Leder: Søren Gade i klemme

B.T. mener: Lækagesagen må ikke dø. Vi skal stadig gå efter sandheden.

Lad os begynde med det glade budskab. Kilder i det ganske land og rige kan med sindsro tro på, at journalister ikke tvinges til at afsløre en hemmelig kildes identitet, hvis sagen er af væsentlig betydning. Det slog Højesteret fast i en klokkeklar afgørelse i går. Hverken TV2 eller DR skal udlevere kilden til historien om hvem der lækkede oplysninger om at danske jægersoldater skulle sendes i krig i Irak. En afgørelse, der sikrer anonyme kilder og en sejr for pressefriheden, der ikke kan vurderes for højt.

Men giver det os ret til at stille sagen i bero, og indstille undersøgelsen af tidligere forsvarsminister Søren Gade og hans spindoktor Jacob Winthers rolle i sagen.

Nej, selvfølgelig gør det ikke det.

Som journalister og presse har vi frie og vide muligheder, f.eks retten til kildebeskyttelsen. De privilegier har vi kun, fordi det forlanges og forventes af os, at vi afdækker magten og al dens væsen. Derfor er det stadig, trods Højesterets afgørelse, absolut væsentlig at få at vide om det var Søren Gade, Jacob Winther – eller dem begge – der helt bevidst lækkede jægersoldaternes udsendelse til TV2.

I givet fald er det magtmisbrug og en overtrædelse af loven, fordi det kan bringe danske soldaters liv i fare. Viser det sig, at Søren Gade i et anfald kækhed og for at vise forsvarsministeriet handlekraft, har braldret op med oplysningerne under en tur i Irak, er det helt uantageligt. Det samme er tilfældet hvis Jakob Winther efterfølgende har bekræftet de dybt fortrolige oplysninger overfor flere journalister.

Det er ganske forståeligt, at TV2s journalist Rasmus Tantholdt ikke vil afsløre sin kilde, fordi han har lovet vedkommende fuld anonymitet. Men det skal jo ikke få den samlede danske journaliststand til at smide sig i støvet og i ærbødighed at lade være med at undersøge om der ligger en anden og måske langt mere væsentlig historie gemt: At den populære og slagfærdige forsvarsminister Søren Gade – sammen med sin spindoktor – bevidst lækkede historien og dermed klart brød både juridiske og moralske love.

Politiet har åbenbart ikke opgivet ævred, og vil gå videre med sagen, ligesom der i dag i Politiken rejses beskyldninger om at Søren Gade selv stod bag lækagen. Rygter vil vide, at instruktøren Christoffer Guldbrandsen pønser på at offentliggøre ordlyden af en samtale, der skulle udpege Jakob Winther som skurken. Det skulle ske på bloggeren Michael Jeppesen hjemmeside, et site der har udviklet sig til en dansk mini-udgave af Wikileaks. I går lækkede Jeppesen f.eks et nyt klip, hvor Bertel Haarder gik amok på en journalist. Trods afgørelsen i Højesteret, er det sagen der ikke skal have lov til at dø.

2 kommentarer

  1. bo andersen

    Søren gade lyver.Har selv givet grønt lys for arabisk oversættelse.Henriette kjær lyver.Lene e lyver.lars et og to lyver.De er alle sammen fulde af løgn.Jeg går meget op i politik men gider ikke mere det er jo fuldstændig ligegyldig.Jeg sætter aldrig mere mit kryds.Og vil gøre alt for at andre også nægter at stemme.Loven er ikke lige for alle.alt er ikke som folk tror nej.Danmark er pisse korupt.Så tag hvad du kan nå eller du får nada.

  2. Pinds helligbrøde at Jarls blog

    […] er han dog ifølge BTs chefredaktør Olav Skaaning Andersen blevet ophøjet til ”en dansk mini-udgave af Wikileaks”. […]

Kommentarer er lukket.