‘Jeg har da været gymnastiklærer’

Af en eller anden grund, så er der altid dømt 20 spørgsmål til professoren, når vi får en ny kulturminister. Helst første dag. Og svarene skal, i den ideelle verden, gerne lyde noget i retning af:

– Ja, jeg har danset ballet før jeg kunne danse rundt om juletræet, faktisk var min første snøresko en balletsko. Ja, du kan tro, jeg elsker opera, særligt er jeg helt pjattet med Schönbergs tolvtonemusik. Jeg elsker alle former for idræt med og uden bold. Skisport, ja nu du spørger, så er min far nordmand, så jeg blev født med skiene på. Jeg kan ikke få nok af kunst, faktisk brugte jeg min børneopsparing på et værk af Olafur Eliasson, du ved, inden han brød rigtig frem, men jeg elsker også skagensmalerne og Eckersberg. Street? I like. Var med i de unge år på Thomas P. Hejles Ungdomshus. Og så har jeg jo ikke nævnt alle andre fantastiske kunstformer. Bredde? Er du tosset, jeg elsker Lalandia – helst en gang om måneden med ungerne og Tivoli Friheden, for ikke at nævne Hjallerupmarked, som jo er et must hvert år.

Marianne Jelved var lidt mere beskeden, da hun i går morges skulle svare på spørgsmål. Til ære for den nye kulturminister var selveste P1 kommet i quizhjørnet. Jeg har da været gymnastiklærer, var hendes svar på trickpørgsmålet om sport. Ellers sagde den rutinerede minister, at nu ville hun besøge og tale med alle former for kultur. Godt sagt, for så kan hun købe tid. De samme krav om viden dag 1 ville aldrig blive krævet af branchen til en ny sundheds- eller trafikminister.

Der er ikke nogle andre områder, der forventer af en minister, at vedkommende har så mange friweekender til smalfilm, digtoplægning og besøg på Fregatten Jylland. Og hvis man så glipper en premiere, så farer kulturfolket i blækhuset. For skrive – det kan de, og så raser de på den der raffinerede måde, som debatredaktørerne elsker, og tonen er kun mindre forsonelig, når kirkefolk går i kødet på hinanden.

Desværre handler deres skriverier, når det kommer til stykket ofte om to ting, enten: Min kunst er finere eller smallere end din kunst eller ’send flere penge’-klummen. Hallo kultur-elite, hvornår lærer I, at I får, hvad I fortjener af demokratiet. Det er egentlig utroligt, at I kræver så stor kulturel excellence af jeres minister, når I selv har så lille forståelse for jeres egen rolle i at sikre, at ministeren får den gennemslagskraft og opmærksomhed, I hungrer sådan efter.

Har I overvejet, at I er en del af problemet med jeres politiske tæft langt under elevsrådsformandsniveau? Kunne I ikke bygge vedkommende lidt op, i stedet for at pille ham eller hende ned. Kulturministerposten er ikke længere en central regeringspost, snarere tværtimod.

Måske skyldes det også, at branchen ikke hjælper ministeren med at sætte agendaer inden for deres eget område. Det skal ministeren også klare, og hvis vedkommende forsøger, så er de første til at pille projektet fra hinanden. Jelved er nu tyet til værdipolitikken for at kunne markere sig. Kultur er noget vi gør i weekeenden og efter fyraften. Det er efter min bedste mening synd og skam, at området ikke har større politisk opmærksomhed, men kulturfolket har selv et medansvar for den manglede opbyggelighed.

23 kommentarer

 1. c m

  NU bliver kulturministeriet da festligt!
  Velkommen Marianne 🙂

  Svar
 2. Lars

  Yep, dejligt med noget ungt kød i kulturministeriet.

  Svar
 3. Flemming Nielsen

  Lotte Hansen. hvad har du snart at byde ind med af uvidenhed, som kan være interessant for offentligheden?
  Gå nu hjem og gør det, du i din forkælede barndom var bedst til: få mennesker til at smile over det søde barn…

  Svar
  • Thomas Nielsen

   Kan du ikke læse? Hendes bud fremgår jo af bloggen, som du kommenterer på. Det kan være smart at undlade at kaste med sten, når man selv er en analfabet.

   Svar
   • Flemming Nielsen

    Ja, ja, Thomas Liden. du er en en rigtig forkæmper for dumheden.
    Kæmp du bare videre for tomheden og de intetsigende journalisters uvidenhed.
    Om det nu er en hende eller en ham er for så vidt ligegyldigt. Men dumheden florerer altså i allerhøjeste grad hos de female tosser af slagsen.

