Må man tale om en kvindes alder?

Kommentar: Den amerikanske præsidentkandidat Hillary Clintons fysiske tilstand er ikke længere kun en privat sag

USAs 14. præsident hed egentlig Franklin Pierce, men fordi han besvimede i 1847 under kamp i krigen mod Mexico, fik han øgenavnet ’Fainting Frank’. Det gjorde ikke rigtig indtryk, at årsagen var, at han havde fået sit ben knust under en hest. Den amerikanske offentlighed havde allerede besluttet, at han var en svækling.

Billederne af Hillary Clinton, der besvimer på vej ind i køretøjet fra Secret Service, har medført en voldsom debat om de forventninger, der stilles til de håbefulde kandidater. ’Kan en kvinde have en sygedag?’ spurgte CNNs Christiane Amanpour retorisk og lod forstå, at der er en urealistisk målestok for Hillarys helbred, fordi hun er kvinde.

Eleanor Clift, der har gjort det til en livslang karriere at forsvare Clinton-parret, lod forstå, at det var os og ikke Hillary Clinton, der var syge. Offentligheden er syg af mandschauvinisme og aldersfascisme, måtte man forstå. I den forbindelse betød det mindre, at både Ronald Reagan og John McCain konstant blev angrebet på deres alder og helbred, da de førte valgkamp.

Flere har gjort gældende, at offentligheden ingen ret har til at bore i præsidentkandidaters helbred. Ofte ledsaget af nogle argumenter om, at F. D. Roosevelt sad i kørestol, og at John F. Kennedy havde svære helbredsproblemer.

Men selvfølgelig må man tale om en kvindes alder, når hun som Clinton søger verdens mest magtfulde job – især efter en uge, hvor hun har lignet en, der deltog i en optagelsesprøve til ’The Walking Dead’.

Det er umenneskeligt hårdt at være præsident, og man skal træffe så mange vigtige beslutninger hver eneste dag, at det ikke er til diskussion, om det er en fordel at være i god form. Mange af de beslutninger, man træffer som præsident, handler om liv og død. Og ingen ved dette bedre end Clinton, der har set sin mand og præsident Obama afgøre millioner af skæbner i Haiti og i Rwanda, eks-Jugoslavien, Somalia, Libyen, Abbottabad og Syrien ved at gribe ind – eller ved at undlade at handle.

Det eneste job i den amerikanske centraladministration, der er tilnærmelsesvis lige så strabadserende som præsidentembedet, er posten som udenrigsminister.

Clinton var en effektiv og rost udenrigsminister, der viste et enormt overskud og fyldte rollen som få før hende. Hvis hun i dag er for svækket af alder eller helbred til at mestre præsidentembedet optimalt, så er det noget, der rager alle – amerikanere som ikke-amerikanere.

Clinton har gennem årene demonstreret, at hun ikke nødvendigvis deler rundhåndet ud af sandheden. Det er en del af Clinton-parrets politiske arv, at de lyver som besatte, når de bliver presset. Det er selvfølgelig absurd at skulle høre på alle konspirationerne om Hillarys helbred, månelandingen, mordet på JFK og bygning syvs kollaps, som internettet har givet en offentlighed, men pressen har ret til at bore nidkært i denne sag.

Hillarys helbred og fysiske forfatning er ikke en privatsag – det holdt det op med at være, da hun søgte verdens mest magtfulde job.

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.