Leder: Stop brokkeriet

B.T. Mener: VM i landevejscykling er et scoop for København og Danmark.

Momentvis afløst af glæde over danske medaljer, men alligevel.

Brok over afspærrede veje, over længere transporttid til arbejde. Brok fra butiksejere og buspassagerer over afvigelser fra vante københavnske rammer. Brok fra en sur og provinsiel historieprofessor, der kalder det ’idiotisk’, og at cykelløbet kommer til at genere de arbejdende i byen. Slet og ret sure miner. Er der nogen, der tænker på, at Champs Élysées hvert år spærres af, når Tour de France rammer Paris?

Det er en bedrift at hente en af verdens største sportsbegivenheder til København og Nordsjælland. Og ligesom Giro d’Italia-starten i Herning og Horsens næste forår er en begivenhed, der vil give oplevelser til cykelinteresserede danskere – og turister – er VM på landevej et monument over det klarsyn, der ramte en flok danske mænd og kvinder for fem år siden. Ros til Sport Event Danmark, Københavns Kommune, løbsdirektør Jesper Worre og Danmarks Cykle Union for at have skaffet VM-løbet til landet.

Danmark kommer aldrig til at afholde OL eller VM i fodbold. Drop bare den slags planer og drømme. Men det skandinaviske puslingeland kan netop binde an med de lidt mindre arrangementer, og her kan VM i landevejscykling ikke ramme ret meget mere i plet.

Danmark har en cykelkultur. Her cykler man med største selvfølgelighed både til arbejde og i fritiden, og landet har en stærk tradition for at gøre en god figur ved netop VM i landevejscykling, en begivenhed der klinger magisk for mange danske cykelfans. Danmark var vært, da det første VM på landevej blev kørt i 1921, men det er 55 år siden, der sidst blev kørt om den regnbuefarvede trøje på dansk grund. Inden Tour de France midt i 90erne slog igennem i de danske stuer, var den årlige transmission fra VM årets cykeloplevelse på tv.

Til gengæld gav den store oplevelser, drama og danske medaljer. Jørgen Marcussens bronzemedalje på Nürburgring er legendarisk, i øvrigt kommenteret af en lidt mindre legendarisk Palle Holgersen på DR. TV2s nuværende kommentator, Rolf Sørensen, har – på ren vilje, forstår vi – kørt blændende VM-løb, f.eks. på Sicilien i 1994, da han og Riis havde et bittert dansk opgør om at blive verdensmester. Med den trælse konsekvens, at ingen af dem blev det. Det gjorde Alex Pedersen til gengæld, da han vandt amatørernes løb, og siden har Bo Hamburger og Matti Breschel vundet medaljer.

Cykelsporten er ideel, fordi man som tilskuer kan komme tæt på nogle af verdens største atleter. Det kom mange tusinde i går på Rådhuspladsen, og det gentager sig til landevejsløbet. Det er svært at tro på dansk guld, sølv eller bronze på søndag, men det er ingen undskyldning for at snyde sig selv for et tæt og fascinerende kig på Thor Hushovd, Mark Cavendish og det nye norske fænomen Edvald Boasson Hagen, når de drøner forbi haven eller altanen.

Og ja, VM drejer sig selvfølgelig om andet end fascination og store oplevelser. Det handler osse om penge. Ca. 400 millioner seere følger begivenheden verden rundt, og det giver reklame og turistindtægter til byen og landet.

Så stop brokkeriet og nyd det.

27 kommentarer

 1. leif petersen

  ja det er helt i top med sådan et cykel løb

  så bare forsæt med sådanne tiltag i københavn

  og vis ikke de vil ha det så find en anden hovedstad i stedet for københavn.

 2. Martin

  Vi er en nation af piveskide, brokhoveder og hyklere….! Pinligt at vi som folk skal være så egoistiske…

 3. J Pedersen

  For mig kunne VM i cykelløb ligesågodt være en by i rusland og blive der.

 4. Pimmer

  Ja, finalen i Tour de France bliver kørt i Paris, men Paris bliver kun spærret af en søndag og ikke en hel arbejdsuge.
  Undskyld er dette ikke VM i LANDEVEJSCYKLING – jeg har aldrig set en landevej i indre København!

 5. Chris P.

  Jeg har på alle måder været generet af afspærringen. Arbejde, hente børn, indkøb osv., men hold op, hvor har det været fedt at opleve. Opleve Rådhuspladsen bilfri, hvor man stille og roligt kunne gå rundt og tale sammen uden infernalsk larm og bil-os. Skønt. Hele familien cyklede enkeltstart-ruten (enddda 2 gange) i fred og ro, hvor vi i ro og mag kunne se på byen ude fra kørebanen. Det oplever man aldrig. Man går jo altid langs husmurene og har svært ved at se opad.
  For min skyld, ville det være fantastisk med et årligt stævne af en eller anden art, hvor man ville spærre bilerne ude, og på den måde opleve byen fra en hel anden vinkel.
  Kom igen.