    Svar
 4. Lars Jacobsen

  Jeg byder Marianne Jelved velkommen.
  Hun er trods alt den mindst dårlige løsning, når det handler om Radikale som kulturminister.
  Tror jeg. (Tænk bare på om det var blevet Zenia Stampe)!
  Nu må der satses på at Marianne Jelved indser at bevarelsen af nationalklenodier som f.eks. Fregatten Jylland er vigtigere end fingermalende kulørte klovne fra cirkussen AFUK, der i bedste fald kan betegnes som et kunstigt og forbigående popfænomen, som er glemt om meget kort tid. Nøjagtig som fru Elbæk vil være.
  Lad os håbe at Marianne Jelved har politisk tæft nok til at gribe ned i håndtasken og finde pengene til Fregatten Jylland før det bliver nødvendigt at save masterne af den.
  Men – det er jo bare sådan noget kedeligt “national-dansk” langt væk fra kulturens rigtige centrum: København.
  Ikke sandt?
  Jeg venter på lidt fornuft, men tør ikke spænde forventningens bue for hårdt.

  XVI

  Svar
  • Flemming Nielsen

   Fornuft og politik i forening er nok lidt rigeligt at forlange.

   Svar
   • Thomas Nielsen

    Du har svar på rede hånd. Nuvel, populistiske og intetsigende one-liners, men dog svar. Du er (ufrivilligt?) morsom.

    Svar
 5. jenni

  De samme krav om viden dag 1 ville aldrig blive krævet af branchen til en ny sundheds- eller trafikminister.

  Nå!

  Jeg forventer da at en minister skal være mere kompetent i ministerområdet end andre, for at blive minister i det.

  Svar
 6. Poul

  .

  Svar
 7. jenni

  En sundhedsminister skal da minimum være sygeplejerske eller læge.
  Og Justitsministeren jurist.
  Og Skatteministeren statsautoriseret revisor.
  Socialministeren socialrådgiver.
  Undervisningsministeren gymnasielærer-
  Kirkeministeren cand theol, døbt og opdraget og konfirmeret i den danske Grundlovs § 4s religion.

  Ministeren skal da have ægte kompetence i sit embedsområde..

  Svar
  • Sven Erik Frederiksen

   Helt Enig Men nu er der engang mange dygtige folk i dette land der kan skue ud over deres egen næsetip, så økonomer osv er vel også brugbare især inden for sundheds sektoren. Eller undervisningsministeriet kunne i forestille jer skolelæreformanden som minister åh nej.

   Svar
 8. poul Sørensen

  Vi havde engang en regering hvor landbrugsministeren var fisker og fiskeriministeren var landmand.

  Svar
 9. poul andersen

  hvad skal vi med et kulturministerium ?
  Det laver ikke andet end at dele penge ud til mange
  underlødige projekter, og glemmer at bevare national-
  klenodierne. Den nye minister er moden dame, så mon
  ikke hun slår håndtasken i bordet, og får ændret på al
  det cirkushalløj og andet pjat der foregår i ministeriet for
  skatteborgernes surt tjente penge. Vi kan jo altid håbe !

  Svar
  • Jyden

   Ja, men det ser jo ud til at hun (Jelved),-netop med glæde vil gå videre med alt det afuck gøgleri, den nyligt afgåede, fjolle-kulturminister gik så meget op i?
   Så kan vi jo håbe på at de meget få derinde på Højborgen, som ikke vil give afkald på de danske kulturværdier, kan rette hende ind!

   Svar
 10. Hansen

  Jeg mener, det er trist, der er så mange aldersfascister i lille Danmark. -FØJ!

  Svar
 11. Kc

  Uha-Uha, socialdemokratiet har fremgang, “stormende
  fremgang” er ordvalget i medierne.

  ERGO, danskerne har intet lært………….tragisk, men for-
  venteligt!

  Svar
 12. Knud Madsen

  Om ikke andet hylder hun med sikkerhed ikke korruption og nepotisme.
  Men ellers er hun ikke min kop te, men det havde da været 100 fold værre med Zenia Stampe med hendes spidskompetancer inden for røvsafter som minister, Hvad kunne det ikke have ført til???

  Svar
 13. Kc

  Jeg ser Marianne Jelved som en selvhøjtidelig, tragikomisk figur. Måske fordi hun har skindet imod sig,
  så man slet ikke fanger, når hun kommer med vise ord.

