Det forsømte efterår

BTs nye skribent Ulrik Wilbek forstår sig på håndbold, det ved alle. Men at han også kender politik indefra, er måske knap så kendt. Her på siden foreslår han i sin egenskab af at være lokalpolitiker i Viborg, at vi indfører faste folketingsvalg hvert fjerde år. Et forslag, der på mange måder giver mening.

På trods af, at vi var til folketingsvalg i sommeren 2015, er efteråret gået med politiske magtkampe – ikke mindst i medierne. Kampe, der primært har handlet om positionering i forhold til statsminister Lars Løkke Rasmussens 2025-plan, og magtkampe, der udelukkende har haft til formål at tale direkte til vælgerne. Faktisk gik der så meget valgkamp i selve planen, at den endnu ikke er blevet forhandlet. Det har statsministeren opgivet. Nu handler det i stedet om finansloven for det kommende år.

Hvis der ikke kunne udskrives folketingsvalg før sommeren 2019, havde meget formentlig set anderledes ud. Truslerne om et valg i januar ville ikke have været brugbare. Politikerne kunne have gjort deres arbejde, forhandlet og måske være blevet enige om en plan, der kunne sikre Danmark frem i tiden. Men vi ved det af gode grunde ikke, for selvom vi i praksis opererer med folketingsvalg hvert fjerde år, så åbner grundloven for, at den til enhver tid siddende statsminister kan udskrive nyvalg, når det skulle behage ham eller hende.

Det er ikke hensigtsmæssigt. Se hvor vi står nu: Et efterår spildt på ingenting, og Danmark er ikke kommet et skridt videre. Argumentet imod vil naturligvis være, at en fastlåst politisk situation så ikke kan løses op gennem et valg. Og hvad gør man, hvis det viser sig, at en regering har løjet om en krigsindsats, der har kostet menneskeliv? En nødbremse i sådan en situation ville være at foretrække. Men der er ingen tvivl om, at faste folketingsvalg kan give parlamentarikerne arbejdsro. Ingen ville have glæde af at føre daglige valgkampe i medierne. Og ingen ville formentlig have glæde af at lurepasse.

lier

Kommentarer er lukket.