 6. Gitte

  Ja det er familien Danmark i en nøddeskal, hvis vi ikke har noget at brokke os over er livet trist, det er squ sørgeligt at vi danskere er blevet sådanne nogle brokrøve, prøv at vær lidt optimistiske og nyd at VM er kommet til København og så finder man også løsningerne til at komme på job, hente børn osv, det er en uge det drejer sig om og så er vi tilbage til den dødsyge dagligdag. God dag til alle der er glade for at have fået de københavnske gader tilbage.

 7. Gert Lindegaard

  Tak Olav 🙂 Så der alligevel sund fornuft på BT trods alt! … Men mangler stadigvæk at høre hvordan filen i fik fat i de personfølsomme oplysninger på H. Thorning fra SKAT, og ikke mindst, om i har på andre kendisser m.m. i det ganske land. Dette kunne være intressant at få oplyst!

 8. Kasper Grufstedt

  Hej Olav… Hvorfor har ingen positive historier omkring at byen er spærret af.. Alt fra BT’s side har kun været negativ vinklet. Det er vel det der sælger bedst. Hvordan har luftforureningen i indre by været de sidste par dage? Hvilke samfundsmæssige gevinster kunne der være ved en bilfri by osv.

  Olav, Jeg synes du var super fed da du var på DR. Har du ikke solgt lidt ud.

  Ps hvilken fladskæm skal jeg købe i dag 🙂

 9. Klaus Madnse

  Dansken er en gammel sur mand, som brokker sig over alt som ændre hans lille kedelige hverdag. Jeg er ikke til cykelsporten, men synes fandme det er fedt at man har hentet den til København og lader det foregå midt inde i byen. Mer’ af den slags, om det så er dans eller formel 1. Hov formel 1 ville igen nok ikke brokke sig over 😀

  Jeg skammer mig over vi er så smålige som mennesker her i landet og ikke kan se ud over vores engen rødvins næsetip

 10. Dennis Petersen

  Tak for kommentaren Olav. Det har foreløbig været en skøn oplevelse. Og en stor tommelfinger nedad til alle brokkehovederne. Hvilken reklame for København det er. Den smukke by set fra helikopter, flere hundrede millioner der kigger på. Fantastisk.
  Og har det så egentlig været så slemt med trafikken? Så læn jer tilbage og nyd cykelløbet her i Danmark. Der er jo ingen grænse for hvordan Tour de France bliver nydt. Men det generer jo ikke “min lille hverdag”.

 11. Mark Holton

  Hver gang man tillader sig at kritisere at der bliver afholdt cykel vm i Danmark, får man straks smidt i hovedet at det jo er super god reklame der gør at folk bliver opmærksom på danmark og københavn.
  Til det vil jeg gerne spørge hvor mange kan fortælle uden at søge på google hvor hende vm i landevejscykling blev afholdt sidste år? Er der nogen som kan huske det?? Nej vel. 🙂

  Der er så mange fantastiske steder i danmark hvor man kunne have afholdt det cykel løb, bl.a. endda steder i såkaldte udkantsdanmark hvor de har brug for omtale og lidt penge til lokalsamfundet. Mulighed for at vise dele af danmark som sjældent når ud over danmarks grænser.

  Så er alt i alt stolt af at danamark har mulighed for at afholde et sådant arrangement, men ikke imponeret over over placeringen.

  Skal afslutningsvis sige at jeg ikke selv er berørt af dette, man kan godt forstå folk som i forevejen er hårdt presset af dagligdagen i kbh og omegn, bliver lidt sure over få presset denne gave ned over hovedet.

 12. JMP

  uha… sikke mange problemer dansken må gå igennem. Ked af at jeg ikke nåede at få stemt på Dansk Folkeparti så vi kunne få lukket grænserne noget mere… så kunne vi slippe for at få alle de cyklister og tilskuere til landet som kommer for at give byen en oplevelse.

  For at sikre sig noget lignende ikke sker i fremtiden mener jeg at vi bør afskaffe Copenhagen Marathon, Challenge Copenhagen, DHL stafettet… samt lave parken om til et nyt “Øl og Vingod” så vi ikke i tide og utide skal belemres med afspærringer og folk i godt humør!

  Well, hvorfor kan indre by ikke overleve tre dage uden at vi ikke liiiige kan gøre hvad vi har gjort hver dag de sidste mange tusinde dage… vi kan jo godt lide at kalde os selv fleksible, tolerante og åbne… og elsker at sole os i positive historier… hvilket VM er i udlandets øjne.