  Var det hele ikke så sørgeligt, ville man falde død om af
  grin over hele dette politiske cirkus, der kører helt uden
  pauser.

  Svar
 14. Rasmussen

  Kultur er noget med medier.

  TV2 og Danmarks radio er meget forskellig i deres tilgang til nyheder. Her fører TV2 news med flere længder. Men de har et kæmpe problem med en dybt useriøs journalist, er hun det?, Lotte meilhede er en skide socialdemokrat som ikke er i stand til at være faglig i sin tilgang til interview og mimik. Den grimme og sølle tilgang til noget der skal ligne journalistisk arbejde er så ringe og så forudsigeligt at hun ikke er noget der skal findes på noget der ligner et seriøst medie. Fjern den ko.

  Svar
  • Sven Erik Frederiksen

   Til Rasmussen
   Du er da et mærkeligt individ, vær dog tolerant. Lotte Meilhede er i mine øjne fulstændig upartisk , jeg følger de fleste af hendes udsendelser, jeg hører til på højrefløjen er absolut ikke utilfreds. Lotte Meilhede er en dygtig journalist og jeg kan forsikre dig for at vi er mange der beundre hende. Jeg vil blive frygtelig deprimeret hvis hun fjernes fra skærmen.

   Svar
 15. Cleunides silva

  Allan Andersen. Danmark har overhovedet ikke gjort mit land rigere, tværtimod. Det er vidst dig der skal gå skolen om igen, du har vidst ikke hørt efter i timen… Som sagt er der korruption i alle lande, min pointe er at danmark ikke stå ved det og slet ikke gør noget ved det, der skal jeg så hilse og sige at det gør de i mit land (Brasilien)!! Og forresten, ved ikke om du har børn selv, men det er ikke noget med sagen at gøre, du har vidst ingen forståelse. – Jeg efterlader ikke mit barn i danmark og tro mig, så snart jeg har fået mit barn hjem, så skrider jeg for det her diskriminerende land, fri få hånd, trusler og hvad i dansker nu har imod andre ind jer selv. Få dog noget empati! Du er en mand man kun kalde en racist. Jeg er ikke født eller opvokset her, om du kan læse min kommentar eller ej, er ikke mit problem, hvis jeg skrev det på mit sprog vil du ingen gang kunne komme igennem det første ord!!!! – Du kender ikke til reglerne overhovedet i Brasilien åbenbart, så her kan jeg lige fortælle, at hvis mit barn eller andre børn blev misbrugt i sin børnehave, ville de ikke blive fjernet fra sin mor, tværtimod…Børne og forældrene vil ikke betale prisen, men staten i Brasilien vil gå en og give en form for støtte og et behandlings tilbud!!

  Svar
 16. Cleunides silva

  jeg undertegnede, vil hermed bevidne, at jeg har været med til møder kommune, læge, familiehus og Cleunides og børnehave.Til det ene møde, bekræftede lægen, at Guadalupe bærer præg af at have været misbrugt seksuelt. Cleunides har i flere år bedt om hjælp hos læge og Brøndby kommune, men har ikke modtaget den hjælp psykolog til Guadalupe på 4 år Ja en pædagog sagt til min barn du kommer aldrig hjem hun er blev fjenet fra mig 2 år i dag jeg er klage hjælp ikke og 1 1/2 år jeg må kun se min datter 1 1/2 time 1 gang om måneden jeg er ikke mibruger og kar aldrig været jeg har aldrig været på psykiarisk hospital og bruger ikke nogen form for medicin.Min barn er blevet fjenet hun blev misbrugt i børnehaven,Brøndby er urimeligt kommune er korrupt BARN SKAL HJEM TIL MOR ♥ ♥ ♥ OG MOR ER IKKE MISBRUGT BARN KOMMUNE HJÆLP IKKE BARN ER MOD BARN KOMMUNE ER KORRUPT JEG VIL FRA MIT BARN HUN BLEV MISBRUGT I BØRNEHAVEN, OG HUN ER BLEVET FJENET FRA MIG DET ER URIMELIGT jeg tale med kommunen jeg har båndoptaglser der beviser dette om mit barn HUN BLEV MISBRUGT I BØRNEHAVEN, HUN ER BLEVET FJENET FRA MIG JEG HAR UDTALT DER BEVISER DETTE. Jane jeg må ikke holder jul min barn 3 år jeg er bekymret for mit barn

  Svar

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.