et par vejledningsbøger omkring hvervet, statsminister, så det bliver lidt mere klart, hvad sådan en er for noget, og hvor vigtigt det er, at landets overhovede ikke skræller hul i skuden, for derefter at fremstå som martyr, på vejen ned med samme.
  Hvis mine børn havde lagt sådanne talenter for dagen, så var jeg endt i rekordbogen over vrede mødre. Janne.

 35. Bo Rasmussen

  Pressen og spindoktore “styrer” landet!

  spindoktore bør fyres, og pressen skal holdes i kort snor.

 36. Mai-Britt

  Ja Bo du har fuldstændig ret 🙁 det er pressen der sætter dagsorden i dansk politik og befolkningen er så naive at tror på alt hvad de skriver.

 37. Bo Madsen

  Hvorfra véd vi, at der overhovedet er en læk?
  Det eneste vi véd er, at Rasmus Tantholdt lyver mht. hvor han i givet fald har fået oplysningerne fra.

  Hele “sagen” hviler på hans oplysninger/udsagn, hvor af ihvertfald en del er usandt.

  Hvad nu hvis han selv har fundet på det hele i sin brandert?

  Hvorfor tror vi overhovedet på Rasmus Tantholdt?

  Det eneste der er bevist med lydfilen er, at han lyver
  – resten er spekulation

  – der efterlyses meget højere journalistisk standard!

  Og så mangler der nogle meget mere seriøse debattører, der ikke fortsat løber med sladder, de IKKE kan dokumentere.

 38. Jan A

  At optage en telefonsamtale med en ven på bånd er ikke normalt – det må derfor være planlagt. Smart at overføre informationen den en anden journalist uden kildebeskyttelse på denne vis. Hele telefonsamtalen er jo en skuespil.

  Som når BT/Ekstrabladet modtager en USB-nøgle, hermed omgås reglerne for kildeeskyttelse.

  Man gidder jo ikke længere surfe ind på BT og Ekstrabladets sider, det er jo bund utroværdige medier, og nu ovenikøbet uden den sidste moral de havde tilbage. Ekstrabladets chefredaktør er jo direkte usympatisk – ikke en person jeg ville stole på.

 39. Erik Bendtsen

  Der har længe været rettet voldsomme lækage-mistanker mod Jakob Winther og Søren Gade men sagen er vel ret beset den at hvis Jacob Winther har røbet noget til nogen, så må der være en der har røbet noget til Jacob Winther.

  Hvem har deltaget i det møde hvor det blev besluttet at jægersoldaterne skulle sendes på mission? Lækken må jo være sket blandt de der har været i besiddelse af denne militære, klassificerede, viden.

  Så hvor har Jacob Winther sin viden fra?
  Altså hvis han har vidst noget, hvad han ikke burde!

  Lækken kan jo ikke komme fra en der ikke vidste noget.

  De oplysninger der er blevet røbet kan jo kun være røbet af en der har deltaget i det møde, hvor beslutningen er blevet truffet.

 40. Erik Bendtsen

  Der har længe været rettet voldsomme lækage-mistanker mod Jakob Winther og Søren Gade men sagen er vel ret beset den at hvis Jacob Winther har røbet noget til nogen, så må der være en der har røbet noget til Jacob Winther.

  Hvem har deltaget i det møde hvor det blev besluttet at jægersoldaterne skulle sendes på mission? Lækken må jo være sket blandt de der har været i besiddelse af denne militære, klassificerede, viden.

  Så hvor har Jacob Winther sin viden fra?
  Altså hvis han har vidst noget, hvad han ikke burde!

  Lækken kan jo ikke komme fra en der ikke vidste noget.

  De oplysninger der er blevet røbet kan jo kun være røbet af en der har deltaget i det møde, hvor beslutningen er blevet truffet.

  Eller en af de sikkerhedsgodkendte medarbejdere der har til opgave at arbejde ud fra den trufne beslutning.

Kommentarer er lukket.