  Anyway, tror faktisk de fleste synes det har været super (især dem som har været på gaden og “følt” løbet)… men det er oftest bare de sure og negative historier som folk gider hænge fast i.

  PS: VM 2010 var i Melbourne hvor Matti Breschel vandt sølv

 13. Emil

  Jeg kan godt lide is

 14. lars ras

  det var da sjovt at se, men stadig død besværligt for københavnerne. jeg er glad for at artiklen ikke skriver at nu skal vi holde Ol. det gider danskerne ikk vi vill ikke være stolte over at få værtsskabet ligesom andre er det. Naturligvis lukker paris engang om året en vigtig vej, men det er i sommerferien, det skal man ej glemme plus de har ret mange andre veje man kan køre hvor kbh stadig er en by som lukker veje og derfor når de lukker for et arrangement skaber det kaos. NU skal byen kbh have ro, vi skal ikke have flere arrangementer da der er for mange arrangementer som lukker veje i byen.

 15. E Rydtoft

  Brok, brok, brok
  Vi danskere er nogle store brokhoveder. Ligeså snart det ikke går lige efter planen så er det galt. Så er der det ene i vejen og så det andet.
  Det er et must for Danmark at få wm i cykling så glæd jer da over det,så stop dogdet BROK BROK hele tiden Man skulle fa… tro at venden faldt ned over jer.

 16. Jens B

  Jeg har ikke selv været påvirket af afspæringerne.

  Men jeg vil gerne lige bruge noget tid på at rose mine medlæsere.

  Det er helt utroligt, så stor forskel der er på BT.dk’s og Ekstrabladet.dk’s brugere!

  Når jeg har læst læser-kommentarer hos Ekstrabladet (“nationen”), har 19 ud af 20 af dem været hamrende negative (og tit møg-racistiske), uanset hvad emnet har drejet sig om.
  Når der en sjælden gang er nogen, der har skrevet noget posivtivt, er de blevet sablet ned bagefter.

  Jeg tror såmænd bare, at BT’s læsere er klogere. Ihvertfald har I ikke farvet briller på.

  Hav en god dag allesammen 🙂

 17. Thor Arentoft

  Danmark og Danskerne har været så utroligt forkælede, og forvendte, de sidste 10år, hvor der bare var opsving og øget velfærd.
  Det har blevet en selvfølge for os, vi er jo det bedste folk i verden, med alt også negative sider der så kommer frem.
  Nu er “trugen” tom og så slås hundene.
  De klager på alt og alle.
  Det største problem i Danmark er det “overforbrugs-syndrom” der plager landet.
  Inget andet land i verden er belemret med politikere, der er så tossede at de indfører: Efterløn-Ældrecheck-Varmebidrag-Behandlingsgaranti-Delvis gratis sygevård-Pappegøjr-nummerplader o.s.v
  Det er sådan skør lovgivning der kræver enorm kontrol og koster enormt meget i administration.
  Det dyreste eksempel til dato, på vanvittig lovgivning, er sammenslagning af TOLD&Skat. Nu fungerer både Told og Skat dårligere en nogensinde før, og koster meget, meget mere.
  Nu er vi så igang med at bygge kæmpe regionssygehuse, og nedlægge de gamle, det bliver verken bedre eller billigere, for befolkningen.
  Det er mærkeligt, at hvor det før drejede sig om at leve godt, så længe man levede, drejer alt sig nu om, at leve så længe og sundt som muligt.

 18. Bjørn

  De danske bilister brokker sig overordentligt meget over at skulle hænge lidt ekstra i kø, køre en mindre omvej og ikke kunne parkere just foran deres arbejdsplads i én uge på et helt år, mens de mageligt sætter sig i sofaen for at følge med i Tour de France, Formel 1 i Monaco, sågar Historic Grand Prix, der hvert eneste år optager fælles byrum for at give kulturen, sporten og ikke mindst os mennesker en oplevelse ud over det sædvanlige! Men I mavesure bilister er kun jer selv nærmest. I skulle tænke på, hvor meget jeres blikdåser fylder og forurener i dette fælles byrum!

 19. Ole

  Flyt lortet til Herning og lad os passe vores arbejde – idiotisk tiltag af politikere der gør alt hvad de kan for at ødelægge konkurrenceevnen

 20. Frank

  Obs. henvendt til Olav Skaaning Andersen

 21. Frank

  IDIOT skulle der stå i forige indlæg

 22. Henning

  Et cykelløb har ikke noget at gøre i indre by. Hvorfor skulle der ikke køres på Nørre Allé? Heldigvis tog man hensyn til Rigshospitalet for var det op til cykelinteresserede så kunne man vel vente en uge på at komme ind til behandling.

