Det amerikanske folk var taberen

Kommentar: Tv-debatten mellem Trump og Clinton afslørede primært, hvor dårligt de to præsidentkandidater er klædt på

Debatten mellem Hillary Clinton og Donald Trump må være den mest bekymrende og bizarre forestilling i amerikansk historie. Den afslørede, at det amerikanske præsidentvalg er en slags fravalg mellem to ringe kandidater. Trump, fordi han er alt for underfrankeret til dette niveau, og Clinton, fordi hun ingen politisk rygrad har.

Trump var tydelig uforberedt. Hvorfor også forberede sig til den mest afgørende debat i valgkampen med mere end 100 mio. seere?

Resultatet var, at Trump demonstrerede en afgrundsdyb uvidenhed om den verden, han ønsker at lede.

Clinton viste derimod, at hun politisk var trukket så langt ud mod Sanders, at hun nu omfavnede nogle af de mest tåbelige ideer, som den amerikanske venstrefløj kan finde på. Nu hadede hun frihandel, gik ind for økonomisk demokrati og abonnerede på den opfattelse, at alle hvide var ubevidste racister – fordi de var hvide!

For at understrege sit nye politiske ståsted, der er et desperat forsøg på at tækkes Sanders’ vælgere, var Clinton meget passende iført en Mao-heldragt. Selv Judas og Brutus havde mere klasse.
30 minutter inde i den første debat mellem de to kombattanter lignede Trump USAs næste præsident. Clinton var i defensiven, og Trump angreb hende effektivt for at være en levebrødspolitiker, der vil ødelægge USA med mere frihandel. Det var forventeligt, at Trump ville angribe de to frihandelsaftaler. Den ene dækker Nordamerika (Nafta), og den anden vil dække store dele af Stillehavsregionen (Tpp).

Det er svært at afgøre, hvad der var mest bekymrende i denne del af debatten: Trumps løgne om aftalernes betydning, eller at Clinton, der længe har været en varm fortaler for frihandel, fuldstændig opgav at forsvare Nafta og TPP.

Økonomer er enige om, at Nafta har skabt millioner af arbejdspladser i Nordamerika og har gjort alle rigere, og at TPP vil gøre det samme. Desuden er TPP et vigtigt instrument til at inddæmme Kina økonomisk, og er en væsentlig del af USAs strategi for at holde Kina i kort snor.

En stor del af det fantom, Trump kalder for et politisk program, består af hysteriske udfald mod Kina, som Trump blandt andet beskylder for at have fundet på global opvarmning for at genere USA. Trump taler dog hele tiden om TPP, som om den vil gavne Kina, og han ved tydeligvis ikke, at hele pointen med TPP er, at Kina ikke er med i aftalen.

Efter en flot indledning på debatten gik Trump pludselig i sort og leverede en omgang ordsuppe, der hele tiden balancerede mellem sort tale og et politisk selvmord på et niveau ikke set siden Sarah Palin.

Uden at imponere kom Clinton stærkt tilbage i den sidste halvdel af debatten og må vel regnes som en slags samlet vinder på en facon, der mindede alle om, at aftenens egent­lige taber var det amerikanske folk.

Og som om dette ikke var nok, annoncerede Aqua, at de vil blive gendannet.

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.