  Lad os nu se, hvor mange penge det genererer. Har du nogle tal, der støtter op om det? Det er det samme med Kongehuset, hver gang der skal fakta på bordet kan man kun forholde sig til at i de bistandshjælp får 300 millioner kroner årligt.
  Uhhh er vi brokkehoveder?!?! Hvorfor er der ngen andre storbyer der afholder VM i centrum i en hel uge?
  Skaaning du tangerer sgu dumhed ved at sammenligne Champs Elysées, der er lukket en dag på en søndag i sommerferien.

  Tåbelig kommentar.

 23. Charlotte Chrisitansen

  Til alle jer der syntes at det var en fantastisk idé: Bor du i kbh eller arbejder i indre by?
  Jeg syntes også det er fantastisk at vi får skabt positiv opmærksomhed på DK så vi ikke kun er kendte for at være fremmedehadske.

  Men det ændre ikke på at vi lukker DKs største arbejdsplads ned, KBH. Måske man kunne have flyttet det på landet hvor det ikke berøre nogle arbejdsbladser.

  Ud over det var politiet super ubehjælpsomme når man så skulle ud af ringen og bliver ved med at sende en ud på amager… Jeg bor så i den anden ende.. Normalt tager det mig 20 min at komme hjem men det tager næsten en time.
  Jeg kan godt se at folk syntes at vi kbhér brokker os, men jeg er flyttet til kbh for at jeg kan arbejde længer fordi jeg ikke har langt på job, og når du har arbejdet 10 timer på en dag så er det sku hårdt at misse det sidste fritid man har på transport. Tingene går bare hurtiger her inde hvilke også gør at denne store forstyrelse tager hårdt på kbhérne.
  Så ja kald mig en brokke røv;-)

  Det eneste jeg ønsker er og bidrage til samfundet, og jeg ser igen grund til at gøre det besværligt og mere stressende end det er i forvejen.

  Arbejder KBHérs bægere er flydt over. Der ligger et kæmpe pres på folk i hovedestaden og det er der ingen grund til at øge det, specielt ikke når løsningen er så simpel som at det burde have været flytte på landet;-)

  Så tænk jer om inden i dømmer os KBHér vi brokker os ikke over cykel løb men at det vender op og ned på ens hverdag og stresser i en allerede over stresset by.

  Hilsen en fra indre by

 24. Klavs Hansen

  Tak til Olav Skaaning for denne savnede positive leder. Jeg synes, at hele mediedækningen af VM har været alt for præget af negative historier, om hvor svært det blev at køre i bil i København.Så svært har det altså ikke været – bliot man tænker sig lidt om, har det været muligt at komme rundt i det meste af København – muligvis har det taget lidt længere tid, men så slemt har det nu ikke været (synes jeg…).

  Heldigvis er det – påtrods af dette klagekor lykkedes at skabe rammerne om et fantastisk cykelløb med København som “kulisse”. Flotte billeder.

  Nu ser jeg frem til de næste tre dage, hvor jeg får cykelløb lig euden for døren her i Nærum. Det betyder godt nok, at vi bliver spærret inde rent trafikalt, men hvad gør det.

  Og så var det en fornøjelse at handle i det lokale supermarked i går. Masser af cykelentusiaster, der lige skuille handle efter at have set enkeltstarten i København. Og der kommer forhåbentlig endnu flere de kommede dage. Næsten som at være på ferie i sin hjemby 🙂

 25. Anne

  Arbejder i indre by og har ikke oplevet, at det på nogen måde har “lukket byen ned”. Sikke noget vrøvl. Både jeg og mine kolleger har kunnet komme til og fra arbejde og passe vores almindelige hverdag. Måske skulle nogen tage de offentlige transportmidler eller cyklen i stedet for bilen, men – SURPRISE – det kunne lade sig gøre. I tilgift har det været en sand fornøjelse med den mindre støj og forurening. Og så snakker vi altså om ganske få dage. Slap dog af!

 26. Stig Brandt

  Uanset hvilke arrangementer der laves vil der altid være personer i begge lejre, de glade og positive og de kritiske, negative brokke hoveder.

  Medierne, herunder BT elsker jo at skabe dialog og splid imellem grupperne, derfor får brokkehovederne, kritikerne langt mere plads end alle dem, der synes der er helt vidunderligt med denne folkefest, det kæmpe arbejde der udføres af alle de mange mennesker der er involveret i at dette og andre store arrangement bliver succesfulde.

  Så Olav grib i egen barm og skab festen og den positive stemning i dit medie – der var ihvertfald rigtig mange glade mennesker i KBH igår på hele ruten.

 27. Ernst Olsen

  Jeg kunne fatte, såfremt du havde dette “brokhoved” fremme inden valgdagen, men der var det ret stille.
  Har i ikke fundet Helle endnu?
  – eller noget med lidt supstans i bare.
  – hvem brokker sig!

Kommentarer er lukket.